Kuulon suojaaminen jää valitettavan monelta motoristilta vähälle huomiolle, vaikka melutaso on moottoripyöräillessä haitallisen korkea ja altistus melulle usein hyvinkin pitkäkestoista. Monesti kuulee vähätteleviä kommentteja kuulon suojaamisen tarpeellisuudesta ja toisaalta moni yksinkertaisesti pitää korvatulppia epämiellyttävinä käyttää. Mukavuusongelmaan vaasalainen Finfonic tarjoaa ratkaisuksi yksilöllisiä Fonic ER kuulonsuojaimia ja osaltaan toki levittää tietämystä kuulon suojaamisen tärkeydestä moottoripyöräillessä.
Finfonic on 1970-luvulla perustettu yhtiö, jonka päätuotteita olivat hammasproteesit, kuulolaitteet ja kuntoutus. Viimeisen 20 vuoden ajan tämä perheyhtiö on keskittynyt pelkästään kuulemiseen ja kuulonsuojaukseen liittyviin palveluihin ja tuotteisiin. Yhtiön tuotekehitys tapahtuu pääsääntöisesti viranomaiskäyttöön tehtävien erikoistuotteiden valmistuksen yhteydessä. Parhaat ja toimivimmat ratkaisut siirretään kuluttajatuotteisiin.
Fonic ER kuulonsuojaimet ja lisävarusteet
Finfonic valmistaa suojaimia motoristien lisäksi eri ammattiryhmille, kuten laulajille. Käyttötarkoituksesta riippumatta suojaimet valmistetaan aina samalla tavalla, tämän ansiosta suojainten käyttäminen myös muissa aktiviteeteissa on mahdollista. Muottia otettaessa ei siis tarvitse pitää puukapulaa suussa, kypärää päässä tai tehdä mitään muutakaan erikoista.
Eri käyttötarkoituksia varten suojaimeen saa vaimennusteholtaan erilaisia suotimia sekä myös muunlaisia lisävarusteita. Moottoripyöräilyyn suositellaan 25 dB vaimennuksen tarjoavaa suodinta, muut vaihtoehdot ovat 15 dB ja 9 dB. Pienimmän vaimennuksen suodin ei tosin täytä kuulosuojaimen virallista määritelmää, mutta tarjoaa esimerkiksi klassisen musiikin konsertteihin ja avokonttorissa työskentelyyn sopivan vaimennuksen. Suuremmilla vaimennuksilla Fonic ER on sertifioitu kuulonsuojain, joka on Työterveyslaitoksen hyväksymä, tutkima ja mittaama.
Vaimentavien suotimien lisäksi yksilöllisen runkoon on liitettävissä myös erilaisia äänilähteitä. Finfonic valmistaa itse FF-1 ja FF-2 nimisiä kuulokkeita, joista ensimmäinen on niin pieni, että sen käyttäminen useimpien moottoripyöräkypärien kanssa onnistuu ongelmitta. Vaikka virallisia tuloksia ei olekaan tarjolla, niin kuulokkeiden kanssa ulkopuolisen melun vaimennus vastaa suunnilleen 15 dB suodinta. Itse valmistamiensa kuulokkeiden lisäksi Finfonic tarjoaa monille Sennheiserin nappikuulokkeille sovittimia, jolloin sopivat kuulokkeet valitsemalla voi hoitaa vaikkapa puheluita tulpat korvilla. Erikoistilauksesta, pääasiassa ammattikäyttöön, tehdään myös erilaisten radiopuhelinten kuulokkeiden sovittamista suojainrunkoon.
Fonic ER kuulonsuojainten hinta MP-messutarjouksessa oli 185 euroa, jolloin pakettiin kuului muotin ottaminen, suojainrungot sekä yhdet halutun vaimennustehon suotimet. Normaalihinta on muutaman kympin enemmän. Lisäsuotimia ja lisävarusteita voi hankkia halutessaan myös myöhemmin, jos suojaimen käyttötarve muuttuu.
Suojainten valmistaminen ja huolto
MP17 moottoripyörämessuilla korvistani otettiin muotit Finfonicin osastolla yksilöllisten korvatulppien valmistamiseksi. Muottien ottaminen on yksinkertainen ja nopea prosessi, jossa korvakäytävään laitetaan pumpulituppo tulpaksi ja sen jälkeen korva täytetään kovettuvalla massalla. Massa kuivuu muutamien minuuttien kuluessa ja muotti on valmis.
Muottien valmistuttua sain heti kommentin, että korvani ovat erinomainen esimerkki tapauksesta, jossa yksilölliset korvatulpat ovat ainoa tapa saavuttaa sekä kunnollinen suojaustaso että käyttömukavuus. Omat kokemukseni vaahtomuovisista sekä kuusimallisista korvatulpista vahvistivat kuvatun käyttömukavuus haasteen. Tämän vuoksi olin jo useamman vuoden käyttänyt korvakittiä moottoripyöräillessäni, koska korvatulpat eivät joko mahtuneet korvaan tai aiheuttivat kipua vähänkään pidemmässä käytössä. Korvakitin ongelmana on kuitenkin heikko suojaustaso ja lyhyt käyttöikä.
Muottien ottamisen jälkeen edessä oli parin kuukauden odotus, jonka aikana suojaimeni valmistettiin käsityönä vulkanoidusta silikonista. Finfonic on ainoa alan toimija, joka valmistaa suojaimet käsityönä kotimaassa ja siksi valmistuskapasiteetti on rajallinen. Lopuksi valmis suojain lakataan, jotta vältytään allergisoitumiselta ja toisaalta estetään mikrobikasvustojen muodostuminen sen pintaan. Vulkanoidusta silikonista valmistettu suojain on pehmeää materiaalia ja tämän ansiosta leukaluun liikuttaminen ei vaikuta suojaimen toimintaan. Joidenkin muiden valmistajien suojaimet valmistetaan kovasta ja epämukavasta akryylimuovista.
Valmiin suojaimen käyttöikä on tyypillisesti 5-8 vuotta. Käyttöikää ei rajoita suojaimen kestävyys, vaan tuossa ajassa korvakäytävä ikääntymisen myötä laajenee sen verran, että suojain ei enää istu hyvin. Suojainten materiaali- ja istuvuustakuu on 2 vuotta. Suojaimen huoltaminen on yksinkertaista: suodin irrotetaan ja runko pestään saippuavedellä. Suodinta ei saa pestä, koska kastuminen muuttaa sen taajuusvastetta ja siten heikentää suotimen toimintaa, vaikka suojausteho säilyykin. Tyypillisesti käytön aikainen hikoilu ei kuitenkaan muodosta ongelmaa.
Kokemukset tähän mennessä
Sain testattavakseni suojainten ohella 25 db ja 15 db suotimet, Finfonic FF-1 kuulokkeet sekä Sennheiserin CX 5.00G nappikuulokkeet mikrofonilla ja tarvittavat sovitteet.
Suojaimet ovat olleet käytössäni nyt reilut pari kuukautta ja olen päässyt kokeilemaan niitä monissa erilaisissa käyttötilanteissa. Itseasiassa moottoripyörän kanssa käyttöä on tullut toistaiseksi kaikkein vähiten. Heti ensimmäisellä kerralla suojaimet tuntuivat korvissa todella miellyttäviltä, joten jo alkuvaikutelma oli onnistunut. Ensimmäisellä kerralla tulppien asettaminen korviin vaati hieman keskittymistä, mutta seuraavilla kerroilla se tapahtui jo sujuvasti.
Moottoripyöräillessä olen tosiaan vasta muutamia kertoja päässyt tulppia käyttämään, mutta kokemukset ovat olleet poikkeuksetta hyviä. Kypärän kanssa tulpat ovat aivan yhtä miellyttävät kuin ilmankin. Melunvaimennus on 25 dB suotimilla mielestäni juuri sopiva, varsinkin kun kypäräpuhelin kuuluu niidenkin kanssa erinomaisesti. Ajomelun vähentymisen myötä kypäräpuhelin kuuluu itse asiassa jopa paremmin kuin ilman tulppia. Suurin ilo on kuitenkin ollut ajon jälkeisen tinnituksen vähentyminen, joka jo itsessään osoittaa kuulon suojaamisen onnistuvan aikaisempaa paremmin. Valitettavasti meluvammasta kärsivänä en kokonaan tinnituksesta pääse eroon, mutta toisaalta huomaan muutokset tinnituksessani tarkasti.
Sennheiser CX5.00G nappikuulokkeiden kanssa olen käyttänyt tulppia työhön liittyvien puhelinpalaverien aikana. Tulpat päässä ei ympäristön taustamelu pääse juuri häiritsemään ja keskittyminen puheluun on helppoa. Ainoa moite tulee siitä, että Sennheiserin napit painavat sen verran, että korvakäytävään voi tulla epämiellyttävä olo, tulppien hiukan vääntyessä alaspäin. Pidemmässä käytössä kaapelit kannattaakin laittaa kulkemaan korvalehden yläpuolelta, jolloin samanlaista epämukavuutta ei niin helposti synny.
Olen päässyt kokeilemaan tulppia myös lentokoneessa pitkän lennon aikana. Ne leikkaavat moottoreiden pauhusta ikävimmän terän pois ja helpottavat vierustoverin kanssa keskustelua tai vaikkapa kirjan lukemiseen keskittymistä. Fonic ER suojaimia voi käyttää yhdessä myös kuppimallisten kuulosuojainten kanssa, joten kokeilin käyttää niitä vastamelukuulokkeiden kanssa. Lopputulos oli niin hyvä, että ensimmäistä kertaa onnistuin nukkumaan pidemmän jakson lentokoneessa. Useita tunteja kestänyt käyttö ei tuntunut lainkaan epämiellyttävältä. Kesän prätkäreissulla pääsen sitten kokeilemaan tulppien käyttöä pitkäkestoisesti useina peräkkäisinä päivinä. Muiden tulppien osalta peräkkäiset päivät ovat olleet ne viimeinen koetinkivi, mutta tällä kertaa olen hyvin toiveikas.
Reissun päällä jouduin nukkumaan kuorsaavan huonetoverin kanssa ja päätin testata tulppia myös nukkuessa. Nukkumisasennosta riippumatta tulpat tuntuivat miellyttäviltä ja vaimensivat kuorsausta riittävästi, että tällainen huonokin nukahtaja sai nopeasti unen päästä kiinni. Muutaman tunnin unien jälkeen otin tulpat pois, kun kuorsaaja oli rauhoittunut, mukavuuden puolesta ei tähän tosin tarvetta olisi ollut.
Kaiken kaikkiaan hyvin positiiviset kokemukset siis tähän mennessä. Seuraavassa vaiheessa tulen tosiaankin testaamaan tulppia ainakin pidemmän moottoripyöräreissun yhteydessä, ampumaradalla ja erilaisia koneita käyttäessäni. Samalla tulee myös testattua FF-1 kuulokkeet, jotka ensimmäisten kokeilujen perusteella vaikuttavat hyvin lupaavilta.
Kesän lopulla palaan pidempiaikaisen käytön kokemuksiin. Samassa yhteydessä tiedossa on myös hieman syvällisempi perehtyminen motoristin kuulonsuojaukseen.
Booking.com