Testit

Pole Bicycles kampeaa maailmalle

Lyhyesti: Pole Bicycles on uusi kotimainen pieni pyörämerkki, joka tähtää maastohenkisellä mallistollaan maailmalle.

Oman pyörämerkin perustaminen ei tässä taloustilanteessa tässä maailmankolkassa ole ehkä ensimmäisenä kaikkien mielessä. Jyväskyläläinen kaksikko Leo Kokkonen ja Patric Wladimirov eivät kuitenkaan pelkää ottaa haastetta vastaan. He ovat jo vuoden ajan kehitelleet omaa pyörämerkkiään, joka kantaa nimeä Pole Bicycles.

Pole Bicycles mallisto koostuu aluksi viidestä maastohenkisestä fillarista. Liikkelle lähdetään city-, xc-, trail-, am- ja enduropyörillä. Vaikka mallisto koostuu viidestä eri rungosta, käytännössä erot saadaan varioimalla samaa pohjaa. Jäykkäperäinen malli rullaa 29-tuumaisten renkaiden varassa, muut pyörät ovat varustettu 27,5-tuumaisilla renkailla. Runkomateriaalina on alumiini ja jäykkäperäisessä teräs. Tällä hetkellä käynnissä on ankara testipyörien koeajo ja malliston hienosäätö.

Polen suunnittelufilosofiana on tehdä kestäviä ja tarkoituksenmukaisia pyöriä. Tarkoituksenmukaisuus näkyy käytännössä esimerkiksi alamäkipyörässä nopeutena ja toisaalta kaupunkimallissa mukavuutena. Hinnat on tarkoitus pitää kaikissa malliston pyörissä kohtuullisina.

pole bicycles polelink keskio

Polen erikoisuus on uniikki patentoitu keskiöratkaisu, joka on nimetty PoleLinkiksi. Normaalisti täysjoustopyörissä on keskiön ja takajouston nivel erikseen. Polen pyörissä nämä on yhdistetty. Keskiö ja takajouston nivel ovat rakennettu saman akselin ympärille. Ratkaisusta on moniakin etuja. Ensimmäinen on luonollisesti yksinkertaisuus. Yksi nivel on vähemmän kuin kaksi. PoleLink on helppo huoltaa ja se on kestävä. Toisaalta ajo-ominaisuudet ovat tasaisemmat. Perinteisessä joustossa ketjun kireys vaihtelee jouston asennosta riippuen, mutta PoleLinkissä rattaiden etäisyys on aina vakio. Näin pyörän ajo-ominaisuudet pysyvät vakioina olosuhteista riippumatta. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi parantuneena pitona.


Pole Bicycles

Pole on julkaissut sivuillaan PoleLinkistä kertovan videon.

Innovatiivisen pyörän lisäksi tavoitteena on tuoda jotain uutta myös jälleenmyyntiketjuun. Pole Bicycles pyörän voi ostaa ilman välikäsiä netissä tai sen voi tilata suoraan läheiseen pyöräliikkeeseen koottavaksi. Toistaiseksi jälleenmyyjäverkostoa ei vielä ole, mutta kiinnostuneet fillariliikkeet voivat kuulemma olla Poleen jo yhteydessä (vink vink!). Suuremmat liiketoiminnalliset suunnitelmat eivät ole vielä julkisia, mutta jotain uutta on luvassa, koska Tekes on saanut houkuteltua mukaan rahoittamaan projektia. Selvää on, että Suomen markkinat eivät pyörämerkkiä pidä pystyssä ja tavoitteena onkin kansainväliset markkinat.

pole bicycles keskio

Leon ja Patricin juttuja kuunnellessa välittyy kuva, että nämä miehet tietävät mistä puhuvat. Eikä ihme, sillä Leo on ajanut kilpaa alamäkiajossa ja suunnittelee seuraavaksi valloitusta enduropuolella. Lisäksi hän on pyörittänyt omaa teollisen muotoilut toimistoa kymmenen vuotta. Polessa yhdistyvät nämä kaksi maailmaa. Patricilla taas on kokemusta logistiikasta ja yritysten johtamisesta, joten hän vastaa Polella näistä asioista.

Idea omasta pyörästä on kytenyt Leon mielessä jo pitkään. Suunnittelualan ammattilaiselle on tuon tuosta putkahdellut kehitysideoita fillareihin. Alkuun haaveena oli rakentaa pyörä vain omaan käyttöön, mutta lopulta ajatus paisui omaksi pyörämerkiksi.

Pyörän suunnittelussa vaikeinta on kokonaisuuden hallinta, Leo kertoo. Geometria, vipusuhteet, renkaat, hitsausvarat, osien standardit, vaihteiden ja muiden osian liikkumavarat ovat esimerkkejä asioista, jotka on otettava huomioon. Ja kaikki vaikuttavat ajo-ominaisuuksiin. Leo vertaa pyörän suunnittelua Legoilla rakentamiseen. On olemassa joukko palikoita, joista runkoa voi lähteä suunnittelemaan. Suunnittelu tehdään hyvin pitkälle tietokoneella CAD-ohjelmalla, mutta lopullinen totuus paljastuu vasta kun pyörä on käsissä. Pole Bicycles pyöristä on valmistettu useita testiversioita Englannissa koeajoja varten.

pole bicycles mtb maastopyora koemalli

Tuotantopyörät tullaan valmistamaan pyöränvalmistuksen luvatussa maassa Taiwanissa, jossa Leo ja Patric kävivät tutustumassa tuotanto-olosuhteisiin. Kysymyksiin pyörän kotimaisuusasteesta miehet vastaavat pilke silmäkulmassa, että “kyllä tässä on aika paljon töitä tehty ihan Suomessa”.

Monta unetonta yötä on vielä edessä, ennen kuin Pole Bicycles tuotantopyörät ovat valmiita toimitettavaksi asiakkaille. Tarkoitus on saada pyörät kesällä markkinoille ja ennakkotilauksia voi vielä tehdä. On hienoa nähdä Suomessa tällaista yrittämisen meininkiä, jossa laatutuotteen kanssa lähdetään ponnistamaan maailmalle!

Tagit : maastopyörämaastopyöräily

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.