Testit

Aika-ajokypärä ja sen valinta

Giro Selector

Aika-ajokypärä ja sen valinta

Esittelyssä 3 erilaista aika-ajokypärää joko aika-ajoon tai triathloniin. Kypärää ostaessa tarvii ottaa huomioon todella monta erilaista juttua. Kypärä on mielestämme kaikista vähiten se juttu mikä kannattaa tilata sokkona netistä vaan kannattaa todellakin sovittaa ja katsoa että tulee päähän istuva ja kaikinpuolin mukava päähine. Ja joillain käyttäjillä saattaa tulla yllättäviäkin mutkia matkaan kypärän sovittamisen kanssa, niistä myöhemmin tässä jutussa.

Aika-ajokypärä ja Kolmikon kokoeroa
Kolmikon kokoeroa

Sääntöjen puolesta sama kypärä on käypä sekä aika-ajokypärä käytössä että triathloniin. Huomioitavaa myös varsinkin alkukevään kylmillä keleillä kun polttelee päästä ulos ajamaan että aika-ajokypärä on huomattavasti lämpimämpi päässä kun se menee korville asti. Kuulostaa hölmöltä mutta herkkäkorvaisena itse arvostin tätä ominaisuutta kauden ekoilla lenkeillä.

Giro Selector:

Giro Selector on perinteinen pitkähäntäinen kypärä. Giron häntäosaa voi säätää joko korkeammaksi tai matalammaksi, mukana tulee 2 erikorkuista selkää vasten tulevaa osaa. Perinteisessä muotoilussa on puolensa kun kypärän hännän painaessa selkään tietää oikean pään asennon. Se onko tällä ominaisuudella merkitystä on vaikea sanoa mutta siihen tottuneelle hännätön kypärä vaatii tottumista. Toki aerodynaamisesti lienee selvää että jos pään kääntää niin että häntäosa on suoraan ylöspäin on se taas iso ilmajarru. Giron kiristysmekanisti on hyvä ja säätövara antaa tilaa käyttää buffia tai vaikka paksumpaakin myssyä kypärän alla. Tosin kesäkeleillä Giro on luonnollisesti kuumin kypärä päässä suljetun rakenteen vuoksi.

Giron saa erivärisillä visiireillä. Koko peili, tumma tai kirkas. Giron selkeä etu on silmälasien käyttäjälle se että visiirin alle mahtuu loistavasti silmälasit. Näin saa ison edun siitä että näkee sekä eteensä että mittarin lukemat. Toki Giron visiirin saa helposti irti jos haluaa ajaa ilman laseja tai erillisten ajolasien kanssa.

Girossa sellainen lisäarvo että pitkätukkainen kuski pystyy jemmaamaan kuontalonsa sinne ajon aikana eikä se lepata tuulessa. Selectorin mukana tulee kuljetuspussi jossa oma taskunsa visiirille. Giroa myy ainakin www.raispo.fi sekä www.signature.fi

Kask Bambino:

Kask on tuttu mm Froomen ja Wigginsin päästä. Kask on tuulitunnelissa suunniteltu kypärä jossa ei ole pään asennolla niin isoa merkitystä ajaessa koska kypärässä ei ole häntäosaa. Kaskin visiiri kiinnittyy näppärästi magneettien avulla ja visiirin saa vaikkapa lämmitellessä ylöspäin jolloin se ei ole kasvojen edessä. Kaskissa ei ole varsinaista maantiekypärästä tuttua säätömekanismia vaan kiristys hoituu ainoaan remmien kanssa. Kaskin mukana tulee myös laukku kuljettamista varten. Kaskia myy www.signature.fi

Carrera Viper TT:

Carrera on kypärä jossa on paras säädettävyys vertailun kypäristä. Carreraan taas ei saa kiinteää visiiriä vaan Carrara on ajateltu käytettäväksi ajolasien/aurinkolasien kanssa. Carrerassa on taas monipuolisimmat säädöt näistä kolmesta kypärästä. Carreran säädöt myös antavat paljon valinnanvaraa sille millaista myssyä kypärän alla pitää. Carrara on näistä kolmesta eniten sellainen millä viitsii heittää treenilenkit myös juurikin sen maantiekypärämäisen olemuksen vuoksi.

Mutta oli käyttötarkoitus mikä tahansa näistä kolmestakin löytyy hyvä vaihtoehto jos aika-ajokypärä on haussa. Lisää vaihtoehtoja esittelyssä lähiaikoina.

GIro Air Attack:

Giro Air Attack on tuulitunnelissa testattu kypärä. Se on ulkonäöltään lähellä tavallista kypärää, kun häntäosaa ei ole, eikä kypärä peitä korvia. Hännätön kypärä antaa anteeksi pään lepuuttamisen ja on mukava käyttää myös lenkillä. Air Attack on ilman visiiriä, mutta magneettikiinnityksellä oleva visiirillinen kypäräkin löytyy samaa sarjaa, on vain nimeltään Air Attack Shield. Visiirin vaihtoehtoina ovat tumma tai kirkas.

Kypärästä löytyy kuusi ilma-aukkoa ja sisäinen kanavointi, joten aerokypäräksi hengittävä kuumallakin kelillä. Painoa kypärällä kerrotaan olevan 275g. Kypärä istuu omaan päähäni yhtä hyvin kuin Giron maantiekypäräkin, ja säädettävyys on myös hyvä.

Giro Air Attackin maahantuoja on Shimano Finland, jälleenmyyjät löytyvät heidän nettisivuiltaan

Booking.com

 

Tagit : aika-ajocarrerakypärätriathlon

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.