Testit

Ajolasit vahvuuksilla

ajolasit vahvuuksillaAjolasit vahvuuksilla? Kysymys mitä moni pyöräilijä ja urheilija varmasti pohtii. Onko ajolasit vahvuuksilla hintansa veroista. Kysymykseen voi heti alkuun vastata että on, on todellakin. Mielestäni ajolasit vahvuuksilla parantaa harrastamisen laatua mielettömästi ja tekee siihen oman pienen luksuselementin. Itse kuulun ryhmään joka voisi ajaa ilman lasejakin mutta mittaria katsellessa joutuisi siristelemään eikä se kuuluu laadukkaaseen omaan aikaan.

Tässä esittelyssä neljät erilaiset ajolasit vahvuuksilla ja muutenkin asiaa urheilunäkemisestä. Tässä esiteltävät mallit ovat kaikki ns. sovitteella kiinnitettäviä malleja. Näissä on omat hyvät puolensa niiden muunneltavuuden takia. Jos vaikkapa näkö muuttuu tai eri keleille eriväriset linssit, omansa pimeälle ja sateelle. Lisäksi jos linssien vahvuudet ovat ääripäissä on sovitteella kiinnitettävissä laajempi valikoima, osa suoraan pokaan hiottavista linsseistä ei onnistu kovin kaarevalle muodolle. Pyöräilylaseissa kun on oma tärkeä juttunsa se että lasit myös istuvat tiiviisti päähän ja suojaavat ajoviimalta.

Adidas Evil Eye

Adidas on jämäkän tuntoinen kädessä ja siitä tulee laadukas vaikutelma. Adidas on vertailun aurinkolasimaisin ja menee ehkä helpoiten normaalina aurinkolasina ulkonäkönsä puolesta. Adidasta on saatavana ainakin mustana, sinisenä ja valkoisena. Adidaksen pokan yläosassa on pehmuste minkä saa näpättyä irti. Tällä on oiva funktio ajolasina käytettäessä koska pehmusteen ollessa kiinni lasit eivät tuo ajoviimaa yläosasta sisään. Näin pitkälläkään lenkillä ei kuivaa silmät päähän.adidas evil eye ajolasit vahvuuksilla

Laseissa on myös sankojen kulman säätö ja lasit saa kolmeen eri asentoon sangan kulmaa muuttamalla. Hyvä ominaisuus jälleen siinä kun halutaan lasit istumaan mahdollisimman tiiviisti kasvoille. Ja oma havainto laseista että ne istuvat huomattavan hyvin tempokypärän kanssa ilman visiiriä ajettaessa juurikin muotoilunsa vuoksi. Adidaksiin voi myös vaihtaa nopeasti eriväriset linssit, saatavilla on peilin lisäksi ainakin oranssia ja kirkasta.

Sovitteen kiinnitys on näistä kolmesta hankalin mutta samalla myös ehkä istuvin, sovite pysyy todella tukevasti kiinni ja linssi tulee lähelle ulkolinssiä. Näin heijastumia ei ilmene eikä ole käytössä ollut koskaan ongelmaa minkäänlaisen huurtumisen kanssa. Sovitteen irrtoittaminen on vain aina laseja pestäessä tehtävä ja tiukka sovite saa joskus miettimään että kestääkö muoviosat väännön, mutta hyvin on käytössä kestänyt.

Adidaksesta sellainen lisähuomio että lasien mukana tulee todella hyvä muovikotelo niiden kuljettamiseen ja säilyttämiseen.

Jill green One

Jill on tarkoitettu Golf-lasiksi mutta muotoilunsa vuoksi taas on myös pyöräilijöiden suosiossa. Jillin mukana paketissa tulee kolmet eri linssit ja pehmeä säilytyspussi. Linssejä tulee pakkauksessa tummat, liukuvärjätyt tummat ja ns. sumulinssit. Tumma linssi menee hyvin kirkkaassakin auringonpaisteessa, liukuvärjätty iltasella ja kirkkaalla linsillä olen ajanut säkkipimeässäkin lampun kanssa. jill green one ajolasit vahvuuksilla

Jill lasit on todella nopeasti purettavissa ja muunneltavissa linsseiltään. Sovitteen kiinnitys on myös sellainen missä ei tarvitse varoa hajottavansa laseja vaan sen saa todella näppärästi irti ja paikalleen.

Jill lasien etu on selkeästi nopea purkaminen. Olen omiani käyttänyt läpi vuoden ja lasit ovat kuraantuneet maastokäytössä, kun hanskat kädessä pyyhkii linssejä ne toki helposti naarmuuntuvat. Vaihtolinssejä löytyy helposti jälleenmyyjiltä eivätkä ne ole kalliita. Näin käyttöikä varaosien vaihdon helppouden takia on pitkä ja selkeä etu.

Briko Diablo TRX

Briko Diablo TRX ajolasit vahvuuksillaBriko on laseista ylivoimaisesti kevyin. Briko on huomattavan kevyt kädessä ja toki myös päässä. Briko erottuu toki myös siinä selkeästi edukseen että on eniten pyöräilylasimaisin. Sikäli ei yllätä koska Briko tunnetaan isosti pyöräilylaseistaan. Linssi on yhtä isoa palaa ja näin ollen myös näkökenttä sopii hyvin pyöräilyyn, vaikkakin sovitteen aiheuttamat rajat oman mausteensa tekevätkin. Brikon linssisovitteen kiinnitys on joukon helpoin, se on helpoin irroitettava ja täysin ilman mitään pelkoa että samalla särkee lasit. Sovite lähtee näppärästi vetämällä. Briko soveltuu näistä kolmesta selkeästi parhaiten hienon kelin pyöräilylasiksi mihin se on puhtaasti tarkoitettukin.

Itselläni on ollut käytössä Brikon lasit joihin Optimaari teki sovitteeseen linssit. Muutamia todella positiivisia lisähuomioita. Briko kun on puhdas pyöräilylasi niin se on toiminnaltaan näistä parhaita. Se sulkee todella hyvin viiman pois kasvoilta ja istuu loistavasti myös aika-ajokypärän kanssa.

 

Bolle Vortex

Selkeä ykkönen laseissa on kuitenkin Bolle Vortex. Bollé on ranskalainen urheilu- ja aurinkolasivalmistaja, joka on valmistanut aurinkolaseja jo vuodesta 1950. Bollé-urheilulasien linsseissä on kovapinta ja ne on käsitelty vettä ja likaa hylkiviksi. Lisäksi linssissä on huurtumaton pinnoite joka syksyn ja kostean kelin lenkeillä on eduksi.ajolasit vahvuuksilla

Bollet käteen ottaessa tuntee heti erona kaikkiin mekaanisen laadun, Bolle ei ole sen painavampi kuin muut mutta sankoja taitellessa kehys tuntuu käteenkin todella laadukkalta. Ensivaikutelma on vakuuttava. Muotoilu on samankaltainen kuin Brikossa mutta sillä erolla kaikkiin muihin että sisälle tuleva sovite mihin linssit tulevat on isompikokoinen. Näin näkökenttä on selkeästi laajempi kuin muissa, tämä on pyöräillessä iso etu. Varsinkin maantiepyörällä tai tt/tri-pyörällä ajettaessa kun asento on syvä ja katsotaan eteenpäin pää kenossa on tässä kohtaa Bollen isommasta linssisovittimesta selkeä etu.

Bollen linssien kanssa myös huomaa eron siinä mikä on merkitys optisesti laadukkaalla ulkolinssillä. Bollen ensitesti oli ilta-aikaan jolloin aurinko oli laskemassa, tälläiset olosuhteet missä aurinko on matalalla paljastaa nopeasti linssin laadun. Vasten aurinkoa ajaessa odotti sitä ajolasit vahvuuksillatuttua päin näköä heijastumaa joka estää melkein eteennäkemisen mutta se puuttui kokonaan. Aika hyvä efekti itsellekin huomata ja varsinkin kun sen huomaa viimeisissä testatuissa laseissa. Kaikki aikaisemmatkin ovat toki ok, mutta Bollen optinen laatu on selkeästi ylitse muiden.

Bollen mukana tulee myös kestävä kotelo jossa lasit pysyvät ehjänä vaikka sitten repun pohjalla.

Bollen ja Adidaksen laseja löytyy Turussa ainakin Optimaarin valikoimista. Optimaari hioo myös asiantuntevasti linssit kaikenmerkkisiin urheilulaseihin. Brikon lasit toimitti testiin Veilsport ja Turussa niitä myy Raispo.

Yhteenvetona voidaan sanoa että ajolasit vahvuuksilla ovat todellakin hintasa veroinen sijoitus. Linssien osto näissä on taas oma lajinsa. Mutta taas kerran etu on siinä rakenneltavuudessa. Näkeminen on kuitenkin ehkä tärkein ihmisen aisti. Ja ajolaseissakin linssin laadulla todellakin on merkitus.

Lisäksi kun lasit hankkii asiantuntevasta optikkoliikkeestä saa usein samalla sen ammattilaisen mielipiteen millaiset linssit kuhunkin tarpeeseet ovat oikeat. Ja toki jos käyttäjällä on monitehot voi näihin hioa sellaiset myös. Emme laittaneet juttuun lainkaan hintoja siitä syystä että jokaisen lasit ovat yksilöllinen asia. Haluaako monitehot tai milaiset linssit, kehykset jne. Tässä kohtaa suosittelemme yhteistyökumppaniamme Optimaaria josta jokainen voi kysyä tarjouksen omiin tarpeisiinsa. Heiltä löytyy valtavan hieno osaaminen näkemisen osalta niin maalle kuin merelle.

Tagit : ajolasitbolleoptikkosilmälasittestivahvuuksillavortex

2 kommenttia

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.