OutdoorTapahtumat

Riihimäen Erämessut 2016

Viikko sitten päättyi kenties tämän vuoden odotetuin tapahtuma – Riihimäen Erämessut 2016. Messujen teemoina ovat metsästys, kalastus, retkeily ja luonto ja ne järjestetään joka toinen vuosi. Neljän päivän tapahtuma keräsi paikalle tuhansia kävijöitä ja satoja näytteilleasettajia. Kyseessä on Suomen suurin eräalan tapahtuma, joten minun oli pakko ajaa Turusta Riihimäelle.

Kävin tutustumassa messuihin lauantaina. Kyseessä oli ensimmäinen kokemukseni erämessuista ja se todellakin oli sen arvoista!

erämessut2016-3

Messupäiväni alkoi puolenpäivän aikaan. Autolle löytyi tilaa pellolta noin kilometrin päästä messupaikalta, sillä kaikki parkkipaikat ja lähipellot olivat jo täynnä. Lyhyen jonottelun jälkeen (medialle nopeampi sisäänpääsy) olen sisällä.

Ruuhkaa Scandinavian Outdoor Storen teltassa. Messutarjoukset houkuttelevat innokkaita ostajia ja kauppa käy kuin siimaa! Esillä kaikenlaista tavaraa ulkoiluvaatteista telttoihin. Vaikka kotona onkin jo varusteita pienelle retkikunnalle, niin aina löytyy jotain uutta ja tarpeellista.

sos

Mielestäni retkeilyn hienoimpiin kokemuksiin kuuluu yöpuminen luonnossa, joten majoite on ollut minulle yksi tärkeimmistä varusteista. Olen vuosien aikana testanut erilaisia yöpymismuotoja kuten teltta, loue, laavu, kevytpressu, erätoveri tai olen nukkunut ilman katosta. Majoitteet kiinnostavat minua suuresti, joten tässä muutama pakollinen telttakuva:

Hilleberg Akto on kevyt ympätivuotinen sooloteltta, johon mahtuvat hyvin mies ja koirakin.    Teltta painaa 1,6 kiloa ja kuuluu Red Label sarjaan. Se on suunniteltu kestämään vaativia olosuhteita kesästä talveen. Hilleberg on kuuluisa ruotsalainen telttavalmistaja ja Akto on heidän tunnettu telttamallinsa.

hille2

Hilleberg Anjan 2 on kevyt tilaihme. Painoa on vain 1,7 kiloa ja tilaa riittää kahdelle retkeilijälle. Tämä on Hillebergin Yellow Label- teltta eli se on kevyempi, mutta ei välttämättä sovellu talvikäyttöön. Pienestä painosta huolimatta teltta kestää kovankin myrskyn.  Unelmateltta? Kenties…

anjan

Uusi ruokakokemus – porokebab. Suosittelen  Erämessuilla ei pääse laihtumaan, vaikka kävelinkin siellä yli 10 km.

kebab

Jani Jaatinen esittelee Ukko Schnapps taskumattia. 100 % suomalainen tyylikäs taskumatti on tarkoitettu kalastukseen, retkeilyyn ja kaikenlaiseen fiilistelyyn.  Kuva ei täysin kerro, kuinka hieno tuo Ukkomatti oikeasti on, vaan sitä pitää itse kokeilla!  Yksi Ukkomatti tuli hankittua. Esittely tulossa pian.

ukkoschnapps

ukko

Heimo Roselli esittelemässä 40v. juhlapuukkoa asiakkaille. Erittäin mielenkiintoinen lisäys Rosellin puukko- ja veitsikokoelmaan. Olen aina tykännyt Rosellin tyylistä ja heidän UHC terä onkin saanut paljon kehuja. Kaverillani on Rosellin eräpuukko (heidän tunnetuin mallinsa) sekä nikkaripuukko. Molempia pääsin aiemmin testamaan ja eräpuukko tuntui sopivan paremmin omaan käteeni. Hankinkin messuilta oman eräpuukon ja lähdin testaamaan sitä metsään viime viikonlopuna. Raportti testistä tulossa pian!

roselli

L1001929

Minifinder Atto GPS-paikannin paikantaa lemmikin kartalle GPS-teknologiaa hyödyntäen. GPS-paikannin Älypuhelimen avulla voit seurata lemmikin liikkeitä. Muutama vuosi sitten olin mökkeilemässä Lahden seudulla kun koirani karkasi mökin pihalta pari tuntia ennen lähtöä Turkuun. Alue oli ns. keskellä ei mitään, joten luulin jo, etten näe koiraani enää. Onneksi löysin sen muutaman tunnin päästä noin 10 km etäisyydeltä mökiltä. Metsästykseen tarkoitetut paikantimet maksavat paljon, joten en ole viitsinyt hankkia sellaista. Minifinder on edullisempi ja voisi sopia paremmin omaan käyttööni.

IMG_4011

gps

Yksi erittäin mielenkiintoinen löytö oli Juuvi puupoltin. Olen jo pitkään ollut erilaisten risukeittimien ystävä. Nuotio on minulle tärkeä osa retkeilyä, mutta sen tekeminen ei ole aina mahdollista. Mukana kuljetettava suljettu kehikko, jossa voi polttaa maasta löytyviä risuja, oksanpätkiä ja käpyjä. Ei tarvitse kuljettaa spriitä tai kaasua, vaan poltoaine löytyy metsästä. Tykkään myös siitä, että voin harjoitella tulentekotaitoja. Risukeitin on kätevä kompromissi, jossa yhdistyvät nuotion fiilistely ja keittimen turvallisuus ja tehokkuus. Näin Juuvin ”livenä” ensimmäisen kerran ja minua yllätti kuinka käytännöllinen se oikeasti on. Risukeittimen pahin ongelma on märkä keli, sillä nuotion tekeminen on hankalaa kosteassa metsässä. Juuvin puhaltimen avulla kosteakin puu palaa hyvin.

juuvi2

Kuvassa Juuvin keksijä Anssi Romo.

juuvi3

Loue eli loude on retkeilymajoite kankainen viistokatos, joka eroaa laavusta siten, että laavu on valmistettu käyttäen havuja ja seipäitä tai muuta puutavaraa. Loue on kevyt ja nopeasti pystytettävissä virittämällä louevaate puun tai seipään varaan vaellus- ja retkeilymatkojen taukoja tai yöpymistä varten. Loue antaa oikein käytettynä hyvän suojan tuulta ja sadetta vastaan (wikipedia). Olen yöpynyt muutaman yön louessa ja onhan se tunnelmallinen ja käytännöllinen majoite.

Kuvassa Tuntsa-loue.

tuntsa

Loue on suomalainen avotulimajoite.

loue-erämessut

Minulla oli vain muutama tunti aikaa kierrellä messuilla. Paljon oli nähtävää ja olisin mielellääni viettänyt siellä enemmän aikaa. Yksi asia on ainakin varma –  olen mukana myös tulevien vuosien erämessuilla.

erämessut2016

Booking.com
Tagit : aika-ajoerämessut 2016hillebergjuuvikalastusmessutmetsästysminifinderretkeilyriihimäen erämessutroselliscandinavian outdoortuntsaukko schnappsulkoilu

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.