OutdoorTestit

Testissä H.Roselli UHC Eräpuukko

Jacob Weisæth

Puukko on kenties tärkein varuste luonnossa. Se kulkee aina mukana ja minulle se on ensisijaisesti työkalu kaikenlaiseen pikkutyöskentelyyn metsään, retkelle, mökkiin, kalastukseen ja puutöihin. Puukon valinta riippuu monesti sen käyttötarkoituksesta. Haen yleispuukkoa, joka sopii eri tehtäviin. Minulle tärkeät kriteerit ovat puukon laatu, paino, käyttömukavuus ja ulkonäkö. En tarvitse mitään RAMBO-veistä, vaan luotettavan ja tyylikkään työkalun.

Riihimäen erämessuilla pääsin tutustumaan Roselli Oy:n huikean porukkaan. Keskustelimme pitkään suomalaisista puukoista ja eräilystä yleisesti. H.Rosellin tuotteet on minulle entuudestaan tuttuja. Pääsin muutaman kerran testaamaan kaverin eräpuukkoa metsässä ja ensivaikutelma oli lupaava. Suomessa on useita puukkovalmistajia, mutta H.Rosellin tapauksessa minua erityisesti houkuttelee tuotteiden ainutlaatuinen tyyli ja UHC-teräs.

Riihimäen Erämessut 2016

H.Roselli Oy:n puukkoja valmistetaan käsityönä Suomessa. Valmistajan mukaan UHC eli Ultra High Carbon teräs on Heimo Rosellin itsensä kehittämä ylihiiliteräs säilyttää terävyytensä useita kertoja pidempään kuin tavalliset hiiliteräkset. Tämä vähentää teroitus tarvetta sekä puukolla on mielyttävämpi työstää. Lupaus on kova, joten oli pakko testata, pitääkö väite paikkaansa. Messuilla kokeilin muutamia puukkoja ja UHC Eräpuukko istui parhaiten käteeni.

Tässä ovat puukon speksit:

  • Mitat: terän pituus 105 mm, puukon kokonaispituus 225 mm, paino 122g.
  • Terä: UHC Nano (ylihiiliteräs)
  • Kahva: Lämpökäsitelty pellavaöljytty koivu
  • Eräpuukko toimitetaan käsityönä valmistetussa parkkinahkaisessa tupissa.
Roselli uhc eräpuukko10
Kuva: Viacheslav Vinokurov

Eräpuukon nahkatuppi on tyylikäs ja hyvin tehty. Puukko pysyy tiukasti tupessaan. Sisällä on muovinen lesti joka takaa sen, ettei terä leikkaa nahan läpi (näinkin on kerran käynyt erän toisen tupen kanssa). En myöskään pidä muovitupeista, sillä entisen puukon muovituppi hajosi retkellä.

Ensivaikutelma puukosta on erittäin positiivinen. Kahva sopii hyvin ison miehen käteen ja pysyy kädessä märkänäkin. Terä on juuri sopivankokoinen ja erittäin terävä out of the box.

Roselli uhc eräpuukko12
Iso ja mukava kahva istuu hyvin ja tiukasti kädessä myös märkänä.
Roselli uhc eräpuukko13
Kuva ensimmäisestä kalastusreissusta Eräpuukon kanssa.

Puukko oli aktiivisessa käytössä kaksi kuukautta. Se on ollut minun kanssani jo muutamassa eri retkessä mukana ainoana veitsenä. Heti messujen jälkeen tein parin päivän kalastusreissun Fiskarsiin. Ruoan valmistus, kalan nylkeminen, kiehisten tekeminen yms. vuolutehtävät tehtiin vain eräpuukolla. Heinäkuussa osallistuin jousiammuntaleiriin Norjassa. Eräpuukko roikkui vyölläni kaikki 9 päivää ja toimii minulla vuolupuukkona sekä ruoanvalmistuksessa. Tämän lisäksi tein lyhyitä metsäretkiä lasten kanssa, jossa puukolla hoidin nuotiopreppauksen. Kaikissa tehtävissä eräpuukko pärjäsi vähintään hyvin.

roselli eräpuukko

Norjan reissulla tein lapsille jousipyssyt, jolloin eräpuukolla vuolin puuaihiot. Puukon hamarapuoli toimii myös siklinä tai firesteelin eli kipinäraudan sytyttämiseen.

roselli eräpuukko2

Vaikka teräs on kestävää, ei kärjellä tai terällä saa vääntää. Silloin se voi murtua. Ajatus kestävästä teräksestä, saa jotkut käyttämään puukkoa väärin mm. ruuvien kiristämiseen tai kiilana halonhakkuussa. Näihin töihin kannattaa valita toiset työkalut. Terä on paksu. Joku voi kokea, että sillä on vaikea vuolla, mutta ohuempi ei ehkä kestäisi vääntämistä ja voisi katketa helpommin. Käytin Eräpuukkoa vuolemiseen Norjan reissussa koko viikon aikana monta tuntia päivässä. Vuolin saarnea ja jalavaa – tunnetusti kovat puulajit, joita on hankalaa vuolla. Roselli pärjäsi tehtävässä hyvin. Ison ja mukavan kahvan ansiosta minun käsi ei väsy. Terävyyden puukko pitää hyvin. Kahden kuukauden aikana se teroitettiin vain kerran, eli valmistajan lupaus pitää.  Teroittaminen tulisi tehdä koko viisteen matkalta, ei vaan reunasta, timantilla tai luonnonkivellä.

Roselli uhc eräpuukko8
Kuva: Viacheslav Vinokurov

Hiiliteräs on minulle ehdoton asia luonnossa. Se pysyy terävänä pitkään ja sitä on helppoa teroittaa kentällä. Tylsä puukko on iso turvallisuusriski. Hiiliteräs kuitenkin ruostuu, joten siitä kannattaa pitää huolta, eli terä kannattaa kuivata ennen kuin laittaa pidemmäksi ajaksi tuppeen. Rasvasin tupen kerran varmuuden vuoksi (ei ole pakko tehdä) sekä laitan öljyä terälle ennen kuin laitan sen odottamaan seuraava retkeä. Nämä neuvot soveltuvat tietysti kaikkiin puukkoihin ja hyviin tapoihin.

Roselli uhc eräpuukko9
Kuva: Viacheslav Vinokurov

Retkiolosuhteissa puukon käyttö tavallisesti rajoittuu kiehisten vuolemiseen ja ruokailuun. Metsästyksessä tulee lisäksi riistan käsittely. Tällä puukolla on etuna se, että terävyys säilyy tavallista pitempään. Kahva ei kestä päälle lyömistä kovin paljon, vaan siitä on tarkoitus pitää kiinni kädellä. Sitä ei ole valmistettu vasaran tai kirveen jatkoksi, johon saisi lyödä lujaa. En Kaikenlainen riistan- ja kalankäsittely onnistuu hyvin.

Roselli uhc eräpuukko4
Kuva: Jacob Weisæth

Kuten kuvasta näkyy, terä on nähnyt paljon käyttöä kahden kuukauden aikana ja olen hankintaan tyytyväinen. Roselli on pärjännyt testissä tosi hyvin. Se on hyvä työkalu juuri siihen, mihin se on tarkoitettu. Puukko ei ole kirves tai lapio. En lähde halkaisemaan halkoja tai kaivamaan kuoppia sen kanssa. Järkevällä käytöllä se palvelee pitkään ja kestää varmasti isältä pojalle.

Esittelen mielelläni kotimaisia tuotteita, sillä arvostan tosi paljon suomalaista käsityötä. Minun mielestäni Suomessa on vahvat eräperinteet ja kova ammattitaito. Hyvää puukkoa ei tarvitse lähteä ulkomailta hakemaan, sillä suomalaiset puukot on suunniteltu juuri tämän maan olosuhteisiin.

Tässä on video H. Rosellin puukkojen valmistuksesta

Booking.com
Tagit : bushcraf knifehrosellikalastuspuukkokalastusveitsimetsästyspuukkometsästysveitsipuukkoroselliroselli eräpuukkoroselli hunting kniferoselli uhctestituotearvosteluvuolupuukkovuoluveitsi

3 kommenttia

  1. Itselläni ollut sama puukko käytössä jo viidettä vuotta, pääasiassa metsästyskäytössä, mutta myös pienimuotoisessa retkeilyssä. Ehdottomasti paras puukko, joka minulla on koskaan ollut. Toimii riistankäsittelyssä (hirvi, valkohäntäpeura, jänis, linnut jne.) todella hyvin, ainoastaan lopullisen lihojen leikkaamisen hoidan siihen erityisesti tehdyillä veitsillä. Myös Rosellin retkipiilu on pätevän oloinen pikkukirves, mutta jää luonnollisesti vähemmälle käytölle kuin puukko.

  2. Juu, ehdottomasti. Olen myös tyytyväinen valintaani. Yksi merkittävä tekijä on puukon keveys. Sitä on mukavaa kantaa vyöllä. Retkipiilua en ole kokeilut.

    1. Mam kilka noży od Roselliego i wszystkie są wspaniałe tworzą niepowtarzalny klimat, praca nim jest wspaniała, ten nóż mam od 3 lat w kuchni jako kuchenny nóż jest rewelacyjny. Ostrośc faktycznie trzyma długo, ale mam tą samą wersję w zwykłej węglowej stali i chyba jest jeszcze lepszy, raczej do survivalu R100.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.