OutdoorTestit

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Bikepacking Turku-Rovaniemi

Lapsuudessa niin monet autossa vietetyt tunnit matkalla pohjoiseen ja nykyinen elämäntapa, pyörällä liikkumalla on ajan myötä kehittänyt idean pidemmästä pyöräretkestä. Automatkalla milloin minnekin on monesti tullut mietittyä ”Mitäköhän tuon tien päässä on?” tai ”Mitä jos käännyttäisiin jo tästä?”.

Bikepacking

Aikaisempi kokemus monen yön retkistä rajoittuu 3 päivän saariston rengasreittiin. Sen lisäksi muutamia yön kestäviä retkiä on jonkin verran tullut tehtyä.

Vihdoin tämän kesän loma on pyhitetty pyöräretkeilylle Turusta kohti napapiiriä.

Matkan tekijä:

  • Aleksi Sanaksenaho
  • Ikää 25 vuotta
  • Paljasjalkainen Turkulainen
  • 2 tytön isä
  • Aviomies
  • Pyörä harrastelija
  • polkupyörä myyjä/mekaanikko

Bikepacking

Kalusto:

Viime vuoden joulun tietämillä oltiin isojen kysymysten äärellä kun olin hankkimassa uutta pyörää. Niin kun jokainen pyörän ostaja tietää valikoima on loputon. Suurin kamppailu käytiin puhtaasti retkipyörän ja 29+ maasturin välillä. Lopulta osta-nappia painettiin Trek Stache 7 29+ kohdalla. Pyörä on hankinnan jälkeen pikku hiljaa muuttunut retkeily-ystävällisempään muotoon.

Bikepacking

Joustokeulan tilalle on vaihdettu jäykkäkeula ja riittävän ajomukavuuden saa 3″ renkaalla jolloin kaikki tien epätasaisuudet eivät lyö käsille ja painoakin saadaan pudotettua hieman.

Ensimmäistä kertaa olen myös perehtynyt tubeless hommiin ja hyvinhän tuo pelittää. Molemmat renkaat ja vanteet ovat tubeless-ready mallia, joten ei tarvinnut kuin ottaa sisärenkaat pois ja lisätä litkua tilalle.

Ajotuntuma on erinomainen ja rengas paineen saa laskea metsässä huoleti pelkäämättä sisärenkaan puolesta. Pitkällä matkalla rengasrikot on varmasti suurin murhe, joten tubeless renkaasta on iso hyöty. Toki mukaan lähtee muutama sisärengas ihan varuiksi.

Ajoasentoon suurin tehty muutos on ohjaustanko joka on vaihdettu normaalista 9° taivutetusta 17° taivutettuun. Tällä saavutetaan pystympi ajoasento ja ranteille mukavampi asento pidemmällä matkalla.

Bikepacking

Ohjaamoon on lisätty vielä triathlon hommista tuttu aika-ajotanko. Pidemmän päälle noin pysty ajoasento vie voimia, joten näin pääsee hieman vaihtamaan asentoa ja pienentämään ilmanvastusta.

Aiemmin tavarat metsään kulkivat repussa tai tavaratelineellä. Tänä päivänä lähes kaiken tyyppisiin pyöriin on saatavilla jos minkälaista laukkua. Pyörään ei tarvita enää mitään erillisiä telineitä, vaan laukut on suunniteltu hyvin yhteensopiviksi monenlaista pyörää silmälläpitäen. Hankintavaiheessa näin instagramissa Ortliebin julkaisseen kuvan uudesta laukku sarjasta joka on nimenomaan tarkoitettu pyöräretkeilyyn.

Tiesin laukkujen nopean toimituksen ja merkin olevan laadukas joten päätös oli siltä istumalta lähes tehty.

Sarjaan kuuluu Ortlieb Frame-Pack jota on saatavilla kaksi kokoa eri kokoisille runkokolmioille. Putkimallinen Ortlieb Handlebar-Pack ja siihen yhteensopiva pienempi Ortlieb Accessory-Pack. Tavaratelineen tilalle on saatavilla satulan kiskoihin ja satulatolppaan kiinnitettävä Ortlieb Seatpost-Pack.

Bikepacking

Päädyin tilamaan Ortliebin Bikepacking sarjan kaikki laukut lukuunottamatta runkolaukkua jonka teetätin omien kriteerieni mukaan. Runkolaukun sisälle tehtiin muutama pienempi tasku pikku varaosille ja työkaluille.

Vasemmalle puolelle tehtiin tasku energiapatukoille ja puhelimelle. Laukun yläpäähän tehtiin juomarakon letkun mentävä reikä. Näin selästä saadaan kaikki ylimääräinen paino pois ja ajaminen on taas mukavampaa.

Bikepacking

Laukun kiinnitys tapahtuu tarranauhalla. Tarranauhaa varten on laukun ympärille ommeltu solkia koko matkalta. Tämä helpottaa laukun käyttöä myös muissa pyörissä kun kiinnityksille ei ole ainoastaan yhtä tiettyä paikkaa, vaan laukku voidaan kiinnittää pyörän tarpeiden mukaan.

Satulatolppalaukku rullautuu Todella pieneen tilaan, mutta tilavuudeksi ilmoitetaan kuitenkin huimat 16,5L. Järkevästi pakattuna ja tiukasti kiinnitettynä laukku pysyy tukevasti kyydissä ja kestää isommankin rummutuksen metsässä.

Laukun takaosaan on tehty takavalolle oma paikka jonne sen voi kiinnittää. Paikkoja on reilusti riippuen sen hetkisestä lastauksesta saadaan valo sunnattua juuri sinne mihin tarkoitus on.

Laukun päällä on kuminauharistikko mihin itse sijoitin lukon. Tilalle voi laittaa vaikka kengät joita on tarkoitus käyttää taukojen aikana. Tällöin ne ei ole haisemassa muiden puhtaiden vaatteiden seassa.

Jos elettäisiin rapakon toisella puolella isossa maailmassa olisi laukun kyljessä oikeaoppisesti roikkumassa titaaninen muutaman desin muki.

Elämme kuitenkin Suomessa ja suuntana on napapiiri, joten reissun jälkeen laukun kyljessä roikkuu suomalainen kuksa!

Ortlieb tankolaukun vetoisuudeksi ilmoitetaan 15 litraa. Pakkaamista helpottaa se, että putkimallisen laukun molemmat päät ovat avattavissa. Laukusta tavaroiden ottaminen on huomattavasti helpompaa, kun ei tarvitse purkaa koko laukkua saadakseen kuivaa sukkaparia kiireessä jalkaan. Laukun mukana tulee etäisyydensäätöpalat tangon ja laukun väliin. Näillä saa hyvin muokattua laukun oikean etäisyyden tangosta, eikä tarvitse murehtia että jääkö jokin vaijeri liian tiukkaan väliin.

Bikepacking

Tankolaukun kaveriksi asennettiin tarvikelaukku jonka tilavuus on 3,5 litraa. Tähän pieneen laukkuun saan mahtumaan kaikki tärkeimmät pienet tavarat mm. kännykkä, lompakko, kamera, varavirtaa ja muuta pientä mitä haluan mukaan, kun pyörä jää vaikka kaupan pihalle ostoksien ajaksi.

Pienten koepakkailujen jälkeen totesin, että joko mukaan otettavat tarvikkeet eivät ole suunniteltu pyöräretkeilyyn tai sitten laukkujeni vetoisuus ei vieläkään riitä kadottamaan kaikkea tarvittavaa.

Hankin vielä kaksi kappaletta keulaan kiinnitettäviä laukkuja yöpymistarvikkeille. Bontragerin Fork-bagit kätevillä pikakiinnikkeillä. Näitä ei toki ole suunniteltu minun pyöräni keulaan, joten jouduin vähän patentoimaan kiinnityksen suhteen. Yöpymisvälineet eli makuupussi, makuualusta, Bivybag ja lämpömakuualusta mahtuvat juuri mukavasti rullattuna molemmille puolille keulaa ja painopiste saadaan näin mukavasti mahdollisimman alas.

Bikepacking

Kaikki laukut ovat vesitiiviitä, joten jos keli yllättää saan varmasti kuivaa ylle myös seuraavana aamuna. On myös ollut kertoja jolloin pienen eväsretken jälkeen on tarvinnut laukkua pestä sisältä päin. Vettä sisään, pyyhkäisy ja kuivatus ylös alaisin ja laukku on taas valmis käytettäväksi.

Panostamalla yöpymisvälineisiin enemmän saa varmasti enemmän ominaisuuksia joista voisin myös kertoa varmasti loputtomiin. Tällä kertaa sitä ei tehty jottei reissun kustannukset nousisi älyttömyyksiin. Mutta lähivuosina niihinkin toivon mukaan tulee myös panostettua. Tällä kertaa huolehdin ainoastaan siitä että kaikki on matkassa ja jos jotain oleellista jää matkasta ollaan ensi kerralla fiksumpia.

Kun joskus reissusta palaan niin luvassa on myös arvio siitä miten kuski ja laukut selvisivät reissusta. Pysy kuulolla

-Aleksi-

Teksti ja kuvat: Aleksi Sanaksenaho

Tagit : Bikepackingtrek

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.