Motorsport

Urheilijaesittelyssä Team Pöllä

Urheilijaesittelyssä Team Pöllä

Tuomme myös motorsport osiolla esiin yhä enemmän mielenkiintoisia persoonia moottoriurheilun saralta. Tällä kertaa haastattelussa mies nopeiden moottoripyörien selästä, kiihdytysajaja Timo Pöllä.

team-polla

-Mikä mies on Timo Pöllä?
Olen 45- vuotias perheenisä pohjanmaalta. Olen ollut kiinnostunut moottoriajoneuvoista pikkupojasta asti etenkin moottoripyöristä.

-Millainen tausta sinulle on moottoripyörien kanssa? Muistan sinun omistaneen Katana-Suzukin kauan sitten?
Ensimmäinen moponi oli Yamaha RD125 70-luvun vuosimallia, olin silloin 13-vuotias. Tämän jälkeen minulla oli useampia 125cc mopoja välissä, kunnes 16 -kesäsenä ostin ns. pikkukatanan Suzuki GS500. Ensimmäisen iso pyörä minulla oli Kawasaki GPZ 900R jossa oli jo ”hipopalikkaa”.

-Mista idea kiihdyttämiseen?
Kävimme vaimoni Mirkkan kanssa ensin katsomassa kiidytyskisoja ja kun Mirkka huomasi paloni päästä ajamaan kannusti hän lajin aloittamiseen. Osallistuimme ensin harjoitus/testipäiville joissa kiersimme muutaman vuoden, kunnes 2012 siirrymme ajamaan SM-kisoja.

team-polla

-Mistä luokasta aloitit kiihdyttämisen?
Aloitin SGB (Super Gas Bike) luokasta, jossa indexi varttimailille on 9.5s. Pyörä jolla aloitimme oli ilokaasutettu Suzuki GSX 1000R .

-Osalle lukijoista voi kiihdytyksen termit olla vieraita, mitä indeksi tarkoittaa varttimaililla?
Eli indeksi on aika.mitä ei saa alittaa varttimaililla. Meidän luokassa se on 8.5 sekuntia. Rikun JR/B luokassa sen voi itse määrittää. Isommissa luokissa tätä indeksiä ei sitten ole. Tällä rajoitetaan hiukan pyörien rakentelua. Ettei homma ns. karkaa käsistä esimerkiksi kustannuksien kanssa.

-Mitä lajin aloitus vaatii?
Ensimmäisenä on hyvä löytää tukijoukkoja sekä sponsoreita, sillä laji on kallis. Harrastus vaatii myös aikaa ja vietämmekin suuren osan kesästä koko perheen voimin kisoissa. Talvet menevät valmistautuessa tulevaan kisakauteen.

-Mitä luokkaa suosittelet kokeilunhaluiselle?
Street Bikessa saa määrittää indexinsä itse, joten pyörä voi olla vaikka vakio.

-Entäs sinun tämänhetkinen kalusto, kerro vähän lisäää pyörästä?
Ostimme viime talvella Ville ”Läski” Salosen legendaarisen i/ö turbo Fad Ladin. Kyseessä -91 vuoden 1216cc Any10 turbosarjalla varustettu Suzuki öljyärrä. Lyhyenä katurenkaalla ajettu paras ET (ProSB) 8,24s /293Km/h.  HX35 holset,  MTC Multistage lockup, AMS1000 boostcontrol paineilmalla, AEM vesiviinaruisku, 2xTial, APE pultit, jouset, Dyna2000 sytkä, puola ja johdot, Cordona shifteriä, vaihtovalo, paineilmavaihtajaa, Dyna lähtöpärrä, PVM magnesium vanteet, LSL kliparit, Öhlins takaiskari, joka on shimmattu pitkälle pyörälle. Teho ahtopaineista riippuen 300 – +400hp.

team-polla

-Mikä on alkuperäinen koneen aihio?
Suzuki 1100R

-IÖ-koneet ovat ilmeisesi kestävyytensä vuoksi hyviä aihioita rakenteluun.
Meillä ei ole ollut ongelmia, pyörä on pelannut hienosti tähän mennessä.

-Mikä on näissä pyörissä heikoin lenkki, mikä hajoaa ja aiheuttaa loven lompakkoon?
Mäntäpistiäinen on yleisin mutta myös vaihdelaatikko ja jousitus, kaasarit. Mahdollisuuksia on paljon.

team-polla

-Millaiset tuhot teillä on mahdollista korjata jo kilpailupaikalla, millainen määrä varaosia kulkee mukana.
Kytkimeen on aina useampi vaihtopakka mukana, tulppia, tiivisteitä ym. muuta pienempää varaosaa. Ja pienempiä tuhoja on mahdollista korjata paikanpäällä. Meillä on myös valmistumassa ns. varamoottori. Eli viimeistään ensikaudella on mahdollista vaihtaan koko moottori kisapaikalla.

-Millaisia aikoja pyörällä on ajettu ja millaiset ovat omat tavoitteesi?
Paras koskaan ajettu aika Fad Ladilla on Läskin ajama 8.1s/284km/h vartille. Lyhyemmässä Pro SB mitassa pyörällä on ajettu ajettu 8.2s/293km/h
Meidän tämänhetkinen paras aika on 8.7s/262km/h

-Team Pöllä pitää sisällään muitakin kuskeja, poikasi ajaa myös. Millainen kalusto ja luokka löytyy hänelle?
Riku aloitti 2015 Suomen nuorimpana kiihdytyskuskina ikinä, 7-vuoden iässä. Riku ajaa JR/B (Junior Bike) luokassa Honda Monkey 50cc pyörällä.

team-polla

-Mitä sanoisit vanhemmille jotka epäröivät lasten päästämistä lajin pariin?
Laji on melko turvallinen lapsille, useammin Riku on satuttanut itsensä jalkapallopelissä kavereiden kanssa kuin radalla. Suojavarusteet ja varotoimet ovat lajissa hyvät. Turvallisuudesta ei tingitä. Lisäksi kisoista löytyy aina kavereita ja yhteishenki on hyvä. Ketään ei kiusata.

team-polla

-Käsittääkseni Suomen kisaradoilla ei ajeta valtavista palkintorahoista, millainen on sponsoroiden merkitys lajissa?
Ilman sponsoreita me emme ainakaan pystyisi ajamaan kilpaa. Menoja tulee niin matkoista, kaluston huollosta sekä muista lajiin kuuluvista maksuista kuten lisenssi ja kilpailumaksuista.

-Ketkä ovat tukijoitasi?
NDI-Finland
EXEL autokorjaamo, Kannus
Ojala Machine Oy, Sievi
Krouvi Menomono, Kannus
Automaalaamo Sailokoski Ky, Ylivieska
MotorSet, Kannus
Real Snacs, Pyhäntä
Kuljetuspalvelu P.Syrjälä, Kannus
FysioPiste Marita Koivisto, Kannus

-Terveisesi lukijoille!
Lajia kannattaa ehdottomasti tulla katsomaan paikan päälle ja varikolle tutustumaan tiimeihin. Drag Race on parasta paikan päällä.

Lisätietoja löydät osoitteesta www.teampolla.com ja myös yhteystiedot jos haluat olla mukana tukemassa Team Pöllän toimintaa. Team Pöllä tuo hienolla tavalla esille myös nuorelle polvelle kiihdyttämistä ja moottoriurheilua hyvänä vaihtoehtona harrastukseksi.

Booking.com
Tagit : Team PölläUrheilijaesittelyssä Team Pöllä

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.