HarjoitteluTestit

Polkupyörän osto-opas osa 1

Polkupyörän osto-opas osa 1.

Fillarin osto on ajankohtaista oikeastaan läpi vuoden, sekä sesonkipelin osalta, että muutenkin. Laitevarustelua käydään koko ajan. Osa kilpapyörän, toinen triathlonpyörän, joku maastopyörän eikä työmatkapyörän osto ole sen vähäisempi juttu.

Mistä kannattaa lähteä liikkeelle? Polkupyörän osto-opas osa 1 käsittelee ensin maantiepyörän ja tri/aika-ajopyörän ostoa.

polkupyörän osto-opas

Polkupyörän rungon koko on pyörän valinnassa kaiken A ja O. Tämä pätee myös muiden pyörien valinnoissa. Väärän kokoinen runko saa tekemisen maistumaan puulta eikä voima välity parhaalla mahdollisella tavalla, jos runko on täysin väärän kokoinen. Rungon mitoitukseen on olemassa monta kaavaa, netti on valitettavasti pullollaan erilaisia laskureita ja kaavoja miten pyörän oikea koko määritellään. Kokenut harrastaja osaa kasata pyörän paperillakin, verraten geometriaa vanhoihin pyöriin käyttäen omaa kokemustaan. Mutta valitettavasti näkee monen harrastajan ajavan täysin väärän kokoisella pyörällä. Toki tämäkin on vähän makuasia, toisen käteen sopii hiukan iso ja toiselle hiukan pieni, mutta monta kokoa väärä runko vie ilon hommasta.

Tässä kohtaa ei ole klisee sanoa että palvelulla on iso merkitys. Suomessa on monta hyvää liikettä, jossa osataan mitoittaa huomioiden harrastajan tarpeet. Markettipyörää ostaessa tuntuu olevan että kassakonetta lähinnä oleva pyörä on se paras. Osaava myyjä mitoittaa pyörän sopivaksi.

Pyörää valitessa käyttötarkoitus toki ratkaisee millainen kannattaa ostaa. Optimi on jokaiseen ajoon oma pyöränsä mutta usein tulee tila ja budjettikin jossain kohtaa vastaan. Jos ajatus on ajaa läpi vuoden, sekä työmatkaa että lenkkiä voisi cyclocross olla vaihtoehto.

polkupyörän osto-opas

Cyclocross on kuin maantiepyörä rungoltaan mutta aavistuksen järeämpi ja mahdollistaa hiukan leveämmät renkaat. Cyclosta saa kuitenkin tarvittaessa liki maantiepyörän tasoisen kilpurin vaihtamalla siihen kevyemmät renkaat ja vanteet.

Jos haetaan pyörää puhtaasti maantieajoon ja vauhdikkaisiin lenkkeihin, on toki maantiepyörä paras vaihtoehto. Näissä onkin sitten rajaton mahdollisuus varustella ja ostaa sen mukaan mikä on harrastuksen ja lompakon taso. Tonnin pyörällä pääsee jo hyvin alkuun ja ajamaan vaikka kilpaakin. Siitä kun hinta nousee ylöspäin tulee paino alas ja osasarja paranee. Maantiepyörän ostaminen voisi sanoa nyrkkisääntönä että jos vähänkään kiinnostaa viedä harrastusta pidempään niin se budjetin kipurajalle menevä pyörä on usein se paras hankinta. Toki täytyy muistaa että kaikki osat voi myöhemminkin päivittää parempiin, mutta näin häviää aina hiukan hinnassa.

polkupyörän osto-opas

Pyörän ensiasennuskiekkoja ei taas niinkään kannata tuijottaa. Ne harvoin ovat ostaessa jo laadukkaat vaan ovat se kohta missä valmistaja säästää. Toki ne ovat myös helpoin vaihtaa ja kiekkoja ei ole koskaan liikaa. Usein halpoja kiekkoja käytetään treeneissä ja vaikkapa trainerilla ajettaessa sisällä. Kun taas kalliimmat kiekot on fiilistelyyn ja usein kisakäyttöön.

Kiekoissa onkin sitten isoja eroja. Aina kun pyörää kevennetään pyörimästä massasta on se myös tehokasta. Hyvin rullaava kevyt hiilikuitukiekko on nautinto ajaa. Kiekkoja ostaessa kannattaa huomioida pari juttua.

polkupyörän osto-opas

Halutaanko avo vai tuubikiekot. Tuubi on aina kevyempi mutta tuubin vaihtaminen esimerkiksi lenkillä ei ole ihan yhtä miellyttävää kuin avoimen sisärenkaan vaihto rengasrikon sattuessa. Mutta taas kääntöpuolena tuubi rullaa todella nätisti ja on mukava ajaa.

Korkea vai matala profiili ? Korkeaprofiilinen vanne on aerodynaamisempi mutta taas tuuliherkempi. Mitä korkeampi kiekko sitä nopeampi teoriassa, mutta myös tuuliherkempi. 50mm korkea kiekko on vielä valinta jolla melkein voi ajaa kelillä kuin kelillä. On myös mahdollista käyttää vaikkapa takana 90mm korkeaa kehää ja edessä 50mm korkeaa. Näin sivutuulen vaikutukset jäävät mahdollisimman pieniksi.

Triathlon ja aika-ajo käytössä sitten on kisatessa usein levykiekko käytössä takana. Levy antaa etua kovissa +40km/h nopeuksissa vaikka onkin normaalikiekkoa usein muutaman sata grammaa painavampi. Levyissä avorengas on melko harvinainen ja levyt ovatkin pääsääntöisesti aina tuubirenkaalla. Vaikkakin kehitys menee näissäkin eteenpäin, 2016 aika-ajon maailmanmestaruus voitettiin Tony Martinin toimesta avorenkailla. Tätäkin voidaan sanoa jonkinlaiseksi virstanpylvääksi. Onko tuubikiekko tullut tiensä päähän?

polkupyörän osto-opas

Mikä sinulle on tärkein pointti pyörää ostaessasi? Onko jokin liike ylitse muiden joka saa myydä juuri oikeaan tarpeeseen ja huomioi asiakkaan erityisen hyvin?

Polkupyörän osto-opas saa pian jatkoa ja tulossa on oma osa niin maastopyörän, fatbiken kuin työmatkapyörän ostamisesta.

 

Tagit : kokomitoituspolkupyöräpolkupyörän osto-opas

1 kommentti

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.