Motorsport

MP 17 Moottoripyörämessut

Suomalaisen moottoripyöräkauden avaus MP 17 moottoripyörämessut järjestettiin perinteisesti helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kuten noin 60000 muutakin vierasta, myös Aika-ajo.com vieraili messuilla. Messuilla yhdistyi mukavalla tavalla henkilökohtaisiin mielenkiinnon kohteisiin tutustuminen, moottoripyöräilevien tuttujen kohtaaminen sekä uusien mielenkiintoisten juttujen pohjustaminen Aika-ajo.com sivustolle.

MP 17 moottoripyörämessut
KTM 125 Duke

Tulevan motoristin kalustopohdintoja

Henkilökohtaisella tasolla messujen tärkein anti tänä vuonna oli mopoihin ja kevytmoottoripyöriin tutustuminen, koska vanhin lapseni täyttää keväällä 15 vuotta ja pohdinnat tällä saralla ovat kotona kiivaimmillaan. Mopojen osalta nuoren mielenkiinto kohdistui hyvin nopeasti vaihteellisiin enduro ja supermoto tyylisiin kulkupeleihin ja päällimmäiseksi mieleen jäi lopulta Drac AllRoad. Hiukan maltillisempi istuinkorkeus yhdistettynä trial-tyyppiseen ulkoasuun vaikutti olevan tällä kertaa voittava yhdistelmä.

Kevytmoottoripyörien osalta mielenkiinto kohdistui ensimmäiseksi Honda CBR125R:ään. Ajoasento oli kuitenkin heti ensihetkiltä liian tiukan oloinen, joten katseet suunnattiin nakupyöriin ja Suzukin uutuus GSX-R125A jäi kokonaan huomiotta. Endurot ja supermotot eivät yllättäen tässä kokoluokassa enää kiinnostaneet lainkaan. Yamaha MT-125 sai osakseen hyväksyviä katseita ulkonäkönsä osalta ja myös ajoasento miellytti. Viimeisimpänä koeistuttu KTM 125 Duke teki kuitenkin suurimman vaikutuksen ja nuorta kuljettajan alkua piti jo patistella pyörän päältä pois, että muutkin pääsivät siihen tutustumaan. Nyt pitäisi vielä tehdä päätöksiä sen osalta, että jätetäänkö mopovaihe kokonaan välistä ja säästetään rahat suoraan kevariin vai pitäisikö mopo kuitenkin hankkia rauhallisemmaksi liikenteeseen tutustumisen välineeksi. Ajokortin tai -korttien osalta on kuitenkin selvää, ettäniiden hankkiminen opetusluvalla on ensisijainen vaihtoehto.

MP 17 moottoripyörämessut
Finfonic yksilölliset kuulosuojaimet

Messuilla sovittuja tulevia juttuja

Tulevista jutuista pitää aivan ensimmäiseksi nostaa esiin suomalaisen Finfonicin kanssa sovittu yhteistyö yksilöllisten kuulosuojainten (eli korvatulppien) osalta. Messuilla otettiin muotit allekirjoittaneen korvista ja keskusteltiin yrityksestä, sen tuotteista, kuulonsuojauksesta ja moottoripyöräilystä reilu pari tuntia. Kuulosuojaimet valmistetaan käsityönä, joten niiden toimituksessa kestää pari kuukautta. Huhtikuulla on odotettavissa artikkelia kuulonsuojauksesta, suojainten valmistuksesta sekä ensivaikutelmista uusien suojainten osalta. Kesäkuun alussa sitten tarkemmin kokemuksista suojainten käytöstä erilaisissa käyttötilanteissa sekä yhteensopivista lisätarvikkeista.

Motocaching.net sivustosta olin jo ennen messuja sopinut tekeväni jutun, mutta se on jäänyt odottamaan talven yli. Ajokauden alun lähestyessä se on taas selvästi ajankohtaisempi. Reissuja suunniteltaessa siitä on iloa, mutta vähintään yhtä paljon myös uusia lähikohteita tai -reittejä etsiessä.

Yhdenlainen reissu on edessä myös messuilla jututtamallani Toni Hynysellä eli Good Will Biker:lla, joka aikoo tulevan ajokauden aikana ajaa kaikki rautaperseajot eli yhteensä 130 tkm. Ihan huvikseen Toni ei ole reissuun lähdössä vaan hankkeella kerätään varoja kiusattujen lasten ja nuorten jatkohoitoon sekä mielenlaatua ja itsetuntoa parantavaan harrastustoimintaan. Juttu Tonista ja hankkeesta tulossa myöskin kevään aikana.

MP 17 moottoripyörämessut
Messuilla kauppa kävi

Messufiilikset

Kävijämäärältään MP 17 moottoripyörämessut olivat käytännössä viime vuoden tasolla, vaikka monilla näytteilleasettajilla olikin jostain syystä perjantain osalta hiukan pettyneet tunnelmat. Kokonaisuutena messuihin kuitenkin tunnuttiin olevan tyytyväisiä niin vieraiden kuin näytteilleasettajienkin puolella. Mielenkiintoa pyöriä, varusteita, palveluita sekä koeajoja kohtaan oli runsaasti ja kauppaa tehtiin  monella osastolla kiivaaseen tahtiin. Koeajoradalla tehtiin yli 1200 koeajoa eli ajosuoritetta kertyi noin 200 tunnin edestä.

Moottoripyöräverosta tuli juttua monella osastolla ja sen vaikutuksista oltiin huolissaan. Toivottavasti kuitenkin viikko messujen jälkeen alkaneet jutut veron perumisesta osoittautuvat todeksi ja orastava kasvu mp-alalla pääsisi kunnolla vauhtiin. Mielenkiintoa harrastusta kohtaan näyttää edelleen löytyvän ja moni harrastajista suhtautuu siihen intohimolla. Ajokauden alkua siis odotellessa.

Booking.com
Tagit : Good Will Bikerkuulonsuojausmatkustusmoottoripyörämoottoripyöräilymoottoripyöräkortti

1 kommentti

  1. Tajusin vasta jälkeenpäin että MP-valmistajista MV Agusta ja Aprilia olivat päättäneet pois mikä on iso sääli.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.