Motorsport

Suuri moottoripyörien koeajopäivä 2017

Copyright Messukeskus Helsinki

Messukeskus järjesti vuoden 2017 Suuren moottoripyörien koeajopäivän Prätkällä töihin päivänä 2.6.2017. Keli ei erityisesti suosinut tämän vuoden tapahtumaa, lämpötila oli pääasiassa alle 10° C ja tuuli oli pahimmillaan todella repivä. Henkilökunta olikin monella osastolla varustautunut pipoilla ja muilla lämpimillä vaatteilla. Edellisen päivän raekuuroja ei sentään päivän aikana saatu.

moottoripyörien koeajopäivä

Kolea keli hieman verotti tapahtuman osallistujia, mutta siitäkin huolimatta koeajoja tehtiin runsaasti. Esimerkiksi KTM oli houkutellut ajamaan 140 motoristia ja osa oli ajanut vielä useampaakin pyörää, joten Pasilan alueella ja läheisyydessä on moottoripyöriä ollut paljon liikenteessä päivän aikana. Myös muilla osastoilla oltiin tyytyväisiä tapahtuman antiin. Elfving Fortecon Niclas Anderson oli erityisen tyytyväinen siihen, että paikalle oli saatu runsaasti myös kortittomia kuljettajia. Varsinkin Drac-merkin kaksipyöräiset olivat Elfving Fortecon valikoimasta kovalla käytöllä kortittomille järjestetyllä ajoradalla.

Itse ehdin tapahtumaan vasta sen loppupuolella, mutta ehdin keskustelujen lisäksi koeajaa kolme erilaista moottoripyörää. Jokainen niistä edusti hyvin erilaista näkemystä moottoripyöräilystä. Käydään pyörät läpi moottorikoon mukaisessa järjestyksessä.

moottoripyörien koeajopäivä
Honda CRF 250 Rally

Ensimmäisenä ajoin Hondan aavikkorallihenkisen 250 kuutioisen CRF 250 Rallyn. Tehoa pyörässä on vajaa 25 hv eli ei hirveästi, mutta hiekkateiden, metsäteiden ja polkujen ajamiseen ihan riittävästi. Jotta koneesta saa sen vähäisen potkun irti, pitää kierroksia antaa kunnolla. Alusta on asiallisen oloinen ja pitkien joustomatkojen myötä istuinkorkeus on todella korkea (895 mm), minullakin oli 185 senttisenä haasteita päästä satulaan sujuvasti. Ajossa pyörän korkeutta ei huomaa, mutta pahaan paikkaan pysähtyessä varmasti. Kyseessä ei missään nimessä ole reissupyörä isoille teille, mutta ”tilusten tarkastamiseen” ja kiirettömään ajeluun todella makea laite, joka menee suurimpia mäen nousuja lukuunottamatta ihan mistä vaan. Ainoaksi pyöräksi en tätä ottaisi, mutta monelle metsäteiden sankarille tämä olisi paljon kisaenduroita mukavampi vaihtoehto.

moottoripyörien koeajopäivä
Yamaha Tracer 700

Seuraavana vuorossa on Yamaha Tracer 700, josta olin etukäteen kaikkein kiinnostunein jo ihan sellaisenaan, mutta myös siksi, että saman moottorin ympärille on tulossa myöhemmin seikkailuhenkinen versio. Viime vuonna ajoin tästä isomman version eli Tracer 900:sen. Isommassa on potkua ja painoa sen verran, että sitä saa ajaa koko ajan ajatuksen kanssa. Tämä pienempi taas on todella helppo ajettava ja kahvaa voi vääntää ilman pelkoa akuutista ajokortin menetyksestä. Yksin ajaessa suorituskyky on rajoitusten mukaiseen etenemiseen riittävä, kaksi päällä saattaa voiman puutetta kokea. Tarjolla kun ei kuitenkaan ole ison koneen veroista vääntöä, vaikka rivikakkonen mukavan joustava olikin. Suorituskyky (75 hv ja 68 Nm) riittää kuitenkin isommillekin teille oikein mukavasti. Moottori on mukavan värinätön ja sopii luonteeltaan todennäköisesti hyvin myös tulevaan seikkailuhenkiseen versioon.

Pyörä tuntuu aluksi tosi pieneltä, mutta tilaa kuljettajalle on kuitenkin mukavasti. Keveys palkitsee kuljettajan todella hyvänä ketteryytenä, mutta siitä huolimatta puuskainen tuuli ei riepotellut pyörää pahasti. Pyörä toimii myös ihan OK hiekkatiellä, mutta alusta on turhan kova ja lyhytjoustoinen, että niille tekisi mieli hakeutua. Metsäteille tällä pyörällä ei ole mitään asiaa tai ainakaan se ei ole kovin kivaa. Tämän pyörän voisi ihan oikeasti harkita omistavansa. Mutta jos kaipaa pyörältä sporttisuutta on Tracer 900 parempi vaihtoehto. Tässä vielä video siitä seikkailuhenkisestä konseptipyörästä: https://youtu.be/RC_wfSWdSRk

moottoripyörien koajopäivä
KTM 1090 Adventure R

Viimeisenä kävin ajamassa adventure-luokan ehkä kovimman tykin. KTM 1090 Adventure R on isoista seikkailupyöristä se kaikkein maastokelpoisin ja positiivisella tavalla rajuin. Pyörän päällä kaikki on juuri siellä missä pitääkin ja tunne hallinnasta on todella hyvä. Ajotietokoneen käyttö ja ajomoodien hallinta on todella sujuvaa onnistuneen käyttölogiikan vuoksi. Tässä pyörässä digitaalisuus on mielestäni juuri sopivalla tasolla ja esimerkiksi alustan säädöt ovat manuaaliset. Alusta on yksi parhaista ajamistani seikkailupyörän alustoista. Tämä toimii niin isolla tiellä kuin ihan oikeasti maastossakin. Ajaessa kovakaan tuuli ei riepotellut pyörää, paino ja aerodynamiikka tekevät tehtävänsä.

Tehoa on paljon (124 hv), mutta todella onnistuneen drive-by-wire toteutuksen ansiosta myös hitaasti ajaminen on helppoa. Ensimmäinen ajamani iso kaksipyttyinen, jossa ykkösellä kaasun sulkeminen ei aiheuta ikävää nykivää hidastumista. Hatunnosto tähän väliin KTM:n insinööreille. Asfaltilla pyörästä löytyy ihan uusi ulottuvuus, suorituskykyä on sen verran runsaasti, että moni sporttisempi katupyöräkin on hätää kärsimässä. Ja voi luoja mitkä äänet tästä lähtee, voima puhuu ja kauniisti. Jos pankkitili olisi kunnossa, niin ei tarvitsisi miettiä, että mitä kaupasta kävisin ostamassa. Nyt ollaan niin lähellä matkaenduromiehen unelmaa, kuin osaan kuvitella. No okei, lämmitettävä istuin isompien 1290 Adventure -mallien tapaan olisi aika kiva, mutta senkin saa tähän lisävarusteena 🙂

Viime vuoden tapahtumasta tein artikkelin sijaan videon, joten jos haluat palata niihin tunnelmiin: https://www.youtube.com/watch?v=NZtE2XxfRac

moottoripyörien koeajopäivä
Copyright Messukeskus Helsinki
Tagit : helsinkikoeajomoottoripyörä

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.