Testit

Suunto Ambit2 S

Testissä Suunto Ambit2 S. Saimme Suunnolta testattavaksemme heidän Ambit2 S urheilukellon. Suuntohan on vuonna 1936 perustettu kotimainen rannetietokoneita, sykemittareita, kompasseja, paikannuslaitteita ja sukellustietokoneita suunnitteleva ja valmistava yhtiö, jonka tuotannosta n. 70% valmistuu Suomessa. Suunto Ambit tuli alun perin markkinoille vuonna 2012 ja Ambit2 S vuonna 2013.Suunto Ambit2 S

Suunto Ambit2 S:n varsin tyylikäs pakkaus pitää sisällään itse kellon, USB-liittimen jolla laite ladataan ja tiedot siirretään koneelle, sekä käyttöohjeet. Saamassamme mallissa oli lisäksi mukana sykevyö joka ei kuulu vakiovarustukseen. Kellon suositushinta on 350€ ja sykevyön kanssa hinta kohoaa neljäänsataan euroon. Kello tukee myös ANT+, joten siihen voi liittää esim. pyöräilyä varten kadenssi- tai tehomittarin.

Suunto Ambit2 S on itsessään varsin tyylikkään näköinen, kuten Suunnon tuotteet yleensäkin ottaen ovat. Ulkonäkönsä puolesta laitetta voisi pitää ranteessa kuin mitä tahansa ajannäyttäjää. Pisteet Suunnolle korkeasta designista. Ulkoisilta mitoiltaan Ambit2 S:n kellotaulu on 50mm x 50mm x 15,5mm ja painoa sillä on 72grammaa. Suurempi toki kuin perus rannekello, mutta tällaiseksi laitteeksi varsin kohtuullisen kokoinen. Laitteessa on yhteensä viisi näppäintä, vasemalla ylhäällä back/lap ja alhaalla view. Oikealla taas ylhäällä start/stop, keskellä next ja alhaalla light/lock. Ranteeseen laitettaessa kello tuntuu myös miellyttävältä ja istuu ranteeseen napakasti. Perustilassa ollessaan kello näyttää päivämäärää, aikaa ja akun varaustilaa.

Suunto Ambit2 S

Mukana tulevilla käyttöohjeilla pääsee toki alkuun laitteen käytössä, mutta täydelliset käyttöohjeet löytyvät netistä ja suosittelen niihin tutustumista vaikka laitteen käyttöjärjestelmä onkin varsin selkeä. Itse en ensi alkuun käyttöohjeisiin luonnollisestikaan tutustunut, vaan lähdin käyttämään laitetta perinteiseen kokeilumalliin. Meneehän se niinkin, mutta syvällisemmällä tutustumisella ohjeisiin pääsee paremmin (ja nopeammin) perille siitä mihin laitteesta todella on.

Ennen ensimmäistä varsinaista käyttöä laitteeseen asetettiin käyttäjän paino ja maksimi syke ja näiden jälkeen Suunto Ambit2 S onkin valmis tositoimiin. Jos ohjeisiin ei kuitenkaan ole tutustunut niin helposti sitä kuitenkin keksii miten laitetta käytetään. Painamalla oikean yläkulman start/stop painiketta saa valikon auki ja siitä next painikketta painamalla taas pääsee harjoitusvalikkoon johon on esiasennettuna triathlon, juoksu, uinti ulkona, pyöräily, uinti sisällä, muu urheilu ja sisäharjoittelu. Itse lähdin ensimmäisenä testaamaan pyöräilyä. Valittuani harjoitukseksi pyöräilyn, alkoi laite etsiä sykevyötä ja GPS signaalia, ja ne löytyivätkin nopeasti.

Suunto Ambit2 S

Pyöräilyharjoituksessa voi kellosta seurata nopeutta, ajoaikaa, korkeutta, sykettä sekä keskisykettä. Nämä arvot ovat siis laitteessa oletuksena, mutta kun olet tutustunut käyttöohjeisiin, huomaat että näitä arvoja pystyy muuttamaan vastaamaan omia tarpeitasi. Käytettäessä laitetta pyöräillessä huomaa nopeasti että etenkin talvella dataa on hankalaa seurata ranteesta, maastopyöräillessä se on lähes mahdotonta. Lisävarusteena on saatavissa myöstankokiinnike joka maksaa n. 15€. Eli jos laitteesta dataa haluaa seurata ajon aikana eikä vasta kotona yhteenvetona tehdystä harjoituksesta, on tämä pieni lisäinvestointi hyvin kannattava. Tosin vähäisilläkin kädentaidoilla luo palasta solumuovia ja pätkästä Jeesus-teippiä vähemmän esteettisen tankokiinnikkeen laitteelle.

Jotta harjoituksista ruvetaan saamaan kunnolla dataa irti, on ladattava tietokoneelle Moveslink softa. Tämän avulla nopeus ja syke käyrätsaatkellosi keskustelemaan Movescount sivuston kanssa, jonne pystyt tallentamaan harjoituksiasi, sekä muokkaamaan kellosi asetuksia. Yksi erittäin loistava ominaisuus jota Movescountissa voi tehdä, on luoda omia reittejä jotka sitten siirrät kelloon. Tämä siis tarkoittaa sitä, että ensin netissä suunnittelet kartalla esim. haluamasi juoksulenkin. Tämän jälkeen siirrät sen kelloosi ja lähtiessäsi lenkille, aloitat navigoinnin jolloin kello näyttää reittiä sinulle. Vaihtoehtoisesti voit ladata Movescountista myös muiden käyttäjien luomia reittejä. Tällä saat loistavaa vaihtelua samojen vanhojen ja tutuiksi tulleiden vakioreittiesi tahkoamiseen. Lisäksi se on loistava ominaisuus jos lenkkeilet esim. vieraalla paikkakunnalla, sillä esiohjelmoidun reitin ja GPS paikannuksen avulla ei tarvitse pelätä eksymistä. Reittejä pystyy ohjelmoimaan kelloon yhtäaikaisesti 50 kappaletta.

Suunto Ambit 2 S

Suunto Ambit2 S:ää voi käyttää periaatteessa mihin tahansa urheiluun. Edellä mainittujen esiasetettujen lajien lisäksi pystyy valikkoa muokkaamaan omien laji tarpeidensa mukaiseksi. Lisäksi erilajien valikot pystyy muuttamaan omia tarpeita vastaaviksi. Valitettavasti näitä muutoksia ei voi tehdä itse kellolla, vaan ne pitää tehdä Movescountissa ja siirtää kelloon sieltä. Suunto Ambit2 S mahdollistaa treenattavien lajien vaihtamisen lennosta, ominaisuus joka selkeästi on suunnattu triathlonisteja silmällä pitäen. Tämän voi helposti päätellä myös siitä että esiasennettujen lajien joukossa on triathlon.

Kellon GPS-paikannuksen tiheyden saa myös muutettua tarpeen mukaiseksi. Tiheimmillään GPS-paikannus suoritetaan kerran sekunnissa, jolloin se luonnollisesti on tarkimmillaan. Tämä taas kuluttaa myös akkua eniten. Hitaimmalla asetuksella paikannus tehdään kerran minuutissa jolloin taas tarkkuus kärsii ja akun ikä pitenee. Akun varauksen kesto on asetuksista riippuen 8-25h. Navigaattoria käytettäessä saa valittua näyttöön joko koko reitin jossa nuoli näyttää kulkusuuntaa. Tätä tosin on aika hankala seurata, etenkin täysin vierailla reiteillä. Toinen vaihtoehto on että näytössä näkyy aina 200 metrin pätkä kerrallaan. Tällöin reittiä onkin huomattavasti helpompi seurata, ja reitiltä eksyminen ainakin juostessa on melko vaikeaa. Taas jos kelloa pitää ranteessa on pyörää ajaessa navigaattorin seuraaminen vähintäänkin haastavaa.

Myös intervalliajastimet ovat luonnollisesti ohjelmoitavissa Ambit2 S:n. Intervalleja voi ohjelmoida joko matkaan, tai aikaan perustuen. Tällöin laite ilmoittaa äänimerkillä intervallien alkamisen ja päättymisen. Myös sykerajojen mukainen treenaus on ohjelmoitavissa laitteelle. Kello myös laskee automaattisesti kulutetut kalorit, sekä antaa palautumisajan. Tosin palautumisaika on hyvin yksilökohtaista, joten aika on melko suuntaa-antava.

Uinnissa laitetta käytettäessä tulee ensin opettaa uintityylit laitteelle. Tämä tapahtuu valitsemalla valikosta uinti jonka jälkeen syötetään altaan mitta ja haluttu uintityyli. Asetusten jälkeen kello pyytää uimaan altaan mitan valitsemallasi kuukaudentreenit Suunto Ambit2 Styylillä. Näin on uimatyyli opetettu kellolle. Kello tunnistaa vain opetetut uintityylit, joten jos uit useammalla tyylillä niin on kaikki käytetyt tyylit opetettava erikseen. Kun uimatyylit on kerran opetettu voit vapaasti uida mitä tahansa tyyleistä ja halutessasi vaihtaa tyyliä kesken uinnin. Altaan pituus on aina huomioitava ennen uintiharjoituksen aloitusta jotta kello kykenee mittaamaan matkan oikein. Uinnin mittauksessakin kello on erittäin tarkka. Testijakson aikaisten uintiharjoitusten aikana sain kellon erehtymään vain pari kertaa, jolloin se oli joitain mahdollisia kevätjuhlaliikkeitäni erehtynyt luulemaan käännökseksi ja lisännyt ylimääräisen altaan mitan. Pääsääntöisesti kello toimii myös uidessa moitteettomasti ja tunnistaa eri uimatyylit loistavasti.

suunto ambit2 s

Koska Suunto Ambit2 S on suomalainen, tuli myös testattua sen pakkasen sieto kykyä. Pakkaskeleillä kello on huomattavasti miellyttävämpi käyttää kun se on asetettu ranteeseen talvitakin päälle. Tällöin pystyt käyttämään sitä hanskat kädessä ilman että joudut nostelemaan hihoja ja päästämään viimaa ranteellesi. Toki tällöin kello on kokoajan kylmän ilman armoilla, mutta se ei siitä tunnu välittävän. Näyttö pelittää kiitettävän hyvin -15 asteen pakkasessa, eikä akunkaan varauksessa vaikuttanut tapahtuvan merkittävää heikkenemistä. Tästä suurta plussaa kun vertaa esim. älypuhelimiin jotka menettävät toimintakykynsä kokolailla hetkessä pakkaskeleillä. Kellon ranneke ei tosin ole mikään ylipitkä, joten omille kaposille ranteilleni takin päälle kiinnitys ei ollut ongelma, mutta paksumpi ranteisella tulisi rannekkeen pituus vastaan.

Takkia kellon päälle vetäessä on riskinä se, että painaa vahingossa stop nappulaa (kävi itselleni testijakson aikanakahdesti). Tämä ongelma on helposti vältettävissä käyttämällä lukitusta, jonka saa päälle painamalla oikean alakulman nappia pohjaan. Kun lukitus on päällä, pystyy muita toimintoja käyttämään normaalisti, mutta mittaamisen saa keskeytettyä vain lukituksen poistamalla.

Kaljan poltto Suunto Ambit2 S

Movescountissa kelloon pystyy päivittämään erilaisia sovelluksia. Esimerkiksi jos pidät oleellisena tietona kuinka monta olutta olet lenkilläsi polttanut niin lataa ”Beers burned off” sovellus Movescountiisi ja asetuksissa saat siirrettyä sen haluamiesi harjoitusten valikoihin kellossa. Varsin hyödyllinen toiminto tämäkin, ainakin joidenkin mielestä. Tosin sovelluksia löytyy lukemattomia määriä, joten eiköhän sieltä kaikkien käyttöön löydy enemmän tai vähemmän hyödyllisiäkin.

Yhteenvetona voi todeta että Suunto Ambit2 S on todella monipuolinen apuväline harjoitteluun. Laite soveltuu lähes kaikkeen liikuntaan, on suhteellisen helppokäyttöinen ja toimii hyvin tarkasti ja varmasti. Movescountin avulla pystyy helposti tekemään itselleen harjoitusohjelmia, tai valitsemaan itselleen sopivan harjoitusohjelman muiden käyttäjien tekemistä ohjelmista. Movescount tarjoaa lähes rajattomat mahdollisuudet Ambit2 S:n personointiin omien tarpeiden mukaiseksi. Ainoa miinus puoli joka laitteesta tuli testijakson aikana käyttäjien luomat reitit Suunto Ambit2 Smieleen on se, että Ambit2 S on niin riippuvainen Movescountista. Olisi hyvä jos muutoksia asetuksiin pystyisi tekemään suuremmassa määrin itse laitteesta. Mutta tämä on todellakin laite joka kannustaa treenaamaan enemmän ja antaa paljon mahdollisuuksia tutkia ja kehittää omaa harjoitteluaan. Voin lämpimästi suositella laitetta kaikille jotka ottavat harjoittelun vakavissaan.

Suunto Ambit2 S on varteenotettava vaihtoehto monenlaiseen urheiluun. Suosittelemme tutustumaan.

Tagit : laitekokeilusuuntotestituotetestaus

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.