Lihashuolto

Lihashuolto itsestään selväksi osaksi harjoittelua

Lihashuolto itsestään selväksi osaksi harjoittelua

Hoidettavakseni tulee urheilijoita, joilla on takanaan rankka treenikausi ja lihakset ovat täysin jumissa. Etureidet saattavat olla kosketusarat, penikat oireilevat tai alaselkä kivistää. Kovan rasituksen jälkeen lihas ei aina ehdi palautua – kun jo treenataan lisää!lihashuolto

Hieronta auttaa lihaksia palautumaan, lihas saadaan lepotilaan ja kireydet pois. Myös kuona-aineet lähtevät liikkeelle. Harjoitusten välillä hieronta ylläpitää lihasten toimintakykyä ja lisää hyvää oloa.

Tärkeä osa lihashuoltoa ovat erilaiset venytykset. Itse voi ja pitää tehdä venytyksiä tietenkin jatkuvasti, mutta hierojan tekemillä passiivisilla venytyksillä niihin saadaan paremmin tehoa tarvittaessa.

Joskus kiputila on liian kova, jotta lihaksia voisi hieroa. Silloin apua voi saada esim. kylmähoidosta ja elektrotelihashuoltorapiasta. Elektroterapiassa TENS-EMS-laitteella annetaan hoitoa kivunlievitykseen.  Laitteen avulla voidaan lihaksia myös ”lämmitellä” ennen hierontaa.

Lihashuollon eli venyttelyn ja hieronnan pitäisi olla itsestään selvä osa treenaamista. Siitä pitäisi muodostua rutiini, jonka muistaa tehdä säännöllisesti. Urheilijat satsaavat välineisiin, mutta ainakin yhtä tärkeää olisi panostaa omaan kehoonsa. Parasta olisi, jos lihashuolto opetettaisiin jo junioriharrastajille; silloin siihen opitaan ja siitä on apua lajissa  menestymiseen.

Turussa on elokuussa Turku Triathlon Weekend (TTW) ja siihen treenataan kovaa. Nämä urheilijat satsaavat myös hierontaan ja olenkin heitä palvelemassa  toukokuun harjoitusleirillä.

Kuvat ja teksti: Matti Saarento

www.marectus.com
www.facebook.com/marectus

Tagit : hierontalihashuoltomarectusniska

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.