OutdoorTestit

Testissä suomalainen JUUVI-puupoltin

Joulukuu ja -10 astetta pakkasta on hyvä aika lähteä pariksi päiväksi metsään. Määränpäänä on Fiskarsin metsä, jossa tällä kertaa on testissä Juuvi-puupoltin.

Risukeittimet

Risukeitin tai puupoltin ei ole mikään uusi konsepti retkeilyssä. Muutamassa vuodessa niiden tarjonta on moninkertaistunut. Risukeittimen idea on loistava. Kyseessä on rinkkaan tai reppuun pakattava metalli-kehikko, jossa voi polttaa risuja, oksia ja käpyjä. Polttoaine löytyy luonnosta, eikä tarvitse pelätä, että sprii tai kaasu loppuvat kesken. Olen vuosien aikana käyttänyt erilaisia risukeittimiä ja aion käyttää jatkossakin. Se on loistava kompromissi silloin, kun haluaa nauttia nuotiosta ja laittaa ruokaa tehokkaasti ja nopeasti.

Nuotio on minulle erittäin tärkeä osa retkeilyä. Se luo tunnelmaa ja lämpöä. Nuotiolla valmistettu ruoka maistuu aina hyvältä 🙂 Nuotion teko vie kuitenkin aikaa (ainakin minulla), eli vaelluksen aikana pyrin tekemään nuotion vain iltaisin, jottei tarvitse kuluttaa siihen tunteja aamulla ja päivällä.  On kuitenkin tilanteita, kun tulentekoon ei ole yksinkertaisesti aikaa ja lämmintä ruokaa pitää saada nopeasti. Juuri näissä tilanteissa risukeitin on loistava. Ruoanlaitossa se on paljon tehokkaampi ja nopeampi kuin tavallinen nuotio, koska keitin ohjaa lämmön suoraan kattilan pohjaan. Samalla keitin on tukeva alusta kattilalle. Nuotiossa on monesti riski, että kattila kaatuu sen mukaan, kun polttopuut palavat.

Mikä on JUUVI-puupoltin

Kyseessä on puhallintehosteinen puupoltin (risukeitin) retkeilykäyttöön, joka polttaa savuttomasti myös huonolaatuista puuta. JUUVIa valmistaa YouWin Design Mikkelistä. Tutustuin Juuviin Riihimäen erämessuilla, jossa puupolttimen kehittäjä Anssi Romo esitteli tuotteensa minulle. Juuvi on suunniteltu ja testattu Suomessa juuri kotimaisiin olosuhteisiin.

Tässä ovat Juuvin speksit valmistajan sivuilta:
– “hobo-stove” yhdistettynä puhaltimen tehokkuuteen
– pieni kulutus – samoilla paristoilla jopa 60h käyttöä
– virtalähde 2*AA, kolmiasentoinen tehonsäädin
– paino käyttökunnossa vain 650g
– max. lämmitysteho n.15kW
– keittoteho 3min/litra (2kW)
– suunniteltu kestämään jatkuvaa polttoa
– riittävän suuri puutila tulista nauttimiseen – Juuvi ei ole pelkkä “risukeitin”
– oikein käytettynä paloturvallinen avotulen korvaaja
– ei jätä jälkeensä nuotion jälkiä

Juuvi-polttimen mukana tuleva virtalähde toimii kahdella AA-koon paristolla tai ladattavalla akulla. Virtalähde on ns. puhelimen hätälaturi, jolla voit sopivan välijohdon avulla hätätilanteessa ladata myös puhelintasi.

Moottori on tuotu alarungossa mahdollisimman kauas palotilasta. Propelli on kiinnitetty moottoriin teflonisella kiinnitysosalla, joka kestää kuumuutta eikä johda lämpöä moottorin akselille.

Juuvin kaksiosaisen palotilan ylemmässä osassa on runsaasti reikiä, jolloin kuivaa puuta käytettäessä palaminen saa riittävästi ilmaa myös ilman puhallinta. Puhallinta käyttämällä voidaan kuitenkin polttaa myös kosteaa puuta.

Alempi palotila on kaksinkertaisen, eristävän seinämän suojaama. Ulkokuorena on polttimen anodisoitu alumiinirunko, joka on eristetty kuumasta rst-palotilasta kuumuuden kestävällä eristematolla.

 

Juuvin tarkemmat tekniset tiedot löytyvät täältä http://www.juuvi.fi/products/tekniset-tiedot

Kayttökokemukset Juuvista

Ensisijaisesti Juuvi on kehitetty kodan lämmittämiseen. Testin tarkoituksena oli selvittää kuinka hyvin Juuvi toimii ihan perus retkeilyssä, kun nukuin tarpin alla.

Juuvia on helppo käyttää ja sen kasaaminen tapahtuu nopeasti. Jalat ruuvataan paikalleen, puhallin liitetään pohjaan ja päälle laitetaan korokeverkko tai kaksi. Keitin kannattaa asettaa esim. kiven päälle, jotta jalat eivät uppoa maahan. Tämä on muutenkin fiksua paloturvallisuuden kannalta.

Nuotio syntyy nopeasti, jos se on valmisteltu huolellisesti. Käytimme nuotioon kuivia kuusen ja männyn oksia. JUUVI-puupoltin toimi erinomaisesti – puu paloi tasaisesti ja pitkään. Puhaltimen voimakkuutta voi säätää napin avulla (kolme eri nopeutta). Tämän retken aikana se pyöri täysillä, sillä puu oli hyvin kosteaa. Muutamalla risulla saatiin lämmin ateria kahdelle nälkäiselle retkeilijälle sekä keitettiin vielä kahvit.

Juuvi on myös sopivan kompakti. Se pakkautuu pieneen tilaan.

Otin mukaan myös kaasukeittimen varmuuden vuoksi, mutta kävikin niin, että kaasukeitin ei suostunut toimimaan -10 pakkasella. Juuvi toimi loistavasti ja loi hyvän tunnelman.

Mielestäni Juuvi sopii hyvin tarpin kaveriksi. Lämpöä ja tunnelmaa riitti hyvin. Pidin myös siitä, ettei käytön jälkeen puupolttimesta jää mitään jälkiä. Olen viime aikoina yrittänyt mennä Leave no trace-käytäntöön mukaan, joten keitin sopii siihen hyvin.

Anssi Romon vinkkejä Juuvin käyttöön:

-Juuvi ei ole mikään napista sytytettävä automaattinuotio, joten kannattaa hioa tulentekotaitoja. Sille, joka muutenkin osaa tulet tehdä, tällä laitteella se on entistäkin helpompaa ja huolettomampaa – ja syntyy vähemmillä puilla.

-Itse ohjeistan AINA käyttäjiä varaamaan muutaman kuivan kalikan mukaan Juuvin pakkaukseen, sekä palan tuohta. Kun niillä saa nopeasti tulen tarttumaan puihin, alkaa hiillostakin syntyä ja silloin puhallus alkaa nostaa palotilan lämpötilaa ja kosteampikin puu palaa. Puuta kannattaa myös esikuivata koko ajan Juuvin loistelämmössä.

-Toinen ohje minkä käyttäjille usein annan: Älkää säästelkö puuta Juuvissa: laite toimii optimaalisesti kun sitä poltetaan täydellä pesällä, eikä sitä päästetä liian vajaaksi. Kosteaa puuta täytyykin syöttää useammin ja vähän kerrallaan – sillä Jos vajaa polttimen pesä täytetään isolla määrällä kosteaa ja kylmää puuta, on tuloksena savutusta ja jopa sammuminen.

Juuvin voi tilata suoraan valmistajan kotisivuilta: http://www.juuvi.fi/products/tuote-osasto/tuotteet/juuvi-tuotteet

Booking.com
Tagit : arvostelubushcraftjuuviJUUVI-puupoltinpuupoltinretkeilyrisukeitintesti

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.