Uutiset

Wattbike SM-Kilpailut Espoossa 18.1.2014

Wattbike SM-kilpailut ajettiin Espoossa 18.1.2014, matkana 10km. Kilpailut pidettiin Esport Centerin tiloissa Ik-32 toimiessa järjestävänä seurana.

Kuvat (c) Jari Birling
Teksti: Matti Loukonen

Wattbike SM-Kilpailut

Kouvolan Pyöräilijöiden Sanna Karjalainen ajoi ensimmäisenä naisena Suomessa Wattbikella kympin alle 14 minuuttia. Sannan aikana oli eilisessä, muutenkin erittäin kova vauhtisessa kilpailussa 13.59,72. Sanna paransi Riina Miettisen nimissä ollutta Suomen ennätystä yli 17 sekuntia.

Heidi Onger antoi tiukan vastuksen ajamalla koko matkan Sanna takana parin sekunnin erolla. Järjestävää seura IK-32 edustavan Heidin aika loppuaika 14.03,52 on myöskin kovaa luokkaa. Kolmanneksi kilpailussa tuli Sofia Kansikas ajalla 14.45,70. Tiukassa kisassa neljänneksi ylsi CCH:n Kati Jokio ja viidenneksi saman seuran, viime vuonna naisten maantiecupin voittanut Sini Savolainen.

Kovia aikoja ajettiin muissakin sarjoissa. Korson Kaiun vasta 17 vuotias Sasu Halme paransi ennätystään lähes 30 sekuntia aikaan 12.35,87. Sasu halusi haastaa isoveljensä Samuelin ajamalla M-Eliitin lähdössä ja jätti M18-sarjan muiden hoidettavaksi. Isoveli pesi kuitenkin vielä toistaiseksi pikkuveljensä uusimalla viime vuotisen Suomen mestaruuden ajamalla huippuajan 12.09,02. Aika on Samuelin oma ennätys ja toiseksi paras Suomessa ajettu tulos. M-Eliten hopealla tuli Velosportin Anssi Koivusalo, voitettuaan kolmanneksi ajaneen Sasun 17 sadasosasekuntia. Anssi jatkoi kovia suorituksiaan Wattbikekisoissa, Keravan SM-kisoissa kuukausi sitten hän otti pronssia kovien koettelemusten jälkeen.

Wattbike SM-KilpailutViime vuoden Suomen mestari ja Suomen ennätyksen omistava Jussi Nummikko ei ollut paikalla puolustamassa mestaruuttaan. N16 sarjassa Viivi Puskala CCH otti kokonaiscupin voiton tasaisen varmalla tavalla, voitot jokaisessa osakilpailussa. Viivi ajoi eilen ensimmäistä kertaa kympin kisan eikä ollut kertomansa mukaan moksiskaan. Kova mutta kiva laji kommentoi Viivi.

M50 sarjassa Pekka Suoknuuti, Markku Henrikson ja Kari Pajanne kiistelivät melkein loppuun saakka sarjan Suomen mestaruudesta. Ensin joutui taipumaan Kari Pajanne jolle tuottaa ongelmia kilpailupaikkojen lämpötila ja muutama sata metriä ennen maalia hyytyi Markun vauhti ja Peetu sai revittyä lopulliseksi eroksi vajaat 4 sekuntia. Peetu ja Markku ovat molemmat soutajia jotka ovat siirtyneet Wattbiken myötä myös ajamaan myös kilpaa pyörillä.

Wattbike SM-KilpailutSoutajien kova hapenettokyky sekä voimataso tasoittavat tilannetta pyöräilyä harrastavia vastaan ja monet soutajat ovatkin saavuttaneet kovia tuloksia Wattbikekisoissa. Hienoa on se että monet heistä ovat ryhtyneet ajamaan kisaa ”oikealla” pyörällä

Kouvolan Pyöräilijöiden Hannu Liekola käy hyvästä esimerkistä soudun ja pyöräilyn yhdistämisestä. Hannu ei päässyt mukaan SM-kisoihin loukkaantumisen takia, mutta paikalla hän kyllä oli ja seurasi tarkasti sarjansa M40 kisaa. Sarjaa hallitsee TaKon ”kaksikko” Mika Salonen ja Heikki Keskinen. Heikillä on sarjan Suomen ennätys 12.25,70. Mika paransi eilen voittaessaan Suomen mestaruuden omaa ennätystään peräti yhden sadasosan. Hänen uusi ennätyksensä on runsaan sekunnin päässä Heikin Suomen ennätysajasta.

wmsm105Suomen Olympialuokan soutua vuosia hallinnut Takon Soutajien Klaus Geiger ajoi 2009 ensimmäisessä Wattbike kilpailussa ajan 12.36. Samassa kisassa huippupyöräilijä Kimmo Kananen pystyi voittamaan Klasun ainoastaan vajaalla sekunnilla. Jotain sekin kertonee soutajien tasosta myös pyöräilyssä. Klasu on mm. voittanut Sisäsoudun Maailman mestaruuden kolme kertaa.

SM-kisoissa laitettiin uusiksi myös seuraavat Suomen ennätykset sarjoissa M14 Valtteri Wallenius CCH 15.08,87, M18 Sasu Halme KorsKa 12.35,87, M60 Matti Tanttu CCH 13.51,86 ja M70 Timo Hirvonen Zeus 15.02,51.

Lajia luonnehtii hyvin Samuel Halmeen kommentti Wattbike sisäpyöräilystä:

wbsm104”Kun puhutaan Wattbiken ja pyöräilyn välisistä eroista ja siitä kuinka ajat korreloivat keskenään, niin oman tuntemukseni mukaan ajat ovat suhteessa lähempänä todellisia mitä pidempää matkaa ajetaan. Lyhyillä matkoilla Wattbiken kiihtyvyys, ajajan massan huomioimattomuus ja tuulettomat olosuhteet ym. vaikuttavat siihen että ajat ovat huomattavasti parempia kuin todellisuudessa. Kun matkat pitenevät niin Wattbikella ajaessa alkaa kärsiä siitä että ajamista ei voi hetkeksikään hellittää. Tällöin suorituksen taso laskee lähemmäksi todellista ulkona ajettua suoritusta.
Itse hullaannuin täysin lajiin jo silloin kun useampi vuosi sitten alkoivat Wattbike-kilpailut. Laji on hyvin raaka fyysisesti sekä henkisesti ja siinä pääsee kokemaan todellista kamppailua kilpailun voitosta, vaikka lajia kokeilematon voisi luulla että on tylsää vain ajaa paikallaan ja tuijottaa screeniä. Kisat käyvät syksy- / talviaikaan myös hyvinä säännöllisinä maksimitreeneinä ja kunnon mittareina.”

Yleisöä Wattbike SM-Kilpailut veti runsaasti kannustamaan suosikkejaan. Kommentti kilpailuja alusta loppuun saakka seuranneelta Kalle Parviaiselta:

”Mielenkiintoinen ja jännä laji. Kisaa pystyy seuraamaan todella hyvin screeniltä jossa on yhtä aikaa esillä koko ajava porukka, heidän eronsa toisiin, watit, vauhti, cadenssi, ajettu matka, etc.

Lisäksi kilpailijoita ja omaa suosikkiansa pääsee katsomaan aivan vierestä ja siinä pystyy hyvin aistimaan kilpailutunnelman. Hurjia loppurutistuksia ja puolet porukasta taisi pyörtyä maaliin päästyään. Huhhuh.”

Sm-kisojen yhteydessä palkittiin Wattbike-Cup 2014 kokonaiskilpailun parhaat. Wattbike-Cup 2014 kokonaistulokset tulevat pikapuoliin Wattbiken nettisivuille.

Tulokset: www.tulospalvelu.profiili.fi

Tags : espooWattbike

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.