HarjoitteluKirjoittajatLifestyle

Urheilijaesittelyssä Satu Kähkönen

Tällä kertaa urheilijaesittelyssä aika-ajo.com sivuille juttujakin tuottava Satu Kähkönen. Kaikkia sivuillamme haastateltuja ihmisiä yhdistää se että kaikki ovat normaaleja työssäkäyviä ihmisiä joilla on silti aikaa ja intohimoa harrastamalleen lajille.

Itse myönnän kun olen nähnyt ennen kuvia niin on vaikea Sadun tavattuani uskoa että kyseessä on sama ihminen kuin kuvissa. Mutta sitäkin suuremmalla syyllä, tässä siirtyy sanoista tekoihin asenne mitä haluamme sivuston jutuissakin nostaa. Ja silti taustalla se että kaiken kuntoilun ja urheilun jälkeen on aikaa tehdä päivätyötä ja olla perheenäiti. Hatunnoston paikka.

Kukas olet ja mistä tulet?
Olen Satu Kähkönen, 36-vuotias uusioperheen äiskä Kouvolasta. Kotoisin olen Pielisen rannalta, Nurmeksesta. Siellä olen elänyt lapsuuteni.  Minulla on kolme lasta, kaksi tytärtä ja yksi poika. Meillä asustaa myös kaksi karvaista kaveria, eli kaksi koiraa.  Aiemmalta ammatiltani olen lähihoitaja, hoitajan töitä teinkin kymmenisen vuotta ennen kuin aloitin maaliskuussa v.2015 työt Fustra-yksilövalmentajana. Vielä ennen vuotta 2013 olin ylipainoinen, surullinen nainen joka kävi töissä ja eli perheelleen. Tuolloin ei ollut harrastuksia vaan mielihyvää haki herkuttelusta. Toki lisäksi olin kovin tyytymätön omaan itseeni ja aikaansaamattomuuteeni.

satu kähkonen

Jos mietitään koko prosessia, mistä ajatus huikeaan muutokseen lähti.
Itse asiassa, en edes osaa sanoa. Jostakin se kipinä vaan syttyi ja kasvoi pikkuhiljaa. Kun muutosta alkoi tulla ja olo, sekä kunto kohentua innostus kasvoi lisää.  Painoa on pudonnut matkan varrella n.18 kiloa, mutta psyykkinen muutos on ollut paljon suurempi. Menin mieheni mukana salille silloin kolme vuotta sitten ja nopeasti jäin koukkuun harjoittelemiseen. Alkuun jännitti kovasti ja häpeilin itseäni, mutta pikkuhiljaa rohkeus alkoi kasvaa. Mieheni opetti minulle liikkeitä, oikeanlaisia tekniikoita ja neuvoi muutenkin. Treenaaminen oli motivoivaa koska alkuun kehitystä tuntui tulevan nopeasti. Salimaailmasta alkoi tulla toinen koti ja porukka salilla oli mukavaa.

Onko sinulla aikaisempaa urheilutaustaa?
Lapsuudessani olen harrastanut ratsastusta ja aikuisiällä vain lenkkeilyä, joten eipä oikeastaan.  Sitä olen useampaan otteeseen harmitellut, ettei kuntosalikärpänen puraissut aiemmin tai jokin muu harrastus innostanut mukaansa. Nuorena haaveilin kyllä, että menisin harrastamaan potkunyrkkeilyä tms., mutta ei löytynyt tarpeeksi rohkeutta, että olisin mennyt kokeilemaan. Noin 9 vuotta sitten olin yhden syksyn mukana mimmien jääkiekkoharjoituksissa. Se oli todella hauskaa, vaikken kovin taitava ollutkaan.

Tämän elämäntapamuutoksen alussa eli noin kolme vuotta sitten kävin naisten kuntopotkunyrkkeilyssä. Tykkäsin siitä tosi paljon vaikka siihen aikaan ylipainoa oli ja kuntokin tosi huono. Siitä se kuitenkin pikkuhiljaa koheni.

satu kähkonen

Jos ajatellaan ihan käytännön tasolla, jokainen tietää että kun kunto alkaa kohota yleensä fiilis ja olo muuttuu kokonaisvaltaisesti paremmaksi. Miten nopeasti tässä tapauksessa hyvä fiilis alkaa näkyä?
Minun elämäntapamuutosprojekti alkoi tammikuussa -2013. Rupesin silloin käymään salilla ahkerasti (4-5 kertaa viikossa) sekä lisäsin lenkkeilyä huomattavasti. Liikunta ja olon keveneminen toivat hyvän fiiliksen hyvin nopeasti. Olin aiemmin paljon väsyneempi, mutta sekin helpottui ruokavalion muuttuessa terveellisemmäksi ja liikunnan lisääntyessä. Liikunta tuottaa elimistöön endorfiineja ja sen kyllä huomasi ja huomaa edelleen. Liikunnalla on huomattavan positiivinen vaikutus ihmisen vointiin ja arkipäivän jaksamiseen.

Onko tämän aikajakson aikana ollut jotain ns takapakkeja tyyliin, antaa olla, en jaksa tai esimerkiksi retkahduksia syömisen kanssa.
On toki, sehän on inhimillistä. Motivaatio on välillä hitusen hukassa, mutta se on elämää. Aina se kuitenkin löytyy uudelleen. Tuskin kukaan jaksaa painaa sata lasissa kokoajan, eikä tarvitsekkaan. Omaa kroppaa pitää kuunnella. Lepo on yksi kehittymisen edellytys. Syömisen suhteen en ole pilkun tarkka, on toki ollut kausia, että ruoka menee puntarin kautta. Olen sitä mieltä, että elämästä pitää nauttia myös syömisen suhteen, mutta kohtuus kaikessa.  Sellainen kultainen keskitie olisi hyvä. Sen löytäminen voi joskus vaatia aikaa.  Mieliteot kasvaa jos itseltään kieltää kaiken.

satu kähkonen

Kuinka tärkeä on mielestäsi se että treeni ja ruokavalio kulkevat käsi kädessä, käsittääkseni moni laihduttaa syömällä ihan liian vähän jolloin saadaan aikaan säästöliekki ilmiö.
Se on todella tärkeä ja painonpudotuksessa oikeanlainen ruokavalio on todella isossa roolissa. Liian vähän syömällä toki paino putoaa, mutta katoaa kyllä lihaskin.  Enkä usko, että kropassa on kovinkaan hyvä olo jos se käy ns.säästöliekillä.  Kun painoni silloin kolme vuotta alkoi pudota kommentoi monikin ”Sä et vissiin syö enää mitään” tms. Monesti sain olla korjaamassa epäilyksiä, että kyllä vain syön ja syön paljon. Eli syömällä laihtuu, moni ei sitä usko. Riippuu tietysti mitä suustaan alas laittaa.  Aina voi oppia uusia tapoja ja päästä eroon vanhoista huonoista jos vain niin haluaa. Aiempi ”ruokavalioni” ennen tätä muutosta sisälti suurimmaksi osin leipää ja herkkuja, joka päivä, ilmankos painoa kertyi. Aamupala ei kuulunut aamuihini silloin, nyt en voisi kuvitellakkaan lähteväni liikkeelle syömättä.  Opettelin syömään uusia ruoka-aineita. Proteiinirikkaampi ruoka ja säännöllinen ruokailu pitivät makeanhimoa kurissa, koska näin myös verensokeri pysyy tasaisempana.

Suositko jotain tiettyä ruokavaliota tai koulukuntaa ja mihin oma ruokailusi perustuu?
En suosi. Minulla on toki valmentajani tekemät ruokavalio-ohjeet ja syön ihan normaalia ruokaa. Maitotuotteet eivät ole olleet ruokavaliossani kesän jälkeen ja sen huomaa siitä, että turvotus vähentyi kropasta. Pyrin syömään säännöllisesti, puhdasta terveellistä ruokaa. En ole ruualla ”hifistelijä” vaan syön aika yksinkertaisesti.  Sopivasti proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Toki lisäksi on tietyt vitamiinit joita käytän.  Vaikka painoa olen pudottanut en koskaan ole ollut ”laihdutuskuurilla” tai millään erikoisella dieetillä.

Teen itse ruokaa useammaksi päiväksi kerrallaan, laitan joskus valmiit annokset rasioihin, vähän työpäivästä riippuen. Suosittelen toimimaan niin ja miettimään vaikka viikon ruokalistan etukäteen, ettei tulisi niitä päiviä kun nälkä on, valmista ruokaa ei ole ja sitten sortuukin mielitekoihin helpommin.

satu kähkonen

Entäs treeniohjelma, onko salaisia jippoja?
Minulla on ollut kesästä asti henkilökohtainen valmentaja, jonka ammattitaidon avulla on treenit saaneet ihan uusia ulottuvuuksia. Paljon keskitytään hermotukseen ja lapatuen vahvistamiseen koska siinä on heikkoutta. Nyt kun hermotus toimii paremmin olen huomannut, että kehitystä alkaa paremmin tulla. Tuntuma treenattavaan lihakseen löytyy paljon paremmin. Minulla on ongelmaa ollut niskoissa, sekin on treeniohjelmissani huomioitu, ettei tule turhaa rasitusta ja jännitystä niskojen alueelle. Sain pari viikkoa sitten uudenlaiset treeniohjelmat, tällä hetkellä ohjelma on viisijakoinen ja nyt yritetään saada treenipainoja nostettua. Ammattilaisen tekemät ohjelmat selkiyttävät muutenkin treenaamista, tiedät mitä menet salille tekemään eikä tarvitse käyttää aikaa ihmettelemiseen.

Toimit myös Fustra-ohjaajana, miten Fustraa voisi soveltaa tälläiseen projektiin.
Fustraa voisi hyödyntää oikeinkin hyvin. Moni luulee, että se on kevyttä harjoittelua, mutta kyllä siinä hiki tulee pintaan. Fustra-harjoittelu vahvistaa tehokkaasti keskivartaloa, syviä lihaksia.  Sen lisäksi parantaa ryhtiä, liikkuvuutta.  Toki Fustra-yksilövalmentajalta saat ruokavalio-ohjeistukset ja muutenkin ohjeistusta, jonka avulla paino lähtee laskuun.

Fustrasta voit lukea lisää täältä: www.aika-ajo.com/testit/mita-fustra-on/

Tulevaisuudessa minulla on tarkoitus laajentaa ammattitaitoani liikunta-alalla, myös psyykkinen valmennus kiinnostaa kovasti. Uskon, että parhaimmillani olen painonpudottajien, elämäntapamuutosta tekevän asiakkaan valmentajana oman taustanikin vuoksi.

Itse vannon aikaisten aamutreenien nimeen, tykkään puuhastella salilla liki yksin, kuulutko itse näihin vai onnistuuko ruuhka-aikana treenaaminen?
Olen ehdottomasti aamutreenaaja ja joskus salilla olen jo hyvinkin varhain. Aamulla saan itsestäni eniten irti. Aamutreenien etu on mielestäni myös se, että voi hyvillä mielin jatkaa päivää kun sen päivän treenit on jo tehty, päivä lähtee hyvin käyntiin.  Ruuhka-aikana treenaaminen ei minua miellytä senkään vuoksi, että treeniohjelmaani kuuluu tietyt liikkeet ja ne pyrin tekemään. Toki osaan jo ”soveltaa” ja korvata jonkin liikkeen toisella, mutta mielelläni en niin tee.

satu kähkonen

Meneekö treenit yksin vai porukassa?
Sekä että. Nautin treenaamisesta yksin kuulokkeet korvilla musiikin pauhatessa, siitä saa lisäboostia. Nautin myös treeneistä ystävieni kanssa. Minulla on muutama ystävä joiden kanssa sovitaan silloin tällöin yhteistreenejä. Toisen kanssa treenatessa saa aina enemmän itsestään irti ja oppiikin uusia juttuja.

Mitäs on kuulokkkeissa treeneissä, suosituksia treenimusiikista lukijoille?
No tuota, kuuntelen itse aika rankkaa musiikkia, mutta ehkä Five finger death punch on siitä iisimmästä päästä. Ihan loistavaa treenimusiikkia. Treenimusiikissa pitää olla potkua tarpeeksi.  Makuasiahan se on, mutta sellaista musiikia josta tykkää ja josta saa lisävirtaa treenaamiseen. Toki on ihmisiä jotka eivät mitään musiikkia halua kuunnella urheillessaan, mutta itselleni se on tosi tärkeä juttu kun yksin salilla puurran.

Harrastatko mitään muuta tasapainottamaan liikuntaa ja salihommia?
Lenkkeilen koirien kanssa, liikun luonnossa. Rakastan auringonpaistetta, kesää, kevättä, kevätaurinkoa, lumisia puita, metsää. Ne on asioita joista saan hyvää mieltä ja energiaa salitreenien lisäksi. En ole syksyihminen.

satu kähkonen

Millaiset terveiset lähettäisin lukijalle joka miettii elämäntaparemontin alkamista?
Go for it, suosittelen suurella sydämellä, mutta pienin askelin. Kokeile eri lajeja, etsi harrastus josta saat iloa. Jos salimaailma kiinnostaa, suosittelen, että pyydät personal trainerin tai jonkun muun osaavan ihmisen opastamaan sinut alkuun. Siten saat parempia tuloksia ja minimoit sen riskin, että satutat itseäsi väärillä tekniikoilla. Perehdy valmentajien taustoihin, millaista kokemusta heillä on. Tutustu niin löydät itsellesi sopivan valmentajan. Kuten jo korostin, ruokavalio on todella tärkeässä asemassa kun painoa halutaan pudottaa. Jos ruokavalio on retuperällä, pyydä asiansa osaavaa ihmistä laatimaan sinulle sopiva ruokavalio-ohjeistus. Ja senkin suhteen, opettele pikkuhiljaa. Turhan usein ihmiset lähtevät kohti muutosta liian vauhdilla jolloin into voi lopahtaa.  Varsinkin perheellisenä ns.aikatauluttaminen on tärkeää, suunnittele ja mieti etukäteen milloin sinulla on mahdollisuus ottaa aikaa itselle, käyttää aikaa omaan hyvinvointiisi. Liikuntaan kyllä löytyy aikaa kalenterista jos niin halua. Tee itsellesi realistisia tavoitteita maltillisesti. Ole kärsivällinen, muutos vie aikaa. Ole armollinen itsellesi.  Usko itseesi. Älä luovuta vaikka takapakkeja tulisikin.

Jos haluat tutustua tarinoihin enemmän niin kurkkaa blogia joka löytyy projektiuusimina.blogspot.fi/ tai facebookista nimellä Projekti uusi minä

Booking.com
Tagit : fustraSatu Kähkönenurheilijaesittely

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.