Motorsport

Esittelyssä stuntkuski Eero Syrjänen

Esittelemme motorsport osiolla mielenkiintoisia persoonia eri lajeista ja haluamme myös esitellä moottoripyöräilyn eri muotoja. Tällä kertaa haastattelussa nuori stunt-kuljettaja Eero Syrjänen.

-Mikäs mies on Eero Syrjänen, mistä olet ja minkä ikäinen olet?
Olen 20-vuotias nuorimies, virroilta kotoisin, mutta olen nyt vuoden asunut turussa ja  opiskelen tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi.

Eero Syrjänen

-Kuinka pitkään olet ajanut 2-pyöräisillä?
7-vuotiaana sain ensimmäisen mopon jonka jälkeen ei ole juuri taukoa ollut.

-Mikä oli ensimmäinen pyöräsi
Ensimmäinen moponi oli samurai 50cc, jolla opettelin ajamaan ja ensimmäinen iso stuntti pyörä oli honda cbr pc25 600cc

-Ajatko lainkaan kilvellisellä pyörällä vai keskitytkö pelkästään stunttailuun?
Stuntti pyörä on kilvetön ja sillä on muutenkin tottunut aina ajamaan tasa täys kaasulla nii se on parempi olla menemättä sillä liikenteeseen. Kesän alussa hommasin 350cc suzuki dr joka on tieliikenne kelpoinen ja sillä on tullut liikenteessäkin ajeltua. Ison A ajokortin suoritin kuitenkin kaiken varalta tänä kesänä jos joskus saan päähäni hommata jotain isompaa tieliikenne pyörää

-Mistä idea stunttailuun?
Idea stunttailuun ei ollut yhden illan päähän pistos vaan se on ollut pienestä asti semmoinen tyyli että millään ei ole voinut ajaa normaalisti vaan aina on pitänyt ruveta vehkeilemään, joten omaksi ajotyyliksi on muotoutunut kikkailija

-Millaisilla pyörillä olet ajanut?
Kaikki lähti 50 kuutioisesta minicrossista noin 7 vanhana, sillä opittuani ajamaan ja hajotettua sen sain reilua vuotta myöhemmin PV-Suzukiin. PV-Suzukilla ajelin useamman vuoden. Ala-asteen lopussa into kuitenkin mopoiluun vähän laantui, mutta kikkailu ura sai alkunsa kun polkupyörällä aloin opetella keuliskeleen. Ylä-asteen alkaessa alkoi mopoilukin taas kiinnostamaan enemmän ja minulle hommattiin suzuki ds 80cc pikkucrossi.

14 vuotiaana minulle hommattiin honda monkey jolla mopo kikkailu sai alkunsa. Pari vuotta harjoittelin monkeyllä ja 16 vuotiaana ajoin kevari kortin ja jatkoin kikkailua KTM exc 125cc:llä. Vuoden jälkeen pyörä meni vaihtoon ja tilalle tuli Husqvarna SMR125cc. Mielenkiinto kuitenkin vähän laantui kikkailuun tehottoman 4-tahtisen kevarin takia. Sen myinkin pian pois ja tilalle tuli skootteri. Sillä innostuin taas jatkamaan kikkailua. Syksyllä kun täytin 18 mopoilu vähän jäi kun en isompaa pyörää saanut hommattua auton hankkimisen takia. Seuraavana kesänä iski ylitse pääsemätön moottoripyörä kuume ja hommasin ensimmäisen stuntti pyörän, Honda CBR 600cc PC25. Into stuntti ajamiseen kasvoi räjähdysmaisesti, ajaminen alkoi sujumaan nopeasti ja tarve paremmalle pyörälle tuli. Reilun kuukauden jälkeen honda meni myyntiin ja tilalle hommasin nykyisen pyöräni, Kawasaki ZX6R  636b.

-Entä nykyinen kalustosi, kerro siitä vähän lisää
Tämän hetkisiä pyöriä on Kawasaki ZX6R 636 vm2004, Suzuki DR 350cc vm1991 ja varikko mopona Suzuki PV. Kawasakin olen rakennellut alkuperäis kuntoisesta stuntti käyttöön sopivaksi(muutoksista myöhemmin lisää), tekniikaltaan muuten vakio mutta jonkinsortin ”tehoputki” on pyörään asennettu. Suzuki DR:n olen kanssa alkuperäis kuntoisesta rakennellut kevyeen stuntti ajoon säilyttäen tieliikenne kelpoisuuden(valot,vilkut,kilpi) tekniikaltaan alkuperäinen mutta kuristamaton.

Eero Syrjänen

-Miksi päädyit juuri Kawasakiin?
Kawasakin 636 b malli on suosituin pyörä stunttailuun. Se on jo ketterä ja siinä on ruisku kone eli oli pyörästä keula pystyssä tai kyljellään niin se ei ala rökeltämään niinku vanhempien pyörien kaasuttimet. Kun kiinnostus alkoi heräilemään isommalla pyörällä stunttailuun ostin noin kaks vuotta sitten Honda CBR pc25 600cc:n ekaksi isoksi pyöräksi erittäin halvan hinnan takia. Ajo alkoi kulkemaan isolla pyörällä nopeasti ja pian kehittyminen alkoi hidastumaan raskaan pyörän ja kaasutin koneen takia. Reilun kuukauden jälkeen myin hondan ja ostin tilalle Kawasakin. Silloin en vielä hirveästi tiennyt stuntti pyöristä niin ostin suositun pyörän kikkailuun ja aloin sitä rakentelemaan.

-Kaikki eivät välttämättä tiedä kuinka paljon pyörä eroaa tavallisesta moottoripyörästä.
Stuntti pyörää pitää vahvistaa useista paikoista jotta kestää repimistä ja kaatuilua. Erittäin tehokkaat jarrut on tärkein muutos. Stuntti pyörässä takaratas vaihdetaan ”pitsa lautasen” kokoiseksi jotta keuliessa pyörä ei hyydy, kaatumaraudat ovat tärkeät, taka häkki ja taka jalkatapit täytyvät olla vahvistettuja jotta kestää hyppimistä niiden päällä, muita paikkoja vahvistellaan tarpeen mukaan. Takapenkkiin on tehty jalan mentävä reikä jotta keuliessa voi pitää jalkaa siellä mikä mahdollistaa erilaisia temppuja, tankkiin on vasaralla muotoiltu iso kuoppa jotta senkin päällä voi istua ja seistä.

Jarrut ovat tärkeimmät, koska suurin osa tempuista tehdään jarruja vasten. Alkuperäisen pienen takajarrulevyn paikalle on adapterilla laitettu isompi etujarrulevy ja alkuperäisen yksimäntäisen takajarrun tilalle on vaihdettu isompi nelimäntäinen satula. Käsikäyttöinen takajarru on stuntpyörän rakentamisen pakollisin asia. Se mahdollistaa keulimisen ilman että jalkaa joutuu pitämään jalkajarrulla joten keulimisesta saa paljon teknisempää. Käsi-takajarrulla on kaksi omaa nelimäntäistä satulaa. Etujarrujakin olen tehostanut tehokkaammalla puristimella, keula on vaihdettu uudempaan ja kestävämpään.

Alusta säädetty normaalia jäykemmälle, virtalukko, mittari ja muut hallintalaitteet jotka on normaalisti stongassa on aseteltu niin että niitä ei vahingossa potki hajalle ja pyörää sammuksiin kun esimerkiksi heittää jalat sarvien yli. Stunttipyörille tyypillistä on räväkkä ja näyttävä väritys ja sillä olen itsekkin teipannut pyörän. Takavalon tilalla on pieni keulimis rauta, kevennetty kytkin kahva, syylarille kehikko jottei kaatuessa repeä irti, pakko flekti napilla, tyhjä käynnin säätö ruuvi, säädettävät clip on sarvet ja etukatteelle vahva rauta kehikko.

-Pyörä on varmaan normaali kaupunkicruisailuun verrattuna melko kovalla rääkillä. Miten pyörän huolto eroaa jokirantamotoristin huolto-ohjelmasta.
Kilometrejä mittariin ei älyttömiä kerkeä stuntti ajossa tuleen joten normaalit ohjekirjan antamien kilometrien väliset huollot eivät päde, öljyjä vaihdan katukumi kauden alussa ja noin puolessa välissä ja ennen jäärata kautta, venttiilejä täytyy säätää noin kerran vuodessa, muut huollot tapahtuu jonkun vian ilmettyä. Älyttömän isoilta ja kalliilta remonteilta kuitenkin on toistaiseksi säästytty.

Eero Syrjänen

-Mikä sitten yleensä hajoaa, mikä on heikko kohta?
Stuntti käytössä pyörästähän voi hajota mikä osa tahansa missä tilanteessa tahansa mutta heikoin kohta pyörässä on keula kun se useita kymmeniä kertoja ajokerralla pamahtaa lujaa alas joten sen saa huoltaa usein.

-Montako takarengasta menee kaudessa?
Uudella renkaalla rauhallisessa treeni ajossa rengas kestää ihan maksimissaan 4viikkoa. Näytöksissä/tapahtumissa/ miiteissä/ kuvauksissa renkaita mennyt 4 päivässä maksimissaan.

Eero Syrjänen

Mutta tapahtumissa joissa kumia poltetaan poikkeuksellisen paljon käytän kumikorjaamoilta yli jääneitä puoli kuntoisia renkaita, muuhun kikkailuun nuo puolikuntoiset renkaat ovat erittäin huonoja joten sillä tulee uusiakin ostettua. Tänä kesänä puoleen väliin ajokautta mennessä puoliksi käytettyjä renkaita mennyt 24kpl ja uusia 3.

-Entäs kuskin heikot kohdat, onko kohdallesi sattunut loukkaantumisia?
Itse olen säästynyt isoimmilta tapaturmilta, pieniä kolhuja tulee kuitenkin lähes joka ajokerta.

Eero Syrjänen

-Jos lajia ja mitä tahansa moottoripyöräilyä mietitään niin suomessa on ikävän lyhyt kausi. Mitä teet talviajan, löytyykö kurapeliä rospuuttokaudelle?
Olen Kawasakilla käynyt jäällä ajamassa talvisin. Tuollainen katupyörä ei niin jää radalle sovellu mutta vähällä lumella liikkuu hienosti itse tehdyillä pulttikumeilla. Rospuutto ajalla ennen jäiden tuloa yleensä on tullut tehtyä pyörälle kausi huoltoa eli kaikkien mahdollisten vikojen korjaus. Viime keväänä kuitenkin virroilla kun loppu jäällä ajot, pääsi turussa suoraan ajamaan jo katukumeilla.

 

-Onko stunttipyörän kanssa varsinais-Suomessa mahdollisuutta harjoitella talvella sisällä?
Ei ole talviharjoittelu mahdollisuutta, huonot on kesä harjoittelu mahdollisuudetkin, luvalliset suljetut alueet jossa saisi rauhassa ruopia on hyvin harvassa. Hyvä harjoittelu paikka auttaisi harrastuksessa tosi paljon.

-Millaista aloitusta suosittelisit sellaiselle joka haluaisi itse kokeilla lajia, millaisista tempuista kannattaisi aloittaa?
Tavallisillakin pyörillä pystyy kikkaileen. Kaikki lähtee suoraan keulimisesta ja hallitusta takajarrun käytöstä. Mitään ammattilaisen vinkkiä ei ole antaa, se on vain itse lähettävä kokeilemaan tutulla pyörällä eli kaasua vähän enemmän, kytkin normaalia nopeemmin ylös ja löytää sopiva kulma jossa pyörän vauhti ei nouse eikä laske.

-Mikä on oma vaikein temppusi ja mikä on bravuurisi?
Uusia vaikeita temppuja on vielä paljon opittavana, mutta tämän hetken vaikeinta temppuani en osaa sanoa. Bravuurina pidän takaperin ajoa tankin päällä seisoen ja jalalla ohjaten, muutkin takaperin tehdyt temput mielestäni kuvaavat hyvin pyörällä taitoajamista

Eero Syrjänen

 

-Missä voi seuraavan kerran nähdä sinun esiintyvän?
Turun messuilla 24.-27.8 (www.turunmessukeskus.fi/tapahtuma/turun-messut)

-Entäs tulevaisuuden suunnitelmat
Jatkossakin tulen antamaan kaikkeni harrastukselle ettei jälkeenpäin harmita että olisi voinut antaa enemmän ja toivon saavani turun alueelta hyvän harjoittelu alueen.

Kisojakin tulen ajamaan enemmän jatkossa, kun saan hyvän kisa ohjelman kulkemaan. Tähän mennessä olen käynyt Virossa vuosina 2016 ja 2017 ajamassa kisaa Smash nimisessä tapahtumassa. Ensi vuonnakin olisi tarkoitus mennä ainakin Smasheille kisaamaan. Kisoissa menestyminen ei vielä ole ollut huikeaa mutta viimeinen en sentään ole ollut. Kummatkin kisa reissut siitä huolimatta ovat olleet aivan mahtavia kokemuksia.

Turun messuilla ovat ensimmäiset stunt showni mutta toivon jatkossa saavani paljon lisää keikkoja.

Toivon saavani myös yhteistyö kumppaneita avustamaan harrastuksessa jotta pystyisin antamaan ajamiselle vielä enemmän. Opiskelijan tuloilla sitä joutuu usein valitsemaan bensan ja makaronin väliltä.

Haluatko Eeron esiintymään tapahtumaasi, juhliisi tai vastaavaan. Loistava vaihtoehto perinteiselle kansantanssiesitykselle. Eeron esiintymisistä voi tiedustella suoraan Eerolta osoitteesta. Lisäksi jos haluat olla sponsorin roolissa ja näkyä nuoren lahjakkaan kuljettavan mukana niin kysy rohkeasti lisää. Hyvä kanava näkyvyydelle mikä uppoaa kaikenikäisiin motoristeihin ja faneihin lajin ympärilää.

Eeron sähköposti: erkki.syrjanen@hotmail.com
Instagram: www.instagram.com/eerosyrjanen/

Snapchat: erkke18

Booking.com

 

 

Tagit : kawasakistuntkuskisuzuki

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.