HarjoitteluTestit

Mitä saa aikaan kuukausi crossfit treeniä

Mitä saa aikaan kuukausi crossfit treeniä

Aika meni todella nopeasti, 4 viikon On-Rap kurssi Crossfit East Turku salilla on nyt paketissa. Tässä jutun osa 1 ja osa 2. Jos et olet aikaisempia lukenut niin lue nekin, saat käsityksen kokonaisuudessa mikä oli oma käsitykseni On-Ramp kurssista sekä vähän syvemmin juttua lajista muutenkin.

Crossfit

Voisin kirjoitella syvällisen analyysin mutta päätin mennä fiilispohjalta, ihan vain siksi että tiesin olevani jollain tasolla varmasti lajiin tyytyväinen mutta kuitenkin lopulta kaikki odotukset ylittyivät.

Kuten ensimmäisessä osassa kirjoitin ei urheilu tai tavoitteellinenkaan kova treeni ole itselle vierasta mutta viimeiset 2 vuotta olen antanut itselleni paljon löysää ja vapauksia nautiskella. Toki niin olen tehnyt tämän koko kuukaudenkin ajan. Puolessa välissä kurssia aloin vähän rytmittää ruokailuja sitä silmälläpitäen että iltasella olisi optimiaika edellisestä ruokailusta. Mutta ei mitään monimutkaista vieläkään, pieni säätö vain joka näkyy parantuneena energiatasona. Silti kaikenlainen herkuttelu ja elämästä nauttiminen on läsnä, olen päättänyt jo kauan sitten että tässä iässä teen vain juttuja mistä nautin.

Crossfit

Lisäksi pelkäsin paikkojen kestämistä. Crossfit on laji missä intensiteetti on kova, sen puolesta pelkäsin vähän miten leikattu polvi tai joskus ympäripyörähtänyt kyynärpää kestäisi. Polvet vaativat aina hyvän lämmittelyn ja vasemmassa kyynärpäässäni on pieni ojennusvajaus oikeaan nähden. Mutta päätin kurssin alkuun että en tee missään kevennettyjä liikkeitä. Lajissa on se hyvä puoli että jokainen voi skaalata liikkeet itselleen sopiviksi ja näin laji käy aidosti ihan jokaiselle. Mutta tämän ajattelin itse niin että näen sekä kehityksen helpommin mutta myös sen että miten esimerkiksi polvet kestävät. Ilokseni huomasin kuluneen neljän viikon aikana vain positiivisia lihaskipuja treenistä johtuen, ei kolottavia jalkoja tai muita niveliä.

Crossfit

Mutta tähän on looginen selitys. Käyn säännöllisesti salilla ja väitän että sielläkin on isoin ongelma monelle lämmittely. Kyllä se varmaan aina ohutta ja nopeaa on 95% treenaajista, crossfit-tunneilla on ohjattu lämmittely niin silloin se tulee tehtyä. Salilla ajat sen 5min kuntopyörää 30 watin teholla ja sitten alat penkata, kuulostaako tutulta?

Crossfit on muutenkin helppo laji. Tuttu kiinteistövälittäjä sanoi että tämä on muutenkin helppo laji; ”tulet tunnille ja teet sen mitä käsketään”. Tässä piilee se juttu mikä sopii itselleni, tulen tunneille ja saan itsestäni paljon enemmän irti kun on selvä käsikirjoitus mitä pitää tehdä. Sitten kun tekee itselleen vielä selväksi ettei  huijaa itseään missään niin silloin on kehitykseltä vaikea välttyä, oikeastaan mahdoton.

Crossfit

Seurailin myös vaakaa kuukauden aikana, pudotus oli maltillinen 2.5kg mutta en hakenut painonpudotusta, laji on muutenkin sellainen että se sopii maailman huonoiten dieetin aikana tehtäväksi urheiluksi. Itseasiassa on syötävä paljon jotta jaksaa. Mutta silti vyötäröltä katosi vähän ylimääräistä, toivottavasti se tippui reisiin, en meinaan ole koskaan minkään kuukauden aikana tehnyt tälläistä määrää kyykkyjä. Leukojen vedossa on varmaan myös jonkinlainen määrämaksimi tullut kuukauteen. Käteen on jäänyt myös paljon uusia tekniikoita painonnostoon, nöyräksi vetäviä liikkeitä missä itse huomaa että kehittymistä tarvitaan vielä todella paljon. Nämä ovat niitä juttuja mitkä ruokkii itseäni jatkossa kehittämään omaa tekemistäni.

Myös pari juttua haluan nostaa erikseen esiin missä huomaan eron. Työni on todella kevyt fyysisesti vaikka perintätoimistossa olenkin töissä 🙂 Myynti-ihminen istuu paljon toimistossa, autossa tai erilaisissa palavereissa ja ruokailut eivät ole aina terveellisintä mahdollista. Jossain kohtaa kuukautta huomasin selvästi sen oman vireystilan nousseen merkittävästi, samoin aineenvaihdunnan nopeutuneen huomattavasti. Tämä toki sitten positiivisella tavalla laittaa katsomaan mahdollisuuksien mukaan mitä suuhunsa laittaa.

Crossfit

Toinen isompi asia taas on nukkuminen. Olen aivan helvetin huono nukkumaan, pärjään vähällä unella mutta tässä kohtaa on niin iso muutos tapahtunut positiiviseen suuntaan että jo tämä on riittävän hyvä syy muiden ohella jatkaa treeniä. Hyvä nukkuminen tuo tullessaan sen parantuneen vireystilan ja monta muuta positiivista juttua. Myös sinne työpaikalle, myyjä on juuri niin tehokas miten hyvinvoiva ja skarppi on!

Baseline-WOD

Kuukauden kestävän On-Ramp kurssin alkuun tehtiin baseline-WOD jossa selvitettiin alkutilanne. WOD sisälsi seuraavat liikkeet.

  • 500m soutua
  • 40 ilmakyykkyä
  • 30 vatsalihasliikettä (kädet lattiaan sekä pään päällä että jalkojen yli)
  • 20 etunojapunnerrusta
  • 10 leukaa

Ensimmäisen baseline meni aikaan 6.51. Ensimmäisellä kerralla oli toki vaikea hahmottaa millä teholla pitäisi lähteä varsinkin soutamaan mutta silti omalla kohdallani jalat loppui kyykyissä ehkä vähän kesken mutta aikalailla parasta se oli mitä sai siihen kohtaan irti.

Crossfit

Nyt 4 viikon ohjatun tekemisen jälkeen oli vuorossa sama treeni. Uhosin juttusarjan ensimmäisessä postauksessa että nipistän ajasta 50 sekuntia. Nyt kun sitten oli On-Ramp kurssin päätteeksi sama treeni edessä niin kovin odotuksin lähdin tekemään. Kello pysähtyi aikaan 5.50 mistä olen todella tyytyväinen, kyykyissä ei ollut mitään hyytymistä, kiitos vähintään riittävän määrän toistoja kanssa kuukauden aikana.

Crossfit

Jatkan ehdottomasti treenaamista kurssin jälkeen samalla salilla. Uudet tavoitteet itselle on asetettu ja seuraava välietappi on parin kuukauden päästä. Loppuyhteenvetona lajista haluan sanoa yhden asian mistä saa halutessaan vaikka haastaa: Laji sopii aidosti jokaiselle kun sitä tekee sillä teholla ja sykkeellä missä se oma raja kulkee. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

Kiitos treeniseurasta kurssilaisille ja kaikille vetäjille hyvästä duunista.

Kuvat: www.crossfiteastturku.fi / Nelli Nurmi

Booking.com
Tagit : crossfire east turkuCrossfit

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.