HarjoitteluUutiset

Urheilijaesittelyssä Kati Jokio

Aika-ajo.com urheilijaesittelyt jatkuvat. Tulemme jälleen kauden aikana esittelemään urheilijoita sekä ennenkaikkea mielenkiintoisia ja positiivisia persoonia. Tällä kertaa vuorossa Kati Jokio. Otetaan selvää millaisesta ihmisestä on kyse!

Kukas olet ja mistä tulet?
Olen Kati Jokio, syntyperäinen Espoolainen, puheessa vilhatelevat murresanat on vain tarttuneet ystävien suusta ja aihettaa ajoittain hämmennystä.

Katio Jokio

Millainen on urheilutaustasi?
Varsinaista urheilutaustaa minulle ei ole vaikka junnuna tulikin monia lajeja kokeiltua, koripallo sieltä se pitkäaikaisin harrastus. Kouluaikoina olin vahva pitkänmatkan juoksussa, mutta en sitä sen kummemmin harrastanut kunnes 2008 tein suht ison elämäntaparemontin, tiputin reilut 20kg painoa ja huomasin juoksun olevan taas mukavaa. Lupasin itselleni juoksevani Espoon rantamaratonin puolikkaan tuona vuonna ja näin teinkin. Siitä alkoi jokusen vuoden juoksuputki, maratoneja puolikaita kertyi rasitusvammaan asti.

Mistä syntyi kipinä pyöräilyyn?
Kevät talvella 2013 loskaisena sadepäivänä kypsyi päätös lähteä triathlon-leirille Espanjaan. Ikinä en ollut lukkopolkimilla ajanut kuin sisäpyörällä, mutta siitä se lähti.

Kotiin tullessa hetimiten kauppaan oman pyörän ostoon ja muutema kuntoajo tuona vuonna mukavalla meiningillä. Edelleen muistan lämmöllä Lahden Royal ajoja tuolta vuodelta, itselleni täysi yllätys paikka podiumilla.

Katio Jokio
Kuva (c) Jari Birling

Millaisin väliaikatavoittein harrastus on edennyt, harrastatko fiilispohjalta vai onko sinulle olemassa pitkäaikaistavoite
Kuntoajoista intoutuneena lähdin seuraavana vuotena mukaan seuratoimintaan ja ensimmäiselle pyöräleirille etelän lämpöön Mallorcalle. Olin talvella tutustunut Järvenpään (JäPy) veijareihin jotka ottivat mukaan porukkaan tuolla saarella. Pitkälti heidän kannustuksen kautta rohkaistuin mukaan lisenssi startteihin.

Iso kiitos tästä pitkän linjan ketjunpyörittäjälle Osmo Vesalle jonka kaunis tsemppi kirje saa edelleen hymyn huulilleni.
Alkuun harrastus kulki fiilispohjalta lenkkeillen, mutta pikkuhiljaa kypsyi ajatus ”kaikkensa” yrittämisestä ja useaman vuoden ajan on nyt töitä tehty tavoitteiden mukaan.

Missä seurassa kilpailet?
Kilpailen IBD Cycling seurassa http://ibdcycling.fi/

Millainen on seuran valinnan merkitys urheilijalle
Seuran valintaan on monta erilaista näkemystä.

Tähän kauteen itselläni omien tavoitteiden lisäksi oli ja on tavoitteena aktiivinen  joukkueajo myös naispyöräilyssä. IBDssä olemme saaneet aktivoitua nyt muutemia hetken sivussa olleita naisia taas kisatoimintaan mukaan ja mikä mukavinta, uusiakin rohkeita tyttöjä on mukaan tullut ja meitä onkin iloinen naisjoukkue mukana kesän kisoissa.

Millaisia treenimääriä teet karkeasti viikkotasolla
Omat treenimääräni huitelevat 10-20 viikkotunnin välillä.

Katio Jokio

Käsittääkseni työskentelet liikunnan parissa, onko tämä syy että se maistuu myös vapaa-ajalla.
Työskentely liikunnan parissa, syy vai seuras, tiedä itsekkään. Päivätyöni teen varhaiskasvatuksen parissa ja lisäksi ohjaan ryhmäliikuntaa. Sisäpyöräly on tullut tutuksi vuosien varrella ja omanlaisensa kipinä on tullut sieltä. Haluan kannustaa kaikkia liikkumaan ja siihen ettei ikä ole este, unelmista pitää pitää kiinni ja asettaa itselleen uusia tavoitteita. Itsensä kiusaaminen pitää mielen virkeänä.

Millainen jaottelu on vuositasolla, teetkö esimerkiksi punttia johonkin aikaan vuodesta enemmän
Talvella tulee punttia tehtyä jonkin verran ja harjoitteluni noudattaa suhteellisen perinteistä kaavaa muutenkin. Pitkän talven jälkeen kevään leirit on kyllä vuoden kohokohtia, mutta rehellisyyden nimissä nautin jopa talven pimeydessä sisällä trainerilla ajamistani pitkistä PK treeneistäkin.
Kevään leireillä tulee myös rehellisin palaute talven työstä. Vaikken Järvenpään pyöräilijöitä ole koskaan edustanut, leireilen edelleen heidän kanssaan eikä sanoja säästellä, tämä auttaa myös talven treenien motivaatiossa, halu näyttää pojille taas keväällä.

Katio Jokio

Millainen on ruokailun merkitys, kuulutko johonkin koulukuntaan vai syötkö mitä eteen sattuu
Ruokailu, heikko kohtani… Olen kaikkiruokainen, mutta koitan pitää tolkun syömisissäni. Kiloja olisi karistettavaksi, pyöräilijän mittoihin, mutta näin ikänaisurheilijana olen päätynyt itselleni ja läheisilleni lempeämpään linjaan ja luovuin tiukasta ruokavaliosta, en ollut hyvää seuraa silloin edes itselleni. Sekaruokavaliollani on viimeaikoina ollut taipumus kääntyä kasvisruokaa kohden, mutta tämä siis vain kipinästäni ruuan laittoon.
Ennen kisoja pyrin rytmittämään ruokailun tarkemmin ja mietin enemmän ravinnon koostumusta, energiaa on saatava tarpeeksi mutta järkevässä muodossa.

Kuka valmentaa sinua
Valmentajani on Anders Bäckman, teemme yhteistyötä nyt toista kautta.
Millainen on valmentajan merkitys
Minulle valmentajalla on suuri merkitys, nautin ohjelman mukaan treenaamisesta suunnattomasti. Vaikka kaikki on vapaaehtoista niin pieni tilivelvollisuus ja peräänkatsominen pitää motivaation yllä.
Olen siitä onnellisessa asemassa että voin tehdä myös yhteistyötä toisten valmennettavien kanssa, niin treeneissä kuin jälkipuinnessakin.

Yhtään ehjää kautta en ole vielä saanut ajettua haavereiden ja sairastumisten takia, mutta koutsin tsemppi ja mukana eläminen on pelastanut monelta masentavalta kuopalta. Koen saavani paljon enemmän kuin treeniohjelman tässä valmennussuhteessa.

Sitten se kalustospeksaajia kiinnostava kysymys, mitä pyöräkellarista löytyy?
Pitääkö oikeasti ottaa luku kalustosta, hui….

  • Maantiepyöräni on jo hyvän tovin palvellut S-Works Venge, Power2Maxin tehomittauksella ja Ultegran sähköillä. Hän on suuri rakkauteni 😉
  • Uusin ystäväni on Feltin täysjousto maasturi Edict2, loistokaveri hänkin.
  • Cyclona Spessun Crux joka hänkin sai mennä talvella Power2Max upgreidauksen
  • Ratapyöränä minulla Specialized Langster
  • Lisäksi täältä löytyy eläkepäiviä viettävä Olmo, ensimmäinen maantiepyöräni sekä Feltin kaupunkipyörä.

Toivottavasti en unohtanut ketään…
Mikä on kauden tavoitteesi?
Kauden tavoitteena on saada joukkeajomme toimimaan. Omia onnistumisia toivon toki myös, mutta en osaa niitä itsekkään vielä eritellä.  Kaikki on mahdollista ja omiin unelmiin pitää uskoa kuten edellä mainitsin.

Katio Jokio

Entä tavoitteet tulevaisuudessa?
Tavoitteeni on kisailla niin kauan kun hyvältä tuntuu. Haluan tehdä asiat kovaa ja kunnolla, mutta pieni pilke pitää säilyä silmäkulmassa.

Toki toivon toimivani jollain tasolla pyöräilyn parissa tulevaisuudessa oman kisaamiseni jälkeenkin.

Terveisesi lukijoille
Haluan toivottaaa siulle loisto päivää ja kiittää kun olit mukanani tämän hetken. Toivottavasti nähdään kauden aikana kisoissa.

Tagit : Kati Jokiourheilijaesittely

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.