LifestyleMotorsportTestit

Testissä Garmin Virb Ultra 30

Saimme Garminilta testiin heidän uusimman actionkameransa Garmin Virb Ultra 30:n (linkki), joka oli minulla käytössä pari viikkoa. Testijakson aikana ehdin käyttää sitä mm. moottoripyöräillessä, lasten kanssa urheillessa ja hirvimetsällä.

Heti kameran testiin saatuani tein siitä lyhyen (6:35 min) esittelyvideon, joka kannattaa tässä välissä katsoa, koska ihan kaikkia siinä esille tulevia asioita en ole tekstissä lähtenyt toistamaan. Huom! videolla olevassa testilaitteessa oli poikkeuksellisesti muistikortti mukana, vaikka varsinaiseen myyntipakkaukseen se ei sisällykään.

Aikaisempaa kokemusta actionkameroista minulla on useammastakin merkistä jo useammalta vuodelta. Tutuiksi ovat tulleet tunnetuimmista merkeistä mm. Contour, Sony, GoPro ja Garmin. Olen käyttänyt kameroita pääasiassa moottoripyöräilyssä, laskettelussa ja metsästyksessä. Ennen actionkameroita käytin perinteisiä videokameroita ja digikameroita videokuvaamiseen, erityisesti laskettelun parissa. Tällä hetkellä kuvaan videoni pääasiassa GoPro Hero 4 Silver actionkameralla ja Olympuksen järjestelmäkameralla.

Muotoilu ja tekniset tiedot

Kameran muotoilu edustaa valtavirtaa ollen laatikkomainen ja mitatkin ovat muutaman millin sisällä muiden valmistajien vastaavista laitteista. Markkinat ovat jakaantuneet näiden laatikkomaisten ja joidenkin valmistajien suosimien putkimaisten laitteiden kesken. Garmin tuli actionkameramarkkinoille alunperin putkimaisten laitteiden kanssa, mutta vaihtoi jo edellisessä sukupolvessa muotoilua. Kummallakin muotoilulla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, joten siinä mielessä valinta pitää tehdä omien tarpeiden mukaan.

Teknisten tietojen osalta asian voi tiivistää lyhyesti toteamalla, että kamerassa on melkeinpä kaikki nykytekniikan mahdollistamat ominaisuudet 4K-kuvanlaadusta kuvanvakaimen kautta vedenpitävään koteloon. Tarkemmat tekniset tiedot kannattaa suosiolla tarkistaa Garminin tuotesivulta.

Anturit

Verrattuna muihin valmistajiin, Garminilla on pitkä kokemus monenlaisista aktiiviseen elämäntapaan soveltuvista laitteista, joten myös kokemusta asiakaskunnan tarpeista ja niiden täyttämisestä on  runsaasti. Garmin on nostanut riman korkealle tuomalla tähän kameraan korkeatasoista anturiteknologiaa, joka mahdollistaa oman suorituksen mittaamisen ja toisaalta mittaustulosten visualisoinnin valmiilla videolla. Garmin Virb Ultra 30:stä löytyy kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, korkeusmittari, kompassi ja erittäin herkkä GPS. Näiden antureiden keräämää dataa voidaan hyödyntää eri tavoin, kuvatusta aktiviteetista riippuen. Esimerkkeinä voisi mainita freestylehiihdossa hypyn kierähdysten määrän laskemisen, motocrossissa hypyn korkeuden ja pituuden mittaamisen, ja erittäin herkkä GPS vastaa tarkkuudeltaan ratamoottoripyörissä käytettyjä dataloggereita mahdollistaen hyvin tarkan ajolinjojen analysoinnin ja kierrosaikojen mittaamisen.

Lisää antureita voi laitteeseen liittää langattomasti, jolloin videolle saa tallennettua syketason, poljinten pyöritysnopeuden tai vaikkapa lämpötilan.

Garmin Virb Ultra 30
Garmin Virb Ultra 30 ja GoPro kiinnikkeet sopivat hyvin yhteen

Lisälaitteet ja yhteensopivuus

Yksi Garminin vahvuuksia on laaja ekosysteemi, jossa eri laitteiden yhteiskäyttö tarjoaa lisämahdollisuuksia. Monelle motoristille on tervetullut uutinen, että Garminin moottoripyöränavigaattoreilla pystyy ohjamaan Garmin Virb Ultra 30 action-kameraa, myös monen kameran ohjaaminen yhtä aikaa onnistuu. Myös useat Garminien veneily- ja retkeily-GPS:t sekä rannetietokoneet tarjoavat saman kameran kauko-ohjaustoiminnallisuuden. Jos taas mitään näistä ei omista, niin erillinen kaukosäädin on saatavilla Garminilta ja vieläpä perin edulliseen hintaan.

Erilaisia kaapeleita, kiinnikkeitä, valjaita, antureita ja muita tarvikkeita löytyy kymmenittäin pelkästään Garminin omasta valikoimasta. Ja jos kiinnikkeitä tarvitsee muunlaisia, niin käytännössä kaikki GoPro-yhteensopivat kiinnikkeet, jalustat ja vastaavat ovat kameran kanssa yhteensopivia.

VIRB-mobiilisovellus

Kameraa voi etäohjata ja sen asetuksia säätää myös älypuhelimeen asennettavan VIRB-sovelluksen (Android ja iOS) avulla. Sovelluksen avulla on helppo tarkistaa kameran tarkka kuvakulma, jos vaikka haluat varmistaa ettei nopeusmittari näy videolla. Myös kameran asetusten säätäminen on sovelluksen avulla vieläkin helpompaa, kuin suoraan kamerasta. Lisäksi VIRB-sovellus mahdollistaa helpon videoiden jakamisen muiden nähtäville vaikka tien päältä ilman tietokonetta. Jaettavaa videota pystyy ennen muokkaamaan suoraan sovelluksessa, valitsemaan taustamusiikin ja lisäämään näkyville antureiden dataa.

Garmin Virb Ultra 30

Virb Edit -videoeditori

Kameran, langattomien antureiden tai GPS:n tuottamasta datasta ei käytännössä ole mitään iloa, jos sitä ei pysty helpolla tapaa hyödyntämään. Pelkkä datan tutkiminen omalla tietokoneella ei tietenkään ole videokameran tapauksessa ensisijainen tarve, vaan tietojen saaminen osaksi videota. Garminin sivuilta ladattava Virb Edit tarjoaa monia valmiiksi suunniteltuja malleja antureiden tietojen esittämiseksi videolla ja omia malleja pystyy tekemään helposti. Videoon lisättyjä tietoja voi sitten käyttää oman suorituksen arviointiin, hauskan ajoreitin sijoittamiseen kartalle tai vaikkapa oman ennätyksen visualisointiin, oli se sitten hypyn korkeus, huippunopeus tai joku muu.

Virb Edit tarjoaa tuen myös useammalla kameralla kuvattujen tilanteiden helppoon hallintaan. Ohjelma tunnistaa automaattisesti, jos useampi kamera on kuvannut samaan aikaan ja synkronoi videoleikkeet automaattisesti. Eri kuvakulmien käyttäminen videolla ei voisi juuri helpommaksi muuttua.

Hyvän pikakatsauksen videoeditorin ominaisuuksiin saa tästä Garminin englanninkielisestä esittelyvideosta.

Tässä esimerkkivideo, jossa reitti, kierrosajat ja nopeus on liitetty osaksi videota.

Käyttökokemukset

Kameran käyttäminen oli helppoa ja erityisesti pidin suojakotelon läpi käytettävästä kosketusnäytöstä. Kosketusnäytön kautta käytettävät valikot olivat pienen tutustumisen jälkeen miellyttävät käyttää, vaikka välillä olikin haasteita löytää haluamaansa asetusta. Jos kameraa käyttäisi jatkuvasti, niin tällaista murhetta tuskin olisi. Käyttöliittymässä on muutamia hyviä oivalluksia, kuten esimerkiksi se, että valikoissa takaisinpäin liikkuminen on tehty mukavan helpoksi. Hyvä käytettävyys jatkuu kameran suojakotelossa ja kiinnikkeissä.

Garmin Virb Ultra 30
Valokuvien kuvanlaatu on jopa odotettua parempi

Kuvanlaatuun olin hyvin tyytyväinen kaikilla tarkkuuksilla, vaikka 4K videon kanssa kuvanvakain ei ollutkaan käytettävissä. Valokuvauksessa kuvanvakaimella tavoitellaan ensisijaisesti mahdollisuutta kuvata käsivaralta vähäisemmässä valossa, kun taas videokuvauksessa tavoitteena on ensisijaisesti rauhoittaa kuvaa poistamalla ylimääräiset heilahdukset. Garmin Virb Ultra 30:n kuvanvakain toimii hyvin, vaikka ei sekään esimerkiksi moottoripyörän moottorin aiheuttamalle nopeatahtiselle tärinälle pärjää. Monesti videoilla näkee myös kävellessä kuvattuja heilahtelevia otoksia, mutta kuvanvakaimella tämäkin ongelma poistuu helposti ja otoksista tulee paljon miellyttävämpiä katsoa.

Kuvanvakain tekee kuvasta aavistuksen pehmeämmän, mutta ainakin moottoripyöräillessä kuvatun videon vakautettu kuva on niin paljon miellyttävämpi katsoa, että aavistuksen pehmeämpi kuva ei haittaa lainkaan. Vaikka kamera onkin kiinnitetty moottoripyörään tukevasti, niin kuvanvakaimen kanssa kuva-ala silti liikkuu suhteessa pyörään, mutta sen sijaan horisonttiin nähden liike on selvästi rauhallisempaa. Ylempänä olevalla videolla tämänkin huomaa helposti.

Kameran muotoilun vuoksi kypärän sivulle kiinnitetty kamera vaatii monimutkaisemman kiinnityksen, kuin monet putkimaiset kamerat. Melkeinpä kaikissa muissa asennustavoissa tai käyttötarkoitukissa kameran laatikkomainen muoto on eduksi tai siitä ei ainakaan ole haittaa. Tältä osin kamera on samalla viivalla vaikkapa GoPron kanssa.

Äänikomentojen käyttäminen kameran ohjaamisessa, käytännössä siis nauhoituksen käynnistys/lopetus tai valokuvan ottaminen, ei toiminut ihan odotetulla tavalla. Ohjaus äänikomennoilla tuntui olevan kovin herkkä oikealle englanninkielisten komentojen ääntämiselle ja kovin usein komentoa sai huudella useaan kertaan. Toisaalta moottoripyöräillessä toiminnolle ei kuitenkaan ole melutason vuoksi käyttöä ja toisaalta laitteelle jutteleminen tuntui muutenkin hiukan oudolta.

Akkukeston osalta odotukset eivät täysin kohdanneet todellisuuden kanssa ja usein olisi ollut tarvetta vara-akulle, mutta sellaista ei valitettavasti testilaitteen mukana tullut. Suosittelen kuitenkin vara-akun hankkimista kameran hankinnan yhteydessä, niin ei kuvaaminen pääty kesken kiivaimman toiminnan. Vertailukohtana voin todeta, että itselläni on nykyiseen GoPro-kameraani kaksi vara-akkua ja niiden kanssa pärjää useimmiten yhden päivän kuvaukset helposti. Hiukan vanhemmissa Garminin actionkameroissa (Virb ja Virb Elite) oli sama akku, kuin esimerkiksi Garmin Montana GPS-laitteessa. Lataavalla telineellä GPS:ää pystyi käyttämään ajon aikana akkulaturina. Onkin hiukan sääli, että nykyisellä mallistolla tätä mahdollisuutta ei ole. USB-virtajohtoa pystyy toki joissain käyttötilanteissa hyödyntämään, mutta silloin joutuu kameran suojauksesta tinkimään.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan Garmin Virb Ultra 30 on monipuolinen ja toimiva kokonaisuus. Ominaisuuksiltaan se edustaa selkeästi tarjonnan kärkipäätä, erityisesti kosketusnäytön käyttöliittymä on ehdotonta kärkeä tähän mennessä käyttämistäni kameroista. Ominaisuuksia laitteesta löytyy keskimääräistä käyttäjää ajatellen aivan liikaa, mutta siitä huolimatta peruskäyttö sujuu helposti. Pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä ei ole mikään aloittelijan laite, joten ensimmäistä kameraa peruskäyttöön ostavan kannattaa miettiä myös muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi jo malliston edullisin Garmin Virb X tarjoaa monia samoja ominaisuuksia, suurimpana eroina näytön ja 4K-kuvatarkkuuden puuttuminen.

ps. Kuvatessa 4K-tarkkuuden videota kannattaa tarkistaa, että tietokoneessa riittää suorituskyky sen katseluun ja editointiin, kovin vanhalla koneella voi nimittäin tulla haasteita.

Booking.com
Tagit : actionkameragarmintestituotetestaus

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.