Motorsport

Testissä BMW S 1000 XR

Testissä BMW S 1000 XR

Viime vuonna testasimme BMW R 1200 GS Adventure:n josta pidimme mielettömästi. Ja onhan iso GS jonkinlainen standardi isolle matkaenskalle. BMW S 1000 XR menee osin vähän samaan kategoriaan. Iso matkaenduro. Ensimmäinen oleellisin ero on toki pyörän sydän eli moottori. BMW S 1000 XR pitää sisällään tuhat kuutioisen 4-sylinterisen rivikoneen. Näin pyörä on aidosti jonkinlainen yhdistelmä matkaenduroa ja sporttipyörää. Kone tuotaa 160 hevosvoimaa ja 112Nm vääntöä. Toki kone vääntää sujuvasti myös alakierroksilla mutta kierroksilla käskiessä käytös on sporttista ja näin mutkapätkiä voi ajaa kovaakin menon ollessa silti huoletonta.

BMW kertoo tekniikasta seuraavaa:

Koska S 1000 XR on sekoitus adventure-pyörää ja sporttipyörää, siinä yhdistyy BMW Motorradin kokemus molemmista maailmoista. S 1000 R:n voimakas moottori, joka tuottaa 160 hv 11 000 kierroksella ja 112 Nm 9 250 kierroksella, kohtaa GS-sarjan istuma-asennon. Tuloksena on pyörä, joka on tiellä kuin tiellä kuin kotonaan.

BMW S 1000 XR

Ohjaamosta löytyy samanlainen mittari kuin aikaisemmin testaamastamme BMW S1000RR mallista mikä omalla tavallaan henkii sporttisista sisuskaluista. Navigaattori/infojärjestelmätn jätämme tässä testissä kommentoimatta koska testi keskittyi lähinnä ajettavuuden ja käytettävyyden ympärille. Toki siitä sen verran että säätimet toimivat samalla tapaa kuin GS-mallissa ja käsiä ei sen käyttöä varten tarvitse stongasta irroittaa. Tässä käytöstä myös video: Klik klik!

BMW S 1000 XR

BMW S 1000 XR:n satulassa asento on hyvin samankaltainen kuin GS-mallissa. Rento ja tasapainoinen, kuitenkin normikäytössä pyörää on kevyt käsitellä.BMW S 1000 XR:ssä painoa on 228 kg täyteen tankattuna mikä ei ole aivan valtava lukema isolle matkaenskalle, tankin koko 20 litraa joten pyörän paino kiikkuu 200kg tietämillä.

Asennosta erikoismaininta myös pitkäkätiselle. Itseni on helppo löytää hyvä asento ja sitä pääsee hyvin muuttaman hiukan istumakohtaa siirtämällä, näin pitkätkään siivut ei rasita. Pleksi suojaa hyvin eikä moottoritienopeuksessa ollut minkäänlaista repimistä. Itseasiassa visiiriä pystyi pitämään alareunasta auki joten ilma kiersi hyvin kauniina testipäivänä.

BMW S 1000 XR

Vaikka pleksi on korkea pyörällä ei tarvi ajaa sen takaa vaan toiminnallisuus ohjaa ilman yli. Pleksi on myös 2-asentoinen joten kelistä riippuen sitä voi nostaa tai laskea.

Jakkara on kiitettävän kokoinen ja matkustajan on hyvä istua. Pidempikin matka menee kaksi päällä helposti eikä ajoasennon puolesta matkustaa huomaa edes mitenkään erityisesti. Pyörää voi varustaa kattavasti laukkujen kanssa joten pitkäkin reissu menee näppärästi.

Lisävarusteista BMW kertoo:

Sporttisena adventure-pyöränä S 1000 XR on luonteeltaan monipuolinen, ja lisävarusteiden avulla se mukautuu kuljettajan yksilöllisten mieltymysten mukaiseksi. HP Shift Assistant Pro minimoi kytkimen käytön ajon alusta loppuun sekä helpottaa ja nopeuttaa vaihteiden vaihtamista. Dynaaminen ESA (jousituksen elektroninen säätö) takaa optimaalisen ajotuntuman kaikilla alustoilla. Loppusilauksen tarjoavat nyt ensimmäistä kertaa BMW Motorradilta saatavana olevat Pro-ajomoodit; kaksi asetusta sekä ABS Pro, joka takaa parhaan mahdollisen turvallisuuden myös mutkissa jarrutettaessa.

BMW S 1000 XR

Nykytyylin mukaisesti USD-keula ja Brembot pysäyttävät isokokoisen pyörän tehokkaasti. Bemarin ABS-jarruja täytyy kehua, jarrujen kanssa kovin jarruttaessa tuntee että elektroniikka päästää jarrutuksen todella rajalle pitäen sen tehokkaana mutta turvallisena.

BMW S 1000 XR

Jos jotain negatiivista pitää löytyyä niin ääntä voi olla aina moottoripyörässä enemmän. Mutta tällä kertaa voisi ajatella että BMW S 1000 XR on pyörä millä ajetaan Euroopan läpi, silloin ei ole välttämättä etu jos pyörä huutaa niin että korvat ovat lukossa.

Oleelliset speksit:

 • Iskutilavuus: 999
 • Teho: 118 kW (160 hv) / 11 000 r/min
 • Vääntö: 112 Nm / 9 250 r/min
 • Vaihteisto: 6-vaihteinen
 • Paino täyteen tankattuna: 228 kg
 • Tankin tilavuus: 20l
 • Hinta: 22500,-

BMW S 1000 XR on kaikkiaan todella onnistunut kokonaisuus joka on toimiva sekoitus sporttia ja isoa matkaenduroa. Suosittelemme ehdottomasti tutustumaan laitteeseen.

Testipyörän toimitti Biketeam Raisio.

3 kommenttia

 1. Pitäisikö korjata jutussa tuo pyörän hinta? Sieltä taitaa puuttua nolla perästä…

 2. Olen hankkimassa jotain tämänkaltaista pyörää,,,miekenkiinto on nyt seuraavissa mp…
  KTM 1290 Gt, vastaava BMW….oliko muitakin ?
  Kuitenkin nämä Suomitestit eivä avaa peliä, jotenkin ne ovat jotain copy juttuja.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.