Motorsport

Moottoripyörämatkan suunnittelu, osa 2

Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa kävin läpi esimerkkien avulla miten moottoripyörämatkan suunnittelu on hyvä aloittaa. Kun ensimmäisen osan mukaiset suuret linjat on paikallaan, on aika tehdä hiukan tarkempia valintoja reissun suhteen. Tällä kertaa paneudumme tarkemmin reittisuunnitteluun ja sen apuvälineisiin sekä lyhyesti erilaisiin tapoihin moottoripyörämatkailla ja majoittumiseen liittyviin asioihin. Jos taas täydellinen spontaanius reissulla on sinun juttusi, niin tämä artikkeli todennäköisesti nostaa vain hymyn suupieleesi.

Reitin hahmottelu

moottoripyörämatkan suunnittelu
Tallennettu suosikki Google Mapsissa

Omat reissuni saavat useimmiten alkusysäyksen jonkin teeman tai yksittäisen kohteen pohjalta. Kun reissun suunta on näin hahmottunut, lähden listaamaan nähtävyyksiä, paikkoja ja elämyksiä, jotka haluan reissun puitteissa kokea. Yleensä listalle päätyy niin paljon kohtia, että kaikkia ei mitenkään ole mahdollista yhteen reissuun sovittaa. Tämän ei pidä antaa tässä vaiheessa kuitenkaan haitata. Reissun aikana tulee erilaisia syitä, joiden vuoksi suunnitelmaa haluaa muuttaa ja silloin on hyvä olla varalla kohteita, joiden avulla muuttunutkin reitti saadaan mielenkiintoiseksi.

Itse olen aina pyrkinyt tekemään edes karkean suunnitelman reitistä etukäteen, vaikka lopulta en sitä orjallisesti ole koskaan noudattanut. Kuten artikkelin otsikkokuvasta näkee, niin joskus pitää ihan kesken päivän istua miettimään, että mihin sitä on päätynyt 🙂 Useimmiten reittiin tulleet suuremmat muutokset ovat johtuneet aikataulun pettämisestä tai pyörään tulleesta teknisestä viasta. Joskus myös pitkään paikallaan pysyvä huonon sään alue on ohjannut reitin uusille urille. Onpa myös ajohalut välillä olleet kateissa ja päivän ajomatka on haluttu pitää mahdollisimman lyhyenä.

moottoripyörämatkan suunnittelu
Esimerkki karkeasta reittisuunnitelmasta

Maailma on täynnä erilaisia nettipohjaisia karttoja ja myös jokaisella navigaattorivalmistajalla on omat apuvälineensä reittisuunnitteluun. Monien kokeilujen jälkeen olen aina päätynyt tekemään reittisuunnitelman rungon Google Maps -nettisovelluksella. Google-tilin avulla voit tallentaa kartalla olevia kohteita suosikeiksi eli tässä tapauksessa aiemmin listaamiasi mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja muita paikkoja. Ne näkyvät kartalla tähtinä ja auttavat sinua myöhemmin reittiä hahmotellessasi. Useimmiten reissuillani majoitus tapahtuu retkeilymajassa, majatalossa tai hotellissa, joten tämä täytyy ottaa huomioon reittiä ja päivämatkoja miettiessä. Käytännössä lähden etsimään karkean reitin varrelta sen kokoisia kyliä tai kaupunkeja, joissa majoitusta voisi kuvitella olevan saatavilla ja tarkistan esimerkiksi Booking.com -sivustolta alueen majoitustarjontaa. Tosin esimerkiksi Alpeilla majataloja on kuin sieniä sateella jokaisessa kyläpahasessa. Monessa maassa on lisäksi laaja retkeilymajaverkosto, johon pääsee tutustumaan helpoiten Hostelling Internationalin karttahaulla. Varsinkin Norjassa retkeilymajat ovat hotellitasoisia, mutta silti hinnaltaan pääasiassa kohtuullisia.

Reitin tarkempi suunnittelu

moottoripyörämatkan suunnittelu
Reitti ja reittipisteet Garmin Basecampissa

Seuraavassa vaiheessa teen Google Mapsin reittisuunnittelutyökalulla tarkempia hahmotelmia yksittäisten ajopäivien reitistä. Tässä vaiheessa en vielä juurikaan mieti, että mitä teitä tulen tarkalleen käyttämään. Useimmiten ajaminen on mukavampaa pienemmillä teillä, kun taas toisaalta oletuksena Google Maps etsii nopeinta reittiä ja valitsee siksi isoja ja tylsiä teitä. Huomioin tämän siten, että jos haluan ajopäivän olevan 6 tuntia, niin tässä vaiheessa pyrin suunnittelemaan majapaikkojen välille noin 4 tunnin reitin. Näin tarkemmassa suunnittelussa, tai vasta ajopäivän aikana, valitessa niitä pienempiä teitä, on tarvittava pelivara jo olemassa. Kannattaa huomioida, että Google Maps useimmiten ilmoittaa useimmiten ajoajaksi todellista hiukan pidemmän ajan, mutta vuoristossa se taas on kovin optimistinen, ainakin huomioiden minun ajovauhtini serpentiiniteillä. Varsinkin Norjassa on paljon teitä, joilla useimmat kuskit eivät pysty pitämään ajonopeutta lähelläkään rajoituksen sallimaa suurinta nopeutta.

moottoripyörämatkan suunnittelu
Stelviolle ei ole asiaa talvella

Kun reitti alkaa olla pääosin hahmottunut jatkan suunnittelua edelleen joko Google Mapsin avulla tai siirryn jo tässä vaiheessa tekemään suunnittelua navigaattoriin kuuluvilla suunnitteluvälineillä (esim. Garmin Basecamp ja Tyre). Yleensä teen jokaiselle päivälle oman reittisuunnitelman, johon poimin ne todennäköisimmät reittipisteet ja vierailukohteet. Lisäksi jos päivän aikana on alppisolia tai muita mielenkiintoisia teitä, lisään ne reitille erikseen. Tässä yhteydessä kannattaa tarkistaa, että navigaattori todella reitittää järkevästi, koska joskus niiden reitinoptimointi ei olekaan täysin samanlainen kuin tietokoneen karttaohjelman. Erityisesti Garminin tapauksessa säädettävissä olevia asetuksia on niin runsaasti, että kannattaa olla tarkkana. Toinen huomioitava asia on se, että Google Maps on ensisijaisesti tarkoitettu juuri nyt ja heti tehtävien ajomatkojen suunnitteluun. Se aiheuttaa oman haasteensa talvisin suljettujen teiden kanssa. Näin tammikuussa on esimerkiksi täysin mahdotonta saada Google Maps tekemään reittiä Stelvion alppisolan kautta, koska tie on ilmoitettu suljetuksi.

Majoittuminen

moottoripyörämatkan suunnittelu
Esimerkki tukikohdasta tehdyistä päiväreissuista

Varsinkin suosituimpina lomasesonkeina majoitukset voivat paikoitellen olla hyvinkin täynnä. Jos alueella on vain vähän majoituskapasiteettia, kannattaa majoituksen varaamista etukäteen harkita. Etukäteen varaaminen taas voi tarkoittaa mitä tahansa viikkoja tai kuukausia etukäteen varaamisesta aina siihen, että ajopäivän aamuna tai aikana tehdään varaus kännykän sovelluksella (esim. Booking.com ja Hotels.com). Useimmiten majapaikka on löydettävissä ihan perinteisesti kysymälläkin, mutta silloin majapaikkaa pitää ryhtyä kyselemään hyvissä ajoin eli käytännössä klo 16 aikoihin. Ehkä ensimmäisestä paikasta majoitusta ei silloin löydy, mutta aika pian kuitenkin yleensä. Etukäteen varaaminen mahdollistaa kuitenkin myöhemmän saapumisen, varsinkin Pohjoismaissa valoisista illoista on mukava nauttia myös pyörän päällä. Jos haluaa varmistaa, että pyörille on lukittu pysäköintitila, on majapaikan valinta ja varaaminen etukäteen käytännössä pakollista.

Majoittumiseen liittyy myös se, että haluaako joka päivä vaihtaa majapaikkaa vai valitseeko itselleen tukikohdan, josta tekee päiväreissuja ympäristöön. Molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa, mutta tukikohta tarjoaa luonnollisesti mahdollisuuden tutustua alueeseen tarkemmin. Monelle on myös tärkeää, että laukut voi jättää majapaikkaan ja pääsee nauttimaan pyörän ajo-ominaisuuksista ilman matkatavaroiden painoa.

Lauttamatkat

Vaikka majoitukset jättäisikin varaamatta, niin lomakaudella ainakin pidemmät lauttamatkat on syytä varata etukäteen. Ruotsinlaivat voivat olla täynnä varsinkin iltalähdöillä ja on ikävä jäädä satamaan katsomaan lähtevän laivan perää. Tallinnaan pääsee hiukan helpommin ilman varaustakin, mutta ei välttämättä toivomallaan lähdöllä. Laivayhtiöt pyrkivät saamaan varauksia hyvissä ajoin ja julkaisevatkin talven ja kevään aikana erilaisia kesälomatarjouksia. Varsinkin Finnlinesilla parhaat hinnat saa varaamalla jo ennen joulua, ruotsinlaivojen kampanjat alkavat yleensä vasta lumien alkaessa sulaa eteläisimmässä osassa Suomea. Tallinnan suuntaan ei juuri tarjouksia näy, päiväristeilyjä lukuun ottamatta.

Ruotsin ja Tanskan sekä Tanskan ja Saksan välisille lautoille eivät useimmat varauksia tee etukäteen, mutta tällä tavoin voi tulla ikäviä viivästyksiä pahimpien ruuhkahuippujen aikaan. Onneksi moottoripyörä vie vain vähän tilaa ja vaikka autolle ei laivassa tilaa olisikaan, niin pyörä menee vielä helposti kyytiin.

moottoripyörämatkan suunnittelu
Strynsvatn Camping, Norja

Fly and ride

Suomesta on Alpeille pitkä ajomatka ja varsinkaan lyhyemmän vapaan puitteissa sinne ja takaisin ajaminen ei ole vaihtoehto. Sen sijaan vuokrapyörällä Alpeilla pääsee ajamaan vaikka vapaata olisi vain muutama päivä. Müncheniin saa yleensä edullisia lentoja ja alueella on useita moottoripyörävuokraamoita. Münchenistä ajaa Alpeille muutamassa tunnissa, joten jo ensimmäisenä ajopäivänä pääsee nauttimaan alppiteistä ja varsinaista siirtymää ei tule käytännössä lainkaan. Jos matkaan on käytettävissä enintään 10 päivää, niin keskihintaisella vuokrapyörällä reissu tulee lentolippuineen suunnilleen saman hintaiseksi, kuin omalla pyörällä Suomesta ajamalla tulisi. Erona on se, että vuokrapyörällä kaikki ajopäivät ovat niissä haaveilemissasi maisemissa.

Kannattaa joskus kokeilla tätäkin tapaa, jos mahdollisuus siihen tarjoutuu. Reittisuunnittelukin tulee mielenkiintoisemmaksi, kun ei tarvitse miettiä miten kaikki tarvittavat kilometrit saisi kertymään, voi pelkästään miettiä mitä haluaa nähdä ja missä ajaa. USA:han mentäessä oman pyörän rahtaaminen kannattaa vasta hyvin pitkää matkaa varten, joten lento + vuokrapyörä on siellä suunnalla lähes aina ainoa järkevä vaihtoehto.

moottoripyörämatkan suunnittelu
Alppihotelli Italiassa

Mistä lisätietoa

Lisätietoa moottoripyörämatkoista ja moottoripyörämatkan suunnitteluun saa parhaiten lukemalla moottoripyörälehtien reissuartikkeleita, muiden motoristien reissutarinoita blogeista ja nettifoorumeilta. Myös tutuilta ja vähän tuntemattomiltakin motoristeilta kannattaa kysellä vinkkejä. Kotimaisista lehdistä parhaat reissuartikkelit löytyvät yleensä Moto-Ykkösestä, nettifoorumeista nostan esiin Moottoripyörä.orgin matkailuosion ja blogeista esimerkkinä toimikoon oman kerhoni reissusivut. Täysin omanlaisensa lisän mielenkiintoisten kohteiden löytämiseen tuo suomalaisin voimin rakennettu Motocaching.net sivusto. Googlella hakemalla löytyy paljon lisää, mutta näilläkin pääsee varmasti matkatunnelmaan. Kommenteissa saa myös jakaa vinkkejä hyvistä reissutarinoista.

Artikkelisarjan seuraavassa osassa käydään läpi reissussa tarvittavia varusteita ja vaihtoehtoja niiden kuljettamiseksi.

Booking.com
Tagit : matkustusmoottoripyörämatkareittisuunnittelu

2 kommenttia

  1. Pari vuotta sitten aloitettu motocaching.net -sivusto alkaa olemaan Euroopan osalta jo melko hyvä apu kun reittejä suunnittelee! Sinne ovat muut motoristit lisänneet suosittelemiaan tienpätkiä, nähtävyyksiä tai mielenkiintoisia paikkoja sekä ihan kahviloita taukojen pitämiseen. Suosittelen!

    1. Tähän vinkkiin on helppo yhtyä, koska olen itsekin tuonne jo yli 100 kohdetta lisännyt. Lisään linkin tuohon artikkelin loppuun.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.