Testit

Käytössä Garmin Fenix 5S Plus

Olen käyttänyt Garmin Fenix 5S Plus -älykelloa nyt muutaman kuukauden. Kellon piti käydä minulla vain testissä, mutta niinhän siinä sitten kävi, että testijakson päätteeksi pidin kellosta niin paljon, että en halunnut luopua siitä, vaan tämän kellon myötä minusta tuli garministi 🙂 . Pyörässä minulla on jo aiemmin ollutkin Garmin-laite.

Kerron tässä omia kokemuksiani kellosta, mistä olen erityisesti pitänyt, ja mitä puutteita olen havainnut. Kellossa on myös paljon muita ominaisuuksia, kuin mitä tässä käyn läpi.

Garmin Fenix 5S Plus kello saapui minulle yhdessä HRM-Tri -sykevyön kanssa, joka soveltuu hyvin triathlon-harrastajalle, koska vyö mahdollistaa sykkeen taltioimisen myös uidessa, ja vyön avulla saa juoksusta monipuolista tietoa juoksudynamiikasta.

 

Kun avasin kellon paketista, ensimmäinen ajatukseni oli että ”onpa se kaunis ja siro!” Se tuntui enemmänkin vaan tavalliselta naisten kellolta, eikä urheilukellolta. Urheilukellojen valmistajat ovat viime vuosina alkaneet ymmärtää, että monet naiset haluavat siroja ja naisellisia kelloja, joita voi pitää kädessä jatkuvasti, eikä vain mustia mötiköitä, joita pidetään kädessä urheillessa. Garmin Fenix 5S Plussan ruudun halkaisija on 42mm, ja alkuun se tuntui jopa pieneltä, koska aiempi kelloni oli melkoisen paljon isompi. Mutta hyvin äkkiä siihen tottui ja sitten hetken päästä isompaan kelloon siirtyminen olisi tuntunut jo oudolta.

Ominaisuuksiltakin nämä älykellot alkavat olla sellaisia, että niitä on suunniteltu pidettäväksi kädessä ympäri vuorokauden.

Aivan ensimmäisenä ihastuin kellon unen seurantaan! On hauska katsoa aina aamulla miten yö on mennyt, paljonko tuli nukuttua, minkä verran tuli syvää unta ja niin poispäin. Tiedot voi katsoa Garmin Connect -sovelluksesta puhelimesta. Kieltämättä aika äkkiä muodostui rutiiniksi katsoa aamulla miten on nukkunut, ja miltä stressitasot vaikuttavat. Stressinseurantakin oli herättelevä – äkkiä oppi että pienetkin pysähtymis- ja lepohetket vaikkapa töistä kotiin tullessa auttavat merkittävästi kokonaisstressin vähentämiseen. Alla kuva Garmin Connect-sovelluksen ”My Day” -osiosta, jossa näkyy esimerkki mm. uni- ja stressitiedoista. Sovelluksen kautta tietoja voi tietenkin tarkastella myös pidemmiltä ajanjaksoilta.

Tietenkin omaa oloa ja vaikkapa unen määrää ja laatua on hyvä huomioida vaikka ei olisikaan kelloa siitä kertomassa 🙂 . Näen kuitenkin aika hyödyllisenä ja herättelevänä kiireiselle nykyihmiselle tuon kellon antaman informaation unesta ja palautumisen tasosta. Jos kello auttaa parantamaan unen määrää ja laatua ja vähentämään stressiä – ei se huono asia ole 🙂 . Kellossahan käytetään suomalaisen Firstbeatin mittausmenetelmiä stressin ja palautumisen mittaamiseen, ja myös urheilun aikaisiin mittauksiin esimerkiksi harjoitusvaikutuksen tai kulutetun energian osalta.

Yksi asia mihin kiinnitin alusta lähtien huomiota ja mitä pidän edelleen ehkä jopa Garmin Fenix 5S Plussan parhaana ominaisuutena, on saumaton yhteistoiminta puhelimen (minulla android) kanssa. Bluetooth-yhteys puhelimen kanssa toimii loistavasti, näen kellosta kaikki minulle tulevat puhelut ja viestit (tekstiviestit, whatsapp, messenger, sähköposti…), vaikka puhelin olisikin äänettömällä. Ja itse asiassa olenkin alkanut pitää puhelinta aina äänettömällä, koska huomaan kuitenkin tulevat puhelut tai viestit kellosta suoraan.

Toinen esimerkki toimivasta yhteydestä puhelimen ja Garmin Fenix 5S Plus välillä on se, että treenit siirtyy ongelmitta kellosta puhelimen kautta Garminin omaan sovellukseen heti treenin päätyttyä (heti kun puhelin on lähettyvillä). Tällöin Connect-sovellus ilmoittaa kellon näytöllä: ”Your activity is ready to view.” (kuva alla)

Olen myös laittanut treenit siirtymään suoraan Garmin Connectista Training Peaksiin ja Stravaan, ja myös tuo siirto toimii kuin junan vessa (jos tällaista sanontaa vielä voi käyttää). Esimerkiksi uintitreeni siirtyy usein jo siinä vaiheessa kun olen suihkussa uintitreenin jälkeen, ja puhelin pukuhuoneen kaapissa lähistöllä 🙂 .

Monta harmaata hiusta on jäänyt muodostumatta, kun ei tarvinnut herätellä treenisovellusta, tai puhelinta, että treeni siirtyisi, mitä joskus aiempien kellojen kanssa on ollut haasteena. Garmin on kyllä tässä onnistunut loistavasti, että yhteys puhelimeen toimii ongelmitta. Aika pitkälle on tultu siitä, että treenit pitäisi siirtää esimerkiksi tietokoneen ja piuhan avulla 🙂 joka oli kuitenkin arkipäivää vielä pari vuotta sitten, minulla käytössä olleilla kelloilla. Toimiva langaton siirto on ehdoton vaatimukseni kellolle nykyään. Myös päivitykset tulevat kelloon langattomasti (ja vaivattomasti) Connect-sovelluksen kautta.

Eli arjen älykellona Garmin Fenix 5S Plus toimii siis mainiosti. Entä sitten urheilukäyttö?

Aluksi oli hiukan totuttelemista juoksutreenin käynnistämisen jälkeisiin näkymiin, kun piti painella kellon nappia jopa 5 kertaa, että sai esimerkiksi sykkeen tai vauhdin ja matkan näkyviin, eivätkä ne silloikaan näkyneet yhtä aikaa näytöllä. Karttaa ja juoksun dynamiikasta kertovaa dataa oli kyllä tarjolla….no, eräs jo aiemmin garministiksi kääntynyt ystäväni sitten neuvoi, että miten saan helposti muokattua treenin aikaiset näkymät mieleisekseni, joten problem solved. Karttaominaisuudethan tässä kellossa ovat kuulemma erinomaiset, mutta itse en ole niitä nyt toistaiseksi vielä tarvinnut tai hyödyntänyt. Alla oleva kuva vain kelloon tutustumista ensi lenkeillä 🙂

Juoksun dynamiikkatietoihin olen tutustunut jonkin verran, mutta en kaipaa niitä juoksun aikana, vaan sitten lenkin, tai vaikka kisan jälkeen on ollut hauska tarkastella niitä. Kovin paljon en ole niiden tutkimiseen kuitenkaan vielä perehtynyt.

Yksi tärkeä ominaisuus kellossa on toimiva GPS, ja tämän kellon kanssa ei ole ollut ongelmia sen suhteen, eli kello piippaa nopeasti harjoitusta käynnistäessä, että satelliitit ovat löytyneet, ja voi lähteä lenkille. Myös matka- ja vauhtilukemat ovat olleet luotettavia.

Rannesykemittaus toimii kellossa mielestäni luotettavasti, ja esimerkiksi stressi- ja palautumismittarit perustuvat näihin tietoihin, koska kello mittaa syketasoa jatkuvasti päivän aikana. Myös kevyemmät treenit, tai treenit joissa syke ei ole kovin merkittävässä osassa (kuntosalitreeni, kehonhuolto tms.), olen tehnyt vain rannesykemittausta käyttäen ja lukemat on olleet ihan loogisia. Muissa treeneissä käytän kyllä lähes aina sykevyötä.

HRM-Tri -sykevyö on triathloniin suunniteltu vyö, joka mahdollistaa sykkeen tallennuksen myös uidessa. Läheskään aina en muista sykevyötä laittaa uimaan mennessä, mutta on se ollut mielenkiintoista nähdä millä tasolla sykkeet ovat uidessa. Tietenkin sitten jatkossa erityisesti triathlon-kisatilanteesta on hauskaa saada sykkeet talteen uinnistakin. Ei välttämätön ominaisuus, mutta mielenkiintoinen lisä kuitenkin. Ehkä paras ominaisuus vyössä on kuitenkin se, että se on kevyt eikä hankaa, minulla on ollut aiemmissa vöissä haasteena se, että ne hankaavat ihon rikki. Tämä vyö ei ole ainakaan toistaiseksi aiheuttanut ongelmia, tosin juoksu- ja pyöräilytreenitkin ovat olleet nyt lyhyempiä kuin kesällä, joten tämä jää toden teolla koestettavaksi vielä myöhemmin.

Garminin omaa Connect-sovellusta käytän enimmäkseen kännykällä. Kun työpäivät tulee vietettyä hyvin pitkälti tietokoneen äärellä, niin kotona ja vapaa-ajalla mieluiten käytän sitten vain mobiililaitteita. Mielestäni Connect-sovellus on varsin toimiva ja monipuolinen kännykässä.

My Day -osiosta näkee päivän keskeisimmät tiedot (uni, treenit, aktiivisuustason, stressi, ym.), ja voi verrata esim. eri päivien stressi- tai unitietoja, tai vaikka leposykkeen tasoa, että pysyykö se samalla tasolla pidemmällä aikavälillä. Osan treeneistä otan talteen Garminin pyörämittarilla, tai sitten Zwiftillä, josta treeni tallettuu Zwiftin lisäksi Garmin Connectiin (ja sieltä edelleen Training Peaksiin ja Stravaan), ja nämäkin treenit näkyvät sovelluksessa ihan samoin kuin kellollakin talteen otetut. Ja jos kello on ranteessa vaikkapa Zwiftillä tehdyn treenin ajan, tai käyn esimerkiksi kävelylenkillä ilman että käynnistän sitä varten treeniä, kello silti tunnistaa sen ja pyöräily tai kävelylenkki näkyy päivän tiedoissa. 

Treenien seurantaan kokonaisuutena kello tai Garminin sovellus ei mielestäni sovellu yhtä hyvin kuin Training Peaks. Kello ei esimerkiksi laske ollenkaan palautumisaikaa ilman sykevyötä tehdylle uinnille, eikä huomioi muilla laitteilla tallennettuja treenejä kuormassa, vaikka sinänsä tiedot sovelluksella näkyy.

Treenien kokonaisuuden seurantaan käytänkin mieluiten Training Peaksia (TP) ja ainoa miinus mitä olen huomannut kellon ja TP:n yhteistoiminnan suhteen, on että uinnin syketiedot eivät välity Training Peaksiin. Näkyvät Garminin omassa Connect-sovelluksessa, mutta ei TP:ssä. Tästä löytyi tietoa Training Peaksista, että sykedata on tallennettu tähän uuteen vyömalliin tavalla, jota TP ei osaa vielä tulkita, mutta ilmeisesti tämä ominaisuus on tulossa myöhemmin.

Akun kesto kellossa on arkikäyttöön ehdottomasti hyvä ja riittävä, ongelmana tosin on se, ettei kelloa meinaa malttaa ottaa pois ranteesta latausta varten 🙂 – edellä mainitsemistani toiminnoista johtuen, eli siinä että se toimi mainiosti kaikkien viestien ja puheluiden välittäjänä, sekä lisäksi stressinseurannan ja arkiaktiivisuuden seurannan vuoksi kelloa tulisi pitää mahdollisimman paljon kädessä.

Akku voisi silti triathlon-harrastajan näkökulmasta olla pidempikin – nimittäin gps-käytössä akku kestää n. 11h, mikä ei välttämättä ihan riitä täyden matkan triathlonin suorittamiseen. Toisaalta olen aiemmatkin täyden matkan kisat ottanut talteen siten, että uinti ja maraton kelloon, ja pyöräily pyörämittariin (Garmin sekin), ja näin on saanut akut hyvin riittämään. Tietenkin voisi laittaa vähän lisää vauhtia siihen täyden matkan suoritukseen, niin riittäisi pelkkä kellokin tarvittaessa… 😀 . Mutta priorisoin kuitenkin siroa kokoa paremman akunkestävyyden edelle, ja toisaalta en ole valmis tinkimään GPS:n tarkkuudesta, mikä tietenkin auttaisi akunkestossa. 

Garmin Fenix 5S Plus seuraa arkiaktiivisuutta ja mm. askelten ja porrasnousujen määrää, ja ilmoittaa päivittäisen tavoitteen täyttymisestä. Hauska ominaisuus, joka kannustaa hyötyliikuntaan ja arkiaktiivisuuteen. Ylläolevassa kuvassa päivittäinen 10000 askeleen tavoite on täyttynyt 🙂

Kaiken kaikkiaan siis kokemukset kellosta ovat olleet erittäin positiiviset. Puhelimen ja kellon saumaton yhteistoiminta on säästänyt monta harmaata hiusta 🙂 kun treenit siirtyvät langattomasti ja ongelmitta Garminin omaan sovellukseen, ja samalla Training Peaksiin ja Stravaan. Ja tosiaan ”älytoiminnot” eli viestien ja puhelujen näkyminen kellon ruudulla mahdollistaa puhelimen pitämisen äänettömällä, ja olemisen silti tarvittaessa saavutettavissa. Kun näkee viestin sisällön vilahtavan kellon ruudulla, tietää että pitääkö siihen reagoida saman tien, vai vasta myöhemmin.

Garmin Fenix 5S Plus -kellon osalta tulee minulle mieleen sama kokemus kuin ajaminen ensi kertaa pyörällä missä on sähkövaihteet – vaikka olet ehkä ollut tyytyväinen aiemmin mekaanisiin vaihteisiin (tai tässä tapauksessa aiempaan kelloosi), kun et ole paremmasta tiennyt, niin kokeiltuasi et enää halua palata takaisin vanhaan. Näin minulle kävi Garminin kellon suhteen ja voin suositella sitä lämpimästi! 

  Booking.com

Tagit : garmingarmin fenix 5s plustriathlontriathlon-harjoittelu

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.