Tapahtumat

Tahko MTB 2015

Suomalaisen maastopyöräilyn vuotuinen huipentuma Tahko MTB ajettiin tänä vuonna 27.6. Matkoja oli tarjolla 25km:sta 180km:iin. Tapahtumaan oli ilmoittautunut liki 2500 maastopyöräilyn ystävää, ja osa sarjoista olikin loppuunmyytyjä.

Viime vuonna ajoin Tahkolla 240km, mutta koska kyseistä matkaa ei tänä vuonna ollut ohjelmassa olin jo hyvissä ajoin ilmoittautunut sekä 60km yöajoon että pisimmälle eli 180km matkalle.
Tapahtuman lähestyessä alkoi mielessä siintää ajatus todellisesta ultratahkosta, eli viidestä kierroksesta ja 300 kilometristä. Kun sain torstaina, päivää ennen Tahkoa alleni ensimmäisen täysjoustoni, Salsa Spearfishin, alkoi ajatus tästä 300km rykäisystä tuntua jopa mahdolliselta.

tahko mtb antti sintonenYöajon startti oli 24.00 ja olimme veljeni Villen kanssa paikoilla jo hyvissä ajoin. Lähtölaukauksen kajahdettua lähdettiin liikkeelle suhteellisen rauhalliseen tahtiin, sillä olihan 180km lähtöön aikaa 5h. Meillä oli mökki aivan reitin varrella noin viiden kilometrin päässä lähtöpaikasta ja sinne saavuttuamme oli kisan kovin kannustusjoukko, Villen perhe, hurraamassa kisaajille. Matka eteni kevyesti Kinahmille asti ja nousin sen taluttaen, sillä näillä matkoilla ei viitsi turhia sykkiä. Mäen jälkeen totuus rapavellistä alkoi paljastua ja matka alas Kinahmilta olikin todella mutainen. Yöllä ajettaessa oli myös kuivemmatkin paikat kosteina ja juurakot ja kivikot olivat paikoitellen erittäinkin liukkaita. Mutaa riittikin sitten loppumatkan ja -päivän. Ekalla kierroksella ajo kulki hyvin ja vauhti oli hieman suunniteltua nopeampikin.

Olimme Villen kanssa suunnitelleet ajavamme kimpassa ensimmäisen kierroksen, mutta porukan hajaannuttua ei Villeä enää näkynyt eikä oma kärsivällisyys kestänyt odottelua. Hätäisyyteni kostautui myöhemmin hieman, sillä olin maalissa jo 4.15 eli 45min ennen seuraavaa starttia. Söin ja pesin pyörän ja Villen tultua maalin hieman myöhemmin huolsin myös hänen pyöränsä. Tämän jälkeen laitoin itselleni kaiken valmiiksi seuraavaa kierrosta varten ja olin valmiina uuteen starttiin.

Viideltä uusi lähtö starttasi ja lähdin matkaan aivan liian lujaa. 45 minuutin odottelu ja alun täysi vauhti vetivät minut melko pahasti piippuun ja toinen kierros ei enää ollutkaan yhtä leppoisa kuin ensimmäinen vaan tapahtui tummumista. Alku meni lujaa, mutta noin 30km kohdalla alkoivat minulle harvinaiset krampit muistuttaa itsestään. Ensin kramppasivat pohkeet ja sitten koko oikea jalka. Join paljon urheilujuomaa ja vettä, söin eväitä ja suolaa ja pyöritin vaan menemään. Kierroksen loppupäässä krampit alkoivat menemään ohi ja fiilis nousi korkealle.

tahko mtb antti sintonen

Starttasin kolmannen kierrokseni joskus yhdeksän jälkeen ja fiilis oli tuskaisen kakkoskierroksen jälkeen todella korkealla. Mökin pihassa oli jälleen vastassa huippu kannustusjoukot nostattamassa tunnelman kattoon. Pian perässä alkoi tulla yhdeksän jälkeen startannutta porukkaa ja sainkin ajaa koko kolmannen kierrokseni hienon porukan mukana. Kolmannella kierroksella alkoi kuitenkin tulla hieman paineita, sillä aikaraja neljännelle kierrokselle pääsyyn umpeutuisi kello 14.00, joten jouduin ajamaan aivan tosissani. Matka taittui kuitenkin jälleen hyvin ja oli aivan mielettömän hieno tunne ajaa paikkoja joita en olisi uskaltanut normaalisti mennä, mutta kun edessä ja takana on loputon jono nopeita ja taitavia ajajia, on pakko vain antaa mennä.

Kolmas kierrokseni päättyi 13.50 ja viimeistään tässä vaiheessa tiesin, että tulen varmasti ajamaan kaikki viisi kierrosta. Ennen lähtöä neljännelle ja viimeiselle viralliselle kierrokselle selvittelin maalialueella huollon ja reittimerkintöjen tilaa ajatellen viidettä eli ns. epävirallista kierrostani ja muutenkin aikaa meni melko paljon ennen kuin pääsin jälleen pyörän päälle. Pääsin lopulta lähtemään liikkeelle n. 14.20 ja neljännen kierrokseni ajoin täydellisesti retkivauhdilla jutellen 120km ja 180km ajajien kanssa, sekä maisemista nauttien. Viimeistään tässä vaiheessa märät paikat olivat muuttuneet täydelliseksi mutavelliksi jota riitti pohkeisiin asti. Kengät olivat märkänä koko ajan, eikä ajaminen ollut helpoimmasta päästä.

Neljännen kierroksen sain päätökseen hieman ennen kahdeksaa ja näin oli vuoden 2015 Tahkon pisin matka 180km ja oma 240km takana. Maalissa kuuluttaja kuulutti kaverista, jolle ei 180km riitä, vaan pitää ajaa vielä yöajokin, mutta pitihän asia käydä korjaamassa ja seuraavaksi kuulutettiin kaverista, jolle ei mikään riitä 😉

Viimeisen kierrokseni olin päättänyt ajaa suhteellisen nopeasti, mutta reittimerkkien puuttumisen ja väsymyksen vuoksi eksyin jo alussa ja päätin unohtaa haaveet nopeasta ajosta. Onneksi Garmin näytti suuntaa ja Kinahmi tuli jälleen vastaan, nyt VIHDOIN viimeisen kerran. Ylhäällä sain kontata piikkilanka-aitojen ali, mutta muuten reitti meni hyvin totuttuun tapaan. Kinahmi 2:en päältä jo soitinkin maaliin kaverilleni Antille juhlallisen puhelun, jossa kerroin olevani maalissa ennen aamua. Fillari kulki mukavasti, kunnes noin 15km ennen maalia iski täydellinen väsähtäminen. Alkoi kompastelu, eikä ajo kulkenut mihinkään. Oli pakko pitää energian- ja fiiliksennostatustauko. Tauon jälkeen ajo jatkui hitaasti lähinnä odottaen ihanaa ”EL GRANDE” kylttiä. Loppumatka oli kyllä melko tuskaista raatamista, kunnes ihana, mahtava El Grande vihdoin odotti nousijaansa. Fillari kiipesi mäkeä kuin itsestään ja huipulla pysäytin katseeni viimeisen kerran Tahkon maisemiin, kytkin ajovalon discomoodiin ja tiputtelin loppulaskun rauhallisen varovasti alas. Tässä ei enää kannata kaatua, tai aivan samahan se olisi ollut, nyt olisi kyllä menty maaliin vaikka ilman toista jalkaa.

Viimeinen kilometri oli yhtä hymyä ja maaliviiva ylittyi vihdoin ja viimein kello 2.45. Tunnelmat maalissa olivat jokseenkin sekavat, mutta juhlalliset. Viisi kierrosta ja 300km Tahkoa takana meinasivat laittaa herkistymään.

Kiitos kaikille avusta ja kannustuksesta, ilman niitä ei olisi maalissa välttämättä oltu. Olipa upeaa, katsotaan mitä ensi vuonna keksitään.

– Tahko MTB 300km pilotti Antti

tahko mtb

Tags : kilpailumaastopyörämaastopyöräilymtb

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.