Testit

Kona Big Kahuna 2014

Nyt oli siis testissä se ylämäkipyörä mitä viimeksi tuli lupailtua: Kona Big Kahuna 2014. Kyseessä siis etujoustettu hiilikuiturunkoinen XC-pyörä 29″ kiekoilla. Kuten aiemmat Konat niin tämäkin on Ajopyörästä ja on osa testipyörävalikoimaa.kona big kahuna

Big Kahuna on pitkälti Hei Hei Deluxen kaltainen mutta jäykällä perällä ja sopii siksi paremmin hieman helpommalle polulle. Keulana on Fox Float 32 CTD etäsäädöllä kuten Hei Hei Deluxessakin mutta osasarjana on osittain käytetty hieman edullismpaa Deorea. Takavaihtajana on normaali SLX mikä on varsin sopiva ottaen huomioon minkälaiseen ajoon pyörä on tarkoitettu. Kiekot on koottu WTBn ST i19 TCS (tubeless compatible system) kehille, Deoren navoilla. Ja renkaina rullaileekin tutut Maxxiksen Ikonit.kona big kahuna

Big Kahuna on Konan malliston edullisin hiilikuiturunkoinen pyörä. Pyörällä on hintaa 2700 euroa. Painon puolesta pyörä ei paljon häpeile koska sitä on vain 12,04 kiloa polkimineen (19″ runko). Hiilikuiturunkoista jäykkäperäistä pyörää Konalla on tarjolla toinenkin malli. Se on nimeltään King Kahuna jossa kevyempien osien myötä painoa on reilun kilon verran vähemmän.

kona big kahuna

Sitten taas tärkeimpään asiaan eli itse ajamiseen. Aivan aluksi lähdin kokeilemaan helppoa metsä-/peltoreittiä ja yllätyin miten pehmeästi pyörä käsitteli alaselkääni. Yleensä jäykkäperäisellä ajamisesta tulee hevosrodeo mieleen mutta tällä pyörällä meno tuntui erittäin mukavalta. En osaa sanoa oliko tuntuma 29″ renkaiden vai hiilikuiturungon ansiota, tai ehkä se oli kummankin, mutta mukavalta ajaminen kyllä tuntui.

Myös hieman juurakkoisempi ja kivisempi maastopolku tuntui menevän erittäin nätisti. Ja kuten tätä ylämäkipyöräksi tituleerasin niin sitä se todella on. Ylämäessä pyörä tuntuu olevan täysin elementissään. Pyörällä kiipeää kepeästi mäen kuin mäen mikä mahdollisti sen että ennen mäkeä ollut hymy on vielä mäen päälläkin jäljellä.

Kävin myös kokeilemassa oikein teknistäkin maastoa ja siinä kyllä muistui mieleen että miksi täysjousitettu Hei Hei Deluxe on olemassa. Jäykkäperäisellä pyörällä ainakin omat taidot ja uskallus loppuivat kesken pahemmissa paikoissa mutta se ei sinänsä tullut yllätyksenä koska rajoja lähdinkin hakemaan.

Maantiellä Big Kahuna oli jotakuinkin yhtä elementissään kuin ylämäessäkin eli ajo oli erittäin mukavaa.

kona big kahunaBig Kahunalla pysyi kovemmankin porukan kyydissä oikein mukavasti ja sadan kilometrin siivu ei ole juttu eikä mikään tällä rullaillessa. Voima menee erittäin terhakkaasti perille jäykän perän myötä ja keulankin saa lukkoon näppärästi tankovivulla. Jäykän perän, tiukan geometrian ja pyörän keveyden vuoksi onkin syytä varoa ettei lähde keulien valoista kun valo vaihtuu vihreäksi. Big Kahunan rullaavuudesta kertoo muuten aika paljon se että saavutin yhden lenkin alamäessä 62,8 kilometrin tuntinopeuden mikä on jokseenkin harvinaista maastopyörällä ajellessa.

Näin kokonaisuutena ajokokemuksesta haluaisin mainita että Big Kahuna yllätti minut eniten monikäyttöisyydellään. Se sopii maantielle, hiekkatielle, polulle, pellolle, metsään ja ihan mihin vain vaikka polkua ei ennalta olisikaan.

kona big kahunaJos asettuisin ajatuksineni kahteen eri rooliin niin maantiepyöräilijän silmin Big Kahuna menee kevyesti maantiellä mutta myös näppärästi metsän läpi aina silloin kun tarvitaan ja maastopyöräilijän vinkkelistä pyörä menee kivasti maastossa mutta siirtymätkin menee todella mukavasti. Jopa niin mukavasti että saattaa unohtua siirtymille aina silloin tällöin.

En ole itse ajanut yhtään XCM eli maastomaraton-kisaa mutta voisin luulla tällaisen pyörän olevan aika omiaan sellaiseen. Ymmärtääkseni kyseessä siis on normaalia maastokisaa teknisesti helpompi mutta matkan puolesta pidempi kisa. Oman kisakokemukseni perusteella tavalliseen maastokisailuun en lähtisi Big Kahunalla teknisen haasteellisuuden vuoksi vaan valitsisin ehdottomasti vastaavan täysjouston eli esimerkiksi Hei Hei Deluxen.

Ei kuitenkaan tarvi olla mikään kisakuski hankkiakseen tällaisen pyörän koska jos vain hiilikuidun maailma kiinnostaa ja hinta ei ole este niin Big Kahunasta irtoaa kyllä iloa moneen menoon!

Tagit : konamaastopyörätesti

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.