Testit

Garmin Vivosmart esittelyssä

garmin vivosmartEsittelyssä Garmin Vivosmart aktiivisuusranneke. Garmin Vivofit rannekkeen uusittu versio. Ei tule vanhan tilalle mutta tarjoaa useita lisäominaisuuksia pienellä hintaerolla vanhempaan versioon jonka esittelimme aikaisemmin, juttu tässä, klik klik! Tässä ensituntumaa uutuudesta.

Garmin Vivosmart ranneketta löytyy kahta eri pituutta. Iso ja pieni. Hihnojen koot: 127-172 mm (pieni), 155-221 mm (suuri) joten kokoerot eivät ole merkittäviä mutta 2 eri kokoa silti löytyy. Testikäyttäjä on melkoinen narukäsi mutta iso ranneke ei ollut yhtään liian pitkä. Voisi yleistää että pieni on todella pieneen käteen esimerkiksi naisväelle ja iso miehiseen käyttöön.

Käyttöönotto on Garminin tyyliin helppoa. Mutta oletetaan että lukijalla ei ole aikaisempaa mallia. Puhelimeen asennetaan Garmin Connect ohjelma johon laite liitetään, iPhoneen löytyy Apple Storesta ja Androidiin Play kaupasta. Garmin Vivosmart ladataan usb:n kautta mukana tulevalla kaapelilla. Akunkestoksi luvataan parhaimmillaan 7 päivää mikä alkaa olla aika minkä kuluessa jossain löytyy paikka ladata. Lataaminen onnistuu toki myös kytkemällä johto Garmin verkkovirtalaturiin jolloin usb ei ole välttämättömyys, esimerkiksi matkoilla. Laitteen vedenkeston luokitus on 5 ATM mikä tarkoittaa käytännössä sitä että laitteen voi viedä 50m syvyyteen. Mutta käytännössä lienee tärkeintä 99% käyttäjistä se että laite voi olla suihkut ja uimiset kädessä. Tärkeä ominaisuus hyvinvointirannekkeelle, usein tällaisen käyttö voisi katketa siihen jos laite ei kestä normaalia elämää ja näin se sitten alkaa unohtua kotiin. Laite kun ei kuitenkaan tee hetkessä mitään ihmeellistä käyttäjälleen vaan kaikki perustuukin juuri siihen että seurataan aktiivisuutta jatkuvasti ja näin opitaan muuttamaan käytöstä jos tarve on.

Kun laite on ladattu avataan puhelimen Garmin Connect ohjelma, siellä yksinkertaisesti + merkkiä painamalla lisätään uusi laite. Testilaite löytyi ongelmitta ja ohjelma tarjoaa koodin joka syötetään jotta pariliitokseksi tulee oikea laite. Thats it. Jos Garmin Connect ohjelmaa ei ole ollut ennen tarvitsee sinne syöttää perustiedot, pituus, paino, sukupuoli jne. jolla ohjelma määrittää perusteet laitteelle. Askelten mittaamiseen ja vastaavaan.

Mutta miten sitten laite eroaa Vivofit mallista, mitä käyttäjä saa hinnan erotuksella lisää, erotus on sinänsä olematon ja laitetta käytettyäni suosittelen näistä kahdesta toki Garmin Vivosmart mallia.

Uudet ominaisuudet ovat lähinnä liitettävyys puhelimen kanssa puhelimen muissa toiminnossa. Testirannekkeen kanssa käytettiin iPhone 5S puhelinta mutta kaikissa missä Garmin Connect toimii lienee toiminta yhtä joustavaa. Aluksi ajattelin että onko ranteessa näkyvillä tiedoilla tilausta.

Mutta, kun alkushokki meni ohi ja asensin laitteen kaikkine ilmoituksineen tajuaa sen olevan todella näppärä. Käytän puhelimessa itse koteloa jossa on tavallaan lompakko samassa. Näin puhelin on usein taskussa ja töissäkin puhun ison osan puheluista kuulokkeilla. Sama urheillessa, puhelin soittaa Spotifyn kanssa musiikkia langattomiin kuulokkeisiin ja puhelin on treenikassissa lattialla. Näissä tilanteissa ranneke on tältä toiminnaltaan todella kätevä. Puhelimeen ei tarvitse koskea, jos se on äänetön kassissa näet rannekkeesta kuka soittaa ja näin voit valita mitä tehdä. Samoin kaikki muutkin ilmoitukset mitkä ovat puhelimessa päällä näkyvät rannekkeessa, twiitit, tekstiviestit, fb viestit, Instagram kommentit jne. Tälläisiä asioita arvostavalla tekniikkafriikeille toiminto on todella kätevä. Samaa saapuvien puheluiden toimintoa käytän myös omassa Garmin Fenix 2:ssa.

Mutta sitten aktiivisuustoiminnot. Laitteeseen asetetaan Garmin Connect ohjelmasta tavoite askelien osalta. Tavoitteen voi toki ylittää tai alittaa. Laitteen omalta näytöltä näkee askeleet, kalorit, kellon, päivän ja valikon josta pääsee viesteihin. Ja tietyn aikaa kun makaat tekemättä mitään laite tärähtää ja muistuttaa, ”MOVE !” Liikkumispalkki elää sen mukaan miten aktiivinen olet ollut. Tosi ei laite sinua pakota ylös ja liikkumaan mutta muistuttaa siitä. Tärkeä ominaisuus varsinkin toimistoihmisille.

Ja itselleni yksi tärkeä ominaisuus on unen seuranta. Olen huono nukkuja, nukun vähän ja levottomasti. Laitteeseen voidaan määritellä se perus/normaali nukkumisaika. Näin Garmin Connect ohjelmasta voi sitten seurata unen laatua ja levottomuutta eri aikoihin. Se mihin tätä ominaisuutta voi hyödyntää on oman harjoittelun suunnittelu. Unen laatuun on ainakin itselläni iso merkitys sillä millaisia treenejä teen ja miten myöhään, samoin illan ruokailut vaikuttavat uneen. Näin kun dataa kerääntyy niin sitä oppii käyttämään hyväkseen vaikkapa juuri ton unenlaadun parantamiseen.

Lisäksi ominaisuus mitkä olemme kaikissa Garmin laitteissa kehuneet on Garmin Connect ohjelmisto. On valtavan iso hyöty kun kaikki laitteet saa synkattu samaan ohjelmaan. Niin rannekkeet, sykemittarit ja pyörän mittarit. Näin vuositasollakin treenaamisen seurata on paljon helpompaa kun ei tarvitse koota harjoituksia useista eri sovelluksista ja verkkopalveluista. Garmin Connect sivustosta voi jopa tuoda treenit .csv muodossa jos on excel on välineesi seurata kehitystä. Näin onnistuu erilaisten juttu sorttaus ihan erikaavalla.

Entäs itse käytännön käyttö? Laite tottelee kosketusta. Näyttä avataan napauttamalla kahdesti ja sivusuunnassa pyyhkäisemällä voi vaihdella valikoiden välillä. ja taas ihan koskettamalla valita. Esimerkiksi viestin lukeminen onnistuu ihan näppärästi näytön kautta. Laite on pieni, huomattavasti pienempi kuin Vivofit muttei näyttä ole silti mitenkään liian pieni tai vaikealukuinen. Laitteen mekaaninen laatu on myös hiukan Vivofit mallia parempi ja laite ollessaan lepotilassa on melko neutraali. Näin ei ole asua minkä kanssa sitä ei voisi työympäristössä käyttää. Rannekkeen kiinnitys on myös parannettu vanhasta mallista jossa se pari kertaa putosi kädestä. Vivofit rannekkeeseen sai tilata ilmaisen lisäosan mikä varmisti rannekkeen kiinnityksen ja Garmin Vivosmart rannekkeessa tämä Vivokeeper tulee pakkauksessa mukana.

Ja vielä laitteen liitettävyydestä pari sanaa. Laitetta ei normikäytössä tarvitse kytkeä johtoon kuin ladatessa. Lisävarusteista sitten mainittakoon sykevyö. Laitteen voi hankkiakin kahdella eri vaihtoehdolla. Joko ilman tai sykeanturin kanssa.

Kenelle Garmin Vivosmart on sitten tarkoitettu? Ihan kaikille, laitteessa on niin monenlaista funktiota ja niistä voi jokainen suodattaa käyttöönsä sopivat joten laitteen saa sopimaan kyllä jokainen omaan käyttöönsä.

Tagit : garminvivofitvivosmart

3 kommenttia

  1. Kiitos esittelystä! Nyt on Vivosmart ranteessa. Mutta miten ihmeessä tuota unikäyrää tulkitaan? Onko uni ”hyvää” silloin, kun käyrä on mahdillisimman tasainen ja millä korkeudella sen pitäisi olla?

  2. Mites yhteensopivuus forerunnerin (610) ja sen sykevyös kanssa? Tarvitseeko forerunnerin kello-osaa sitä enää mihinkään, ellei piittaa gps -ominaisuudesta? Voiko laitteita käyttää yhtä aikaa, vai sekoittaako päälleikkäinen datan keräys jotenkin?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.