OutdoorTestit

Esittelyssä Advanced Elements Expedition ilmatäytteinen kajakki

Esittelyssä Advanced Elements Expedition ilmatäytteinen kajakki

Toukokuun kajakkivaellus Päijänteeen kansallispuistossa oli minulle uusi ja hieno kokemus, jonka jälkeen halusin perehtyä enemmän kajakkimelontaan ja vesiretkeilyyn. Koin silloin ainutlaatuisen vapauden tunteen. Kun kajakki liikkui veden pinnalla olin elementissä, yhtä luonnon kanssa ja samalla täysin sen armoilla.

Vaelluksen jälkeen kajakkikärpänen puri oikein kunnolla. Katsoin erilaisia vesiretkeilyyn liittyviä videoita ja luin useita blogeja aiheesta. Tajusin, että minun on saatava oma kajakki, jotta pääsen nauttimaan melonnasta useammin. Kaiken lisäksi asun lähellä Turun saaristoa, eli melontareittejä riittää.

Miksi juuri kajakki? Vaihtoehtoja on monia: on packrafteja, kanootteja sekä useita kajakkimalleja. Perinteinen kajakki sopii minulle, sillä se on nopea, sopii merimelontaan ja siihen mahtuu tavaraa pidemmälle reissulle. Istuma-asento kajakissa on matala, joten melonta on vakaata. Mukava selkänoja on minulle myös tärkeä.

Tutustuin meri- ja retkikajakkeihin, sit-on-top kajakkeihin yms. Paras vaihtoehto minulle olisi kunnon merikajakki, mutta sen hankinta siirtyy tulevaisuuteen, sillä ongelmaksi muodostuu sen säilytys ja kuljetus. Asun toistaiseksi kerrostalossa, joten joutuisin maksamaan kajakin säilytyksestä esim. melontaseuran tiloissa. Kajakin kuljetus vaatii myös lisävarusteita, kuten kattotelineitä. Tästä syystä päätin hankkia ilmatäytteisen kajakin.

Esittelyssä on siis Advanced Elements AdvancedFrame Expedition ilmatäytteinen kajakki. Advanced Elements veneitä tuo maahan ja myy Marinekauppa.com. Otin yhteyttä verkkokauppaan, sillä minulla oli myös jonkin verran kysymyksiä ilmatäytteisistä kajakeista. Sain vastauksia kysymyksiini sekä asiantuntevaa asiakaspalvelua, joten päätin ostaa kajakin sekä lisävarusteet itselleni (lista alla).

Advanced Element on johtava amerikkalainen ilmatäytteisiin kajakkeihin erikoistunut yritys, jonka valikoimasta löytyy yhden ja kahden hengen kajakkeja. Yritys on valmistanut kajakkeja jo 15 vuotta. Heillä on useita eri malleja, joista minä päätin ostaa retkeilyyn tarkoitetun Expedition-mallin. Syynä siihen on kajakin kantavuus (huikeat 204 kiloa) ja koko (4m pitkä ja paino 19kg). Ideana on se, että pääsen tekemään myös pidempiä reissuja, johon tarvitaan enemmän varusteita. Kyseinen malli on ainakin valmistajan mukaan merikelpoinen ja hyvin vakaa.

Tässä on hieman speksejä kajakista myyjän sivuilta:

AdvancedFrame ilmatäytteisissä kajakeissa on ainutlaatuinen rakenne joka tekee niistä erittäin kestäviä, vakaita, suuntavakaita, merikelpoisia ja loistavia meloa. AdvancedFrame malleissa on keulassa ja perässä noin 40cm alueella alumiininen runko, joka jäykistää ei ainoastaan keulaa ja perää vaan koko kajakkia, ja tämä tekee näistä malleista lähes kovan kajakin vertaisia mutta kevyempiä ja niin vakaita että niitä on lähes mahdoton kaataa.

OMINAISUUDET:

 • Advanced Elements patentoitu alumiinirunko keulassa ja perässä.
 • Ilmatäytteinen Drop-stitch sisäpohja.
 • Etukannella joustavat kiinnitysnarut varusteiden kiinnittämistä varten.
 • Neljä uudistettua D-rengaskiinnikettä sekä etu- että takakannella varusteita varten.
 • Takakannella säilytysluukku, josta pääsee käsiksi kannen alla oleviin varusteisiin.
 • Runsaasti säilytystilaa kannen päällä ja alla, sekä keulassa että perässä.
 • Kyljessä kiinnike melalle.
 • Ilmatäytteinen kaulus istuinaukon ympärillä johon mahdollista kiinnittää aukkopeite.
 • Istuinaukon sivuilla neopreeniset kulumissuojat.
 • Uudistettu, entistä korkeampi ja tukevampi istuin. Ilmatäytteisessä selkänojassa verkkotasku.
 • Ponttoonit suojattu erillisellä suojakuorella.
 • Jousiventtiilit kierrelukolla.
 • Kumivaletut kantokahvat keulassa ja perässä.
 • Kansimateriaali: 3-kertainen PVC kangaslaminaatti.
 • Pohjan materiaali: 3-kertainen PVC.
 • Hitsatut/liimatut kestävät saumat.
 • Toimitetaan valmiiksi koottuna, sinun tarvitsee ainoastaan pumpata kajakki täyteen ja lähteä vesille.

Kajakkipakettiin kuuluu kajakki, ilmatäytteinen istuin, paikkasarja, kantolaukku ja ohjekirja. Lisävarusteena tilasin pumpun, PackLite 4-osaisen kajakkimelan, Canoe Hydro melontaliivin ja Advanced Elements aukkopeitteen.

Minulla oli alkuvaiheessa jonkin verran ennakkkoluuloja ilmatäytteisiä kajakkeja kohti. Ovatko ne luotettavia? Kuinka ne käyttäytyvät vedessä? Kestääkö kajakki, jos osun vaikka kariin? Vai onko kyseessä jonkun sortin marketin kumivene?

 

Ensivaikutelma kajakista on hyvin positiivinen. Koko paketti kantolaukusta itse kajakkiin huokuu laatua. Se on täynnä pieniä yksityiskohtia, jotka kertovat, että Expedition-kajakki on suunniteltu ja tehty huolella. Kantolaukussa on mukavat kantoremmit, jotta kajakkia voi kantaa myös selässä. Kantolaukkuun mahtuvat kajakin lisäksi pumppu ja aukkopeite (lisävarusteet).

Kajakin kasaus ja täyttäminen oli helppoa. Kajakissa on kolme pääventtiiliä (kaksi rungossa ja yksi pohjassa) sekä kuusi pikkukammiota. Täyttäminen sujuu samalla pumpulla eri liittimiä vaihtamalla. Kasaus saattaa vaikuttaa alussa vaikealta, mutta näin ei kuitenkaan ole. Suosittelen kuitenkin lukemaan kajakin mukana tulevan ohjekirjan läpi, niin säästät aikaa. Ensimmäisessä kasauksessa minulla meni aikaa noin puolisen tuntia, kun piti tutustua venttiilien toimintaan. Jatkossa se on paljon nopeampaa. Saan nykyään kajakin kantolaukusta veteen noin vartissa.

Tässä video kajakin kasaamisesta:

Vedessä kajakki liikkuu yllättävän ketterästi. Se on paljon nopeampi kuin mitä osasin odottaa. Kajakin ohjaus vaatii pientä tottumista sen leveyden takia. Mutta samasta syystä se on myös erittäin vakaa. Sisääntulo ja poistuminen kajakista on helppoa.  Istuma-asento on mukava korkean selkänojan takia. Kajakissa on myös säädettävä jalkatuki eripituisille melojille. Kajakin paino on 19kg ja pituus 4m, joten se oikeasti tuntuu kajakilta.

Kajakin pohjan materiaali on 3-kertainen PVC:tä. Se tuntuu erittäin kestävältä ja valmistajan mukaan kestää pohjakiviä. Kannattaa kuitenkin olla varovainen ja yrittää välttää teräviä kiviä ihan varmuuden vuoksi. Pohjassa on myös evä, joka auttaa pitämään kajakkia suorassa myös aallokossa.

Tähän asti ei ollut vielä mahdollisuutta vertailla tämän veneen vauhtia perinteiseen kajakkiin, mutta jo mutu-tuntumalla voin sanoa, että tällä ilmatäytteisellä kajakilla onnistuu myös pidemmät siirtymät. Tarkoitus on jossain vaiheessa kesällä käydä oikein mittailemassa vauhtia ja muutenkin vertailla eri kajakkeja keskenään. Huomasin alkuvaiheessa kuitenkin sen, että kajakin mittojen takia (leveä ja suht. lyhyt) se ei leikkaa aaltoja niin tehokkaasti, kuin merikajakki. Tämä oli kuitenkin odotettua. Katsotaan tulevaisuudessa, kuinka helppoa on meloa tuulisessa säässä.  Kokonaisuudessa ensivaikutelma on erittäin positiivinen. Kajakki tuntuu nopealta ja turvalliselta, mitä sopii minulle. Ensimmäisenä testipäivänä otin lapset (9v ja 12v) mukaan ja yllättyin, kuinka nopeasti he osasivat meloa kajakilla.

Advanced Elements Expedition kajakissa on myös hyvin säilytystilaa. Istuimen takana on isompi tavaraosasto johon pääsee joko istuimen kautta tai kannella olevan luukkuun kautta. Siihen mahtui helposti 30 litran kuivasäkki. Eteen jalkatilaan sain vielä 10 litran kuivasäkin, vaikka olen itse 187cm pitkä. Lyhyempi meljoja saisi enemmän tavaraa mahtumaan kajakin sisään. Eli minä koen, että kajakkiin mahtuu helposti about 50-60l tavaraa. Se on minulle riittävä tilavuus, mikäli on kyseessä max. viikonloppureissu. Tilaa on kuitenkin vähemmän kuin perinteisessä retkikajakissa.

Kannella on runsaasti kiinnityspisteitä, joihin voi tarvittaessa kiinnittää tavaraa. Näin tilavuus nousee huomattavasti. Itse en välttämättä tykkää pakata kajakin kannelle isompia tavarasäkkejä, sillä painopiste nousee ja riski kipata veteen on suurempi. Tuolloin kajakkiin ottaa tuuli helpommin, joten sen ohjattavuus kärsii.

Kajakin tyhjennys ja pakkaaminen on erittäin nopeaa. Ei muuta kuin venttiilit auki ja taittelemaan ohjeiden mukaan. Vinkkinä sanoisin, että kannattaa ensin jättää kajakin hetkeksi kuivumaan. Minä laitan sen aina ylösalaisin, jotta vesi pääsee valumaan pois. Sitten pyyhin sen vielä pyyheliinalla ulkona ja sisällä. Kajakkia ei saisi säilyttää kosteana pitkiä aikoja. Ja mikäli mahdollista, älä pakkaa märkää kajakkia hiekkarannalla, vaan kannattaa viedä se vaikka kivelle tai ruoholle, jottei hiekka tartu. Tein ensimmäisellä kerralla sen virheen ja jouduin myöhemmin pesemään hiekat ja kuivattamaan kajakin erikseen.

Tässä video kajakin pakkaamisesta:

Kajakin kantaminen selässä on todella hyvä ominaisuus, sillä aina ei saa autoa jätettyä rannan läheisyyteen, vaan joutuu kävelemään parkkipaikalta. Kajakin kuljetus autossa ja selässä on vaivatonta. Tämän takia pääsee melomaan myös syrjäisissä vesistöissä. Tämä kajakki on ikään kuin tarkoitettu siihen, että mennään etsimään erilaisia uusia melontapaikkoja. Ei tarvitse vaivautua kattotelineiden kanssa tai raahata perinteistä kajakkia autotallista. Tuolloin kynnys lähteä lyhyelle parin tunnin melontareissulle on paljon matalampi.  Itse olen viikon sisällä käynyt jo kolmessa eri paikassa vetämässä muutaman tunnin lenkit. Se on vaan helppoa, kun kajakki on aina valmiina autossa.

Advanced Elements Expedition kajakki on mielestäni hyvä kompromissi. Se ei tule olemaan yhtä nopea kuin täyspitkä merikajakki, eikä siihen saa yhtä paljon tavaraa pidemmälle reissulle, mutta parasta kajakissa on sen kompakti koko pakattuna sekä kuljettamisen helppous. Myös laatu on erinomainen. Tämä ei ole mikään halpis kumivene, vaan luotettava kajakki. Se sopii erinomaisesti sellaiselle melojalle, joka ei voi säilyttää tai kuljettaa perinteistä kajakkia. Se sopii myös kiireisille ihmisille, joilla ei ole kuin se muutama tunti aikaa esim. töiden jälkeen.

Tämä on ensivaikutelma kajakista. Jatkossa on tarkoitus kokeilla kalastusta kajakista sekä testata sitä parin päivän retkellä, joten jatkoa testille on vielä tulossa.

Tagit : advanced elementsadvanced elements expeditionilmatäytteinen kajakkikajakkikajakki mereenkajakki retkeilyynkokoontaitettava kajakkimelontamerikajakki

2 kommenttia

 1. Kiitos arviosta! Miten iso paketti tuo on kannettavaksi? Voisitko kuvitella, että tuota voisi roudata julkisilla esimerkiksi bussissa tai junassa rantaan? Olen itsekin miettinyt näitä AE:n kajakkeja seuraavaksi paatiksi 🙂

  1. Moi.
   Paketin koko on 95 x 45 x 26 cm, eli tavallisen matkalaukun kokoinen. Kyllä sen roudaminen onnistuu julkisilla. Painoa on se 20kg pumpun ja melan kanssa. Selässä tämä kantolaukku tuntuu ihan mukaavalta, kun kävelin lyhyitä matkoja autosta rannalle. T. Evgeny

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.