Testit

Testissä Urban Arrow family sähköavusteinen tavarapyörä

Testissä Urban Arrow family sähköavusteinen tavarapyörä

Varmasti moni keskustassa tai sen tuntumassa asuva on pallotellut ajatuksella, että voisiko sähköavusteinen tavarapyörä korvata auton kokonaan. Yksin tai kaksin asuvat taloudet ehkä pärjäävät helpostikin ilman autoa mutta lapsiperheessä autolle on usein tarve. Lasten kuskaaminen tarhaan, isot ostokset ja muut vastaavat. Moni kuitenkin haluaa käydä ehkä isot ostokset hakemassa marketista eikä kaikkea keskustan lähikaupasta.

sähköavusteinen tavarapyörä

Tai perheen ei tarvi asua edes keskustassa, voidaan yhtälailla ajatella että korvaako sähköavusteinen tavarapyörä kakkosauton. Tavarapyörän ostoa harkitsevan tarvii alkaa purkamaan laskelmaa niin, että missä mennään parin kolmen vuoden päästä. Auton hankinta, varsinkin kakkosauton kuluiltaan että aika lähellä sähköavusteista tavarapyörää. Ehdoton etu tulee sen kautta, että pyörässä ei ole kalliita huoltoja, ei vakuutuksia eikä toki myöskään polttoainekuluja.

sähköavusteinen tavarapyörä

Millaisesta pyörästä sitten on kysymys. Urban Arrow family-e on laadukkaasti rakennettu sähköavusteinen tavarapyörä. Moottori on Bosch Performance CX (75Nm), 500Wh akulla. Pyörä on varustettuhydraulisilla levyjarruilla joten painavankin kuorman kanssa pyörä pysähtyy helposti.

Pyörän hallintalaitteet eivät poikkea mitenkään normaalista sähköpyörästä. vaihteisto on Nuvinci 380 portaaton napavaihteisto, joka toimii todella pehmeästi. Ei haeskelua vaan todella jouhevaa vaihtamista. Symboli kahvassa kertoo haetaanko välitystä mäkeen vai suoralle. Nuvincia on vaikea kuvailla, suosittelen kokeilemaan. Jonkinlainen kombinaatio automaattia ja kaksoiskytkinvaihteistoa jos näin voidaan sanoa.

 

Tässä kohtaa tarvii mainita, että pyörä ei ole raskas polkea edes ilman moottoria vaikka kokonaispainoa on 45kg. Toki tällöin ei haeta maksimivauhtia mutta jos pohtii sitä, että akku loppuisi kokonaan niin pyörä ei todellakaan muutu kivireeksi vaan on täysi normaalisti poljettavissa pitkätkin pätkät. Sama lainalaisuus toimii tässä kuin kaikissa pyörissä, matka ei tapa vaan vauhti.

Urban Arrow

Sähköavustuksella ajaminen ei vaadi sitten myöskään insinöörin papereita, on yleisesti tiedossa että niistä ei ole oikein missään muussakaan käytönnön hyötyä, ei myöskään tässä. Mittari on selkä, näyttöön voi vaihdella haluamansa datan, trippi, jäljellä oleva matka kulloisellakin tehotasolla tai vaikkapa maksiminopeus niinkuin tässä oikealla. Eli kovaakin pääsee jos reittä löytyy. Kuvassa oleva 40km on turbo-teholla joten näihin lukuihin ei kannata tuijottaa. Tehoero turbo- ja eco tehojen välillä on iso jos mennään mäkeen tai todella kovaa. Mutta eco-mode säästää akkua ja on raskaallakin kuormalla täysin riittävä, itseasiassa välillä tulee katsottua onko se tosiaan eco.

Lisäksi toki löytyy perus matkamittaria, keskinopeutta ja käytettyä aikaa. Kaikki tarpeellinen mitä voi kuvitella ja tarvii. Tehon vaihtamisessa on huomioitavaa että sitä kannattaa opetella heti käyttämään myös vaihteiston tavoin. Tasamaalla Eco vie näppärästi ja jyrkkäänkin ylämäkeen Turbo antaa kovan boostin. Turussa asuville esimerkkinä että Kaskenmäkeen voi isojen ostosten kanssa täysin vaivattomasti polkea heittämällä muiden pyöräilijöiden ohi.

Pyörän etulaatikko on kapea ja leveä. Tämän mallisen pyörän ehdoton etu on tilantarve, kolmipyörä voisi olla jossain tilanteessa kätevä mutta säilytys voisi olla hankalampaa. Jos peilaan tilannetta omaan talouteen, meillä on auto ja 2 moottoripyörää ja skootteri. Oikea ekotalous kyseessä.

Testin aikana olemme säilyttäneet pyörää samassa ruudussa auton kanssa. 2-pyöräinen mahtuu hyvin auton taakse eikä vaadi sen kummempaa säilytystilaa. Pyörässä on kiinteä lukko ja varmistusta on helppo lisätä erilaisin vaijerilukoin.

Urban Arrow

Mutta perheessä on tilanne se, että auto on oikeastaan vain siksi että itse tarvin sitä töissä, juna-asema on 5min kävelyn päässä joten jos työtarvetta ei olisi niin autolla ei ole pakottavaa tarvetta, siis oikeaa sellaista. Myönnetään että se on mukavuudenhalusta mutta onko se välttämätön niin ei ole.

Ongelma on aina ne isot ostokset, itse kuulun siihen koulukuntaan joka menee mielellään hissillä alas ja hakee pikkuostokset lähikaupasta. Mutta usein ne marketti-ostokset hakee mielellään isommin. Käyn usein autolla kaupassa töistä tullessani. Sen toiminnon tilalle tämä on kuin nakutettu. Työmatka menee näppärästi ilman että on hikimärkä, myynti-ihminen toimistolla ei vain aina voi olla kuin suoraan salilta repäisty. Sitten taas kotiin mennessään voi ajaa vähän kevyemmällä avustuksella ja nauttia samalla hyötyliikunnasta. Kaupan kautta kotiin jolloin se myös tuntuu vähentyneenä polttoaineen ostamisena.

Tässä 4 henkisen perheen ostokset niin kuin ne tehdään autolla. Paljon ruokaa, mehuja, maitoa jne eli kyseessä varsin painavat ostokset. Kori itseasiassa kantaa 100kg joten lastaamisen kanssa ei tarvitse murehtia. Pyörässä on myös keskiseisontatuki eikä sivujalkaa joten tavarat voi heittää huoleti kyytiin ja lähteä liikenteeseen. Näiden kanssa käytiin kauppareissu niin, että puoliso oli normaalilla pyörällä mukana. Mietin hiukan miten kuormaus vaikuttaa ajettavuuteen mutta ei käytännössä mitenkään. Liikkeellelähtö on vaivatonta eikä paino tunnu häiritsevältä. Normaalilla pyörällä tuleva jäi edelleen kuin seisomana. Boschin moottori on väkivahva ja liikkuminen helppoa. Tälläisessa käytössä pyörä on kuin kotonaan ja itselleen tekee sen asennemuutoksen että ostokset tehdään näin niin hankinta on perusteltua.

Urban Arrow

Kun ostokset purkaa niin määrän huomaa, talouden pienen auton tavaratila ei vedä juuri enempää itseensä.

Urban Arrow

Jos taas olisi pieniä lapsia tarhaan tai kauppaan mukaan otettaviksi niin pyörän sisällä on valmiiksi penkit ja vyöt. Vaikka kyydissä olisi 2 lasta niin tilaa jää hyvin ostoksille ja laatikon pohja on ritilä joten se ei kerää likaa ja kuraa vaan on helposti huuhdeltavissa pois.

Urban Arrow

Taloudessa ei ole enää pieniä lapsia mutta 18v poika kun ilmeistyi talliin moottoripyörän kanssa niin otettiin pieni testiajo. Video on lyhyt mutta samalla näkee sen että iso ja pitkä pyörä on todella ketterä. Poika taitaa painaa n 70kg eikä tollainen kuorma tunnu ajattavuudessa yhtään mitenkään.

Sähköpyörästä kun on kyse niin valot ovat toki vakiovaruste, näin tosin pitäisi olla jokaisessa pyörässä mitä kaupungissa käytettään. Jäisi turhat vahingot aika paljon vähemmälle. Valot laitetaan päälle mittaristosta ja virta tulee luonnollisesti ajoakusta.

Pyörästä on vaikea keksiä mitään negatiivista. Iso koko arvelutti ennen testiä mutta loppupeleissä koon erolla tavalliseen pyörään ei ole mitään merkittävää eroa. Aika moni arkinen askare minkä olisin käynyt hoitamassa muutoin autolla tai moottoripyörällä tuli ajettua tällä koska ympäristön näkee fillarilla liikkuessa ihan eri tavalla. Aika monelle sai olla kertomassa mistä on kyse, mitä toi maksaa ja mistä näitä saa.

Urban Arrow

Eikä pyörällä tarvitse kuskata aina pelkkiä ostoksia. Se on mukava ajattava ihan sellaisenaankin tai sitten myös pienillä retkillä. Testasimme myös picnic-ominaisuudet ja ainoa miinus oli että pyörästä saa olla koko ajan kertomassa uteliaille. Kiinnostusta ja tilausta tavarapyörille selvästi on.

Urban Arrow

Kenelle tavarapyörä on sitten tarkoitettu? Laaja kysymys mutta reilun viikon aktiivisen käytön jälkeen voidaan sanoa, että pyörä sopii vähän kaikenlaisiin talouksiin. Aktiivisille pyöräilijöille mutta yhtälailla laiskemmille koska sähköavustuksen kanssa välillä unohtaa että kyseessä on polkupyörä. Töihin voi pyöräillä vaikka puku päällä ilman että olet hikimärkä ylämäkienkään jälkeen.

Lapsiperheille joissa lapsia kuskataan kouluun ja tarhaan on pyörä todella paikallaan. Samoin ostokset taittuvat helposti ja harrastuksiin kulkee isokin treenikassi mukana. Pyörän hintaa jos miettii niin kannattaa laskea mitä auto maksaa ylläpitoineen. Kakkosauto usein ilman bonuksia vie vakuutusmaksuina sellaisen summan millä voisi tälläista itselleen ajatella maksavan takaisin. Polttoainekuluista puhumattakaan. Lisäksi pyörän runkoko antaa kaikenkokoisille kuskeille mahdollisuuden ajaa vaivatta, testihenkilöissä oli hajontaa 162-183cm ja kaikki saavat helposti sopivan ajoasennon. Näin iso hajonta ei monessa muunlaisessa pyörässä ole mahdollinen.

Pyörä korvaa helposti siis joko ykkös- tai kakkosauton. Se varastoituu pienehköön tilaan ja on täysin käytettävissä ympärivuotisesti, Schwalbe Marathon Winter nastarenkailla tulee lisähintaa 129,- joka on pieni raha kauden jatkamisesta ympärivuotiseksi. Akku myös latautuu nopeasti joten vaikka työmatka olisi pidempikin on laturi helppo ottaa mukaan ja ladata pyörä työpaikalla. Tällöin saa toki olla jo todella pitkä työmatka. Eco-tasolla toimintasäde on pitkästi yli 120km käytössä testattuna (500Wh akulla).

Mutta loppusanoina voidaan sanoa että tämä on kuin Fatbike aikanaan, tätä pitää kokeilla jotta käytän helppouden ja monikäyttöisyyden tajuaa. www.tavarapyora-asiantuntija.fi:lla in showroom Espoossa ja heillä on organisoitua esittely ja koeajotoimintaa myös muissa kaupungeissa, esim juuri Turussa joten suosittelemme rohkeasti tutustumaan.

Pyörän speksit vielä pähkinänkuoressa:

  • Moottori: Bosch Performance CX (75Nm)
  • 500Wh akku
  • Värit: Musta tai valkoinen
  • Paino 45kg
  • Runko: Alumiinia, haarukka terästä.
  • Renkaat: Etupyörä 20 tumaa ja takapyörä 26 tuumaa.
  • Vaihteet: Nucinci N380
  • Jarrut: Shimano hydrauliset levyjarrut
  • Hinta 5190,-

Pyörän toimitti testiin: www.tavarapyora-asiantuntija.fi joka toimittaa pyöriä niin henkilöiden kuljetukseen kuin myös tavarapyöriä yrityksen myynti ja promokäyttöön.

Booking.com
Tagit : sähköavusteinen tavarapyöräsähköpyörätavarapyörätestiurban arrow

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.