TestitUutiset

Endurance Fanatics – Kestävyysurheilijan Kuntosali

Endurance FanaticsKuntosaleilla on nykyään yleensä erittäin hyvä tarjonta kestävyysharjoittelulaitteista ja ohjatuista tunneista. Tarjonta kohdentuu harrastajiin ja painonhallitsijoihin. Kilpaurheilijoiden ja kilpakuntoilijoiden kasvava joukko on edelleen palvelematta. Pyöräilyn ja Triathlonin kasvutrendi, maratonjuoksun ikitrendi ja muiden kestävyyslajien suosio eivät ole näkyneet kuntosaleilla. Asia voisi olla toisinkin. Kuntosali voisi olla luonnollinen ympäristö tavoitteelliseen urheiluharjoitteluun! Näin on Imatralla, soutusalista on parin viime vuoden aikana kuoriutunut monipuolinen kestävyysurheilusali joka löytyy netistä ja facebokista nimellä Endurance Fanatics – Kestävyysurheilijan kuntosali.

Endurance Fanatics

Kestävyysharjoittelu mielletään suomessa yksinäiseksi puurtamiseksi, urheilija-valmentaja parivaljakkojen toiminnaksi. Meidän on aika muuttaa toimintatapojamme jos haluamme menestyä kestävyyslajeissa tulevaisuudessa. Meidän on hyödynnettävä ne elementit jotka tekevät kestävyysharjoittelusta hauskaa ja haastavaa. Ryhmäharjoittelussa ryhmä ylläpitää kilpailuhenkeä ja motivaatiota silloinkin kun aamulla nukuttaa. Ryhmä tekee kovankin harjoittelun mielekkääksi ja haastavaksi, nämä elementit ovat tärkeitä koska huipulle nousu vaatii vuosikausien työn. Mikäli onnistumme luomaan hyviä urheiluympäristöjä, urheilijoiden motivaatio säilyy niin pitkään että omien optimitulosten saavuttaminen käy mahdolliseksi. Tulokset näkyvät jo Imatran Endurance Fanatics -salilla.

Väkimäärä Wattbike treeneissä kasvaa koko ajan ja pyöräilijöiden taso nousee. Yhteistreenejä on helppo pitää vähän eritasoisillekin koska kukaan ei putoa porukasta. Usein treenin päälle on vielä sauna jossa porukka vaihtaa ajatuksia. Endurance Fanatics Salilla on järjestetty myös Wattbike-, soutu- ja Triathlon kilpailuja.

Alla pieni makupala Endurance Fanatics salin toiminnasta:

 

Yhteisiä kotipesiä kestävyyslajeille

Endurance FanaticsSuomessa on pitkä talvi, josta voi olla hyötyä myös kesäkestävyyslajien urheilijoille. Meillä on aikaa kehittää fysiikkaa ja tekniikkaa talven aikana huolellisemmin kuin niillä keskieurooppalaisilla ystävillämme jotka käyttävät osan tästäkin ajasta kilpailuun. Tarvitsemme tiloja joissa kestävyysurheilijat voivat harjoitella ryhmissä valmentajien ohjauksessa. Talvi voi parhaimmillaan olla lajien välisen vuorovaikutuksen ja yhteisharjoittelun aikaa. Riittävän suurissa tiloissa on mahdollista järjestää toimintaa ja vaikka kykyjenetsintää myös koululaisille!

Mitä kestävyysharjoittelu kuntosalilla voisi olla

Ajatelkaamme ensin minkälainen kestävyysurheilukeskus voisi olla. Vaatimuksena on että tilassa mahtuu harjoittelemaan vähintään 30 – 100 urheilijaa samanaikaisesti, paikkakunnan koosta riippuen. Laitteiden tulee olla valmennuksellisesti huipputasoa ja kattaa vähintään 3-4 lajia, käytännössä lajien huipputasolla valmennuksessa käytettäviä, mutta soveltuvia myös koululaisryhmille.

Endurance Fanatics

Keskuksissa esimerkiksi pyöräilijät harjoittelisivat yhdessä tasoryhmissä paikallisen seuran valmentajan ohjauksessa 5 – 20 kerrallaan. Pyöräilyssä jokaisen kuskin suoritusta seuraisi screeniltä paitsi valmentaja, myös ryhmän muut jäsenet. Harjoittelusta tulisi mielekästä ja nuoret oppisivat kilpailemaan ja tuntemaan omia ominaisuuksiaan nuoresta pitäen, ei ainoastaan pyöräilyssä vaan myös hiihdossa, soudussa, juoksussa, triathlonissa jne. Monipuolisuus Menestyäkseen on harjoiteltava ahkerasti. Sosiaalisuus lisää mielekkyyttä, monipuolisuus kasvattaa sitä yhä edelleen!

Yhteisharjoittelun salikonsepti antaa luonnollisen mahdollisuuden cross trainingiin, ennalta ehkäisee vammautumista ja ohjaa kilpailemaan siinä lajissa johon lahjakkuus sopii. Me voimme oikeasti hyötyä talvesta! Nopeimmin toiminta on mahdollista synnyttää yhteistyössä nykyisten kuntosalien kanssa. Toinen vaihtoehto on perustaa kestävyysurheilusaleja palvelemaan tätä suurta käyttäjäryhmää.

Teksti ja kuvat: Veikko Sinisalo

Booking.com
Tags : kuntosaliWattbike

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.