OutdoorTapahtumat

Riihimäen Kansainväliset Erämessut 2018

Riihimäen Erämessut 2018

Nyt on taas kiireinen viikko takana ja pääsen viihdoinkin koneen äärelle kirjoittamaan raportin Riihimäen Erämessuista. Kaksi vuotta on kulunnut edellisistä messuista (jutun voi lukea tässä). Onko erä- ja retkeilymaailmassa tapahtunut mitään uutta?

Erämessut tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua alan uusiin tuotteisiin ja trendeihin ns. livenä. Itse haen messuilta tuotteita, ideoita retkeilyyn ja kenties inspiraatiota tehdä jotain uutta. Tykkään, että pääsen oikein fiilistelemään uusia telttoja, keittimiä rinkkoja, yms. Olen syyllinen siihen, että välillä nautin varusteiden ostamisesta jopa enemmän kuin retkeilystä. Tästä syystä voin todeta, että Erämessut 2018 oli todellakin odotettu tapahtuma.

Lähdimme Markuksen ja Ozzy-koiran kanssa sunnutaina messujen viimeisenä päivänä kohti Riihimäkeä. Sääennuste lupasi hellettä ja lupaus todellakin piti. Saavuimme paikan päälle aamupäivällä.

Erämessut tarjosivat ainutlaatuisen mahdollisuuden ottaa koiran mukaan messuihin. Täytyy kuitenkin myöntää, että koiran kanssa liikkuminen ei olut niin helppoa suuressa ihmisjoukkuessa, varsinkin kun haluasin tutustua tuotteisiin ja lämpömittari näytti 25 astetta. Tästä syystä vein Ozzyn heti alussa koiratarhaan, jossa hän sai olla rauhassa ison puun varjossa. Koiratarhan työntekijät pitivät Ozzysta hyvää huolta, antoivat runsaasti vettä ja veivät lenkille. Palvelu maksoi vain 10e. Aivan huippua!!!

Messukierroksemme alkoi suuresta Vaude-osastossa. Vaude panosti Erämessuihin isolla kädellä. Esillä oli toistakymmentä telttaa sekä iso katos, jossa myytin Vauden muita tuotteita.

Vaude-osaston jälkeen matkamme jatkuu kohti Jousimetsästysaluetta. Alueen monet osastot tarjoavat lapsille ja aikuisille ainutlaatuisen mahdollisuuden testata jousiammuntataitojaan ja -välineita. Vaikka olen itse harrastanut jousiammuntaa jäi tämän alueen visiitti lyhyeksi, sillä kova jano pakotti kohti Nuotiopiiriä, jossa sai nauttia kylmästä oluesta sekä kuunnella erilaisia hyvinkin mielenkiintoisia luentoja.

Nimestä huolimatta Nuotiopiiressä ei palannyt yhtään nuotiota, sillä koko maassa oli metsäpalovaroitus. Alue oli kuitentin hyvin mielenkiintoinen, jossa loppujen lopuksi vietimme eniten aikaa. Ensinnäkin pidin isosta telttakatoksesta, joka tarjosi runsaasti varjoa ja olutta. Varjo oli ilmainen, oluesta maksoimme 8e/tuoppi. Ymmärrän toki, että messuilla alkoholin hinta on korkeampi kuin alkossa, mutta tämä oli kieltämättä kallein Karhu, jonka olen koskaan juonut. Toisaalta, turha valittaa, sillä tässä helteessä olisin maksanut kylmästä oluesta enemmänkin.

Oluen lisäksi tutustuimme muutaman mielenkiintotiseen tuotteeseen: Oru Kayak taitettavat kajakit ovat uusia Suomessa. Kyseessä on siis ihan täysimittainen taitettava kajakki, joka pakkautuu pieneen matkalaukkukokoiseen pakettiin. Kajakki kestää noin 10 tuhatta taittokertaa.

Messujen ainoa packraft-osasto. Nämä packraftit eivät olleet myynnissä, mutta oli mielenkiintoista tutustua MRS:n rafteihin.

Retkinikkari Joppe Rannan leirin vieressä löytyi myös mielenkiinointen Bushcraft-ständi, jossa harjoiteltiin perinteisiä tulentekotaittoja. Varsinaista nuotiota ei voinut sytyttää, mutta piikivellä pääsi hakkamaan kipinää ahkerasti useampi kiinnostunut messukävijä. Mielestäni eräperinteitä saisi olla enemmän, kun kerran erämessuista on kyse.

Oli kiva kuunnella Toni Lundin kertomuksen hänen huikeasta Iditarod Trail Invitational 1000 mailin ajosta Alaskan talvella, joka on maailman pisin ja vaativin talviultramaraton. Hän oli ensimmäinen suomalainen, joka osallistui tähän kisaan, jonka sääolosuhteet olivat enimmäkseen huonot tai tosi huonot. Tonin matka kesti 26 päivää 18 tuntia 19 minuuttia.

Ruokailupuoli oli Erämessuilla hyvällä mallilla. Tarjonta oli runsas ja monipuolinen. Tämä bloggari tyytyi kuitenkin perinteisiin makkaraperunoihin. Mut hei, makkaraperunat toimii oluen kanssa varsin hyvin 🙂

Maastopyörien testirata keräsi paljon testaajia. Erämessut tarjosivat ainutlaatuisen mahdollisuuden testaamaan erilaisia pyöriä.  Esillä oli muutama läski ja maastopyörä, joita kävijät pääsivät testaamaan radalla. Koen kuitenkin, että tänä vuonna pyöräilytarjonta oli suhteellisen suppea. Mielestäni pyöräily kuuluu ehdottomasti retkeilyyn, joten itse odotin, että messuilla olisi enemmän alan firmoja esillä.

Matkaamme jatkui kohti allasosastoa, jossa pääsi näkemään hyvin mielenkiintoisia esityksia. Altaassa nähtiin poljettavat kajakit ja poljettavan sup-laudan sekä lukuisia kalastusnäytöksiä. Samalla altaan ympärillä oli useita kalastusvälineiden myyntipisteitä. Minusta välillä tuntui, että juuri kalamiehet olivat messujen parhaimpia myyjiä. Voiko olla niin, että heistä paistoi läpi se intohimo alaa kohti ja he osasivat innostuttaa asiakkaita? Who knows…

Riihimäen erämessuihin osallistui satoja näytteleasettajia ympäri Suomea. Suurin osa olivat pk-yrityksiä, jotka myyvät hyvinkin kliseemäisiä tuotteita. Messuilta löytyi tuhansia puukkoja, kuksia, tuluksia, kalastustarvikkeita yms. Ymmärrän toki, että nuo ovat perinteiset suomalaiset retkeilyvarusteet ja ne myy hyvin. Onhan se myös itsestäänselvä, että erämessut ovat tärkeä tulonlähde pienille yrityksille. Itse kuitenkin omistan useita varusteita, joten etsin messuilta mielenkiintoisia uniikkituotteita sekä inspiaatiota retkeilyyn, jota ei saa verkkokaupoista tai kivijalkamyymälöistä.

Isossa hallissa oli paljon melenkiintoisia tuotteita metsästäjille.

Juuri silloin kun luulin, että kaikki on jo nähty, eikä mitään uutta voi tulla enää vastaan törmäsin Warrios Knife standiin. Voiko puukon keksiä uudestaan? No näköjään voi! Warrior Knife on suomalainen puukkovalmistaja, joka on kehittänyt puukon, jossa on titaanikahva sekä vaihdettavat terät. Kokonaisuus näyttää hyvinkin taktiselta, joten uskon, että moni eräjorma innostuu konseptista. Terä vaihdetaan hetkessä omalla avaimella. Valmistajan mukaan puukko kestää kovempaakin käyttöä.

Myös Scandinavian Outdoor panosti messuihin kunnolla. Isossa hallissa myytiin kaikkea ulkoiluun. Eräs taitava myyjä melkein myi minulle Hillebergin teltan. Hänen tarjous oli oikeasti hyvä. Toisaalta, olen jo pitkään haaveilut Hillen teltasta. Päätin kuitenkin olla tiukka, koska vanha telttani toimii vielä moitteettomasti. Nyt vähän harmittaa…

Myös Varusteleka oli mukana Erämessuilla.

Lopuksi pitää kuitenkin myöntää, että välillä messut muistuttivat isoa basaaria. Monien tuotteiden hinnat olivat samanlaisia kuin verkkokaupoissa. Tuntui siltä, että monet yrittäjät lähtevät messuille samalla konseptilla kuin 20-30 vuotta sitten, eli laitetaan perinteinen teltta pystyyn, siihen puukot ja kuksat esiin, niinkuin ennenkin. Erämessut antavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tavoittaa tuhansia potentiaalisia asiakkaita neljän kesäpäivän aikana, joten kannattaa oikeasti satsata ideointiin ja mahdollisesti tuoda omat tuotteet esiin uudella tavalla.

Kokonaisuudessa Riihimäen Erämessut 2018 olivat mielestäni onnistuneet. Kävijöitä oli paljon ja kauppa kävi. Jos messuille lähtee, niin suosittelen ehdottomasti käymään sunnuntaina ennen paikan sulkemista. Silloin saa oikeasti hyvät alennukset, sillä näytteleasettajat pyrkivät luopumaan tuotteistaan. Kiitos Erämessut! Hauskaa oli ja nähdään kahden vuoden päästä.

Tagit : ErämessutErämessut 2018kalastusmetsästysretkeilyRiihimäen Erämessut 2018Riihimäki

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.