MotorsportOutdoorTestit

Primus Essential Stove Set testissä

Ajelen paljon moottoripyörällä syrjäisemmillä seuduilla ja kun pyörän polttoainetankin tilavuus on peräti 30 litraa, niin tankkaamisenkaan vuoksi ei tule liian usein tarvetta hakeutua palvelujen äärelle. Ruokahuolto on kuitenkin osoittautunut hiukan haasteelliseksi, koska käytössäni ei ole ollut retkikäyttöön sopivia ruoanvalmistusvälineitä. Aina ei löydy nuotipaikkaa makkaran grillaamiseksi ja toisaalta ei makkaraa myöskään rajattomasti jaksa popsia. Turhan usein eväät ovat olleetkin kylmänä nautittavia tai syöminen jäänyt pelkkien naposteltavien varaan. Kyllä sen vireystasossa nopeasti huomaa, jos ruokailu jää liian vähälle.

Essential Stove Set

Retkeilykäyttöön tarkoitettuja keittimiä on markkinoilla runsaasti. Suunnitelmissani oli hankkia omiin, motoristin tarpeisiin sopiva keitin, jolla matkaeväät valmistuvat kohtuullisen vaivattomasti. Sain Partioaitasta käyttööni Primuksen uutuusmallin Essential Stove Setin, joka on suunniteltu juurikin aloitteleville retkeilijöille ja hiukan kevyempään käyttöön. Kyseessä on kaasukäyttöinen keitin, jossa ei ole mitään koottavaa, kunhan ottaa pois paketista ja alkaa käyttämään.

Keittimen tarkempi esittely alla olevalla videolla.

Vertailukohtia eli kokemuksia muista retkikeittimistä on itselläni vielä kohtuullisen rajallisesti. Olen monia vuosia sitten käyttänyt armeijassa Trangian spriikeitintä kenttäolosuhteissa sekä myöhemmin muutamia kertoja sellaisen kopiota retkikäytössä. Näiden molempien yhteinen ongelma oli kuitenkin polttonesteen kanssa touhuaminen, se aiheutti aina turhautumista ja sotkua sekä pahimmillaan pahaa makua ruokaan. Näistä negatiivisista kokemuksista huolimatta, olin kuitenkin, pääasiassa Trangian vahvan brändin vuoksi, miettinyt hankkivani valmistajan kaasupolttimella varustetun version. Nyt testissä oleva Primus Essential Stove Set on hyvin pitkälti linkin Trangiaa vastaava kokonaisuus, melkeinpä identtiksikin näitä voisi sanoa. Primuksen toteutus on kuitenkin mielestäni parempi, koska poltin ja tuulisuoja ovat valmiiksi koottu paketti, joten kasaamista/purkamista ei tarvitse harrastaa. Lisäksi Primuksen mukana tulee näppärä suojapussi, johon keitin on helppo laittaa kuljetuksen ja säilytyksen ajaksi.

Primus Essential Stove retkikeittimen käyttäminen on maasto-olosuhteissa hyvin helppoa ja sen väärin käyttäminen on melkeinpä mahdotonta yksinkertaisen rakenteen vuoksi. Ohuesta alumiinista valmistetut osat eivät tietenkään kestä kovakouraista käsittelyä, joten keitin kannattaakin pakata huolellisesti ajon ajaksi. Kantapään kautta oppineena voin myös todeta, että kaikenlaista voimankäyttöä astioita käsiteltäessä kannattaa välttää. Toisaalta on mukavaa, kun vähäisen massan vuoksi keittimen osat jäähtyvät nopeasti ruokailun aikana. Ei siis tarvitse odotella osien jäähtymistä, jotta voi taas jatkaa matkaa ruokailun jälkeen.

Essential Stove Set

Olen päässyt keitintä nyt käyttämään jonkin aikaa ja kokeillut valmistaa erilaisia ruokia sen avulla. Toistaiseksi olen pääosin luottanut valmiiksi pakattuihin retkiruokiin, sekä sellaisenaan lämmitettäviin että kuivattuihin, joihin pitää lisätä kuuma vesi ja antaa hautua pussissaan valmiiksi. Valmisruokien lisäksi olen paistanut pannulla kananmunia ja lettuja. Paistaminen tehokkaan kaasukeittimen ja ohutpohjaisen pannun yhdistelmällä vaatii kuitenkin huolellista keskittymistä, ettei ruoka pääse palamaan. Ruoan polttamista pohjaan kannattaa välttää siksikin, että sen irrottaminen pannusta vaatii ainakin kananmunan tapauksessa aika ronskeja otteita ja se ei tiedä hyvää tarttumattoman pinnoitteen kestävyydelle.

Essential Stove Set

Pyysin saada testiin keittimen isomman version, koska sitä tulee käytettyä myös perheen kanssa. Seurauksena tästä pakkauskoko on hiukan isompi kuin 1,3 litraisessa ja painoakin melkein parisen sataa grammaa enemmän. Ero on kuitenkin yllättävän pieni näiden kahden koon välillä, kumpikaan ei nimittäin ihan pienimmästä päästä keittimiä ole. Mutta jos haluaa retkiolosuhteissa tehdä ruokaa, jossa on kaksi tai kolme erilaista lämmintä komponenttia tai ruokailijoita on enemmän, niin juurikaan vähemmällä koolla ei selviä millään (tai ainakaan tässä hintaluokassa). Jos retkiruokailusi kuitenkin keskittyvät vain kuivattujen aterioiden syömiseen ja lämpimän juoman valmistamiseen, eli käytännössä tarvitset vain välineen veden lämmittämiseksi nopeasti ja helposti, niin siinä tapauksessa suosittelen hankkimaan esimerkiksi Primus Lite keittimen tai vastaavan. Se on huomattavasti pienempi ja kevyempi, jopa kaasusäiliö menee pakkaukseen sisään.

Alla olevalla videolla käyttökokemuksiani eräältä prätkäretken ruokatauolta.

Koska Essential Stove Set on Primuksen edullisimpia kaasukeitinsettejä, niin on luonnollista, että hyvästä suoriutumisesta huolimatta myös parantamisen varaa jää. Itse kaipaisin keittimen kaveriksi erillistä piezo-sytytintä sekä puristettavan kahvan tilalle sellaista, joka lukittuu kiinni kattilan ja pannun reunaan. Nämä molemmat löytyvätkin kalliimmasta Primetech Stove Set -tuotteesta ja kahva on saatavissa myös erikseen hankittavana. Piezo-sytytintä sen sijaan ei toistaiseksi saa Suomesta erikseen, Primuksen verkkokaupasta sen voisi tilata suoraan, mutta postikuluja tulee melkein itse sytyttimen verran. Tavallinen kaasusytytin toki toimii, mutta sen kanssa pitää osaltaan huolehtia kaasun riittävyydestä. Pitää varmaan seuraavaksi kokeilla tulustikkua, se kuulemma toimii hyvin myös kaasukeittimien kanssa.

Lopputulemana voin todeta, että hyvää on selvästi puutteita enemmän ja puutteetkin ovat hintatason nähden ymmärrettäviä. Primus Essential Stove Set on ehdottomasti hintansa arvoinen keitin, jonka kanssa pääsee alkuun ilman lisäinvestointien tarvetta. Ensimmäiseksi keittimeksi se on siis helppo valinta, olit sitten motoristi tai retkeilijä, joka kaipaa keitintä muuhunkin kuin vain veden lämmittämiseen. Eikä keitin ihan heti jää ”pieneksi”, vaikka käyttöä olisi enemmänkin. Lisätarvikkeina voi sitten hankkia kahvipannun tai erilaisia keittoastioita oman tarpeen mukaisesti.

Tässä vielä tärkeimmät plussat ja miinukset kootusti.

Plussat:

  • todella helppo käyttää – idioottivarma
  • helppo pakata ja kuljettaa mukana tulevassa suojapussissa
  • pannun paistamista helpottava tarttumaton pinnoite

Miinukset:

  • ohut alumiini vaatii huolellisuutta sekä ruokaa valmistaessa että keitintä käsiteltäessä
  • isohko koko pelkkiin veden keittämiseen tarkoitettuihin keittimiin verrattuna
Booking.com
Tagit : moottoripyöräilymoottoripyörämatkailuprimusretkeilyretkeilyvarusteetretkikeitinruokatestituotetestaus

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.