Harjoittelu

Kuntotesti Paavo Nurmi keskuksessa

kuntotestiAlkuun maininta että kirjoitus ei ole ihan uunituore, osa kirjoituksesta on julkaista jo omassa blogissani. Mutta yllätyin positiivisesti kun sain mailin että olisi kiva lukea Aika-ajo.com sivulla juttu kuntotestistä. Näinpä pienin lisäyksin juttu myös tässä

Oma kuntotesti oli kisakauden päätteeksi 11.9. Tempokausi kun edellisenä lauantaina Ruskolla loppui ja kroppa oli vielä kisavireessä.

Paavo Nurmi keskus ja testaajana Jukka Kapanen. Aamuysiltä mestoille ajohousut ja kengät matkassa. Omat SPD-SL kengät käy pyörään joten ei tarvi murehtia huonoja kenkiä tai lenkkarit/häkkipolkimet yhdistelmää.

Testissä tarjoillaan 30 wattia lisää tehoa 2 minuutin välein siihen asti kunnes on pakko lopettaa. Samalla reissulla tehtiin myös Inbody kehonkoostumus mittaus sekä mittaukset/punnitus ja rasvamittaus pihdeillä. Aika kattava setti omasta kehosta ja suorituskyvystä.

Wattbiken kanssa on omatoimisesti tollaisia tehty mutta se etu tollaisessa pyörässä ja toki ammattitestaajassa on että ensinnäkin toi pyörä pitää sen tehon vakiona itse koko ajan. Wattbike testi omatoimisesti on ok mutta siinä pidetään itse teho vakiona kun toi pyörä taas lisää tai laskee vastusta kadenssin muuttuessa. Samalla sitten toinen testaaja ottaa sormenpäästä verta säännöllisin välein josta mitattiin laktaatteja.

kuntotestiHengitysmaski naamalla ennen varsinaisen vedon alkua tuntui äärimmäisen epämukavalta mutta se oikeastaan unohtui kun setti alkoi eikä siitä ollut lopussa enään mitään haittaa. Ja halusin tonkin arvon tietää joten sen kanssa mentiin. Testin saa myös ilman kaasuanalyysiä jos haluaa. Testipaikkoja on monia, tärkeintä on kuitenkin että ne tehdään samassa paikassa niin tuloksia on helppo vertailla, mieluusti vielä sama testaajakin. Ja Turussa iso plussa että tonne on hyvin parkkipaikkoja ja muutenkin jäi palvelusta ensiluokkainen kuva.

Lähtötehot peliin ja testi käyntiin, pyörä näyttää watit sekä kadenssin ja kaiken muunkin näkee näytöltä. Ainoa mitä pyörässä olisin kaivannut oli tempokahvoista tutut nojat. Tuntuu että Wattbikenkin kanssa saa enemmän irti kun pääsee lopussa nojiin kiinni ja puristamaan hampaat irvessä. Mutta tossakin sai semihyvän asennon jossa pystyi puristamaan. Pidin kadenssin siinä missä se on ulkonakin tempoessa.

Toinen mitä alkaessa mietin että testiin vaikuttaisi jos pää käskee lopettaa vaikka kropassa olisi vielä tehoja. Ulkona kun on hiukan eri tempoa kun jokin maali on aina jossain. Nyt ei ollut muuta päämäärää kuin se että ei pysty enempää. Mutta Jukan mukaankin kuntotesti käyrät ja arvot kertoi että rasite saatiin kyllä loppuun asti ja kaikki miehestä irti, samalta tuntui kyllä mustakin, 14.50 maitohappo maksimi mihin olen itse todella tyytyväinen. Ja hyvää tsemppausta tuli Jukalta ja verta ottaneelta avustajalta. Se ehkä auttaa siitä että ei ole varsinaista maalia kun on tietoinen missä tehoissa mennään, koska tulee lisää jne, tulee vähän kuin virtuaalinen maali johon puristetaan tempomisen tapaan. Tehoista ja niiden muutoksesta lisää postausta kun teetän vertailutestin jossain kohtaa. Kuntotesti jätti todella hyvän fiiliksen.

Suihkun kautta sitten palikseen jossa käytiin testin tulokset läpi. Näin noita vastaavia testejä exeleinä ennen omaani ja lapuista tajusi ehkä 30% arvoista. Mutta kun noi käytiin kaikki läpi. Aluksi tuntui että liiankin pikkutarkasti mutta lopulta aukesi miksi näin. Testituloksilla tai koko testillähän ei ole mitään tekoa jos sitä ei osaa tulkita ja löytää kohtaa mitä kehittää ja mihin reagoida.

kuntotestiLopulta jäi fiilis taulukoista että osaan jopa täysin tulkita niitä ja toki käteen jäi taas kynnyssykkeet joiden perusteella on hyvä suunnitella valmentajan kanssa syksyn/talven/kevään rimpuilut. Ens kaudella on sitten varmasti kovemmassa tikissä taas. Jos jotain miinusta niin toi avasi sen että haluan ehdottomasti Garminin Vector wattipolkimet uuteen tempopyörään. Mutta siitä selviää onneksi rahalla ja hyöty on aika helppo perustella itselle. Ja tänkin vois tehdä monella tavalla. Joku parjaa aina testaamista, miks sä sitä ja tätä. Liki jokaisella ketä yleensä tempoo tai ajaa maantietä on monen tonnin pyörä. On aika turha väli säästää siitä koneen testaamisesta. Eikä testistäkään tietty ole mitään hyötyä jos siitä saatuja juttuja ei käytä hyväksi.

Mä olen hiukan sellainen että tarvin aina jonkin pitkän tähtäimen tavoitteen. Tahkosin viime talvena ihan sikamaisen määrän tunteja sisällä wattbiken kanssa kun halusin että kesällä pyörä kulkee. Söin oikein ja punttasin ohjelman mukaan. Kaikki toimi niinkuin piti ja tulokset oli hyviä.

Sitten jos lähtee hakemaan jotain extraa niin tarvii päästä kärryille missä on kehityskohde. Kuntotesti antaa todellä hyvät lähtökohdat taas uuden ohjelman teolle.

Suosittelen ehdottomasti kaikentasoisille urheilijoille. Kuntotestauksesta keskellä Turkua, hyvä palvelu ja tulokset avattiin huolella.

Tagit : kuntotesti

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.