HarjoitteluUutiset

Estejuoksijasta pyöräilijäksi siirtynyt Minna-Maria Kangas oppii koko ajan

Minna-Maria Kangas oli 15 vuotta kestävyysjuoksija, joka jalkavamman takia ja kaverinsa innostamana ajautui pyöräilijäksi. Seuraava tavoite 33-vuotiaalla on viikonvaihteen ratapyöräilyn SM-kisoissa Helsingissä, jossa hän tähtää mitaliin niin henkilökohtaisesti kuin joukkueessa.

”Loppukaudelta odotan Focus Ladies -tiimimme jatkavan hyvää joukkueajoa maantiellä ja menestystä ŠKODA Maantiecupissa. Syksyllä aion kisata cyclocrossissa ja ehkä ajaa MTB-kisoja hyvinä treeneinä. Erilaiset pyöräkisat kehittävät hyvin maantieajoa ajatellen, ja on paljon mielekkäämpää ajaa muuallakin kuin pelkästään maantiellä”, Kangas sanoo.

Estejuoksijasta pyöräilijäksi hän siirtyi vasta reilu vuosi sitten. Keväällä 2014 hänellä todettiin oikeassa jalkaterässä harvinainen vamma, jota yritettiin hoitaa eri tavoin.

”Vuonna 2015 juoksuleirillä maaliskuussa tiesin lopulta, että jalka ei tule kestämään enää lajinomaista juoksuharjoittelua”, Kangas sanoo.

MInna-Maria Kangas

Hän harrasti kestävyysjuoksua 15 vuotta ja juoksi päälajinsa 3000m esteet parhaimmillaan aikaan 9.55,27. Maantiepyörän hän osti kaverinsa innoittamana toukokuussa 2015, kun juoksu ei onnistunut ja vesijuoksu sekä uinti kyllästyttivät jo.

”Innostuin vähitellen lajista ja pyysin Pasi Ahlroosia valmentajaksi. Elokuussa 2015 löysin itseni Porvoon kuntoajojen starttiviivalta. IK-32:n ajajien kanssa pääsin myöhemmin kisareissuille, ja sille tielle jäin. Pyöräilyä jalkavamma rajoittaa sen verran, että tietyt pyörätreenit ja hyppelyt on pitänyt jättää pois”, Kangas sanoo.

Alkutaival pyöräilijänä on ollut mielenkiintoinen. Hänen on pitänyt opetella kaikki alusta alkaen: pyöritystekniikka, ryhmässä ajaminen, rullilla ajaminen, spinning. Lajivalikoimana vuoden sisällä tutuksi on tullut maantieajon lisäksi maastopyöräily, cyclocross ja radalla ajo.

”Juoksijana hankittu fyysinen kunto ei todellakaan siirry suoraan pyörän päälle, vaan kaiken suhteen riittää tekemistä ja opittavaa, välillä tuskastumiseen asti.”

Hän kehuu valmentajaansa Pasi Ahlroosia suuresti. Ahlroosia Kangas kuvaa määrätietoiseksi valmentajaksi, joka vaatii paljon, mutta myös perustelee, miksi eri harjoituksia tehdään.

”Vasta nyt olen päässyt sisään pyöräharjoitteluun, alan saamaan juonesta kiinni ja pystyn tekemään treenejä paremmin. Valmentajan lisäksi myös sillä on suuri merkitys, että meillä on hyvä porukka Focus Ladies -tiimissä niin ajajien kuin taustajoukkojen suhteen, ja kaikki haluavat menestyä.”

Vahvuutenaan Kangas pitää vahvaa perusfysiikkaa sekä harjoittelumotivaatiota. Menestyminen vaatii kovaa työntekoa, mutta hän nauttii pitkistä pyörätreeneistä ja kovien ajajien seurasta.

”Kehitettävää riittää pyöräilyn lajinomaisen tekniikan, voiman ja nopeuden suhteen, jotta ne eivät olisi suoritusta rajoittavia tekijöitä. Pyöräily lajina on täysin erilainen kuin juoksu kilpailemisen osalta, ja kilpailemaan oppii vain ajamalla paljon kisoja. Onneksi siinä meillä on hyvä joukkue apuna.”

Pyöräilytausta on vielä vähäinen, joten kaikilla osa-alueilla on vielä kehitettävää.

”Välillä tuntuu, että koko ajan pitää opetella jotain uutta, mutta onpahan ainakin paljon kehittymisen mahdollisuuksia. Ensin haluan menestyä joukkueena ja henkilökohtaisesti SM-tasolla, mutta päästä ajamaan myös ulkomailla. Seuraavaksi haluan päästä kilpailemaan myös kansainvälisellä tasolla. Uskon, että minulla on mahdollisuuksia kovemmassakin seurassa”, Kangas sanoo.

Booking.com
Tagit : MInna-Maria Kangas

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.