Lihashuolto

Barefoot jalkineet – asiaa paljain jaloin liikkumisesta

merrel Barefoot jalkineetMä pidän kenkiä aika tärkeänä osana päivää. Montako tuntia ihminen jaloillaan seisoo päivässä? Mä ainakin melkoisen monta ja kävelen usein duuniin. Olen panostanut pyöräilykenkiin todella paljon, niistä juttua myöhemmin mutta aloitetaan pelkästä peruskävelystä.

Aina monella on tietämättään tai tiedostaen jonkinlainen jalan tai nilkan murhe. Itselläni on hiukan räpylä jalka. Joskus kokeilin kaikenlaisia pohjallisia mitkä tuki jalkaholvia. Mutta aloin sitten joitan vuosia sitten tutkimaan asiaa tarkemmin ja huomasin että löytyy monenlaisia ohjeita jalkapöydän ja jalan lihaksia vahvistavia jumppaliikkeitä. Näistä btw on iso osa sellaisia mitkä voi tehdä duunissa toimistopöydän ääressä. Meni jokin hetki ja huomasin että voin heittää kaikki pohjalliset roskiin. Alkoi huomata jo ison eron siinä millaisen jäljen märkä jalka jättää. Jalkapöydän lihaksissa selkeä muutos. Ei paluuta pohjallisiin.

Seuraava askel oli sitten Barefoot jalkineet kun asiaa tutkin. Paperillahan paljasjalkakenkä toimii niin että se tukee jalkaa mahdollisimman vähän ja laittaa jalan lihakset töihin. Hankin ensin yhdet barefoot jalkineet, Merrellin Flux Glovet ja niillä kokeilin työmatkakävelyä ja töissä normaalia meininkiä. Kävellessä huomasi heti alkuun että kävelemistä tietyllä tavalla miettii enemmän kun ei ole ylivahvaa kenkää tukemassa. Ja usein työpyödän ääressä istuessa jumppailen jalkapohjan lihaksia, se onnistuu näillä hyvin kun rakenne on ohut.

Tuntuma kaikkeen tekemiseen on paljon parempi. Salilla vaikkapa pohkeiden tekemisessä saa ihan erilaisen tuntuman kun tavallaan kaikki paino on jalalla eikä ole taaskaan se kenkä tukena. Olen muutenkin sitä koulukuntaa että treenipainojen määrä ei ole se juttu ja tuntuma tekemisessä. Ja se mikä noi perusidealtaan myös erottaa Barefoot jalkineet normaalikengästä on se että niissä ei ole korkoa vaan ne on tavallaan flatit. Pohja on myös todella ohut, 4mm paksu.

merrell Barefoot jalkineetJa yksi juttu missä barefoot jalkineet ovat lyömättömät vs tavalliset lenkkarit. Ja se on porrastreeni, se uppoaa ihan erilailla pohkeisiin kun pohja on ohut. Tuntuma on todella hyvä, pystyy hallitsemaan pohkeen liikkeen ja siitä tulee puhtaampi harjoite. Hauiskääntöä voi tehdä kahdella tavalla. Kauhealla heijarilla yli-isoilla painoilla tai sitten sopivilla painoilla ja puhtaalla liikeradalla. Vähän samanlainen ero näissä.

Nyt kun saapui syksy ja vesikelit niin hankin vuodenaikaan sopivat, Merrell Ascent Gloce Gore-texit. Sama ajatus kuin Flux Gloveissa mutta 6mm pohjalla, pitävät myöskin vettä joten käyttökausi pitenee, vedenpitävyydestä huolimatta hengittävät hyvin. Vielä hommaan tollaiset yleiskengän näköiset Merrellit jossain kohtaa. Ascent Gloveilla vasta pieniä testejä alla mutta hyviltä vaikuttavat nämäkin. Pohjan paksuuden eron tuntee kävellessä mutta positiivisessa mielessä ja varmasti menee mun käytössä liki koko kauden.

Paljasjalkajuoksu ja barefoot jalkineet ei ole edes uusi keksintö, silloin kun päivän menu mietittiin sen mukaan mikä eläin saatiin juosten kiinni oli jo paljasjalkajuoksu huudossa. Liikaa tukevat kengät unohduttavat pitkän päälle kroppaa toimimasta niinkuin se on ajateltu toimimaan.

Ja se miksi suosittelen pyöräijöiden kokeilemaan kun vahva ja toimiva nikka on eduksi kun haetaan hyvää pyöritystekniikkaa.

Sivusto myös Facebookissa, klik !

Booking.com

2 kommenttia

  1. Hei.

    Miuta ainakin kiinnostaisi tietää millaista lihashuoltoa ja kuinka paljon vs treenimäärä te kukin kirjoittaja teette.

    Ja kiitos blogista jo tähän mennessä, mainioita asioita ja vinkkejä 🙂

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.