Motorsport

Testissä KTM 790 Duke

KTM 790 Duke “The Scalpel”

Koejossa KTM:n paljon puhuttu uutuus, täysin uudistunut 790 Duke.

Tämä koeajo on poikkeuksellein muihin verrattuna siten että se on järjestetty yhteistyössä KTM Nordicin ja MP Maailma lehden kanssa. KTM halusi tehdä poikkeuksellista markkinointia ja laittaa 3 erilaista motoristia testaamaan pyöriä. Olin yksi valituista ja viikko oli äärimmäisen kiva.

KTM 790 Duke

Kun päivämäärä Duken hakemiseen testattavaksi selvisi aloin selvitellä mahdollisimman tarkkaan etukäteen millainen laite on kyseessä, katsoin videoita niin radalta kuin mutkapätkiltä ja koitin haluamattani muodostaa mielipidettä pyörästä.

KTM 790 Duke

Paljon pyörien kanssa pelanneena toki väkisin koitin lokeroida laitetta mutta onnekseni siinä varsinaisesti onnistumatta. Aikaa testiin oli maanantaista perjantaihin. Lähdin Turusta maanantaina suhteellisen kylmään keliin omalla 1290 Superdukella tarkoituksena hakea pyörä KTM Nordicilta Vantaalta. Paikalle saapuessa pihassa oli Duket rivissä odottamassa. Aivan ensivaikutelma oli itseasiassa että pyörä näyttää isommalta mitä kuvittelin. Mielessä oli ajatus kuitenkin 690 Dukesta jonka 790 tulisi korvaamaan.

Jos pohditaan mihin luokkaan pyörä sijoittuu voisi ajatella sen kilpailijoita olevan Kawan Z900 ja Trumpan Street triple. Mutta ennen kuin lokeroit pyörää lue koko juttu!

KTM oli järjestänyt todella kattavan ja äärimmäisen mielenkiintoisen pressitilaisuuden laitteesta jossa niin markkinointi kuin tekniset ammattilaiset kertoivat pyörästä. MP Maailma antoi myös hyvät eväät mahdollisimman hyvän jutun tekemiseen. Mutta yksi juttu jäi fiilikseltä mieleen tässä pressissä. Vaikka osalle juttu oli harrastusta ja osalle työtä oli ilmassa hieno fiilis koska kaikkia yhdisti into lajiin. Niin ennen infoa kuin sen jälkeen jauhettiin moottoripyöristä, melkoinen yhdistävä voima.

KTM 790 Duke

Mutta suoraan asiaan, ennen varsinaista pressiä kävimme ajamassa pikku lenkin laitteella jotta infoa oli helpompi käsitellä ja makustella yksityiskohtia.

Viimeistään teknisiä yksityiskohtia läpikäydessä oli selvää että kyseessä ei ole millään tapaa päivitys vaan kokonaan uusi pyörä. Pelkästään moottori itsessään on täysin uutta Kotaria ollen rivikakkonen. Mutta kone kuulostaa enemmän isolta motolta kuin perinteiseltä rivikakkoselta. Joka tapauksessa ruohonleikkureista tuttu rivikoneen ääni loistaa poissaolollaan ja äänimaailma on oikeasti makea. Muista uutuuksista isona juttuna Quickshifter+, KTM:n tapauksessa + tarkoittaa vaihtamista kumpaankin suuntaa. Näppärä lisäominaisuus ja monien muiden hienouksien tapaan kuuluu peruspyörän hintaan. Nämä ovat juttuja jotka kannattaa huomioida jo pyörää ostettaessa. Usein ostetaan se ns aihio ja sitten varustellaan sitä, näin hankintahinta kaikkinensa on lopulta jotain aivan muuta. Samoin muista Kotareista jutut ajomodet löytyvät, Street, Sport, Wet ja Track. Launch control löytyy myös. Mutta palataan näihin myöhemmin lisää. Päivän teoriaosuuden jälkeen koitti matka Suomen järjestyksessä ensimmäiseen pääkaupunkiin eli Turkuun. Keli oli suhteellisen kylmä edelleen ja tuuli todella kova.

 

Reppu selkään ja kohti Turun motaria. Olen 183-senttiä pitkä ja kehoon on muodostunut 85kg massaa eri muodoissaan. Kokoiseni kuski saa todella hyvän ajoasennon ja jalat yltävät polvet koukussa maahan. Mutta tässä kohtaa moni ajattelee mittoja niin kuvassa mittapuuna varsin mukana 162 cm korkea vaimoni jonka mitat riittäisivät hyvin pyörän käskyttämiseen. Lisäksi pyörää on mahdollista vielä madaltaa halutessaan.

KTM 790 Duke

Moottoritiellä tuulessa ajaessa tuuli tarttui jonkin verran isolla repulla varustettuun kuskiin mutta meno oli silti vaivatonta. Shifterin kanssa fiilistellessä meni ensimmäiset 50km niin että ohitin autoja yksi kerrallaan, jokaisessa välillä tiputus melkein alinopeuteen josta shifterin kanssa kiihdytys ja jouheva ohitus. Shifteri toimii kaikista jouhevimmin toki silloin kun kierroksia on hiukan enemmän, tyylikäs ratapyörämäinen paukahdus ja isompaa vaihdetta tippuu silmään. Shifteri on todella vakuuttava, samoin pienemmälle vaihdettaessa pudottelu onnistuu otetta irroittamatta. Ehkä shifteri on parhaimmillaan mutkapätkiä ajettaessa mutta myös hyvä käytännön sovellus on moottoritiellä isoja rekkoja ohittaessa, näin ohitus nopeutuu ja on jouheva kun voit pitää tukevan otteen stongasta ja naputella nopeasti ohi.

Shifterin toiminnasta ei ole huomautettavaa mutta parhaiten se toimii kun kierroksia on vähän reilummin, toki ilman kytkintä ei tarvi vaihtaa jos ei halua. Lisäksi shifterin saa pois päältä näppärästi jos näin jostain syystä haluaa tehdä. Lisäksi jos taittaa matkaa saa pyörään yhdistettyä puhelimen KTM My Ride sovelluksen avulla. Tähän voisi yhdistää soittimen tai puhelimen niin että näytöltä näet kuka soittaa ja voit kahvan painikkeista vastata. Itse en kokeillut kuulokkeen kanssa puhelinta mutta paritusta pyörään kyllä, toiminto on siitä kätevä että vaikka ei haluaisi puhua tai vastata mutta näet silti näytöltä kuka soittaa. Näin ollen jos on tärkeä soittaja osaa ajaa sivuun ja soittaa takaisin.

Entä sitten pienet syheröiset mutkapätkät?

Turun Saaristo on täynnä toinen toistaan hienompia mutkapätkiä joita kelpaa ajaa. Itse ajoasentoa voi sykeröille säätää vielä mieleisekseen jos haluaa. Raisereissa on epäkesko jonka voi kääntää ja yläkolmiossa on myös kahdet reiät joten stongan saa etu tai taka-asentoon. Omiin mittoihini tehdassetuppi oli valmiiksi melkoisen kohdallaan. Pyörä tuntuu kapealta jalkojen välissä mikä lisää vielä kivasti sitä supermoto fiilistä kun lähtee mutkapätkiä kiertämään. Satula on sopivan kova mutta samalla myös sen mallinen että siinä on helppo siirrellä painoa mutkissa ja hakea hyvää asentoa. Itseasiassa myös pidemmillä siirtymillä pääsee hiukan taaksepäin halutessaan mikä vähentää heti ilman pyörimistä ohjaamossa.

KTM 790 Duke

Mutta palataas mutkapätkiin. Pientä sykeröä ajaessa pyörä on ehkä parhaimmillaan, käsittelyn keveys korostuu ja shifterin kanssa ajaminen tekee menosta todella nautittavaa. Lisäksi vaihtovalot voi säätää oman mieltymyksen mukaan, vähän tyyliin F1-autojen ratissa näkyvät valot. Ensimmäisessä vaiheessa rundimittarin väri vaihtuu ja seuraavassa se alkaa vilkkua. Tuo kivan lisän ajamiseen ja taas kerran korostaa sitä että Duken voi personoida hyvin pitkälle sellaiseksi kuin itse haluaa, asetuksia myöten.

Miten sitten kaupunkihommat

Tässä kohtaa välillä jopa ihmettelen sitä millaisia moottoripyöriä käyttäjät joskus hankkivat. On paljon käyttäjiä jotka ostavat kilosen äärikyykyn eikä pyörä koskaan poistu taajama-alueelta. Usein se pyörä vielä ratastetaan niin että sillä olisi säädyllisempää ajella ruuhkissa. Tälläisten käyttäjien pitäisi aidosti kokeilla vaihtoehtona tälläinen sporttinen naku. Duke on kaupungissa kuin kotonaan, pysty ajoasento ja kevyt käsiteltävyys on melkoisen optimi. Kevyt massa on helppo parkkeerata ja hyvin vääntävä kone ei tarvi sen kummempaa ajamista. Kaupungissa ja ruuhkissa ajeltiin testin aikana myös jonkin verran matkustajan kanssa. Matkustaja ei muuta pyörän käytöstä juurikaan ja matkustajan istuinkorkeus on sellainen että hän ei istu täysin takana hakaten päätään kuskin kypärään.

KTM 790 Duke

Tässä kohtaa korostuu myös eri ajomoodien merkitys. Esimerkiksi jos sportin pudottaa streetiksi kahvan vaste pehmenee sen verran että ajaminen kaupungissa on paljon pehmeämpää. Yksin ajaessa on toki usein sama vaikka käytös olisi karkeaa mutta matkustajan on paljon mukavampi istua kun pyörän käytös ei ole niin kanttista.

Mutta testiviikon huipentuma olisi silti vasta tulossa. Ratapäivä Alastarolla jossa opettajana Mika Kallio.

Nokka Turusta kohti Alastaroa suhteellisen kylmässä aamussa. Odotukset korkealle, olisi ollut hienoa pelkästään tavata Mika, puhumattakaan että päästään samalle radalle.

KTM 790 Duke

Päivä starttaa Mikan opastuksella ajolinjoihin. Neljän pyörän ryhmä on aika optimi sille että oikeasti pystyy ottamaan opeista tehokkaasti koppia. Vauhtia nostettaessa sitten seuraaville stinteille oli erikoinen tunne koittaa ajaa mahdollisimman kovaa Kallion seuratessa perässä ja antaen sitten tauoilla vinkkejä vauhdin lisäämiseen.

Ison luokan ammattilainen!

KTM 790 Duke istuu Alastaroon varsin mainiosti. Radalla shifteri pääsee loistamaan, siimat kireälle ja isompaa sisään. Tässä kohtaa voisi vielä äänimaailmasta sanoa vakioputkellakin että pyörä kuulostaa vielä paljon kokoistaan isommalta ja ääni on todella messevä. Ääni on kuitenkin sellainen asia mihin kiinnittää huomiota. Taitaa käytännössä 90% pyörän ostajista tehdä sen äänivirin jossain kohtaa tietäen että parannus on käytännössä vain ääni, ei muuta.

KTM 790 Duke

Ensiasennusrenkaat toimivat lämmettyään ihan mukavasti radalla ja jarrut ovat näihinkin nopeuksiin täysin riittävät ja tuntuma on hyvä. Kahva ei tarvitse myöskään ylimääräistä voimaa. Jarruttaminen pääsuorallakin onnistuu hyvin yhdellä tai kahdella sormella.

KTM 790 Duke

Radalla myös luistokytkin osoittautuu varsin toimivaksi. 2-mukisen koneen takapyörän saisi helposti hyppimään halutessaan mutta shifteri alaspäin ja luistokytkin yhdistelmä tekee myös jarrupaikat helpoiksi. Myöskin kaarteeseen voi ajaa paljon luottavaisemmin pieni konejarru päällä kun tietää että luistokytkin leikkaa ylimäärät hyppimiset pois.

Yhteenvetona pyörästä voitaisiin sanoa seuraavaa.

Laji itsessään tarvii tällaisia pyöriä. Tässä on monta hyvää asiaa samassa paketissa, hinta on järkevä, ominaisuuksia on paljon ja tehoa on täysin riittävästi kaikenlaiseen menoon. Kaikissa moottoripyörissä on kompromissejä, niin myös tässä mutta omassa viikon käytössä kaikkeen menoon löytyi sopivat asetukset ja liikkuminen kaikkialle oli mukavaa.

Kevyt pyörä on helppo ajaa reppu selässä treeneihin. Keskustassa asioihen hoito on näppärää käsiteltävyyden vuoksi ja parkkeeraaminen helppoa.

Myöskin mutkapätkät taittuvat ja pitkäkin reissu onnistuu tarvittaessa. Turkulaisena testaajana ajoin paljon siirtymiä ja varsinkin pyörää takaisin viedessä otin todella paljon aikaa ajaen kaikki mahdolliset pikkutiet. Todella nautittavaa menoa.

KTM 790 Duke

Jos mietit pyörän ostamista ja takaraivossa hakkaa iskostuma että pyörän täytyy olla vähintään se kiloinen. Käy silti koeajamassa Duke ja muodosta itse oma mielipiteesi, et pety. Hyvä tietää myös että pyörästä on saatavana versio minkä voi kuristaa A2 kortille.

Speksit vielä pähkinänkuoressa:

Kuutiotilavuus 799
Teho 77Kw (105hp) 9500 r/min
Vääntö 87Nm / 8000 r/min
Istuinkorkeus 825
Paino 169kg, ilman polttoainetta sisältäen öljyt ja muut nesteet
Tankki 14l
Hinta 13 421,-

Kiitos KTM Nordic ja MP Maailma!

Tagit : ktmKTM 790 Duke

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.