LihashuoltoTestit

Pajulahden triathlon tasotesti

Pajulahden triathlon tasotesti

Tänään olin kolmatta kertaa Pajulahden triathlontasotestissä. Tässä testissä yhdistetään submaksimaalinen pyörätesti ja perään suora juoksumattotesti. Vaihtoehtoisesti juoksuosuuden voisi tehdä radalla juosten, joka onnistuu ainakin Pajulahdessa tai Vierumäellä. Mutta tässä ensimmäisessä testimuodossa saa mielestäni itsestä parhaiten irti kun kroppaan kiinnitetään turvallisuussyistä valjaat. Testissä otetaan myös kolmen minuutin välein laktaattinäytteet, joista selviää kestävyysharjoittelun kynnysarvot tehoina/vauhteina ja sykkeinä. Hengitysmaskin avulla saa tarkemman mahdollisen tuloksen, etenkin jos arvelee hengityksen kanssa olevan ongelmia. Triathlonharrastusta aloittelevien on suositeltavaa tehdä pyörä- ja juoksutesti erillisinä.

tasotesti

Ensimmäinen vastaava testini tehtiin puolitoista vuotta sitten helmikuussa, toinen vuosi sitten syksyllä ja nyt keväällä testi jäi sairastelujen vuoksi väliin, joten kolmas vasta vuoden myöhemmin. Odotukset olivat korkealla etenkin pyörän parantuneeseen tehojen suhteen. Juoksua tein enään kerran viikossa, joten pelkäsin sen arvojen huononevan. Kestävyysominaisuuden tiesin pysyvän, mutta ne tehot… No aikaa testille ei tuntunut kuitenkaan löytyvän muualle kuin tähän väliin, viisi viikkoa täysmatkan triathlonin jälkeen. Vielä pari viikkoa sitten olo oli epätodellisen virkeä, mutta tehtyäni Ahvenanmaalla perusmatkan kisan, se vei mehut pois. Nämä viimeiset viikot ovatkin olleet poikkeuksellisen alavireistä, mutta testi tulisi kuitenkin henkisesti tarpeeseen. No, tällä kertaa kävi ehkä kuitenkin toisinpäin…

Testi aloitetaan täyttämällä esitietolomake, jossa mahdolliset sairaudet, ennätykset jne. Jolloin testaajan on helpompi asettaa lähtötaso riittävän matalaksi pyörässä, jotta anaerobinen energiantuotto ei olisi päässyt vielä kasvamaan testin ensimmäisillä kuormilla. Jos testin on suorittanut jo aiemmin, on helpompi verrata tulosta edellisiin tuloksiin. Mutta jos tulosta ei ole aikaisemmin olemassa, pystytään sitä vertaamaan kilpakuntoilevien triathlonistien viitearvoihin. Näin voidaan lopuksi antaa relevantteja ohjeita harjoittelun muutoksille testitulosten perusteella.

Verikokeet, pituus, paino, rasvaprosentin mittaus pihtitekniikalla. Omalla kohdallani veriarvojen todettiin olevan hyvät, joka on syy ja seuraus nyt kevennetysti jaksosta. Jos on paljon määräharjoittelua, arvot saattavat lukemat olla normaalitasoa alemmat. Paino ja rasvaprosentti olivat myös hieman alemmat kuin viimekerralla. Odotinkin viiden kilon laskun vaikuttavan nousevana hapenottokykynä.

Tarja Masalin

Testi aloitettiin polkupyöräergolla, johon sai jopa lukkopolkimet kiinni. Pieni verryttely alle ja lähtölaktaatit (verinäytteitä) sormen päästä, jonka jälkeen polkeminen aloitettiin 80 watin tehoista. Tehoja nostettiin kolmen minuutin välein 20 watin verran, joka kerta juuri ennen vaihdosta otettiin laktaatit. Huomasin että polkeminen alkoi tuntua yllättävän nopeasti jo melko raskaalta ja hikoilu oli todella runsasta. Testiä ei kuulukaan viedä tässä vaiheessa loppuun asti, koska muutoin juoksutestin teko ei käytännössä onnistu näin nopealla kuormitustapojen vaihdolla. Haasteena juuri aloittelevilla triathlonisteilla on kestävyyspohja. Jos sitä ei ole riittävästi. niin anaerobinen energiantuotto on juoksutestin alussa jo kovasti koholla ja kestävyyskynnyksien määrittäminen on mahdotonta. Eli loppuwatit jäävät n. 80% maksimista, jolloin viimeinen pykälä oli minulla 180 wattia. Sitten perään vielä lyhyt loppuverryttely. Olo oli hieman kummallinen, ja testaaja kysyikin tässä vaiheessa oloja, olin hieman kalpea. Hän kehoittikin ottamaan mahdollista lisäenergiaa samalla kun kävin vaihtamassa hikiset kamat uusiin ja juoksukengät jalkaan. Geeli löytyikin laukun pohjalta.

tasotesti

Juoksutesti jatkui matolla, kiinnitettiin ensin turvavaljaat ja maski naamalle. Alkuun lyhyt verra ja homma jatkui taas. Lähtölaktaatit ja homma jatkui samaan malliin lisäten vauhtia kolmen minuutin välein, ottaen laktaattinäytteet aina välissä. Aloitusvauhti 9km/h ja sitä pykälittäin aina 16km/h saakka kohdallani. Sykkeitä seurattiin anturalla aina kolmen minuutin loppupäässä, josta kirjattiin ylös arvot. Alku menikin kevyesti ja ajattelin että nyt hommahan rullaa hyvin ja saadaan varmasti parannusta maksimisykkeissä. Hyvin pian huomasin kuitenkin että vieläkin oli vähän tyhjä olo, niin kuin verenpaine olisi todella matalalla. Jalat pelasivat kuitenkin ja homma jatkui. Toiseksi viimeisellä pykälällä hengitys alkoi tihentyä todella yllättäen ja viimeinen olikin jo taistelua alusta loppuun asti. Turvavaljaat auttoivat pinnistämällä loppuun asti, mutta testi keskeytettiin kuin aloin jättäytymällä jo liikaa maton takareunaan. Seinä tuli vastaan todella nopeasti ja olin pettynyt kun tiesin etten saanut itsestäni kunnolla kaikkea irti. Vielä loppuverra, jonka jälkeen pääsin suihkuun ja vaihtamaan kamat testaajan saadessa testitulokset koneelle valmiiksi.

Tulokset käytiin yhdessä lopuksi lyhyesti läpi ja varsinaiset kaaviot sekä analyysin saisin viikonlopun jälkeen s-postissa. Tuloksissa näkyi heti, että puhti oli loppunut kesken verraten aiempiin tuloksiin. Syynä mahdollinen alipalautuminen täysmatkan kisasta. Mutta fakta oli että kynnystehot eivät olleet juurikaan muuttuneet, edes hapenottokykykään, vaikka painokin oli hieman laskenut. Painonlaskun tuoma muutos kuitenkin piti yllä samoja arvoja, joissa hyvin pieni muutos anaerobisessa kynnyksestä. Mikä tietenkin parempi kuin ei mitään, saisin hieman nostaa hyvillä mielin kisatehoja. Tämä johtui siis painon laskusta. Mutta laktaattien antamat lukemat määrittelivät kuitenkin paremmaksi ottaa kynnystä hieman alaspäin. Aerobinen (alempi kynnys) oli edelleen sama, eli kestävyyttä riittää. Tavoite on saada molemmat kynnykset korkealle suhteessa maksimitehoon, eli pitkällä matkalla jaksaa, mutta voi mennä myös kovaa. Kestävyysurheilijalle lukemat ovat AerK 60-65% ja AnK 80-85% teoreettisesta VO2 maksimista. Pyöräilyssä tämän arviointi on haastavampi, koska maksimi pitää arvioida. Testaaja suositteli palauttavia harjoituksia, ei liikaa junnaavalla keskitasolla, vaan pikemminkin pientä herättävää treeniä lähellä aerobisen kynnyksen rajaa ja vähän sen yläpuolella. Näitä tulee olla siis n. 2 krt/vko tehoharjoitusten korvikkeina. Muut harjoitukset PK1-tasolla aineenvaihdunnan herättämiseksi ja kropan normalisoimiseksi. Minulla oli kuitenkin vielä ylihuomenna viimeinen Mallorcan Ironmanille valmistava harjoitus jo ylihuomenna, SM-Duathlon, ja vähän alkoi jännittämään.

Suosittele Pajulahtea lämpimästi, tasotesti on jokaiselle urheilijalle ehdottomasti hintansa veroinen hankinta!

Treeni-iloa!

Tarja

Booking.com
Tagit : Pajulahden triathlon tasotestipajulahtitesti

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.