Fitbit Flex on yksi monista kuntoilurannekkeista joita markkinoilta tällä hetkellä löytyy. Coolstuff.fi toimitti meille testiin yhden Fitbit Flexin jota kutsutaan myös nimellä ”aktiivisuusrakenne”. Muista vastaavia tuotteita ovat mm. Jawbone Up ja Nike Fuelband. Aiemmin olemme testanneet mm. Polar Loop tuotteen joka on myöskin perusidealtaan samankaltainen. Ihmisen arkista liikkumistasoa seurataan, analysoidaan ja kehitetään, oli se sitten huippu-urheilua tai arkista sauvakävelyä. Ideana ranteessa roikkuva mittari on vanha sillä onhan sykemittarit tehneet vastaavaa jo vuosia mutta viime vuosina suunnittelussa ollaan edetty huomattavasti pienempään malliin ja kohti 24/7 tyyppistä seurantaa. Aiemminhan sykemittarit vöineen ovat olleet tietyn tasoisen kuntourheilijan merkki kun taas nykyään laitteet, ”aktiivisuusrannekkeet” joita myös Fitbit Flex edustaa, on suunnattu yhä arkisemmille liikkujille laajempien markkinoiden toivossa.
Ensivaikutelma ja pakkaus
Fitbit Flex on erittäin siro ranneke johtuen pitkälti siitä tosiasiasta että rannekkeessa ei ole mitään muuta informaatiosisältöä tarjoavaa näyttöä kuin 5 valkoista valopistettä. Kaikki data mitä laite rekisteröi ja esittää, hallitaan joko kännykällä tai internetsivustolla, toki ajanhenkeen vahvasti sosiaalisen median tukemana. Laite lupaa pitää huolen käyttäjän nukkumisesta, syömisestä, aktiviteetistä ja painonhallinnasta. Laitteen luvataan olevan vedenpitävä ja oikea paikka sille on vääränpuolen käsi, eli oikeakätisillä vasen jne.
Itse Fitbit Flex tulee myyntipakkauksessa joka on pienempi kuin 0.5ltr virvoitusjuoma pullo. Pakkauksesta kuoriutuu seuraavat osat:
– Itse ranneke antureineen myyntitelineessä (suurempi ranneke)
– Pienempi lisäranneke
– Langaton USB mokkula
– USB latauskaapeli
Fitbit Flex Käyttöönotto
Ensimmäisenä käyttöönotossa pakkaus ohjeistaa siirtymään Fitbitin sivustolle koska pakkauksessa ei tule mitään ohjeita tai materiaaleja pois lukien amerikkalaishenkiset turvallisuuspykälät. Sivustolta ladataan käyttöjärjestelmäkohtainen Fitbit Connect ohjelmisto. Asennuksen aikana langaton USB mokkula tulee liittää koneeseen ja luoda itselle uudet tunnukset, vaihtoehtoina Facebook, Google+ tai omat erilliset tunnukset. Sen tarkemmin en käyttöehtoja lukenut ja jokainen hoitakoon sen omalta osaltaan kuten parhaimmaksi näkee. Asennuksen aikana ohjelmisto myös kysyy käyttäjän tarkemmat tiedot osittain imperialisen järjestelmän mukaisesti. Toki mitat voi laittaa niin metrisenä kuin imperialisena mutta päivämäärän osalta noudatetaan kk/pp/vvvv formaattia. Myöskin ohjeissa puhutaan että aktiviteetti synkronoituu automaattisesti kun ranneke on alle 20ft päässä USB mokkulasta (koneessa kiinni toki).
Lisäksi anturi poistetaan rannekkeesta ja asetetaan USB latauslaitteeseen kunnes kolme valopistettä palaa. Fitbit lupaa täyden akun kestävän noin viisi vuorokautta. Hetken ladattua on aika laittaa Fitbit Flex kiinni ranteeseen ja antaa laitteiden tunnistaa toisensa. Rannekkeen kiinnitysmekanismi on erittäin tiukka ja vaatii hieman ponnisteluja. Fitbit on ilmoittanut että ko. ongelma koskee vain esituotantolaitteita mitä testilaitteemme ei pitäisi olla. Kun laitteet on paritettu värinän avustuksella, asennusohjelma antaa heti lähtötavoitteeksi 10,000 askelta ja kertoo että kukin piste viidestä mahdollisesta on 20% tavoitteesta. Kahdesti rannekkeen pintaa näpäyttämällä valot syttyvät hetkeksi vilkkumaan ja kertovat paljon aktiviteettitavoitteesta on suoritettu. Opaste ohjelmistossa kertoo että American Heart Association kertoo että se vastaan päivittäistä 30 minuutin aktiviteettiä ja siten vähentää sydäntautiriskiä ja parantaa kuntoa. Lähipäivät osoittavat mitä se tarkoittaa normaalissa arjessa johon ei kuulu autokaista, V8 moottorit tai 2000kcal pirtelöt.
Dashboard ja ohjelmistot
Asennuksen päätteeksi aukeaa selain ja siellä Dashboard josta ilmenee kaikki rekisteröity tieto analysoitavaksi ja toki ne kaverit joiden kanssa voi kisata sydänkohtaukseen asti. Varsinaisesti kavereita ei voi lisätä automaattisesti Facebook jne. kautta vaan emailitse kutsumalla. Käyttäjätunnukseen liittyviä asetuksia pitää vielä myöskin ruuvata palvelussa, aikamuodot jne. Kaloriarviointiin liittyvä ruokatietokanta sisältää vain Yhdysvallat, Saksa, Ranska ja Espanja lähteeksi.
Hämäävästi palvelu ei kerro mitään kännykkäsoftasta jota voi myös käyttää seurantaan, muuten kuin mainitsemalla siitä ohimennen pakkauksessa. Testikäytössä hainkin Apple Appstoresta Fitbit sovelluksen omatoimisesti. Sovellus ei osaa hyödyntää Facebook kirjautumista jota kuitenkin rekisteröityessä kysytään vaan kirjautumiseen on käytössä erillinen tunnus joka luodaan jo asennusvaiheessa. Poikkeavasti Fitbit osaa kuitenkin etsiä kännykän kontakteista muut Fitbit käyttäjät jos niitä sattuu olemaan. Toivoisinkin syvällisempää Facebook ja osoitekirjahakua jotta toiminto olisi täydellinen, tällä hetkellä Facebook integrointi on hieman ontuva. Kännykkäsovelluksessa ei myöskään voi ruuvata aktiviteetteja vaan se pitää tehdä Dashboard webpalvelussa johon pääsee kuitenkin helposti tietokoneelle asennetun ohjelmiston kautta. Bluetooth aktivoimalla ja sovellus auki, Fitbit Flex ja kännykkä löytävät toisensa ja seikkailu voi alkaa. Vaikka ranneke kommunikoi kännykän kanssa bluetoothin avulla, tietokoneen oma bluetooth ei toimi yhteyskäytössä vaan mukana tullut USB mokkula on pakollinen riesa. Asennuksen aikana tässä pöydän ympärillä liikkuessa kahdesti enintään 5-8 askelta, ranneke oli rekisteröinyt jo 40 askelta ja 40 metriä kävellyksi. Toivottavasti ranneke saa testin aikana tarkennettua mittausta, jatkoa siis luvassa!
Tuetut laitteet ja ohjelmistot pakkauksen mukaan:
– Apple iPhone 4s/5, iPad 3- Samsung Galaxy S3, Note 2
– Apple OSX 10.5+
– Microsoft Windows XP, 8
Lisää tuettuja laitteita osoitteessa www.fitbit.com/devices ja lisätietoja tuotteesta valmistajan sivuilta www.fitbit.com.
Fitbit Flex aika-ajo.comin testiin toimitti Coolstuff.fi
Lue testin 2. osa täältä.
Booking.com