Motorsport

Finfonic Fonic ER pitkän aikavälin kokemuksia

Viime kesän alussa kirjoitin ensimmäisistä kokemuksistani Finfonic Fonic ER yksilöllisten kuulosuojainten kanssa ja lupasin palata pidemmän aikavälin kokemusten kanssa asiaan myöhemmin. Nyt kun MP 18 Moottoripyörämessut ovat lähestymässä ja Finfonic on jälleen osastollaan (6k20) ottamassa muotteja suojainten tekoa varten, niin on viimeistään hyvä kerätä ajatukset yhteen ja auttaa muita hankintapäätöksen tekemisessä.

Käyttö moottoripyöräillessä

Suojainten ensisijainen käyttötarkoitus minulla on moottoripyöräily ja kaudella 2017 ajoin niiden kanssa yli 5500 km, joista yli puolet kertyi yhden kahdeksan päiväisen reissun yhteydessä. Pisin ajopäivä suojaimet päässä oli reilut 10 tuntinen ja matkaa kertyi noin 650 km. Toki taukojen yhteydessä poistin suojaimet korvista, mutta esimerkiksi pelkän tankkaustauon yhteydessä annoin niiden olla paikoillaan.

Jo kevään lyhyempien lenkkien yhteydessä havaitsin ajamisen jälkeisen korvien soimisen eli tinnituksen vähentyneen huomattavasti verrattuna aiemmin käyttämiini suojaimiin. Pitkien ajopäivien jälkeen havaitsin ilokseni saman asian, edes pitkäaikaisempi melukuormitus ei siis päässyt rasittamaan korvia liiaksi.

Suojainten käyttämisen kannalta mukavuus on keskeinen tekijä, ikävältä tuntuvat suojaimet nimittäin jäävät helposti käyttämättä, vaikka sen tietäisikin huonoksi valinnaksi. Omat yksilölliset suojaimeni ovat osoittauneet hyvin mukaviksi käyttää, ainoastaan pidempien ajopäivien aikana pitää olla tarkkana, ettei kypärähupun taitos tai kypärän pehmuste pääse painamaan korvalehteä suojaimen runkoa vasten. Vaikka suojaimen runko joustavaa materiaalia onkin, niin pienikin puristus alkaa tunteja kestävän käytön myötä synnyttämään ikäviä tuntemuksia. Tulevalle ajokaudelle tarkoitukseni onkin tehdä hyvin pieni muutos kypäräni pehmusteeseen korvan lähelle, jotta kypärän asettelu ei vaadi aivan yhtä suurta huolellisuutta. On myös hyvä pitää mielessä, että suojain ei mitenkään taianomaisesti poista erilaisia ilmavirtauksen aiheuttamia ääniä kypärästä, se ainoastaan vaimentaa niitä. Onneksi kuitenkin vaimeammat äänet tuntuvat vähemmän häiritseviltä.

Useat perättäiset ajopäivät olivat aikaisemmin haastavia kuulon suojaamisen suhteen, kun korvat ärtyivät kaikista kokeilemistani tulpista niin, että ainoa vaihtoehto oli lopulta käyttää korvakäytävän suulla laitettavaa korvakittiä. Fonic ER suojainten kanssa korvakäytävät eivät ärtyneet lainkaan ja kahdeksan pitkää perättäistä ajopäivää sujuivat täysin ongelmitta. Ero oli todella huomattava ja reissukäytössä mukavuus parani merkittävästi aiempaan verrattuna.

Käytin moottoripyöräillessä pari kokeilua lukuunottamatta koko ajan 25 dB vaimentavia suodattimia. Niiden kanssa melutaso oli miellyttävämpi ja kypäräpuhelimen ääni erottui erinomaisesti. Pari kokeilua 15 dB suodattamilla eivät ainakaan minun pyöräni kanssa olleet millään tavoin onnistuneita, melutaso oli liian korkea ja kypäräpuhelimen ääntä oli huomattavasti vaikeampi erottaa taustamelusta.

Finfonic
Melkein vuoden verran käytetyt suojaimet

Käyttö muussa melussa

Olen käyttänyt suojaimia muutamia kertoja myös erilaisia moottoroituja työkaluja käyttäessäni. Suojausteho on vaikuttanut riittävältä ja käyttö on ollut miellyttävää. Poravasaran kanssa hyödynsin suojaimia yhdessä kupumallisten suojainten kanssa, kumpikaan suojain kun ei yksinään tuntunut riittävää suojausta antavan. Monille armeijan käyneille tuttu tuplasuojaus siis kyseessä. En osaa sanoa miten suojaimen suodatinelementti kestäisi pidempää pölyaltistusta, mutta ainakaan kodin remonttihommista ne eivät vaikuta kärsineen lainkaan.

Joitakin kertoja käytin suojaimia myös ampuessa ja suojausteho vaikutti riittävältä. Minulla on kuitenkin ampuma- ja metsästyskäyttöä varten ns. kuulevat kuulosuojaimet, jotka koin näihin tarkoituksiin paremmaksi vaihtoehdoksi. Jos ei kuitenkaan ole tarpeen kuulla esimerkiksi ammuttajan käskyjä, niin Fonic ER soveltuu mielestäni hyvin myös ampumakäyttöön. Tosin myös tässä käytössä tuplasuojaus on monesti perusteltua.

Fonic Standard Stereo FF1 kuulokkeet

Kesän aikana ehdin kartuttaa kokemuksia myös suojaimiin suodattimen tilalle kiinnitettävistä Fonic Standard Stereo FF1 kuulokkeista. Ne ovat todella pienet ja mahtuvat ainakin minun kypäräni sisään ongelmitta, vaikka korvien kohdalla on vielä kypäräpuhelimen kaiuttimet. Käytin kuulokkeita sekä musiikin kuunteluun ajon aikana että navigaattorin reittiopastuksen kuuntelemiseen (navissani on 3.5 mm pistoke, mutta ei Bluetoothia). Koin äänenlaadun molemmissa käyttötilanteissa hyväksi ja käytön miellyttäväksi. Musiikin kuuntelussa ilman melua FF1-kuulokkeet eivät olleet mielestäni parhaimmillaan. Musiikin kuunteluun sopivat selvästi paremmin esimerkiksi Sennheiser CX 5.00G nappikuulokkeet, jotka saa suojaimen runkoon sovittimella kiinni.

FF1-kuulokkeiden kanssa suojainten vaimennustehon pitäisi valmistajan nettisivujen mukaan olla samaa luokkaa kuin 25 dB suodattimen kanssa. Itse kuitenkin koin, että ne eivät tarjonneet aivan yhtä hyvään vaimennusta ja näin ollen yllä kuvaamani ongelmat kuin 15 dB suodattimien kanssa pätevät tapauksessani pitkälti myös FF1-kuulokkeisiin. Finfonic tarjoaa ilmaisen 30 päivän koekäytön kuulokkeille, joten kannattaa ehdottomasti kuitenkin kokeilla itse, jos tarvetta kuulokkeille olisi.

Finfonic
Sennheiser kuulokkeet ja sovitin

Muita havaintoja ja yhteenveto

Suojainten asentaminen tuntui ensimmäisillä kerroilla hiukan konstikkaalta, mutta rutiinin muodostumisen jälkeen ne sujahtavat korviin nopeasti. Pois ottaminen sen sijaan vaatii hiukan sorminäppäryyttä, koska runko-osa on pyritty tekemään mahdollisimman matalaksi. Missään nimessä tämä ei kuitenkaan tee suojainten käytöstä hankalaa.

Suojainten puhtaana pitäminen on ollut helppoa ja en huomaa juurikaan mitään hien tai korvan eritteiden aiheuttamia värimuutoksia suojainten rungossa. On siis helppo uskoa, että suojainten käyttöikä tulee olemaan valmistajan lupausten mukaisesti pitkä.

Finfonic Fonic ER kuulosuojaimet ovat olleet enemmän kuin odotusteni mukaiset. Vuosia korvatulppia ahtaisiin korvakäytäviin tungettuani olen viimeinkin löytänyt miellyttävän tavan kuulon suojaamiseen moottoripyöräillessä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että suojaimet ovat hintansa arvoiset, varsinkin kun niiden ennustettu käyttöikä on useita vuosia. Kun joskus näistä suojaimista aika jättää, teetän varmuudella itselleni uudet samanlaiset. Suosittelen näitä siis todella lämpimästi, käyttömukavuus ja kuulon suojaaminen yhdistyvät saumattomalla tavalla.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.