Ravinto

Hapannaamako? Happo-emästasapaino kuntoon

Olen rutiineiden ihminen, monesti käyn niin tyhjäkäynnillä, että automatisoidun tiettyihin asioihin kuin robotti. Yksi niistä lähiaikoina syntyneistä rutiineista on aamujeni aloitus (heti tyroksiinilääkityksen jälkeen) 0,5-1litralla sitruunavettä, missä Cocovin vehnänorasta ja OptiMSM:ä. Miksikö?

Minäpä kerron!

Olen ehta lihansyöjä, eli syön paaaljon lihaa. Nautaa, hirveä, heppaa, possua, kanaa, kalkkunaa – you name it, I eat it! Monien, varsinkin naispuolisten ystävieni mielestä liikaa. Voiko sitä muka syödä liikaa? Kyllä kehon mielestä voi, koska runsas lihansyönti lisää elimistön happopitoisuutta, mikä on pidemmällä juoksulla huono asia. Liiallinen happopitoisuus voi ilmetä esimerkiksi seuraavina asioina:

 • päänsärky
 • närästys
 • selluliitti
 • iho-ongelmat
 • verenkierto-ongelmat
 • lihassärky
 • vatsa-ja suolisto-ongelmat
 • turvotus
 • masennus

Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta uskon että saitte ajatuksesta kiinni? Happo-emästasapaino heittelee.

Mikäli elimistö on liian happopitoinen, voi sitä ruokavaliolla ja muilla elämänvalinnoilla neutralisoida, eli happo-emästasapaino kuntoon!

Happamuutta eli hapannaamaisuutta lisääviä ruoka-aineita ovat mm.

 • sokeri
 • vaaleat viljatuotteet
 • liha, makkarat
 • maitotalousuotteet
 • virvoitusjuomat
 • keinomakeutusaineet
 • kahvi sekä tee (musta tee, joissain lähteissä myös vihreä)
 • kananmunat
 • puhdistettu suola
Happo-emästasapaino
Kuva Googlen syövereistä

Toki myös elimistön happamuuteen vaikuttaa ulkoiset tekijät, kuten ilmansaasteet, nautintoaineet tupakasta alkoholiin, stressi, liiallinen liikunta jne jne. Tuntuu että tätäkin listaa voisi jatkaa loputtomiin. Teit niin tai näin, hapannaama olet silti! Eli kannattaako siis tehdä mitään? Miten happo-emästasapaino kuntoon?

Kannattaa! Elimistö kiittää jos lisäilet huomaamatta tai tarkoituksella ruokavalioosi seuraavia asioita, koska emäksisyyttä lisääviä ruoka-aineita ovat:

 • kasvikset, juurekset
 • hedelmät
 • marjat
 • sitrushedelmät
 • lehtivihreät, viherjauheet
 • kylmäpuristetut öljyt
 • puhdistamattomat suolat, kuten ruususuola

Tietämättäni olen pyrkinyt pois tästä ikuisesta hapannaamaisuudesta juomalla tuota vehnänorasviherjauhetta+sitruunavettä+optiMSM:ä aamuisin, sekä joskus rankan ja stressaavan päivän yllättäessä iltapäivisin. Alkuperäinen tarkoitukseni tuon juoman nauttimiseen on siis ollut se, että saisin päiviin lisää virtaa ja nesteitä liikkeelle! Muistelen kyllä joskus kuulleeni sanan happo-emästasapaino ja, että ainakin sitruuna auttaa tasapainottamaan sitä.

Mitään superherkkua (ainakaan minun mielestä) tuo vihertävä aamujuoma ei ole, vaikkakin yksi ainoa asiakkaani oli sitä mieltä että se on älyttömän hyvää (!?). Makunsa kullakin, niistä ei voi muuta kuin riidellä ! 😀

Jos jollekulle on tuo vehnänorasjauhe tuntematon, tässä pientä infoa joka on lainattu suoraan Cocovin sivuilta:

Vehnänoras on huikea ravinnepommi, joka sisältää jopa yli 90 mineraalia ja huomattavia määriä muita elimistöllemme hyödyllisiä ravinteita, mm. kasvua edistäviä aminohappoja: arginiinia, proliinia, seriiniä, tyrosiiniä ja kystiiniä, joiden lisäksi vehnänorasjauheen A-, K- ja E-vitamiinien pitoisuudet ovat korkeat. Lisäksi jauhe sisältää C-vitamiinia, koliinia, tiamiinia, riboflaviinia, pyridoksiinia, niasiinia, pantoteenihappoa, biotiinia, lykopeenia, beetakaroteenia, luteiinia ja foolihappoa.
Vehnänoraassa on runsaasti lehtivihreää eli klorofylliä, jolla tiedetään olevan monipuolisia ravitsemuksellisia vaikutuksia. Vehnänoraan tiedetään sisältävän runsaasti elimistöllemme hyödyllisiä entsyymejä.

Runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää sisältävien viherjauheiden lisääminen ruokavaliomme tueksi parantaa lähes aina yleistä vireystilaamme.

Happo-emästasapaino
Aamuonnellisuuden ainekset

Vehnänorasta suositellaan aloittamaan pienellä (puolikas teelusikallinen) annoksella ja nostamaan varovasti (1-2tl), koska jauhe puhdistaa elimistöä tehokkaasti ja voi aiheuttaa siitä johtuvaa pahoinvointia.  Itse ainakin allekirjoitan tämän väittämän täysin. Voin NIIIIIN pahoin ensimmäisen viikon kun aloitin käyttämään jauhetta, vaikka mielestäni lähin todellisilla hiiren annoksilla liikenteeseen. Luultavasti kroppani oli vain puhdistuksen tarpeessa ? Nykyään ei pahoinvointia enää ilmene ja annoksen olen saanut nostettua jopa sinne 2tl per juoma.

Toinen ”ihmeaine” oli tuo OptiMSM, sitä saa esim. Cocoviltä. Toki muiltakin valmistajilta löytyy, mutta itselläni ollut käytössä nyt tuo. OptiMSM:stä kerrotaan Cocovin sivuilla seuraavanlaisesti:

MSM eli metyylisulfonyylimetaani on rikkiyhdiste, jota esintyy kehossamme luontaisesti. Puhtaassa muodossaan se on tuoksuton valkoinen kidemäinen jauhe, jolla on hiukan kitkerä maku.

MSM-jauhe soveltuu erityisen hyvin ihon kunnosta kiinnostuneille ja liikkuvuutta vaativien urheilulajien harrastajille (esim. jooga, kamppailulajit).

Opti-MSM on CocoVi Premium -sarjan tuote, joka on maailman puhtainta MSM-jauhetta. Pitkät perinteet omaava yhdysvaltalainen Bergstrom Nutrition-yritys valmistaa Opti-MSM:aa nelinkertaisen tislausmenetelmän avulla, jolloin jauheesta

saadaan farmakologisen puhdasta 99.9% MSM-jauhetta. Opti-MSM tuotteet ovat ainoita, joilla on suoritettu kaksoissokkotutkimuksia ja joilla on takanaan vahva tieteellinen näyttö.

Suositeltava päiväannos: 1/2 – 2 tl (ylläpito), 1 – 3 rkl (terapeuttinen annostus). Annostus kannattaa jakaa useampaan osaan päivän aikana. Nauti esimerkiksi 1 tl aamulla ja 1 tl illalla.

OptiMSM:n on väitetty vaikuttavan ihon, hiuksien ja kynsien kuntoon. Sen lisäksi se helpottaa niveltulehduksissa, edistää sidekudosten terveyttä ja vähentää kropan happamuutta. Edistää aineenvaihduntaa sekä auttaa ruoansulatusvaivoissa. Näin alkuun vaan mainitakseni! Itse olen havainnut optiMSM:n ehdottomasti vaikuttavan varsinkin kynsien kuntoon ja hiusten paksuuntumiseen. Tai, että ylipäänsä on tuggaa enään päässä! Nimittäin kilpirauhasrakkaani ruetessa kettuilemaan tuntui että minulta lähti joku kolmasosa hiuksista viemäriin viemärirotille pesänrakennusaineeksi. Lisäksi jos lihaskrampit tai kovemmista treeneistä palautuminen on sinun ongelmasi, suosittelen kokeilemaan ehdottomasti tätä 🙂

Happo-emästasapainoSitten jos sitruuna kaipaa vielä perusteluja niin muutamia tipsejä miksi sitruunaa. Eli, se on hyvin C-vitamiinipitoinen; auttaa optiMSM:ä imeytymään, peittää myös noiden kahden muun makua juomassa, poistaa nesteitä, poistaa kuona-aineita. Vakuuttaako? Sitruuna myös pitkin päivää nautittuna tekee ehkä pelkän veden juomisesta mielekkäämpää, on terveellisempi vaihtoehto kuin hapolliset virvotusjuomat/makuvedet.

Myös orastavan kurkkukivun yllättäessä, suosittelen nauttimaan sitruunaa koska se desinfioi nielua ja näin ollen päihittää kaikki siellä itävät pöpöt!

Viime kevään Kroatian lomalla tuli eteen hieman erilaisia sitruunoita.

Näillä kohti hapannaamatonta elämää ja virkeempää syksyä!

-Elina

Booking.com
Tagit : cocovihyvinvointi

2 kommenttia

 1. Ja hammaslääkäri kiittää, niinkö ?!
  Kyllä sitruunaa ei todellakaan suositella nautittavaksi ”pitkin päivää”. Siitä saat jatkuvan happosodan ja kohta et tarvitse hammaslääkäriä enää. No, toki jos on tekohampaat, niin sitten ei kai ole väliä enää.

 2. Sitruuna on emäksinen ja ei polta hampaiden kiillettä. Samankainen väite kuin se, että margariini olisi terveellistä…

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.