Testit

Garmin Fenix 3

Testissä Garmin Fenix 3. Uusittu painos Garmin Fenix 2 mallista jonka taannoin testasimme. Jos ensin käydään läpi mitä mukana tulee. Paketissa on toki kaikki tarvittava mutta testissä meillä oli Garmin Fenix 3 Safiiri. Paketissa löytyy mm.

  • Garmin Fenix 3Garmin Fenix 3
  • Sykevyö
  • Kumiranneke + työkalut rannekkeen vaihtamiseen
  • Teräsranneke + työkalut rannekkeen vaihtamiseen
  • USB-kaapeli
  • Verkkolaturi
  • Käyttöohje

Mitä sitten on uutta Garmin Fenix 2 malliin ja kannattaako päivitys. Itselläni on käytössä Fenix 2 ja olen siihen täysin tyytyväinen. Mutta ei uusia malleja tule, jos niissä ei olisi jotain uutta minkä takia päivittää.

Garmin Fenix 3
Muokattavat kellonäkymät

Aloitetaan vähiten tärkeästä eli ulkonäkö. Testissä oli safiiri malli jossa on teräsranneke. Ranneke on tyylikäs ja tummanpuhuva laite menee metallisen rannekkeen kanssa arjessa ja juhlassa. Tämä ei ole ollenkaan vähäpätöinen ominaisuus laitteelle jolla on kuitenkin sovelluksia myös normaali arkeen.

Jos näistä aloitetaan; Garmin Fenix 3 toimii hienosti yhteen puhelimen kanssa, ihan samoin toki periaatteessa kuin edeltäjänsä mutta käytettävyys on tässä parempi. Onko kellon ruudulle tuleva ilmoitus saapuvasta puhelusta tai viestistä turha? Takuulla on jos sitä ei ota käyttöön tai tee sille tarvetta. Myönnän etten Fenix 2:ssa sitä koskaan oikein käyttänyt mutta nyt mielenkiinto heräsi tämän kanssa. Toiminto on monessakin mielessä kätevä. Ja puututaan nyt vielä vähän tähän ulkonäköön. Laite on arvokas ja sen käyttöaste kannattaa silloin myös pitää korkeana. Metallirannekkeen kanssa kelloa ei tietämätön erota sykemittarista, näin ollen se on todella huomaamaton tapa katsoa vaikkapa palaverissa kuka soittaa tai jos tulee viesti mihin on pakko reagoiva.

Garmin Fenix 3

Itselläni on lenkeillä puhelin mukana mutta vain Spotify käyttöä varten. Fenix 3 näyttää kätevästi ranteessa, jos vaikkapa jälkikasvu tai joku muu sellainen soittaa mihin on syytä reagoida heti.

Garmin Fenix 3

Itse kuitenkin pidän enemmän kumisesta rannekkeesta, vaikka vaihtaminen kestääkin minuutin. Kuminen säätyy helposti esim. juoksutakin hihan päälle. Samoin liikun paljon moottoripyörällä joten siinäkin laite ajotakin hihan päällä on kätevä, näen jos joku sellainen soittaa että tarvitsee pysähtyä ja soittaa takaisin.

Lisäksi Vivoactiven tapaan Garmin Fenix 3 on kustomoitavissa Connect IQ -kaupasta maksuttomin sovelluksin. Kiva tapa personoida laitetta omannäköisekseen.

Garmin Fenix 3Mutta sitten varsinaiset sporttiominaisuudet. Ensinnä itse asentaminen. Jos olet uusi Garmin käyttäjä et tarvitse koskaan kytkeä laitetta koneeseen, kaikki hoituu kätevästi Garmin Connect sovelluksen kautta. Testatessa käytimme iPhonea mutta yhdistäminen lienee yhtä helppoa myös Android jne. laitteisiin. Sovelluksesta haku päälle, etsitään laite ja paritetaan ne toisiinsa. Thats it. Laitteeseen mahtuu x määrä harjoituksia mutta siirtäminen Garmin Connectiin on yksinkertaista, laite synkronoi automaattisesti BT-yhteyden ollessa päällä. Näin ne myös menevät Garmin Connect tilille josta niitä on helppo seurata. Ja samoin kuin aikaisemmin testaamissamme laitteissa toki myös tässä on iso etu siitä, että vaikka laite vaihtuisi menevät treenit samaan kirjanpitoon. Laitteita voi olla myös useita, itselleni on mm pyörissä Garmin Edge laite joka on osassa treeneissä, juoksut ja muut taas menevät Fenix 3:sen kanssa, näin treenit ovat silti kaikki järjestyksessä ja niitä on helppo seurata. Connect-palvelusta voi ladata treenit vaikkapa .csv muodossa jos haluaa esimerkiksi vuositasolla exelissa treenejä, sykkeitä, tehoja tai mitä tahansa määreitä pyöritellä. Tämä on todella merkittävä ominaisuus pitkässä juoksussa, kehittimisen seuraaminen on yksinkertaista.

Yksi merkittävä ero käytettävyydeltään Garmin Fenix 2 malliin on gps-signaalin löytyminen ulos mennessä. Fenix 3 löytää yhteiden todella nopeasti ja laite on valmis lähtöön.

Napista startti ja liikkeelle. Esim juoksun aikana voi vaihtaa tottumuksen mukaan mitä toimintoja ruudulle haluaa, näkymät ovat myös muokattavia. Mutta juoksuun on tullut myös uutta Fenix 2 malliin nähden, itse kun olen suhteellisen huono arvioimaan omaa juoksuvauhtia ja tähtäisessä on taas puolikas niin Garmin Forerunner 225:n tapaan Fenix 3 kertoo näytöllä sen hetkisen reaaliaikaisen juoksuvauhdin. Tämä on todella kätevä toimintoa jos juostaan vaikkapa maratonilla tai millä tahansa matkalla tavoiteaikaa. Todella näppärä toiminto tälläistä ajatellen.

Samoin kierrosajat, pysähdykset jne. toki löytyvät mittarista. Juoksua ajatellen taas erilaiset juoksun askellusta, tahtia ja maakosketusta mittaavat arvot löytyvät. Jokaiselle jotakin, aloittelijalle varmasti paljon turhaakin mutta se etu taas että sitten kun takautuvasti mietitään missä olisi voinut parantaa niin data löytyy sitten myöhempää tarkastelua varten Garmin Connectista.

Muita lajeja ajatellen Garmin Fenix 3 on ANT+ yhteensopiva, eli kaikenlaiset kandenssi, teho ja muut anturit yhdistyvät ongelmitta tähänkin ja jälleen tiedot kerääntyvät kaikkinensa niistäkin. Eli kyseessä varsin monipuolinen laite.

Alla lyhyt esimerkki Garmin Connect ohjelmasta erään kevyen pikkulenkin datoina.

Laite lyhyesti ynnättynä sopii hiihtoon, juoksuun, maastojuoksuun, pyöräilyyn, uimiseen ja voisi sanoa, että kaikkeen mahdolliseen urheiluun. Jokaiseen on oma specifi ohjelmansa joka kerää juuri ne datat jotta seuranta on tehokasta. Ja kun nämä kaikki taas nostavat käyttöastetta on laite tähän määrään erilaista sporttia nähden varsin järkevän hintainenkin. Ja yhtä lailla huikan urheilun ulkopuolella laite soveltuu myös geokätköilyyn ja navigointiin. Akunkestoksi ilmoitetaan enintään 50 tuntia UltraTrac-tilassa, 20 tuntia harjoittelutilassa ja 6 viikkoa kellotilassa. Harjoittelutilaa testattiin ja aika on kyllä melkoisen liki luvattua. Lisäksi laitteen mukana tulee pakkauksessa myös verkkolaite, joten USB-laitteen kuskaaminen ei ole reissuissakaan välttämätön vaan kellon voi ladata pistorasiasta, tärkeä ominaisuus vaikkapa lomareissuilla jos haluaa matkustaa ilman tietokonetta.

Lyhyesti voidaan todeta, että Garmin Fenix 3 on varsin hyvä päivitys ja mielestämme ehdottomasti hankkimisen arvoinen.

Tagit : Garmin Fenix 3testi

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.