HarjoitteluTestit

On-Ramp kurssi Crossfit East Turku salilla

Esittelyssä Crossfit East Turku boxilla.

Olen käynyt pari kertaa kokeilemassa erilaisia Crossfit testitunteja, mutta aikataulu ei ole koskaan vain antanut periksi osallistua lajin vaatimalle on-ramp kurssille, jotta pääsee täysipainoisesti harrastamaan. Oma käsitykseni lajista oli, että se yhdistää voimailua ja kovatehoista harjoittelua vaihtelevasti.

Oma urheilutaustani on aktiivisen kuntosaliharjoittelun lisäksi takavuosien kamppailu-urheilu, sekä 2 vuotta sitten loppunut polkupyörän kanssa aika-ajossa kilpailu, jota tein viimeiset muutamat vuodet mielestäni melko sitoutuneesti. Treenitunteja tuli 500-800 välille vuodessa. Kuitenkin työelämän ruuhkavuodet ja mukavuudenhalu sai jättämään kisaamisen pyörällä melkein kerrasta poikki, mitta täyttyi. Työkseni toimin perintätoimistossa myyntipäällikkönä, joten työ on itsessään ns. toimistotyötä vaikka liikkuvaa onkin.

Crossfit East Turku

Kuntosalilla käyminen jatkui, mutta syöminen pysyi samanlaisena. Painoa toki kertyi, mutta onneksi myös vähän voimaa tuli mukana. Reilu vuosi sitten kävin ensimmäisen kerran kokeilemassa toiminnallista harjoittelua ja pieni kipinä syttyi, mutta aikataulua ei löytynyt silloin. Kävin joulukuussa Crossfit East Turku salin järjestämässä business WOD-aamutreenissä ja olin myyty. Ehkä eniten sytyin siitä, että monellakin salilla on välineet millä saman treenin voisi tehdä, mutta kukaan ei saa itsestään moista tehoa irti ilman ohjaajaa, olen tästä aivan varma. Ja crossfit tarjoaa mahdollisuuden skaalata tekemisiä ja liikkeitä niin, että lähtötasolla ei ole aidosti mitään merkitystä, jokainen kilpailee vain itseään vastaan ja mittaa kehitystä itseensä. Tässä juttusarjassa avaan omalta kohdaltani lajia sekä kerron siitä sillä kulmalla miten jokainen voi miettiä mitä itse saisi crossfitistä irti. Seuraavissa postauksissa pyrin myös tuomaan haastetteluiden muodossa crossfitin kilpailupuolta esiin.

Crossfit On-Ramp kurssi

Crossfitissä kaikki alkaa on-ramp kurssista, jonka jokainen aloittaja ensin suorittaa. 4 viikkoa kestävällä kurssilla käydään perustermit, tekniikat ja lajin juttuja läpi. Lajilla on olemassa perusstandardit ja näin periaatteessa voi harrastaa myöhemmin missä tahansa salilla ja eri salien harrastajat voivat kilpailla keskenään. Ja toki kun tehdään myös kovalla intensiteetillä niin on tärkeää että tekniikat on kunnossa. Näin kehitys on optimaalisinta ja kroppa pysyy kunnossa.

Crossfit East Turku

Mutta takaisin alkuun. Ilmoittauduin Crossfit East Turku salin on-ramp kurssille. Treenit ovat 3 kertaa viikossa 4 viikon ajan. Ti, to ja su mitkä sattuivat sopivaan kaiken lisäksi hyvin tämän kuun työreissuihini. Näyttäisi, että yhden kerran olen reissussa. Aikataulut on aina työssä käyvälle oma jänniteensä. Mutta taas jos vertaan ohjattua liikuntaa ja kuntosalia niin aikatauluissa on se etu, että sillä ei ole väliä. Menen usein salille joko todella aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jotta kuntosalilla olisi rauhallisempaa. Crossfit on kuitenkin jossain määrin ryhmäliikuntaa, joten tässä ei ole aikataululla merkitystä. Ryhmä mahtuu aina omalla ajallaan toki trenaamaan ja tästä pidän. Päivän crossfit treenin voi tehdä melko pian töiden jälkeen ja näin taas oman ajan määrä lisääntyy.

Mutta sitten itse treeniin. Crossfit East Turku sijaitsee Itäharjulla Turussa osoitteessa Sampsankatu 3. On-ramp kurssilla aloitti 18 osallistujaa jotka olivat iältään täysin laidasta laitaan. Tämä tukee sitä ajatusta, että laji aidosti sopii kaikille vaikka on kovan treenin maineessa. Salilta löytyy erilaisia rekkejä leuanvetoon + muihin liikkeisiin, kahvakuulia, tankoja painoineen ja soutulaitteita jne.

Crossfit East Turku

Treenit rakentuvat periaateessa kolmeen osaan: alkulämmittelyyn, teknikka/voimaosioon sekä lopun WOD:iin eli workout of the day, joka pitää sisällään ennalta määrätyt liikkeet. Nämä tehdään joko kaikki kerran tai määrätty määrä kierroksia. Tähän perustuu se, että jokainen treeni on erilainen ja keho saa vaihtelevaa ärsykettä. Pidän itseäni hyväkuntoisena, mutta tämän viikon on ollut terveellä tavalla mukavia kiputiloja lihaksissa.

Ensimmäisen treenin WOD sisälsi seuraavat harjoitteet.

  • Soutu 500m
  • 40 kyykkyä
  • 30 vatsalihasliikettä.
  • 20 etunojapunnerrusta
  • 10 leukaa

Näiden tekeminen kellotettiin ja kurssin päätöstreeni tulee sisältämään saman WOD:in, näin nähdään millaista kehitys on ollut. Oma ajanlaskuni pysähtyi 6.51 aikaan, kurssin lopussa ajan pitää alkaa vitosella ja toivon että vaaka olisi lähtenyt kehonpainon osalta pieneen laskuun.

Crossfit East Turku

Omat tavoitteeni ovat:

  • Palauttaa kipinä kovaan treenaamiseen
  • Baseline WOD aikaan 5.xx
  • Näyttää hyvältä alasti.

Mittaroitavia määreitä kaikki. Tätä kirjoittaessa on ensimmäisen viikon 3 treeniä takana. Kaikki täysin erilaisia rasittaen kehoa eri tavoin. Sunnuntain treeni itselleni myös muistutti että ruokailu on isossa osassa kaikkea harjoittelua. Ajoin itseni kovalla alulla suhteellisen piippuun. Mutta silti samaan aikaan puuskuttaessa hyvänolon tunne vie nopeasti voiton.

Crossfit juttusarjan seuraava osa tulee ensi viikolla. Siinä käydään läpi henkilökohtaisella tasolla.

Pistäkää juttusarja seurantaan!

Tagit : crossfireCrossfit East Turkuturku

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.