Testit

Kona Hei Hei Deluxe

Kona Hei Hei Deluxe

Kona Hei Hei DeluxeTestissä tällä kertaa Kona Hei Hei Deluxe 2014, testipyörän toimitti Ajopyörä. Hiilikuiturunkoinen XC-pyörä 29” renkailla.

Ensimmäisenä minun täytyy lukijoille tunnustaa että tämä on ensimmäinen todellinen kokemukseni 29” pyörästä joten tämä teksti on ehkä hyödyllisin niille jotka pohtivat samaa kuin minä: ”Onko 29”ssa todella niin paljon eroa 26”seen kun mitä isot pojat puhuu?”.

Aluksi siis speksit. Erittäin selkeä ja kattava speksilista löytyy Konan sivuilta.

Testikappaleessa erona vakiopyörään oli että takavaihtajana oli tavallinen XT eikä shadow plus. Alkuperäinen osa oli rikkoutunut eikä vastaavaa ollut heti tilalle. Tuo pieni yksityiskohta ei juuri menoa kuitenkaan haitannut.

Kona Hei Hei DeluxePyörän hinta on 3600 euroa mikä sinällään on toki pyörästä melko iso hinta, mutta hiilikuiturunkoisesta täysjousitetusta varsin hillitty. Pyörän hinta koostuu pitkälti olellisimmista komponenteista eli rungosta, iskarista ja haarukasta. Osasarjana on lähinnä käytetty kohtuuhintaista mutta laadukasta SLX:ää vaikkakin oleellisimpaan eli takavaihtajaan on satsattu vähän enemmän. Kiekot ovat vaikeampi juttu koska niissä mielipiteet jakautuvat lähes aina. Monilla on useita kiekkopareja eri tarkoituksiin. Siksi mielestäni tässäkin on hyvänä valintana laitettu peruskevyttä ja kestävää muttei mitään ääripäätavaraa. Tubeless-mahdollisuus on koska kiekot on rakennettu Stanin vanteille (ZTR Rapid, 455g/kpl) mutta vakiorenkaat (Maxxis Ikon) ovat sisäkumeilla. Kokonaisuutena siis voisi sanoa että mitään ei ole vedetty överiksi vaan osavalinnat on tarkkaan optimoitu todellisen tarpeen ja järkevän kokonaishinnan suhteen.

Testikappale (18” rungolla) painoi polkimineen 12,64 kiloa eli varsin vähän. Tämä aiheutti itselleni suurta ihmetystä pyörää aluksi hypistellessä.

Kona Hei Hei DeluxeSitten itse asiaan eli ajotuntumaan. Ensimmäisenä testasin maantieajoa runsaan sadan kilometrin verran. Testausta hieman haittasi se että oli kirpeä pakkanen ja piti pukea niin paljon päälle että vaatteet kangisti. Siitä huolimatta ajo tuntui varsin kevyeltä ja miellyttävältä kunhan satulan oli ensin saanut muutaman säätökerran jälkeen sopivalle korkeudelle. Varsinaista ihmetystä aiheutti renkaiden käsittämättömän hyvä pito. Ennen lähtöä hieman pelotti kuinka on käymän kun kesärenkailla lähtee talven liukkaille mutta koko lenkin aikana rengas ei kertaakaan lipsahtanut missään. Ajotuntuma yleisesti oli erittäin vakaa ja tuntui siltä että annettu voima meni perille eikä jäänyt hillumaan pyörän joustovaraan. Tien epätasaisuuksia ei huomannut juuri ollenkaan mikä entisestään lisäsi ajomukavuutta. Myös keulan etäsäätö (kolme eri porrasta, CTD) oli mukava lisä vaikkakin sen suurin hyöty tulee sitten maastopolkujen välisillä maantiesiirtymillä.

Näyttökuva 2014-1-24 Kona Hei Hei Deluxe 19.49.07Seuraavaksi vuorossa olikin maasto. Sinne pyörä todella sopi kuin nakutettu. Kevyt pyörä suorastaan liiteli juurakoiden ja kivien yli tuottaen muikean virneen ajajan naamalle. Ylämäetkin menivät aivan eri tavalla kuin millään aiemmin ajamallani pyörällä. Ikonien pito oli lumisessa maastossakin yllättävän hyvä vaikkakin toisinaan meno loppui ylämäkeen kun takarenkaasta loppui pito kuvion täyttyessä lumesta. Sikäli ehdottaisin talvella vaihtamaan taakse hieman karkeampaa kuviota vaikka kesällä Ikoneilla on tuskin mitään ongelmaa yhtään missään. Jos haluaa että mikään este ei ole edes hidaste niin myöskin bashring saattaisi olla myrskynkaatamia puita vastaan hyvä lisäys pyörään.

Kona Hei Hei DeluxeEräs asia mikä on talvella maastopyöräillessä hyvä muistaa rengaspaineiden suhteen on Gay-Lussacin laki. Kyseinen laki sanoo että paine jaettuna lämpötilalla on vakio eli käytännössä kun siirrytään sisältä (+20C) ulos (-20C) paine renkaissa laskee 0,4 baaria. Se on huomattava määrä jos on juuri sisällä laittanut itselleen minimipaineet poluille.

Mutta jospa vielä takaisin itse asiaan eli Kona Hei Hei Deluxe pyörään. Mielestäni pyörä voisi sopia passelisti etenkin kisahommiin taikka ihan muutenkin maastoajamiseen mikäli arvostaa pyörän keveyttä. Bonuksena tietysti on se että tällä voi ajaa kivasti myös maantielenkit mikäli siihen ei erikseen halua pyörää ostaa. Keveydellä on tietysti hintansa mutta kuten aiemmin jo mainitsin, se on mielestäni tässä tapauksessa melko hillitty.

Kona Hei Hei DeluxeJa vastauksena tuohon alun kysymykseen on kyllä, kyllä siinä on paljonkin eroa. Etenkin tiheässä juurakossa ja kivikossa. Isompi rengas menee aina kepeämmin yli kuin pienempi vaikka toki on kohtia missä kummatkin töksähtävät. Ja mitä kevyemmin menee yli sitä vähemmän vauhti tippuu ja sitä paremmin voi jatkaa runttaamista eteenpäin ilman keskeytystä. Nopeissa mutkissa kapeilla poluilla isompirenkainen on ehkä hankalampi kääntää mutta silloinkin voi yleensä vetää mutkat suoriksi tarpeen niin vaatiessa.

Mikäli 29” pyörää on hankkimassa ja mielii sellaista testata niin se onnistuu näppärästi Ajopyörän testipyörillä. Helpointa on käydä paikanpäällä katselemassa sopiva ja ottaa se testiin.

Kona Hei Hei Deluxe on loistava vaihtoehto monenlaiseen käyttöön. Ajopyörän sivuilla voit tutustua myös muihin malleihin ja lisää Konan koeajoja tulossa lähiaikoina.

 

Tagit : konamaastopyörätesti

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.