HarjoitteluOutdoor

Bikepacking Turku-Rovaniemi osa 2

Bikepacking Turku-Rovaniemi osa 2. Lue ensimmäinen osa täältä.

1.Päivä 23.6. Turku-Rauma 111,9km

Ensimmäinen ajatus kaupungista poistuttuani oli että kyllä tämä vastatuuli kääntyy. No ei vaan kääntynyt koko 111,9 km vastatuulta. Tässä vaiheessa pojalta otettiin luulot pois. Ensimmäinen pysähdys tapahtui mynämäen valintatalolla ja mukaan lähti purkki tonnikalaa italianpata pussi ja 3 banaania.

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Muutama maantiepyöräilijän kanssa vaihdettiin kuulumisia ja toivotettii kireitä ketjuja puolin ja toisin. Nälkä alkoi jo koputella ovella ja navigaattorin näytölle ilmestyi pieni lampi ja tämähän olisi oiva tilaisuus vetää lounas naamaan.

No tottakai tämänkin pikkutien päästä löytyi jonkun mökki. Pahoittelin häiriötä ja vaihdettiin taas kuulumisia ja jatkoin matkaani parempaan lounas paikkaan. Peltoaukean keskellä pönöttää lato ja vähän varjoa ja tuulen suojaa. Italianpata tulille ja kitusiin. Tästä enää muutama kymmentä kilometriä ja pääsee huilaamaan.

Perillä yösijaksi oli jo aijemmin sovittu katto pään päälle ja suihku ja kaikki muut herkut. Pienten venyttelyiden jälkee yritin vielä toivottomasti löytää kaupan joka olisi ollut auki. Seuraavan päivän ruokatarpeet jäi vielä kauppaan. Avoinna olevalta huoltoasemalta kävin hakemassa leipää iltapalaksi ja sen jälkeen pika pikaa suihkuun ja lepäämään.

2.päivä 24.6. Rauma-Kankaanpää 140,3 km

Raumalta lähtö alkoi heti sateisissa merkeissä ja loppua ei näkynyt. Jälleen kaupungista pois päästyä edessä oli uskomattomia polkuja pitkin peltoaukeita ja metsäpolkuja monta kilometriä. Tämä oli sitä mitä olin reissulta toivonut, pieni sade tihkutteli kasvoille, ilma oli raikas ja sopivan lämmin. Rauma ja Porin välillä oli mahtava myötätuuli ja parhaimmillaan vauhti oli 40km/h ja vettä vaakatasossa mutta sillä hetkellä osasin nauttia myös siitä. Porista piti löytää lounaspaikka juhannus lauantaina. Paikaksi oli helppo valita paikallinen kebab kioski, kun muuta ei oikeen tuntunut löytyvän. Taas oli tankattu niin että päästiin matkaan.

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Mieleeni paloi myös kuinka kylässä nimeltä Lassila eräs rouva huusi ovelta perääni. Ensimmäinen ajatus oli että nyt on jotain sattunut, kurvasin takaisin rouvan pihalle ja hän totesi nauraen ”Ethän sinä ole Eino!”

No en ollut Eino mutta hetken keskustelu tuokion jälkeen vaihdoin reppuuni ”kuninkaanlähteestä” vettä ja rouva oli silmin nähden tyytyväinen kun sai hetken höpötellä. Lähtiessäni pihasta huusi perääni ”kiitos vielä miljoonasti”. Näistä sanoista tulin itsekin todella hyvälle tuulelle, kuinka pienestä tämäkin voi olla kiinni.

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Kankaanpäässä aiemmin käyneenä näin tutun kyltin ja muutaman riemun kiljahduksen saattelemana kiristin tahtia kohti Niinisalon varuskunnan harjoitus aluetta. Löysin lopulta laavun joka oli erinomainen: juoksevaa vettä, kuivat puut ja iso laavu.

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Kysyin vielä ohikulkijalta jos läheltä löytyisi peseytymismahdollisuuksia. Kuin tilauksesta kaveri ilmoitti että 5 km päästä löytyy iso leirintäalue ja siellä pääsisi uimaan ja saunomaan. Otin leirintä alueen sunnaksi ja tällä pienellä matkalla mietin, että eikö tämä koskaan lopu. Olin tässä kohtaa jo todella väsynyt pyörän selässä istumiseen. Sauna löytyi vihdoin, epäröin jättää koko reissu omaisuuden pyörään kiinni leirintäalueelle mutta kaikki pysyi saunomisen ajan tallessa. Tämän jälkeen palasin takaisin laavulle pilkkomaan puut, sytyttämään nuotion ja kuivaamaan vaatteet.

3.päivä 25.6. Kankaanpää-Alavus 137,2 km

Herätys 05:30 ja kylmissään lisää puita nuotioon että saadaan takki vielä kunnolla kuivaksi. Ilman kiireitä keittelin aamupuurot ja aamukahvit. Päivä näytti selkenevän pikkuhiljaa ja sadevaatteita ei tarvinnut. Pyöräily ei tuntunut enää yhtään niin haastavalta kuin edellisenä päivänä toki ilmankin oli eri mutta jalat tuntuivat tuoreelta hieman katkonaisten unien jälkeen. Etenin Parkanoon todella nopeasti muutamassa tunnissa. Jälleen sama ongelma kuin Raumalla jotain piti syödä ja pyörinkin ”keskustassa” edestakaisin hetken kunnes luovutin ja asetuin huoltoaseman pöytään syömään lehtipihviä ja ranskalaisia.

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Matka jatkui Kihniön pikkukylän läpi Seinäjärvelle, missä pääsin muistelemaan lapsuuden kesää missä on tullut aiemminkin pyöräiltyä ja kalasteltua. Kihniön jälkeen tapasin reissun ensimmäiset pyöräretkeilijät Saksasta ja Puolasta. Reissaajien lähtiessä huomasin kuinka molemmat laittoi kuulokkeet korville, kysyin että ”kuinka uskallatte ajaa kuulokkeet korvilla?”. Vastaus oli hämmentävä ”nämä ovat niin rauhallisia teitä, että ei hätää”. Minun kohdalla asia tulisi vielä muuttumaan. Juttu tuokion jälkeen toivotimme toisillemme hyvää matkaa. Jälleen perille päästessäni tervetuliasparaati oli mahtava ruoka pöydässä ja saunaankin hoputettiin oluen kera! Kiitos vielä siitä!

4.Päivä 26.6. Alavus-Kaustinen 134,2km

Edellisen päivän ja illan ruokailu tuotti selkeästi tulosta. Sain syödä ja juoda todella hyvin. Se näkyi aamulla, ei olisi millään tohtinut lähteä notkuvista pöydistä.

Lähtö kuitenkin koitti ja päätin aloittaa todella rauhallisesti. Suunnitelma piti Veteliin asti. Koko matkan takanani varjosti sadealue. Kaupassa käynnin aikana alue eteni jo ylle niin että ehti hieman ripsahtaa. Lounas salaatti ja jälkkäriksi donitsi upposi ennätys aikaa  ja pääsin vielä suurinta sadealuetta pakoon. Tällä matkalla huomasin viihdyttäväni itseäni arvaamalla suoran pituuden mahdollisimman lähelle. Suorat olivat vakuuttavan pitkiä ja rauhallisia pelkän suon ympäröimänä.

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Arki on myös alkanut pohjanmaalla ja se näkyy rekkojen määrässä. Reittiä suunnitellessa otin tämän huomioon, mutta koko reittiä ei voinut piirtää pelkän hiekkatien varaan, joten tänään oli päivä jolloin sai pelätä koska täysperävaunu imaisee mennessään. Isomman auton kuulee mielestäni hyvin, kun oli rauhallinen tie ehdin myös reagoida ajamalla suosiolla syvemmälle pientareen puolelle.

Tässä huomasin myös takavalon tarkeyden että olisi edes jotain millä näkyä tien reunassa. Pidin valoa lähes kokoajan vilkkuvana jolloin se kiinnittäisi auton huomion helpommin.

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Kaustisten päässä tarkoitukseni oli nukkua kodassa kallion huipulla, mutta mukavuuden halu vei voiton eikä minussa ollut tarpeeksi miestä jäämään laavuun, vaan laskettelin kalliopolkuja pitkin keskustaan hostelliin. Jälleen runsas tankkaus ettei vain jäisi nälän vuoksi tienposkeen.

5.Päivä 27.6. Kaustinen-Oulainen 135,8 km

Aamun startti oli helppo. Aurinkokin paisteli hieman pilvien välistä. Tiesin että vettä oli luvassa ja olin asennoitunut siihen että sitä tulee koko päivän. Noin tunnin ajelun jälkeen vettä alkoi tulla niin että jouduin laittamaan takin ja housut päälle jotten kastuisi läpimäräksi. 30km jälkeen pääsin pois autotien varresta upeille metsäautoteille ja poluille. Tätä kesti maatalosta toiseen ja päädyin lopulta Sieville kun kilometrejä oli takana 80km.

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Istahdin huoltoaseman nurkalle laittamaan ruokaa ja syömään. Jälkiruuaksi uskaltauduin huoltoasemalle ja kuppi kuumaa ja munkki teki tehtävänsä! Taas pirteänä liikkeelle ja valtaosa loppumatkasta oli metsäautotietä joka mutkitteli  tuulivoimaloiden vierestä ja metsähakkuiden välistä. Tässä vaiheessa alkaa vaiva, jota en osannut ennen matkaa kuvitella edes pienessä mielessä.

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Vasen polvi alkoi oikutella, mutta päätin että Oulaisissa pääsisin lepäämään riittävästi. Viimeinen 20km oli tuskallinen taival. En saanut kipua pois mielestä lainkaan, kun joka polkaisulla polvilumpion alla tuntui vihlaisu. Pääsin perille oikea  jalan turvin ja sain huoneen mielestäni isokokoisesta hotellista joka oli jäänyt suoraan 90-luvulle. Paikka kokonaisuudessaan oli aika surkuhupaisa ja sain erikoisimman hotellikokemuksen eläessäni.

6.Päivä 28.6. Oulainen-Oulu 113,6

Aamu alkoi heti pahaa enteillen. Heti sängystä noustessa tunsin vihlaisun polvessa. Otin heti särkylääkettä se ehtisi alkaa vaikuttaa.

Seuraavan pettymyksen toi ”aamupala”. Hotellin aamupala sisälsi jogurttia, ruisleipää ja muutamaa erilaista leivänpäällistä ja tietty kahvi. No vaihtoehtoja ei ollut, joten nautin runsaan aamupalan ja palasin huoneeseen pakkaamaa.

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Joka kerta pakatessa huomasin, että en osaa pakata aina samalla tavalla. Tietysti asiaa hankaloitti se, että joka aamu piti valita laittaisinko sadekamat vai mentäisiinkö kevyemmällä varustuksella. Laukkuja oli erittäin miellyttävä pakata, kun jokaista laukkua ei tarvitse tunkea täyteen ja pakkaus tapaa oli helppo muuttaa. Sopii kaltaiselleni huithapelille.

Heti lähdön jälkeen tiesin, että matka Ouluun tulisi olemaan vaikein etappi. Tässä vaiheessa myös polvi alkoi olemaan siinä kunnossa etten tulisi jatkamaan enää Oulusta eteenpäin pyörällä. Muistan tästä välistä sen, että muutamaa poikkeusta lukuunottamatta autot ajoivat todella välittämättä siitä mitä valkoisten viivojen ulkopuolella tapahtuisi.

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Tälle matkalle jätin taivaantuuliin myös lukuisia voimasanoja minkä koin helpottavan oloa. Lähestyessä Oulun keskustaa olin tehnyt päätöksen siitä, että minun ja polven yhteistyö loppuisi lääkärin vastaanotolle. Yksi soitto vakuutusyhtiöön ja seuraavaksi päiväksi oli vastaanotto varattu ortopedille.

Aiemmin perheen kanssa sovittu tapaamispaikka oli Oulu. Suunnitelmassa ja aikataulussa oli tähän mennessä pysytty. Lääkärisetä kertoi polvessa olevan rasitusvamma, jota en todellakaan ollut ottanut huomioon ennen reissua. Ja jo edellisenä päivän olin todella pettynyt itseeni ja harmissani kun tiesin että matka tulee päättymään, vaikka ajohaluja ja fyysistä kuntoa lukuunottamatta polvea olisi vielä ollut.

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Jälkeenpäin ajateltuna viisain päätös harrastuksen jatkumisen kannalta. Se miten pitkään ja hartaasti matkaa suunnittelin ilta toisensa jälkeen, jätti kyllä pahasti hampaankoloon, että tämä ei todellakaan jäänyt viimeiseksi reissuksi.

Trek Stache 7 oli hyvä valinta reissukaveriksi, vaikka rengas on leveä. Poluilla kuitenkin pyörä loisti läsnäolollaan eikä tarvinnut huoli siitä mistä ajoi. Uusi pyörä toki on jo kiikarissa kunhan saadaan vaihdettua vanha rahaksi. Laukut edelleen pakattavuudeltaan hyvät ja veden pitävyys todella punnittiin. Joka kerta kun laukkuun laittoi jotain kuivaa sai sen myös kuvana ulos. Tanko- ja satulalaukku ei juuri hölskyneet ja kesti rankankin juurakko ajelun vastoin sitä mitä ensin epäilin!

Jälkeenpäin voin ehdottomasti suosia myös maastopyörällä retkeä tekeville lepotankoa. Säästin tutkasti voimia pitkillä sateisilla suorilla ja pääsin helposti huilaamaan tangolle.

6.päivää, Yht 773km.

Kireitä ketjuja!

Aleksi Sanaksenaho
+358 40 56 53 143

Booking.com
Tagit : Bikepacking Turku-Rovaniemi

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.