OutdoorTestit

Stevens Mobster Fatbike

Esittelyssä Stevens Mobster fatbike. Paksupyörä saksalaiseen tyyliin, sano se: Mobster!

Fatbike nostaa hienosti päätään muiden pyörien joukossa. Olemme aikaisemminkin näitä testanneet, mm Sup X Fatbiken ja Kona Won. Stevens Mobster pitää sisällään hyvät osat, alumiinirunko ja mahdollisuus heittää alle myös 4,5″ renkaat jotka mahtuvat samaan runkoon.

Stevens Mobster

Voisimme kirjoittaa näistä juttua verraten painoja sekä osia eri pyöriin, se ei ole kuitenkaan sivuston tarkoitus vaan esitellä asioita. Nyt tuon vähän erilaisen kulman tähän esittelyyn. Mihin itse tälläistä käytän, omistan itse myös läskin joka on ainoa pyörä millä ajelen nykyään.

Stevens Mobster testin aikana on ollut märkää, liukasta ja kuivaa. Koko setti, niin työmatkaa kuin metsää ja polkua. Usein fatbike mielletään pyöräksi joka on voitaisiin ostaa jos kaikki muut pyörät on jo ja läskipyörälle on vielä tilaa tallissa. Tämä on kuitenkin väärä kuva laitteesta jonka neuvoisin muuttamaan kokeilemalla pyörää. Useissa liikkeissä on mahdollisuus koeajaa pyörää, testipyörän Bikeshop.fi liikkeestä sen saa esim viikonlopuksi kotiin halutessaan. Ensivaikutelma on päältä katsoessa raskas, okei, pyörä painaa 14,2kg joka on sama mikä halvempi täysjousto maastopyörä tai halpa hybridipyörä. Juuri tämän takia kannattaa kokeilla, pyörällä ajaminen on kaikkea muuta kuin raskasta.

Tälläisenään pyörä on mitä mainioin lenkkikaveri niin metsään kuin hiekkateille. Oli sitten märkää tai pehmeää, oikeastaan mitä pehmeämpi alusta sitä enemmän pyörä on omalla mukavuusalueellaan. Ensimmäinen ero vaikkapa 29″ maasturiin poluilla ajaessa on että juuret ja vastaavat liukkaatkin poikittäiset esteet eivät hidasta pätkääkään lenkillä. Samoin jos jokin polun kohta tarvii kiertää mättään kautta niin Stevens Mobster menee tasaisen pehmeästi, vauhti ei oikeastaan edes hidastu vaikka alusta pehmenee merkittävästikin. Voisi sanoa että fatbike on kuin ilmatyynyalus pyörillä. Ja nopeillakin polkulenkeillä itse käyn porukassa missä on niin 29″ täysjoustoa kuin fatbikeja, mikään ei sen peruslenkeillä nopeampi tai hitaampi. Fatbike käy hyvin pk-lenkkeilyyn tai yhtälailla pitkiin lenkkeihin. Usein maastolenkeillä ei niin haeta matkaa vaan aikaa, fatbike mahdollistaa niin paljon erilaisemmat ja haastavammat maastot että koko kropan aktivointi on jopa tehokkaampaa.

Stevens Mobster

Mutta tässä on pyörän käytöstä alle 50%, tarviiko näin olla? Ei todellakaan. Itse teen ns siistiä toimistohommaa, en voi olla aina ns lenkkikamoissa töissä kun tapaan asiakkaita. Mutta silti Stevens Mobster soveltuu hyvin myös työmatkakulkineeksi, fatbikeen saa pikakiinnitettäviä lokasuojia jotka ovat kooltaan niin isoja että ne pitävät kurat kuljettavan ulottumattomissa. Näin voi hyvin vähän märälläkin kelillä polkea töihin ilman mitään ongelmia. Ainoa ongelma on että jokaisissa liikennevaloissa tai Turussa Förillä (Aurajoen yli menevä lossi) saat selitellä kaikille mistä tässä on kyse. Pyörä herättää positiivista huomiota kaikkialla.

Eli työmatkakulkineeksi, kyllä!

Stevens Mobster

Entäpä mihin muuhun, jos laitetta voisi sanoa että se on kuin ilmatyynyalus pyörillä on se juurikin omiaan myös hyötykulkineeksi.

En näe parempaa pyörää vaikkapa marjastajalle, valokuvaajalle, retkeilijälle jne ihmiselle joka haluaa viedä isonkin määrän tavaraa kauas metsään. Pyörään on helppo pienin lisävarustein kuormata paljon tavaraa. Fatbikeen on saatavilla paljon erilaisia tapoja kiinnittää tavaraa, niin taakse tarakkaa, satulaputkeen taaksetulevaa laukkua, runkokolmioon jne. Jokatapauksessa tavaran roudaaminen on helppoa. Stevens Mobster välitykset toimivat kauttaaltaan hyvin niin kaupungissa kuin metsässä, edessä kun on 2 ratasta niin matka taittuu ja myös samalla jyrkkäkin mäki nousee kuin vettä vain.

Stevens Mobster

Lisäksi Stevens Mobster lienee mahdollisista pyöräkellarin laitteista se vähiten kelistä riippuvainen peli. Oli sitten lunta, märkää, tuulta tai liukasta niin pyörälle on aina keli. Ja mitä rajummaksi keli ja tuuli menee niin sitä mukavampaa on ajo syvällä metsässä missä ei tuuli tunnu, näissä olosuhteissa Stevens Mobster on kuin kotonaan.

Ja aina voi varustella talvea varten monenlaisin lisävarustein, esim renkaita ja lokareita tai sitten laukkuja joka lähtöön.

Ja toki ulkonäöllä on aina merkitystä, Stevens Mobster on simppelin tyylikäs pyörä. Saksalaista designia ja tuotantoa. Lisäksi mielestäni fatbike myös pyörä missä osien merkitys on suhteessa pienin, näin pääsee järkihinnat fatbiken makuun. Osia voi toki myös sitten myöhemmin speksata jos tarve vaatii.

Stevens Mobster

Loppuyhteenvetona Stevens Mobster on pyörä jota suosittelen lämpimästi vähän kaikenlaiseen käyttöön, tälläisiä loppusyksyn päivinä ei paljon hienompaa tapaa ole ulkoilla kuin kiertää metsässä polkuja fatbiken kanssa.

Lisätietoja Bikeshop.fi verkkokaupasta, klik klik! Ja huomioitavaa myös että tämäkin yksilö on myös testipyöränä heidän valikoimissa eli pidempikin lenkki ennen ostopäätöstä onnistuu.

Vielä speksit pikaiseen:

 • Runko: 6061 Aluminum Double Butted
 • Etuhaarukka: Alloy Tapered Steerer 1 1/8 – 1 1/2″ Unicrown
 • Kammet: Race Face OCK 12 RXC
 • Eturatas: 36-22
 • Takapakka: Shimano CS-HG50 10 11-36
 • Polkimet: Flat
 • Vaihtajat ja vivut: Shimano Deore XT RD-781 (taka), Shimano Deore FD-M616 Directmount (etu), Shimano Deore (vivut)
 • Jarrut: Tektro Auriga, 180/160mm jarrulevyt
 • Jarrukahvat: Tektro Auriga Disc
 • Ohjainlaakeristo: STEVENS MTB AL Integrated TS Cartridge
 • Ohjaustanko: Oxygen Driver Rise 1″, Aluminium, 9°, 700 mm
 • Ohjainkannatin: Oxygen Driver Alu OS 31.8 mm 6°
 • Satula: Oxygen Havoc
 • Kiekot: Oxygen 2B-80 Alu Disc Oxygen navoilla 150/197 mm
 • Renkaat: Schwalbe Jumbo Jim Evolution 4.0″, foldable
 • Paino: 14,20kg

 

Tags : fatbikeläskipyörämaastopyörämobsterstevenstesti

1 kommentti

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.