OutdoorTestit

Testissä P&H Scorpio HV – merikajakki huippuvalmistajalta

Tämä vuoden kesä on ollut täynnä erilaisia melontaretkiä.  Ilmatäytteinen kajakkini (juttu löytyy täältä) on palvellut minua erinomaisesti lyhyissä päiväreissuissani ja sitä kautta ruokkinut kajakki-innostustani. Olen hakenut jatkuvasti uusia melontakokemuksia, sillä nälkä kasvaa syödessä.

Kunnon merikajakki on ehdottomasti minun hankintalistallani tulevaisuudessa, sillä haluaisin joskus toteuttaa pidemmän melontareissun Turun upeassa saaristossa. Täyspitkän retkiyksikön hankinta on tässä vaiheessa vielä mahdotonta tilanpuutteen vuoksi. Ainahan voi kuitenkin käydä testaamassa erilaisia kajakkeja, ennen ostoa. Onneksi Turussa se on mahdollista.

Kajakit Turussa myy Melontapiste.fi. Myymälän lisäksi yrityksellä on verkkokauppa. Kävin pari kertaa kesän aikana juttelemassa Jarkon (yrittäjän) kanssa ja kerroin, millaisesta kajakista olen kiinnostunut. Tavoitteeni on siis löytää laadukas ja luotettava merikajakki järkevään hintaan. Sen pitää sopia isommalle melojalle (huom. olen 187cm pitkä ja painan yli 110kg 🙂 ). Erikoiskaupan hyvä puoli on ehdottomasti laaja tuotevalikoima, josta löytyy aina sopiva tuote sekä asiantuntevaa asiakaspalvelua. Jarkko on intohimoinen meloja, joka tuntee alan erittäin hyvin, joten sopiva kajakki löytyi hyvinkin nopeasti.

Testissä on P&H Scorpio HV merikajakki. Tässä vielä tarkempi esittely myyjän sivuilta:

Nyt huippu-uutuus pidemmille / isompikokoisille melojille, jotka hakevat kunnon melontaominaisuuksia, loistavaa istuinmukavuutta ja laadukasta materiaalia. 

P&H Scorpio on testivoittaja ja arvostettu malli melojien keskuudessa ympäri maailmaa. Scorpion MKII -sukupolven kajakissa on paranneltuja ominaisuuksia vanhempaan malliin verrattuna, muun muassa ergonominen evän säätömekanismi helposti käden ulottuvilla. Takakannen ja istuma-aukon profiilia on madallettu helpottamaan takakannelle nojaamista helpompaa eskimokäännöstä ajatellen.

Scorpion malli perustuu P&H suosittuun lasikuituiseen Cetus malliin. Liukkaasti kulkeva runko ja erittäin vakaa loiva V-muoto antaa pehmeyttä aallokossa, helppoa ohjailtavuutta kaikissa olosuhteissa. Sopiva määrä rockeria eli banaanimuotoa rungossa tekee Scorpiosta kajakin, jolle ei löydy vertaista. Luukkujen ympäriltä veden poistumista on parannettu ja luukkujen kulmaa on säädetty paremmaksi niin että esim. teltan pakkaaminen on helpompaa.

Saanut erittäin hyviä testiarvosanoja mm. Sea Kayaker lehti, Retkilehti ( LV/MV ) , BEST IN TEST = CanoeKayak UK

P&H Custom Sea Kayaks on valmistanut kajakkeja jo yli 40 vuotta. Kajakit on suunniteltu ja valmistettu Iso-Britanniassa. Merkki on tunnettu ja arvostettu maailmassa.

P&H Scorpio HV:n speksit:

 • Connect-istuin, reisituet ja lantiotoppaukset
 • Skudder peräsinevä
 • Neljä tavaraluukkua
 • Kompassisyvennys
 • Asennuspaikka purjesarjalle edessä
 • Pituus 535cm
 • Leveys 61cm
 • Paino n.32kg
 • Melojan paino 75-135kg
 • Kokonaistilavuus 344L
 • Etutavaratila 60L
 • Takapäiväluukku 32L
 • Takaluukku 64L
 • Etupäiväluukku 4L

Scorpiossa on mielettömästi säilytystilaa pidemmälle retkelle. Neljän tavaraluukun avulla on helppoa järjestää ja tasapainottaa retkikamoja. Pidin erityisesti 4l päiväluukusta, johon mahtuu hyvin pikkutarvikkeet, kuten puhelin (pakattuna suojapussiin) ja eväät. Harvemmin laitan mitään tavaroita aukkopeitteen alle, sillä en tykkää avata sitä melonnan aikana.  Luukut ovat hyvin tiiviit. Onnistuin rantautuessa kippaamaan kajakin, mutta luukkujen sisältö oli avatessa täysin kuiva.

Kajakissa on mukava penkki ja selkänoja. Mukavan istuma-asennon löytäminen ei ollut vaikeaa. Neljän tunnin melonnan jälkeenkin yleensä herkkä selkäni oli ihan kunnossa. Loistavaa!

Scorpion lisäksi meillä oli testissä myös lasikuituinen valkoinen P&H Cetus MV, joka oli Samin käytössä. Scorpion suunnittelu perustuu Cetus malliin, joten samalla oli mahdollisuus vertailla niitä keskenään.

Scorpio on melko raskas kajakki, joten kajakkikärry on hyvä olla lisävarusteena. Yksin on nimittäin hieman hankalaa kantaa 32 kiloista kajakkia rantaan. Samalla sen lastaus auton katolle voi olla jokseenkin raskasta. Scorpio HV Kajakista löytyy kevyempi Cotelite-X versio jolloin paino jää alle 30kg.

Kajakin paino unohtuu kuitenkin heti, kun se pääsee veteen. Scorpion suorituskyky on huippuluokkaa. Se on nopea ja ketterä kajakki, joka leikkaa aallon kuin veitsi eikä nouse sen harjalle. Omasta mielestäni tämä on hyvä ominaisuus. Ainakaan nopeus ei tunnu tippuvan samalla tavalla kuin ylös alas keulaansa hakkaavilla kajakeilla. Kyseessä on paatti, jolla meloo kymmeniä kilometrejä päivässä. Se liikkuu kevyesti ja varmasti. Peräsinevä auttaa pitämään kajakin suorassa tuulessa, mutta tyynellä säällä pärjää ilmankin. 

Scorpio on huomattavasti edullisempi kuin lasikuituinen Cetus-isoveljensä, mutta ominaisuuksiltaan se on hyvinkin samantyyppinen. Emme huomanneet hirveästi eroja nopeudessa tai muissa käyttöominaisuuksissa kahden mallin välillä. Itse koen, että lasikuitukajakki vaatii erityistä varovaisuutta, joten perinteinen ja edullisempi ”muovikajakki” sopii minulle paremmin.

Erikoismaininta kuuluu ehdottomasti Select X-Blade melalle. Kaksiosaisella melalla on luotettava pituus- /kulmasäätö. Kevyt ja joksikin joustava hiilikuitumela on erittäin mielyttävä käyttää. Huvin vuoksi vertailin tavallisen ns. markettimelan ja X-bladea keskenään. Huomasin eron heti myös ilmatäytteisellä kajakillani. Kajakki kulkee paljon kevyemmin eteenpäin ja melontakokemus on huomattavasti parempi X-bladella. Energian kulutus on  pienempää ja sitä kautta pystyn liikkumaan pidempiä matkoja. Onhan se maalaisjärjelläkin ajateltuna ihan loogista, sillä mitä raskaampi mela, sitä nopeammin väsyy. En olisi kuitenkaan uskonut, että ero on näin suuri. Johtopäätös: laadukas mela parantaa suorituskykyä. Kevyt hiilikuitumela on tästä lähtien hankintalistallani.

Scorpio on aivan huippukajakki, joka loistaa juuri vaativissa olosuhteissa. Jos olet suunnittelemassa usean päivän melontaretkeä, johon pitää pakata paljon varusteita, niin tämä kajakki on oiva valinta. Lyhyissä päiväreissuissa käyttäisin kuitenkin pienempää kajakkia ihan vaan sen takia, että sitä on helpompi siirtää vaikka kivien yli. Asia on kuitenkin toinen, kun on 40kg kamaa mukana. Scorpio on luotettava merikajakki ja HV-malli sopii isokokoiselle melojalle. Jos olet hankkimassa laadukasta merikajakkia alle 2000 eurolla, niin suosittelen lämpimästi!

Booking.com
Tagit : hiilikuitumelakajakkikajakki turkumelontamelontaretketmerikajakkip&hp&h cetusp&h kajakkip&h scorpioP&h scorpio hvretkikajakkiselect melaselect x-blade

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.