Harjoittelu

Wattbike osana kesäharjoittelua

Wattbike osana kesäharjoittelua

Sisällä tapahtuva harjoitteleminen mielletään yleensä puuduttavaksi varsinkin silloin kun ulkona on hyvät olosuhteet. Wattbikella on paljon annettavaa käyttäjälleen myös kesällä. Alla muutama vinkki siihen miten suorituskykyä ja voimatasoja on hyvä ylläpitää myös kesällä, jotta pyörä kulkisi hyvin koko kilpailukauden ajan.

Voimaharjoittelu

wattbikeOn luonnollista että voimaharjoittelu vähenee ja kevenee kilpailukauden aikana, mutta kokonaan sitä ei kannata lopettaa. Wattbiken 6 sekunnin testin avulla urheilija pystyy seuraamaan voimatasojaan. Voimatasojen / 6sek wattien pudotessa on asialle syytä tehdä jotain.

Voimaharjoittelua voi Wattbikella lähestyä kahta kautta. Toinen tapa on tehdä intervalleja matalalla kadenssilla ja pyrkiä hyviin Watteihin, esimerkiksi 6-10x 40”/60” 70 kadenssilla on toimiva harjoitus. Vastusta tässä harjoituksessa ruuvataan sen mukaan että sen pystyy tekemään halutulla kadenssilla.

Toinen lähestymistapa on kadenssiharjoitukset, esimerkkinä harjoitus jossa työaika on 10” ja palautusaika 50”, tavoitteena on säätää vastus siten että kadenssi nousee 150:n tai yli, ja harjoitus on työteliäs, mutta sen kuitenkin pystyy tekemään. Toistoja esimerkiksi 2×10, välissä 5min kevyttä. Tätä voi myös varioida, pudottamalla hieman tehoja tasoa voi työn ja palautuksen suhdetta muuttaa rankemmaksi siten että työ voi olla 15 sekuntia ja palautus 45 sekuntia.

Kestävyysharjoittelun seuranta

Wattbikella on helppo tehdä testejä vakio-olosuhteissa. 10 minuutin seurantatesti tai submaksimaalinen ramp-testi ovat käteviä työkaluja kestävyyden seurantaan siten että urheilijan ei kilpailukaudella tarvitse mennä maksimiin saakka näissä testeissä. Mikäli näihin yhdistää 6 sekunnin maksimitestin niin saa kohtuullisella kuormituksella selville miten harjoittelu tai palautuminen etenevät.wattbike

Kuinka usein?

Itse tekisin Wattbikella voimaharjoituksen kisaviikoilla kerran viikossa ja harjoitusviikoilla pari kertaa. Sen lisäksi käyttäisin viikoittaista vakioharjoitusta harjoittelun seurannassa. Luonnollisesti kesälläkin keli joskus on heikko ja harjoitus on perusteltua tehdä sisällä, näitä harjoituksia kannattaa myös käyttää hyväksi harjoittelun seurannassa. Wattbike harjoitteita voi hyvin käyttää maantiellä tai maastossa tapahtuvan harjoittelun lämmittelynä, jolloin urheilijat saavat Wattbiken tarjoaman palautteen ja pääsevät nauttimaan pyöräilystä oikeassa elementissä.

Wattbike

Olemme aikaisemmassa jutussa esitelleen Wattbiken tarkemmin sekä kertoneet Endurance Fanatics conseptista mutta tässä lyhyt kertaus.

Wattbike on sisäharjoittelupyörä huippu-urheilijoille, terveys- ja kuntoilusektorille ja kotikuntoilijoille. Yhteistyössä Ison-Britannian Pyöräilyliiton kanssa kehitetty Wattbike on ensimmäinen ja ainoa ko. organisaation hyväksymä harjoittelupyörä.

Wattbiken oma tietokone mittaa tarkasti yli 40 suorituskykyparametria. Säädettävän ajo-asennon ja todellisen pyöräilytuntuman ansiosta se tarjoaa käyttäjälleen erittäin luotettavan tehoa mittaavan harjoitteluvälineen. Wattbikessa on portaaton vastuksensäätö, jonka vastus tulee sekä ilmanvastuksesta että magneettivastuksesta, joita voi käyttää sekä rinnan että erikseen.wattbike

Nykyään Wattbike on käytössä maailman huippupyöräilyjärjestöissä mm. Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Ranskassa, sekä ammattilaisjoukkueissa ja huippu-urheilusssa pyöräilyssä ja triathlonissa. Myös muiden lajien urheilulajit kuten, Valioliigan jalkapallo seurat, Rugby joukkueet, Rugby Football Union, Formula Yksi kuljettajat, Englannin maahockey-joukkue, Iso-Britannian soutajat, purjehtijat, Englannin Urheilu Instituutti ja UK Sports, ovat ottaneet Wattbiken harjoitteluvälineekseen.

Lisätietoja: wattbike.com/fi/

Teksti: Veikko Sinisalo

Tagit : aika-ajohapenottoharjoittelukesäharjoittelutempotreeniohjelmavo2Wattbike

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.