Lihashuolto

Aktiivi Askel Alaraajaklinikka

Tutkimusten mukaan vastasyntyneillä ja nuorilla lapsilla noin 98 prosentilla on ”terveet” jalat. Aikuisista ”terveet” jalat on enää noin 40 prosentilla. Mitä jaloille noiden vuosien aikana tapahtuu?

Tampereelta löytyy Aktiivi Fysioterapia ja sieltä Aktiivi Askel Alaraajaklinikka ja liikuntatieteiden maisteri ja podiatriaan erikoistunut fysioterapeutti Petri Väyrynen, joka tekee alaraaja-analyyseja juoksumaton ja suurnopeus-kameroiden avulla. Petrillä on käytössä Basler-suurnopeuskamerat, jotka ottavat 120 kuvaa sekunnissa. Lisäksi kävelyn ja juoksun tutkimiseen käytetään Templo analyysiohjelmaa.

Moni fysioterapeutti pystyy tutkimaan rakenteelliset tekijät, jotka esimerkiksi mulla itsellä on kunnossa. Mutta mitä tapahtuu, kun lähdetään liikkeelle? Paljas silmä ei pysty erottamaan kuin suuret virheet juoksussa, mutta jos virhetekijöitä ei pysty paljaalla silmällä erottamaan, niin silloin tarvitaan kameroita. Yleensähän jalkojen kiputiloissa ongelman aiheuttaja ei ole siellä missä kipu on.

Aktiivi Fysioterapian Alaraajaklinikka auttaa ja tutkimusprotokollahan etenee niin, että ensin tutkitaan jalat ilman kuormitusta ja sen jälkeen seisten peilipöydällä. Näillä haetaan ensisijaisesti rakenteellisia tekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia. Tämän jälkeen tehdään toiminnallinen tutkiminen juoksumatolla suurnopeuskameroiden kuvatessa. Juoksua/kävelyä kuvataan ensin avojaloin ja sen jälkeen kengillä. Näin saadaan selville kenkien (hyvät tai huonot) vaikutukset jalkaterän/raajan/kehon toimintaan. Samalla tsekataan muutoin askellukseen sekä juoksutekniikkaan liittyviä asioita.

Monesti ihminen hakeutuu alaraajaklinikalle siinä vaiheessa, kun ongelmia jo on. Kaikista järkevintähän olisi tutkituttaa juoksu, kun niitä ongelmia ei (vielä) ole.

Käytän nyt esimerkkinä omaa käyntiä Alaraajaklinikalla Petrin vastaanotolla. Kävin ensimmäistä kertaa kesäkuussa 2012 Aktiivi Fysioterapiassa. Nyt varasin uuden ajan, koska vasen polvi kipuili pitkään hermotyyppistä särkyä, mikä pääteltiin siitä, kun kipukohta vaihteli. Viime aikoina puolestaan on vaivannu silloin tällöin tullut noidannuoli selässä, ja välillä iskias vasemmalla puolella. Tiesin, että jotain ongelmaa on, mutta kun eri lääkäreiden ja fysioterapeuttien mielestä selkäni on kunnossa, niin päätin mennä kuvauttamaan toiminnalliset tekijät.

Sekä paljain jaloin juoksussa että lenkkareilla tuli eteen sama ongelma. Juoksun tukivaiheessa vasen polvi ei tee tarvittavaa sisäkiertoa ja ponnistusvaiheessa taas puolestaan tarvittavaa ulkokiertoa. Näin lantio ei lukitu riittävän jämäkästi ja tue alaselän toimintaa, ja myös väsyttää lihakset normaalia nopeammin. Lisäksi näkyi lievä myöhästynyt pronaatio. Vasemman jalan toiminta oli yksyhteen mun oireiden kanssa, ja tosiaan kuormittaa normaalia enemmän mun kroppaa. Alla muutama esimerkkikuva mun jutuista.

alaraajaklinikka alaraajaklinikka alaraajaklinikka

Kävimme yhdessä suurnopeuskameroiden kuvia läpi, Petri piirsi nuolilla ja viivoilla asiat kuviin, ja selitti ne muutamaan kertaa selvällä suomenkielellä mulle. Lisäksi hän antoi mulle harjoitteen, miten vahvistan kuminauhan kanssa jalkaa. Samoin venytysohjeita mm. sisäreisille, jos sisäreiden kireys vaikuttaa jalan huonoon kiertoon. Näillä ohjeilla mennään, ja muutamien kuukausien päästä halutessani voidaan katsoa uudestaan miltä juoksu näyttää. Kuvat tekstin kera saa vielä sähköpostiin itselle muistoksi tai vaikka lääkärille vietäväksi. Samoin esimerkiksi mun kaksi vuotta vanhat kuvat löytyivät Petriltä, ja verrattiin myös niitä näihin uusiin.

Tutkimus maksaa 89 euroa. Tukipohjalliset 160 euroa, jos niihin päädytään. Mutta täytyy sanoa, että pisteet kyllä fysioterapeutille, joka niitä ei ole ensimmäisenä suosittelemassa, vaan ensin yritetään muulla tavalla saada homma kuntoon. Eri asia tietenkin, jos pohjallisista olisi selkeä hyöty, mutta ettei niitä suositella jokaiselle. Alaraajaklinikalle mukaan shortsit ja lenkkarit. Shortsit siksi, että polvien pitää näkyä. Suosittelen lämpimästi! Oon todella tyytyväinen, että lähdin Tampereella Tullintorilla käymään! 🙂

Booking.com
Tagit : alaraaja-analyysialaraajaklinikkafysioterapia

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.