OutdoorTestit

Esittelyssä Kona Unit – sinkula metsään ja kaupunkiin

Esittelyssä Kona Unit – sinkula metsään ja kaupunkiin

Olen jo pitkään etsinyt hyvää pyörää mahdollisimman monipuoliseen käyttöön. Tarvitsen maastopyörän, joka kulkee kaupungissa ja metsässä, on luotettava, laadukas ja yksinkertainen. Haen varmaa menopeliä, joka ei hajoa yli 100 kiloa painavan kuskin ja varusteiden alla. Tarkoitus on lähteä sen kanssa myös pidemmille (muutaman päivän) metsäreissuille. Pyörä tulee ympärivuotiseen käyttöön. Eli sellainen pyörämaailman ”panssarivaunu” maasto-ominaisuuksilla, joka kestää.

Tässä ovat kriteerini:

 • Kestävä
 • Laadukas
 • Saa pyörälaukut tarvittaessa kiinni
 • Ei paljoa liikkuvia osia
 • Luotettava
 • Sopii kaupunkiajoon
 • Sopii maastoon
 • Sopii retkeilykäyttöön
 • Kestää 110kg kuskin ja kamat
 • Edullinen

Näillä kriteereillä joutui tekemään kompromisseja, koska budjetti ei ollut rajaton. Jotenkin kuitenkin heti alussa tulin siihen tulokseen, että sinkula-maastopyörä voisi olla sopiva ratkaisu. Liikkuvien osien määrä on tuolloin minimaalinen. Hyvä niin, koska pyörän huoltaminen ei ole vahvimpia taitojani. Puhjenneen kumin osaan kyllä vaihtaa, mutta vaikkapa vaihtajan korvakkeen vaihtaminen voisi olla hankalaa. Pikkujuttu harrastajalle, mutta retkeilyn ollessa pääjuttu ja pyörän ollessa väline siirtymiin, haluan minimoida muuttujat mahdollisten vaurioiden osalta. Tykkään myös siitä ajatuksesta, että ”mitä yksinkertaisempi – sitä varmempi”.

 

Tutustuin erilaisiin vaihtoehtoihin ja lopulta päädyin ostamaan Kona Unit 2016 mallin. Valintani kanssa auttoi Ajopyörä (www.bikeshop.fi). Kyseessä on kaikenkestävä singlespeed plus-renkailla. Haluttaessa Unitiin voi vaihtaa 29-tuumaiset renkaat.

Tässä vielä pyörän speksit Bikeshopin sivuilta:

 • Runko: Reynolds 520 Butted Cromoly (teräsrunko)
 • Etuhaarukka: Kona Plus Fork
 • Kammet: FSA Comet Modular
 • Eturatas: 32t
 • Takaratas: Joytech 18t
 • Keskiö: FSA 7100
 • Polkimet: Kona JackShit
 • Vaihtajat ja vivut: Ei tarvita!
 • Jarrut: Tektro HDM285, 180mm jarrulevy edessä, 160mm takana
 • Jarrukahvat: Tektro HDM285
 • Ohjainlaakeristo: TH ZST No.10
 • Ohjaustanko: Kona XC/BC Riser
 • Satula: WTB Volt Comp
 • Kiekot: Alex MD40, Joytech navoilla
 • Renkaat: WTB Trailblazer TCS 27.5×2.8”

 

Miksi plus-pyörä? Koen, että plus-pyörä on monipuolisempi kuin läskipyörä ja sopii enemmän omaan käyttötarkoitukseeni. Lumi/hiekka-ajoa tulee vähemmän ja käytännössä liikun pääasiassa metsä-, hiekka- ja asfalttiteillä. Haluan kuitenkin leveämmät renkaat maastoon, joten plus tuntuu juuri sopivalta kompromissilta. Kona Unit on jäykkäkeulainen, joten isot kumit tuovat ajomukavuutta ja parempaa pitoa. Huomionarvoista on myös se, että läskipyörään verrattuna plus-pyörä on huomattavasti nopeampi kaupungissa.

Pyörän ostettuani saan jatkuvasti kysymyksiä ”Miksi vaihteeton?” yms. Eiköhän vaihteet keksitty sen takia, että ihminen pääsee ylämäet ilman sydänkohtausta? 🙂 Ja ”Sinkula tulee olemaan aina hitaampi, eikö?” Kyllä se näin onkin, mutta tässä on kuitenkin muutama pointti, miksi sinkula on paras valinta minulle:

Yksinkertaisuus: Ei vaihteita, ei ongelmia. Kuten aikaisemmin mainitsin, pidän siitä, ettei minun tarvitse säätää vaihteiden ja vaijereiden kanssa. Kaikkeahan oppii, mutta sinkulassa on ainakin yksi päänsärky vähemmän.

Hinta: Sinkula on huomattavasti edullisempi kuin hyvä vaihteellinen maastopyörä. Maastopyörien rungot ovat kuitenkin osin samoja, hintaerot tulevat osakokoonpanosta. Se on täysin ymmärrettävää, mutta budjetit ovat budjetteja ja näin sinkula on hyvä vaihtoehto, kun haetaan edullista ja kestävää.

Pyöräilyn ZEN: Sinkulalla vain omat jalat ja taidot ratkaisevat, ei muuta.

Parempi treeni: Kun haluaa vauhtia – polkee nopeammin, jalat huutaa ja lihakset kasvaa. Koen, että maastossa saan paremman treenin sinkulalla: Yhden tunnin ajo vastaa parin tunnin ajoa perus maasturilla.

Maastossa pitää aina olla aggressiivinen: Se on vaan tosiasia, että yhdellä vaihteella pitää välillä polkea kovaa, muuten joutuu taluttamaan pyörää.

Sinkula on siisti: Se on vaan mun juttu, etten halua olla kuin muut. Sinkulalla liikkuminen on vaan niin siistiä puuhaa. Pyörä kulkee hyvin ja on nopea muiden ennakkoluuloista huolimatta, joten kyseessä on myös tehokas kulkuneuvo. Fillarilähetitkin ympäri maailman luottavat pitkälti sinkuloihin ja fikseihin. Perusteena on pitkälti tyylin lisäksi luotettavuus.

Kona unit on ollut melkein päivittäisessä käytössä jo kaksi kuukautta. Talviajo sujuu moitteettomasti. Pitoa löytyy ihan kesärenkaillakin. Plus-renkaat tarjoavat sopivasti pitoa liukkailla keleillä, lumessa sekä loskassa. Kunnon lokasuojia suosittelen. Sinkulaan tottumiseen meni hetki, mutta lopulta pidän sen yksinkertaisuudesta. Huomasin sen, että sinkulalla ajaminen on lähinnä asennekysymys.

Kaupunkiajossa Unit on nopea ja hauska peli. Yksi vaihde tuntuu kevyeltä pitkillä suorilla ja alamäessä, jolloin tekee mieli painaa täysillä. Toisaalta yksi vaihde tuo ajoon tiettyä rytmiä, joten kokonaisuudessa ajaminen on tasaista ja minulle sopivaa. Sitä paitsi omat jalat toimivat vaihteina ja voimaa isolla miehellä onneksi riittää hyvin.

Maastossa Unitin vaihde on juuri hyvä. Yhdellä vaihteella ajaminen vaatii hyvää tekniikkaa. Koen, että plus-renkaat helpottavat ajoa metsäpoluilla ja rengaspaineita säätämällä saa hyvän jousituksen aikaiseksi. Jatkossa suunnittelen laukkujen hankkimista pidemmille maastoretkille. Armeijan yksivaihteisilla polkeneille ja sen perusteella mielikuvan luovat huomioikaa että Konassa on vapaaratas, eli navasa ei ole toki lainkaan jalkajarruja. Varsinkin maastossa tämä on etu, koska näin saa jalat oikeaan asentoon esim. juurakoita ylitettäessä tai mäkeen lähdettäessä.

Keväällä tarkoituksena on tehdä muutaman päivän maastoreissuja varusteineen kaveriporukalla. Silloin näkee todellisuudessa kuinka hyvin Unit pärjää muiden maastopyörien kanssa pitkillä matkoilla. Odotukset on tässä vaiheessa kovat, sillä tähän asti olen ollut tosi tyytyväinen hankintaani. Lisäjuttua tulossa.

Vastaan mielelläni kommentteihin jos mietit että onko sinkula sinun juttusi. Pyörän käyttömahdollisuuksista on tässä jutussa käsitelty vasta pintariipaisu. Pyörän kun valjastaa oikeanlaisin laukuin ja sen kanssa lähtee avoimin mielin teltan ja retkivarusteiden kanssa matkaan, niin avautuu täysin uusi maailma.

 

Tagit : konakona unitmaastopyörätesti

6 kommenttia

 1. Itse ostin 29er sinkulan viitisen vuotta sitten. Ajan sillä työ/asiointimatkoja ympäri vuoden. Etenkin päivittäisessä käytössä arvostan pyörän yksinkertaisuutta. Työmatkoilla ei myöskään kaipaa vaihteita, koska päämäärä on tärkeämpää kuin optimaalinen pyöritysnopeus 🙂 Välitystä on tullut arvottua pariin otteeseen ja nykyään taitaa olla 36/20.

  Sinkulalla ajo maastossa vaatii ennakointia, eli aina pitää miettiä pari polkaisua eteenpäin. Jyrkät ylämäet ja tekniset pätkät menee kantamiseksi. Myös pidemmät siirtymät on aika puuduttavia, jos välitys on maastoon optimoitu. Niinpä siirryin itse maastossa vaihdefillariin.

  1. Juu, työmatkoilla tämä Unit loistaa. Tähän asti en ole kaivanut vaihteita maastossa, tosin sitä kokemusta on suht vähän vielä. Onneksi pyörään voi asettaa vaihteet, joten teen niin, jos tarve tulee.

 2. Minkä kokoinen oma unittisi on ja kuinka pitkä olet? Itse olen 184cm ja reiden sisämitta 89cm. Puntaroin L ja XL koon välillä. Ettei tarvitsisi nostaa satulaa taivaisiin. Kokeilemaan lähimpään jälleenmyynti liikkeeseen hieman turhan pitkä matka.

  1. Moi. Minulla on XL-malli. Olen itse 186cm pitkä ja sanoisin, että XL-malli sopii minulle paremmin.

 3. LÖysin juttusi vasta nyt, Harkinnassa on juuri tuo Unit tai Unit X. Mielelläni kuulisin, mitkä ovat kokemuksesi Unitista, kun vuosi on testaijutusta kulunut. Minulla lähinnä työmatka-ajoa ja jonkun verran maastoa. Tuo sinkulan raskaus / keveys mietityttää, toisaalta juuri se cooleus! Unit X on mietinnässä juurikin noiden vaihteiden takia. Onko Unit mielestäsi ns. citymaasturi?

  1. Moi,
   Unit on ollut aktiivisessa käytössä vuoden ja täytyy sanoa, että olen erittäin tyytyväinen. Työmatkat taittuu hyvin, mutta yksi vaihde kaupunkiajossa on välillä lian kevyt. Olen siihen tottunut, eikä se minua haittaa. Alussa ajattelin, että käyn asettamassa vaihteet pyörään, mutta tämä nyt jäi tekemättä. Katsotaan, jos muutan mieleeni tulevaisuudessa. Tykkään itse sinkulan yksinkertaisuudesta. Maastoajoa on kertynyt suhteellisen vähän, mutta tällä pienellä kokemuksella sanoisin, että Unitin keveys on juuri sopiva siihen. Minulle sopisi oikeastaan kaksi vaihdetta – yksi kevyt maastoon ja toinen raskaampi kaupunkiajoon.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.