Ravinto

Teetä ja sympatiaa

Teetä ja sympatiaa – Elinan pohdintaa teen juomisesta !

Oma mielipiteeni on sellainen, että ihminen joka ei ole juonut oikeasti hyvänmakuista laadukasta teetä, ei voi väittää ettei pidä teestä. Ei vaan voi. Koska perus Lipton on kyllä suoraan sanottuna niin hirveää kuraa sen jälkeen kun kerran olet kitusiisi kaatanut jotain parempaa teetä! Eikä auta vaikka maistuisi miltä muffinsilta se Liptonin tee – hyvää se ei ole silti mitenkään päin.

Itse olen aivan mahoton teen kuluttaja, kaapista pitää aina löytyä ainakin 4-5 erilaista teemakua. Yleisimmin sieltä löytyy ainakin yksi vihreä tee-pakkaus, useampaa eri makua rooibosta sekä jotain maustettua ns. makuteetä. Vai mikä lienee oikea termi? Merkeistä suosin tällä hetkellä isosti Pukkaa sekä Clipperiä. Yleensä myös ulkomailla reissatessa tulee käytyä paikallisissa tea storeissa. Nyt ulkomaantuliaisina löytyy Kroatiasta ostettua kookos-suklaa rooibosta, sekä mansikka-kerma rooibosta, jota saa muuten Robert’s Coffeeista 😉 Sekä viime kesän Euroopan reissulta Prahasta mojito-teetä. Suomestakin vastaavanlaisia liikkeitä löytyy muutamia, mutta en ole itse tainnut noissa kertaakaan vierailla – pelko perseessä tietty että teet ovat niissä niin törkykalliita että itkien pitäisi juosta kaupasta pois!

Teetä ja sympatiaaSen lisäksi minkä laatuista teesi on mitä juot, myös haudutuslämpötila sekä aika vaikuttaa teen makuun. Tiesitkö että esimerkiksi vihreää teetä ei tulisi hauduttaa kiehuvaan veteen?

Tässä muutamia esimerkki haudutuslämpötiloja- ja aikoja eri teelaatujen mukaan, lainattu täältä.

  • musta tee; 90-100 astetta, haudutusaika 3-4min
  • vihreä tee; 70-80 astetta, haudutusaika 0,5-5min
  • valkoinen tee; 70-80 astetta, haudutusaika 1-15min
  • jasmiini-ja kukkaistee; 65-85 astetta, haudutusaika 1-9min
  • rooibos-tee; 90-100 astetta, haudutusaika 5-10min

Varsinkin vihreän teen kohdalla huomaa maussa huomattavan eron kun antaa sen rauhassa hautua viileämmässä vedessä. Sen takia vihreä tee toimii myös todella hyvin kylmänä. Haudutusajan sekä veden lämpötilan lisäksi makuun vaikuttaa myös vesi jota käytät, en voi siis taaskaan yhtään enempää peräänkuuluttaa tuota vedensuodatinkannua! Pienen pieni investointi paremman makuiseen veteen!

Innovatiivisena keittiön kokki kolmosena kokeilin yksi päivä myös vähän erilaista tapaa juoda teetä. En ole koskaan ymmärtänyt miksi kukaan haluaisi laittaa, tai siis laittaa teehensä maitoa. Mutta koska sain Go Greeniltä noita heidän maidottomia juomiaan testiin ajattelin, että mikä jottei. Olin saanut myös Ruohonjuurelta Pukan kolmen kanelin-teetä testiin, mietin miten sen kanssa sopisi Go Greenin vaniljanmakuinen soijamaito – eiköstä kokeilemaan.

Tarvitset

  • 1 pussin Pukka kolmen kanelin-teetä
  • 3 dl Go Green vaniljanmakuista soijamaitoa
  • suodatettua kuumaa vettä

Normaalisti haudutin pidemmän kaavan mukaan teen kuumassa vedessä, lämmitin soijamaidon ja vaahdotin sen. Laitoin teen sekaan, ikäänkuin olisin juonut chai-teetä. Intian reissulla tuli juotua sitä heidän masala-teetä johon tuli maitoa ja paljon sokeria niin tämä syntyi ehkäpä sen pohjalta. Makuyhdistelmä toimi kuin toimikin hyvin, ehkä jos haluaisi teehen enemmän kanelin potkua – voisi siihen lisätä vielä mausteeksi kanelia. Teetä ja sympatiaa löytyy ja juon varmasti toistekin!

Onko kukaan muu hullaantunut noihin Pukkaan tai Clipperiin?

– Elina

ps. Instagrammissa on meneillään haaste, pystytkö olemaan onnellinen 100 päivän ajan jostakin asiasta? Meikälikan onnellisuuskuvia voi käyä yytsiin nimimerkin @elinasonne takaa.

Tagit : go greenmaidotonruohonjuuri

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.