HarjoitteluUutiset

Urheilijaesittelyssä Jari-Pekka Huippula

Urheilijaesittelyssä tällä kertaa Jari-Pekka Huippula. Liikunnan monitoimimies Sastamalasta.
Mutta kerrohan lukijoille kuka olet ja mistä tulet?
Olen Jari-Pekka Huippula Sastamalan Häijäästä.

jari-pekka huippula

Puuhaat myös käsittääkseni päivätyöksesi jollain tavalla liikunnan parissa, kerro siitä lisää?
Olen koulutukseltani urheiluhieroja ja fysioterapeutti. Lisäksi opiskelin pari vuotta sitten personal traineriksi. Minulla on Häijäässä oma firma, JPH Fysio, jossa minulla on asiakkainani niin fysioterapia- ja hieronta-asiakkaita kuin henkilökohtaisia valmennettaviakin. Lisäksi ohjaan jonkin verran ryhmäliikuntaa kuten kahvakuulaa ja toiminnallista harjoittelua.

Millainen on urheilutaustasi?
Minulla on hiihtotausta piiri- ja kansallisella tasolla, mutta hiihdon lopetin aikanaan 24 vuotiaana lähtiessäni opiskelemaan. Sen jälkeen kuntoilin 90-luvun ja hölkkäilin muutaman maratonin. 2000-luvun alussa innostuin rullaluistelusta ja kilpailinkin rullapikaluistelussa lähinnä maraton-matkoilla ja osallistuin parina vuonna myös mastersien EM- ja MM-kisoihin ilman mainittavaa menestystä. Rullaluistelun saralla yksi ikimuistoisimpia kisoja oli osallistuminen Suomesta kootussa joukkuessa Le Mansin 24h rullaluistelukisaan. Rullaluistelun hieman hiipuessa maassamme innostuin pyöräilystä ja etenkin pyöräilyn tempoajoista. Eli olen ollut intohimoinen kestävyysurheilumies pienestä pitäen.

Haastattelun mielenkiintoa lisää se että olemme samoja kisoja joskus kolunneet tempon merkeissä. Mikä sitten nosti innostuksesi kokeilla triathlonia?
Vuonna 2014 olin treenannut talven hyvin kohti kesän tempoja, mutta toukokuussa minulla tuli pahoja niskaongelmia ja kaularangasta löytyikin välilevyn pullistuma enkä voinut ajaa koko kesänä pyörällä. Työn puitteissa olin tehnyt yhteistyötä triathlonisti ja valmentaja Kai Söderdahlin kanssa ja hän innosti minua triathloniin , josta olin toki ollut jo jonkin verran kiinnostunutkin. Kaitsu vei minut sitten ”puoliväkisin” uimaan ja kun se alkoi joten kuten sujumaan laji vei saman tien mennessään. Kun myös pyörä kulki mukavasti ja juoksukin alkoi hiljalleen kehittymään, niin sehän oli sitten menoa triathloniin pariin ihan täysillä. Vuonna 2015 osallistuin jo useampaan kisaan kesän huipentuessa silloin puolimatkalle Tahkolla.

jari-pekka huippula
Treenaatko oma-aloitteisesti vai onko sinulla valmentaja?
Treenaan Aqua Plussan Ironman-tiimissä, jossa Söderdahlin Kaitsu toimii valmentajana ja on samalla minunkin valmentaja. Kaitsu teki mulle ensimmäiset triathloniin tähtäävät ohjelmat huhtikuussa 2015.

Mikä sen merkitys on lajissa?
Itselleni valmentajan merkitys on ollut valtava. Vaikka olen itse valmentanut hiihtäjiä, olen opiskellut valmennusta ja teen pt-hommia tarvitsen itselleni valmentajan, koska omaan tekemiseen helposti sokaistuu ja harjoittelu saattaa muuttua esim liian tasapaksuksi. Ja esimerkiksi harjoittelun rytmittäminen on todella tärkeää ja näillä määrillä, kun ei tässä enää mikään nuorikaan ole; joskus valmentajan pitää myös toppuutella intohimoista treenaajaa. Tottakai triathlon on itselle myös uusi laji , joten kokeneen triathlon-ammattilaisen kokemusta, näkemystä ja ohjausta tarvitaan. Lisäksi juuri uintiin, joka on mulle se selkeästi heikoin osa-alue, tarvitsen valmentajan jo tekniikan oppimista ja harjoittelua varten. Meillä on myös paljon yhteistreenejä ja laadukas ryhmäharjoittelu tunnetusti kehittää myös yksilöitä; näkeehän sen jo norjalaisista hiihtäjistäkin.

Oletko osannut kaikki 3 lajia aina kunnolla? käsittääkseni moni jonkin näistä kolmesta lajin harrastaja haluaisi kokeilla triathlonia mutta jokin kolmesta puuttuu.
Kuten edellä mainitsin, niin uinti on ollut ja on edelleen se heikoin laji. En ole koskaan ollut mikään innokas uimari, se ei ole ollut helppoa enkä ole kovin hyvin viihtynyt vedessä; onhan se aina ollut niin kylmääkin 🙂 Kovalla treenillä ja motivaatiolla ja esim meidän tiimissä laadukkaalla, ohjatulla ryhmäharjoittelulla kaikessa voi kuitenkin kehittyä. Viime talven uin keskimäärin 4x viikossa ja uinti on tällä hetkellä sellaista, että selviän triathlonin uintimatkoista, vaikka vauhti ei vielä päätä huimaa. Työtä on sen suhteen edelleen paljon edessä, mutta jos ja kun kehitys jatkuu edelleen, niin ensi vuonna uin taas hiukan kovempaa. Jos esim uintiin tarvitset opetusta, niin ota rohkeasti vaikka muutama uintitunti ja pääset alkuun. Triathlonseuroista saa varmasti myös apua alkuun pääsemisessä ja on myös firmoja, kuten Aqua Plus, joista saa triathlonvalmennusta. Asiantuntevalla ohjauksella pääsee hyvin alkuun. Kaikkea oppii, kun on intohimoa, halua kehittyä ja riitävää omistautumista.

jari-pekka huippula

Mikä näistä on vahvin?
Kuten arvata saattaa, niin pyöräily on mulle se vahvin ja olenkin ollut kisoissa ikäluokkani parhaita pyöräajoissa. Heikohko uinti, vahva pyörä ja kohtalainen juoksu; näillä mennään tällä hetkellä.

Miten tri-treeni on vaikuttanut aika-ajoon, sanotaan että juoksu syö pyöräjalkaa, pitääkö paikkansa?
Mieli olisi tehnyt ajaa kesällä myös joku tempokisa, koska minusta tuntuu, että olen tällä hetkellä kovemmassa tempokunnossa kuin silloin, kun ajoin pelkkää pyörää. Pyöräilijät voivat olla eri mieltä, mutta itse olen nyt sitä mieltä, että monipuolinen ja laadukas triathlonharjoittelu ei syö pyöräjalkaa.

Teit tahkolla ensimmäisen täysmatkasi? kerro siitä?
Se oli huikeimpia urheilullisia kokemuksia, mitä olen tehnyt. Täytän pyöreitä loppukesästä ja olin ajatellut antaa itselleni ”lahjaksi” jotain riitävän isoa urheilua saralta, nyt se oli tämä täysmatka. Lähdin luottavaisin mielin matkaan, sillä olin harjoittellut todella hyvin. Tosin kevään paha pyöräonnettomuus Mallorcalla vaikeutti jonkin verran kevään harjoittelua, mutta siitäkin selvisin ja kesän harjoittelu meni sitten hyvin. Lähinnä uintiin onnettomuus vaikutti eniten eikä uinti kesän aikana enää ollut ihan sitä mitä keväällä.Tahkolla uinti oli sitten sitä mun tämän hetken tasoa, tasaisen hitaasti aikaan 1.30. Pyörä kulki suht hyvin ja mäkisen vaihteleva maasto sopi mulle ja 180km kulki aikaan 5.21. Juoksu lähti hyvin tavoitevauhtia hiukan alle 5.00/km ja puolimaraton meni vielä 1.47. Viimeiset parikymppiä oli sitten jo hyvin raskaat, mutta maraton kuitenkin 3.51 ja koko kisan loppuaika 10.50. Hyvä debyytti, oma ikäsarjan 2:n sija ja aikakin ihan ok ja ei ihan niin tyypillisellä täyden matkan reitillä, sillä reittihän ei ole mikään nopein etenkään juoksu osalta. Huikeat fiilikset kaikkinensa ja onhan ensimmäinen täysmatka aina se ensimmäinen.
Miten palautuminen on sujunut, kauanko palautuminen ottaa aikaa ja mitä siitä pitää ottaa huomioon.
Nyt on vajaa viikko kisasta. Lihaskipua ja jäykkyyttä ei enää juurikaan ole, mutta lihaksissa tuntee kyllä vielä väsymystä ja muutamana aamuna olen myös herännyt itselleni oudon aikaisin eli kaikesta huomaa, että palautuminen vie aikaa näin kovasta suorituksesta. Täydelliseen palautumiseen menee varmasti muutama viikko. Elokuun harjoittelenkin fiilispohjalta tunteen mukaan ilman tarkempaa ohjelmaa. Alkuun lähinnä uintia ja maastopyöräilyä ja sitten myös juoksua.

jari-pekka huippula

Mitkä ovat seuraavat isot tavoitteet?
Nyt palautellaan ja ensi vuoden loppukesään on tarkoitus valita joku Ironman-kisa euroopasta. Ja kyllähän se 10 tunnin alitus kieltämättä kiinnostaa.

Olet perheellinen mies, miten kotiväki suhtautuu treenitunteihin. Näinkin kovalla tasolla niitä tulee varmasti jonkin verran viikkotasolla.
Treenaan vuositasolla n. 650-700h ja se on kieltämättä aika paljon perheelliselle yrittäjälle. Viikkotasolla se tarkoittaa 10-15h ja kovemmilla viikoilla 15-20h. Perheen kanssa on asioista sovittu ja mun mielestä on erittäin tärkeää, että koko lähipiiri sitoutuu tavoitteisiin. Ja kun saat harrastaa sitä mistä nautit, niin olet varmasti myös onnellinen ja hyväkuntoinen, jolloin useimmiten pystyt olemaan hyvä myös muille. Tottakai asioista pitää sopia ja sovitellakin, mutta hyvällä suunnittelulla moni asia järjestyy. Ja onhan siellä myös lepopäiviä, kuten jokainen perjantai ja esim silloin on yhteistä aikaa. Monesti myös viikonlopun treenit on tehty puolen päivän tienoissa. Mutta tottakai näillä harjoitusmäärillä täytyy antaa iso kiitos tuesta ja ymmärryksestä koko perheelle.

Millainen on tyypillinen treeniviikkosi?
Talvikaudella viikkorytmi oli 2:1 ja keväällä 3:1

Tyypillinen viikko viime talvikaudella oli:

  • Ma ap. uinti ip. voima
  • Ti juoksu tai esim. porrastreenit
  • Ke ap. pitkä PKI mtb tai hiihto ip. lyhytuinti
  • To ap. Wattbike tai juoksu ip. uinti
  • Pe lepo
  • La ap. juoksu+uinti ip. voima
  • Su pitkä PK; pyörä, mtb, hiihto…

Tyypillinen kesän harjoitusviikko:

  • Ma ap. uinti+voima ip. juoksu
  • Ti ap. pyörä tai Wattbike ip. yhdistelmäharjoitus tai harjoituskisa
  • Ke pitkä PKI mtb
  • To ap. tempotreeni tai juoksu ip. uinti
  • Pe lepo
  • La juoksu+uinti
  • Su pitkä PK pyörä

Miten ravintopuoli, oletko jonkin koulukunnan ihmisiä vai laitatko suuhusi mitä mieleen juolahtaa?
Uskon monipuoliseen kotiruokaan ruokalautasmallin mukaan. Pyrin syömään 5-6x päivässä monipuolisesti ja laadukkaasti ilman sen kummempia ihmeellisyyksiä.

jari-pekka huippula
Entäs lisäravinteet, näetkö välttämättömäksi ja jos niin mitä löytyy sinun kaapistasi?
En käytä hirveästi lisäravinteita. Säännöllisesti käytän lähinnä heraproteiinia, jonka säännöllinen käyttö myös lisää vastustuskykyä. D-vitamiinia käytän lokakuun alusta maaliskuun alkuun. Aamuisin otan C-poretabletin ja monivitamiinitabletin. Palautusjuomia käytän jonkin verran kovemmilla treenijaksoilla. Siinäpä ne.
Tiedän että omistat Wattbiken, millainen hyöty siitä on triathlon treenissä?
Wattbike on ehdottomasti yksi iso syy pyöräilyvauhdin kehittymiseen. Wattbiken hyötyjä ovat mm. realistinen ja erittäin hyvä poljintuntuma, pyöräilytekniikan kehittyminen ja harjoitukset pystyy toteuttamaan hyvin tarkasti suunnitelman mukaan. Mielestäni Wattbike on sisäharjoittelupyörin ehdoton ykkönen, suosittelen.

Olet myös järjestänyt aikanaan ylämäkitempo kisan maastopyörillä ja JPH-Fysio tempon sastamalassa. Ovatko nämä tulossa myös ensi kaudelle?
Ylämäkitempo on suunnitelmissa tälle syksylle. Myös JPH Fysio tempo tulee olemaan ohjelmassa. Vielä ei ole päätöksiä siitä, että onko se virallinen kansallinen kisa, mutta ainakin sen lupaan, että se tulee olemaan ohjelmassa jälleen ensi keväänä

Terveisesi lukijoille?
Jos triathlon tai jonkun muun lajin tapahtuma kiinnostaa, niin ota rohkeasti tavoite itsellesi, käytä tarvittaessa ohjausta tai valmennusapua, ala matkata kohti tavoitettasi ja ennen kaikkea nauti matkasta! Hyvää loppukesää ja syksyä sekä antoisia treenejä kaikille lukijoille!
t: JP

Aika-ajo.com toivottaa JP:lle tsemppiä treeneihin ja kisoihin.

Tagit : jari-pekka huippulajuoksutempotriathlonurheilijaesittely

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.